Šta je novo?

i7 3770k sporet?

dakula74

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
08.06.2007
Poena
320
uzasno se greje a sve je na defaultu.
i7 3770k
asus p8z77-V le
16 gb muskin red line
ati 6870 1gb
kuciste elite 430 black
napajanje ciftek 650w

Prilozi

• temp.jpg
    temp.jpg
    383.9 KB · Pregleda: 398
  • oc.jpg
    oc.jpg
    267.9 KB · Pregleda: 251
Od kada imas tu konfiguraciju? I od kada je poceo da se greje?
-Na koliko se vrti CPU ventilator?
-Da li je nesto promenjeno sto bi moglo to da izazove (povecana sobna temperatura, da si nesto cackao po kucistu, menjao...)?
-Kako i koliko je provetreno kuciste? Koje ventilatore imas i gde su postavljeni (koji uduvavaju a koji izduvavaju vazduh)? I da li se svi vrte?
-Da li se nahvatala prasina i paucina na CPU hladnjaku i u kucistu?

Za box cooler i pri zauzecu svih jezgara CPUa od 100% to su normalne temperature za overklokovani 3770K sa uključenim HTom.

Poslednja izmena:
^ na default je rece covek,3.9 je turbo valjda :)

A turbo nije oc? Kako god temperature su za stok kuler i letnju temperaturu normalne.

Mozda bi bile normalne do juce kad je napolju bilo 35, ali danas je napolju 23...

Mozda bi bile normalne do juce kad je napolju bilo 35, ali danas je napolju 23...

Nije bitna spoljna temperatura nego temperatura okoline u kojoj se radi merenje, a to je najcesce sobna temperatura, Delta t se racuna u odnosu na tu temperaturu i pod pretpostavkom da je u stanu oko 26 stepeni to je sasvim ok. Uostalom na netu je gomila postova na tu temu pa mozes(te) proveriti kakve temperature ljudi imaju sa 3770k procesorima. Na osnovu mog licnog iskustva sa tim procom ne vidim nista cudno. Delta t od 7-8 stepeni na istim naponima i frekvencijama zavisi i od primerka samog procesora.

Poslednja izmena:
Znaci da mu ne gine jedno malo bolje hladjenje .

@vlada_o
Naravno da ne zavisi od spoljnje temperature nego od temperature prostorije u kojoj se racunar nalazi. Ali ti si pomenuo "letnju temperaturu"...
U skladu sa tim ja sam predpostavio da, kao jos neki ovde, covek nema klimu i da mu je u sobi preko 30 stepeni bilo na onim vrucinama. Ako mu je prko cele godien ~25 stepeni onda ne vidim svrhu pominjanja "letnje temperature".

P.S. Mozda se i stali primerci toliko greju - to vec neznam.

:) pod letnjom temperaturom podrazumevam 26 stepeni u stanu pa navise. Ako želi niže temperature moraće kao što Apple reče da promeni stock cooler.

Poslednja izmena:
Ne lupetaj bre kakav napon , samo nek kupi bolji cooler i bice miran ;)

Јеси ти некад чуо за undervolt?
Пробај мало културније да се изражаваш.

Nema potrebe da ga undervoltuje, radi na def naponu i na def kloku.
Cooler je problem, ili nije lepo nalegao na procesor, ima slucajeva da cooler iskoci iz ploce, jer su one intelove zabice veliko njesra, pogledaj kako stoji cooler na procesor, da li se klati i previse drma, ili pasta je zeznula stvar, pa ju je potrebno zameniti.
Svakako savetujem zamenu tog box coolera.

Јеси ти некад чуо за undervolt?
Пробај мало културније да се изражаваш.

Ajde molim te objasni za siri auditorijum kako to funkcionise pored EIST -a i C1E kod Intela?:D:-devil-:

Poslednja izmena:
Nema potrebe da ga undervoltuje, radi na def naponu i na def kloku.
Cooler je problem, ili nije lepo nalegao na procesor, ima slucajeva da cooler iskoci iz ploce, jer su one intelove zabice veliko njesra, pogledaj kako stoji cooler na procesor, da li se klati i previse drma, ili pasta je zeznula stvar, pa ju je potrebno zameniti.
Svakako savetujem zamenu tog box coolera.

Zabice tj tzv Intelova snala.
Ne da je njesra nego je super njesra.
Koliko sam samo puta zapinjao kao konj,ploca se sva ukrivi nebi li to sve leglo kako treba.
Izem ti izum:smoke:

Sto se tice Ivice,pa greje se ,ljut je,trazi Maricu :p
Salu na stranu,samo dobar cooler i nema zime dok se ne nacepi iznad 4.5 Ghz ,tad probija i ove jace aftermarket cooler-e:S:

Nesto gore od tog intelovog resenja kacenja coolera na ploci nisa video u zivotu, jednom se meni desilo da na e8400 i striker 2 formulu, cooler se otkacio od ploce jer zabica nije legla kako treba i eto visokih temperatura za sekundu.

Sto se tice aftermarket coolera, isao bih na CM 212, ili ako se ima za NH-D14 ili Phanteks.

Ajde molim te objasni za siri auditorijum kako to funkcionise pored EIST -a i C1E kod Intela?:D:-devil-:

Те опције смањују фрекфенцију и волтажу када је рачунар у леру, не када је упрегнут. Тада подиже фрек. на макс. и подигне волтажу на стандар за тај проц. 1.15 ваљда, нисам сигуран.

Будући да нису сви процесори исти, произвођачи поставе мало већу волтажу да би сви ти процесори радили стабилно. Због тога се на неким примерцима проц. који су бољи може смањити волтажа и тако смањити температура коју тај проц. производи.
Ваљда смо се разумели. Ако сам негде погрешио, обајасни ми, није проблем, признаћу грешку.
Али ако може са мање ароганције, хвала.

Kaze dakula74
uzasno se greje a sve je na defaultu.

Znaci njemu i napon za procesor je na defaultu. Neke ploce jeste znaju da daju malo veci napon za xx frekvenciju procesora nego sto je potrebno ali je taj napon ipak uvek veci od default napona. A default radni napon recimo za moj proc ( i5 2500K) je negde od 0,9-1,3 V. Zavisi od opterecenje procesora.To regulise EIST i taj C1E . A ti kazes da undervoltoju procesor. To meni znaci da napon stavi ispod 0,9V. To sa turbom ne sme da radi. Oc i undervoltovanje ne idu isti dan. Hteo si da kazes da ogranici napon na neku vrednost tj. da nadje najmanji moguci max. napon na kojem ce proc. raditi stabilno na datoj freq.

Moze da radi na dosta manjem naponu nego defaultnom. Donekle je bio u pravu covek,i sami znate da vecina na "default" naponu ide na 4.2 ghz..
Ali smanjimanjem napona nista nece dobiti ;)

Da i ovaj u mojoj masini 1,3V i 4,6 GHz. 1,3 se jos moze smatrati default naponom, Ja sam ogranicio napon na 1,32 V a to nije undervoltovanje. Ploca bi za 4,6 GHz sigurno dala voltazu jedno 1,45 V.
Undervoltovanje je sve ispod 0,9v. Bar po mom svatanju.
A inace slazem se da tu samo neki aftermarket cooler pomaze.

0.9V je napon za 1600mhz valjda? :) A to opet nije merodavno,jer njemu problem prave temp u loadu.

0.9V je napon za 1600mhz valjda? :) A to opet nije merodavno,jer njemu problem prave temp u loadu.

Da .Tako je. Ja samo pokusavam da dodjem do granice ispod koje se koristi termin "undervolt" ( undervolt - default napon - poviseni napon )

Covek ima verovatno laptop pa zbog toga je to rekao. Kod laptopa se to radi iz razloga smanjenja potrosnje baterije. Kod desktop-a tog kalibra a jos i oc-a ( turbo ) bez dobrog aftermarket coolera ne spasu ga ni kozne gace.

kuler je proveren nalegao je kako treba , konfa stara 5 dana kuciste provetreno ima dodatne kulera u sobi je toplo ali ne i neizdrivo toplo ,ukljucena je klima.
ono sto je moja poenta price je da je intel za 40k dinara mogao bar pristojan kuler da napravi.
ovo nije neki shabnski procesor pa da se stedi .
zar nisu proracunali kad sve radi na defaultu sa ukljucenim turbo modom na letnjoj temparaturi da su ove temp visoke, pa odakle su konstruktori iz Sibira???
namerno necu da diram nista , nek radi na ovim tempovima koliko radi a njima ako se isplati kad crkne nek daju drugi.
ovaj procesor ocekuje mnogo renderovanja non stop 24 h.
na kutiji ne pise da kad su letnji dani uz procesor kupite i neki bollji kuler jer nas retardirani nije dovoljan!!

Teranjem inata mozes samo sebi da naskodis. Uzmi CM 212 EVO i uzivaj i u tisini i cinjenici da hladniji procesor duze radi. Ako bi se nesto i desilo, gde ti je zadovoljstvo da se cimas do servisa/prodavnice i natezes oko garancije. Zamisli koliko bi to tek zivaca tebi pojelo....

kuler je proveren nalegao je kako treba , konfa stara 5 dana kuciste provetreno ima dodatne kulera u sobi je toplo ali ne i neizdrivo toplo ,ukljucena je klima.
ono sto je moja poenta price je da je intel za 40k dinara mogao bar pristojan kuler da napravi.
ovo nije neki shabnski procesor pa da se stedi .
zar nisu proracunali kad sve radi na defaultu sa ukljucenim turbo modom na letnjoj temparaturi da su ove temp visoke, pa odakle su konstruktori iz Sibira???
namerno necu da diram nista , nek radi na ovim tempovima koliko radi a njima ako se isplati kad crkne nek daju drugi.
ovaj procesor ocekuje mnogo renderovanja non stop 24 h.
na kutiji ne pise da kad su letnji dani uz procesor kupite i neki bollji kuler jer nas retardirani nije dovoljan!!

Procesor ce raditi i sa tim box coolerom 24/7 na def kloku bez problema, nije ti moranje da dajes jos novca, ali ako taj komp zaradjuje novac svojim radom, onda je tebi u korist uloziti u njega da bi trajao sto duze i radio bez problema.
Razmisli sta ti ovde pisem.

Broj jedan : ako je kuciste to koje pise "kuciste elite 430 black" ono ne mozhe biti provetreno pa sve i da se popne na Beogradjanku i skoci sa nje....
to je znaci prvi minus....drugi minus je svih nas ovde zajedno koji pokusavamo da objasnimo coveku koji je dao tipa 900-1000e da treba da potrosi josh max 30e na 212 EVO da bi uzivao u tom racunaru i tisini a ne u zvuku Boinga 747!
Tj.mozda ga ni to nece spasiti = menjaj kuciste obavezno ili stavi 212 EVO i drzi kuciste otvoreno :smash: ...i da hocesh necesh moci zatvoriti stranicu bez "finih" limarskih radova :-devil-:

Poslednja izmena:
Off topic: Koliko je veliki 212 EVO od maticne do samog vrha kulera kad se postavi?

Vrh Dno