Šta je novo?

I7 2600k upgrade?

riddler

Slavan
Učlanjen(a)
15.06.2010
Poena
310
Pozdrav, trenutno razimsljam o upgrade-u moje i7 2600k koja i dalje odlicno radi, ali rekoh bas dugo nisam dirao procesor i plocu i ram pa mozda je doslo vreme za tako nesto....
Nisam neki gamer, i komp mi sluzi za posao (animacija) i realno mi treba ozbiljniji procesor (ako je dobitak samo 10%, 20% mogu i da se strpim jos malo)
mada mi je ideja da promenim plocu za nesto gde bi mogao da gurnem 4 gtx970 pa i da mi procesor ne bude bottleneck....
Neka ideja koju platformu da gledam?

Socket 2011 i i7 5820K. 6 jezgara - 12 threadova.

nemere 5820 za 4x 970, ima malo pciex linija, mora 5930K ili neki jachi

moram da priznam da uopste nisam toliko fasciniran sa tim procesorom da bih opravdao sebi toliko ulaganje... bar na http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-5820K-vs-Intel-Core-i7-2600K nije bas toliko epohalna razlika osim sto ima jos dva cora koji prave razliku...
mozda gresim, ali procesor je 380e, ploca 260e, 64gb rama oko 500e plus ozbiljno hladjenje od nekih 150e za njega....a i rendering se prebacuje na gpu tako da nisam siguran koliko je pametno odraditi ovu tranziciju u ovom trenutku... bas se lomim ovih dana sta da radim.... Vecina aplikacija i dalje koristi single core za vecinu stvari, a rendering u poslednje vreme prebacujem na gpu...

nemere 5820 za 4x 970, ima malo pciex linija, mora 5930K ili neki jachi

Nisam znao za taj detalj, mislio sam da i 5820 moze.

moram da priznam da uopste nisam toliko fasciniran sa tim procesorom da bih opravdao sebi toliko ulaganje... bar na http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-5820K-vs-Intel-Core-i7-2600K nije bas toliko epohalna razlika osim sto ima jos dva cora koji prave razliku...
mozda gresim, ali procesor je 380e, ploca 260e, 64gb rama oko 500e plus ozbiljno hladjenje od nekih 150e za njega....a i rendering se prebacuje na gpu tako da nisam siguran koliko je pametno odraditi ovu tranziciju u ovom trenutku... bas se lomim ovih dana sta da radim.... Vecina aplikacija i dalje koristi single core za vecinu stvari, a rendering u poslednje vreme prebacujem na gpu...

Taj sajt nije relevantan jer pruza samo informacije i njihova poredjenja. Proguglaj testove u mayi, 3ds maxu, cinema 4d ili cemu vec radis pa presudi.

Ako hoces 4 nvidia gpu-a, najbolji izbor ti je 5930k. Da koristis amd grafe i 5820k bi ti radio posao, nvidia ne dozvoljava grafikama da rade na 4x pci-e... zbog cega? Eto onako.

Zar amd gpu-u nisu bolji za rad?

Pogledacu jos malo testove tih procesora pa da se bolje edukujem...
amd grafike (opencl) za ozbiljan rad ne dolaze u obzir. cuda je mainstreem. cak i sli konfiguracija se izbegava iz nekog razloga.

Nista ja tu ne bih dirao druze 2600k je sasvim dobar procesor za danasnje uslove i jedino ako ce komp da ti donosi brdo love po meni se isplati da ulazes toliko u njega.

Komp mi donosi odlicna primanja, tako da iako sam zadovoljan trenutno mozda trebam da ulozim u osnovni alat po mojoj logici... ali opet, mozda trebam da i ulozim u zenu pa da mi cesce pravi becke... lol

Ti znas najbolje, ali imaj na umu da ce cena i7 5930 i svog tog hardvera daleko vise padati nego tvog sadasnjeg; mozda ces cekajuci 4-5 meseci sa nadogradnjom ustedeti 400€ lupam.

Čisto bacanje para.
Taj Cpu je više nego dovoljan za to što radiš. Jedino neki OC Cpu-a bi preporučio. E sad ukoliko stavljaš 4x970 ili nešto slično tebi samo treba dobra ploča i dobar PSU.

cb11-multi_0.pngcb11-single_0.png
789456123.JPG

Evo ti dva testa.
http://www.pcper.com/reviews/Proces...ke-First-Enthusiasts/Rendering-and-Scientific
http://techreport.com/review/28751/intel-core-i7-6700k-skylake-processor-reviewed/11
Smešne razlike tj. dobitak. ali možda tebi znači tih 4 sec razlike šta znam.
Aj da kažemo da ako bi baš imaš potrebu za bržim cpu-om idi na 5930K ali premeri dva puta.

Kontam da kada se renderuje neka duza animacija, nije 4 sekunde razlike... :d

Palo i meni to na pamet ;) ali opet će jeftinije naći ploču za 4 grafe za 1155 socket nego za 2011. Pade mi oma na pamet Hydra Saphire za male pare.

Zamlacivanje sa polovnjacima, pa sad... Ploca bez garancije (ili uglavnom kratka), posto u prodavnicama vec mesecima nema nista osim H61. :/

Poslednja izmena:
@B-ZiGER: Prvo sto sam razmisljo jeste ploca posto napajenje imam dobro, ali kad vec kupujem plocu sto da ne uzmem noviji cipset i procesor i ram pa da malo upgrejdujem. Posle svega, kontam sta god da odlucim necu preterano da se usrecim osim sto cu da puknem oko 1000e. Samo ne mogu da verujem da za vise od 4 godine nije se previse pomaklo u razvoju i ceni procesora...
na primer kupovinom gtx970 sam dobio sumanut napredak sto se tice procesorske moci graficke (u rangu titana) u rendering aplikacijama i to je stvarno ozbiljan bestbuy (isto kao 2600k kad je izasao). A sad, ako uzmem 2011v3 chipset placam sve duplo za diskutabilno koji dobitak... osim sto cu dobiti prostor za ostale graficke....
Nemojte pogresno da me shvatite, nije da mi je problem novac, ali nije ni da volim da se lozim bezveze...

@deradicci: iskreno, 4 sekunde mi nista ne znace po frejmu (u reklamama su u vecini slucajeva kratke animacije)... Sve redje radim cist 3d i tad prebacujem poslove dediceted studijima za odredjene delove poslova koji zahtevaju farmu, dok vecinu poslova je rok dan do dva, i pristup radu je drugaciji da ne bih zavisio od render time-a... dosta toga se promenilo zadnjih 4 godine...

A sto mi niko nije preporucio 6700k? sad bas gledam testove, i ne znam sta da mislim....

Zato sto te cenovno izadje veoma slicno kao s2011 komplet, a nije bolje.

Najbolje ti je da pitas neke kolege koji su nedavno promenili masinu, da li su uzeli nesto slicno i da li su osetili napredak.

Poslednja izmena:
Vrh Dno