Šta je novo?

i5 4570K overclocking i temperatura.

ele

Cenjen
Učlanjen(a)
28.12.2012
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 9900K FUMA 2
Matična ploča
GIGABYTE Z390 AOURUS PRO
RAM
32GB 3600MHz
GPU
RTX 3080
Storage
2TB
PSU
750W
Kućište
SHINOBY
Monitor
ALIENWARE AW2521H 360hz
Miš & tastatura
Mionix Avior 7000
Ostale periferije
Razer ostalo
Mobilni telefon
S21 ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam gore pomenuti procesor,i gigabyte z1 sniper z87 maticnu plocu,rajintek ereboss kuler pa me zanima sta mislite o ovim vrednostima:
4.4 GHz
1,275 V
Temp max 80c

Jel ima ovde prostora jos,tj bolje pitanje jel smem ovde na vise da idem,i jedno pitanje samo sta znaci Vcore frequency u biosu,ja sam tu stavio multiplayer na 40.

ps. izvinjavam se na duploj temi moderatorima proslu neka obrisu :S

Poslednja izmena:
Pa jos uvek je dobra temperatura,sve dok ga drzis ispod 85.
Na 90-95 imaces throttling.
Dobri primerci su isli i do 4.8 GHz na 1.25V.
Ako hoce da ti bootuje na 4.6 na 1.25V onda imas dobar primerak.

Poslednja izmena:
Pre da bilo sta OC izgasi EPU power saving mode.

Ti imas 4670k?

Poslednja izmena:
Gde se nalazi EPU? U biosu? Na 4.6 nema sanse da se butuje jedino da mu stavim preko 1.35.

Da u biosu ,stavi fbs 100 mhz,multiplier na 46x.
Okaci CPU-z.

Poslednja izmena:
EPU ili Intel-C-State setujes na 0 da ti ne obara voltazu i frekfenciju.

Evo gledam tvoj bios i kod tebe ide ovako.
CPU EIST Function -disable.
CPU Enhanced Halt (C1E)-disable

Intel(R) Turbo Boost Technology-disable
Sve ovo ti se nalazi u Advanced CPU Core Features.
CPU Base Clock-100mhz

Poslednja izmena:
Prvo, nemoj da mu gasis power states - za tvoje i Vukove potrebe treba da budu ukljuceni. Offset OC je odlicna stvar.
Drugo, za Haskija 4.4 je fenomenalan OC i verovatno nije proshao neki ozbiljan torture test tipa Prime AVX2. A za 4.8 nemam puno komentara...

Samo malo upozorenje. Ako upali prime 95 28.1 sa avx2 instrukcijama u ,adaptiv voltage modu, vcore će otici sa 1.280v na 1.4v. To se meni desiloi moj i5-4670k sa 4,2ghz se przio na 100c u roku od 20s :) Do duse moj Hyper 212+ je inferiorniji u odnosu na Ereboss. Probaj prvo u manual modu da testiras vcore koliki ti treba za stabilan torture test, pa onda isti vcore stavi u adaptiv modu.

I ja to ne bih stavljao u adaptiv mod,narocito ako ga natera na 4.6Ghz.
Mada tesko,vec mu je temperatura na limitu i napon na 1.35V.

80°C TCASE ili CORETEMP??!!
Gledaj da ti je TCase ispod 72°C i core temperature da ti neidu nad 80°C u svakodnevnoj upotrebi ako
zelis da ti sistem drzi duze.. nemoj da zaboravis moc leta i razlike temperatura.
sa 1.275v taj cip bi trebao da cini 100 do 200mhz vise ako nisi bas uhvatio jedan cip sa losim biningom.

Jos jedna stvar.. temperature kod prime95 nikada nece biti realne temperature kao kod gaminga..
osim ako renderujes posto su uglavnom par stepena nize kada igras nesto na primer.

Poslednja izmena:
Da ako se radi o gamingu čistom, meni nikad ne predje 65C na 1.280v adaptiv. I meni je relativno loš čip jer mu treba 1.325v za stabilan 4,4 ali nisam jos uvek testirao i obavezno najnoviji bios mu flashuj. Meni je novio bios zaustavio random bsod kad igram Wot i slične ne zahtevne igre :)

Temperature su merene preko realtemp programa koji pokazuje core temp, nisam kuci trenutno ali kad se vratim poigracu se jos, isao bi do 1.35 za svaki dan na nekih 4.6 samo da mu nadjem kvaku, jer za gaming temp nece prelaziti 70c.
Samo mi objasnite sta je adaptiv mode i koja je razlika izmedju vcore freq i clock ratio? Nalazio sam različite podatke na netu negde kazu da treba da bude manji vcore u odnosu na clock a neki kao da je za najbolje performanse da se stave iste vrednosti.

To je za offset mod,da bi se izbeglo da ti kao ranije zakljucas
napon i radis OC,ali onda stalni napon nepotrbno generise toplotu i trosi struju.
Ranije si mogao da ostavis zakljucan napon sa ukljucenim SpeedStep i Turbo mod
znaci samo se obarala frekfencija procesora.
To su resili sa offset modom,koji dozira napon u zavisnosti koliko je zahtevno to
sto radis na PC.
E sad ako to ostavis na auto tesko da ces dobiti stabilan OC.
Zato je pozeljno da fino podesis te vrednosti koje su u skali - i + recimo - 0.005, -0.010 itd.
Ustvari ti podesavas napon koji ce kasnije rasti i padati u zavisnosti od opterecenja.
vcore freq je upravo to da prebacis na offset mod.
Clock ratio ti je multiplier.

Manual uvek drzi procesor na istom vCore.
Kod offseta, iznos offseta se uvek dodaje na vCore, bez obzira da li je procesor pod opterecenjem ili u idleu.
Offset je bolji od manual, jer CPU dobija manji napon kad nije pod opterecenjem.
Kod adaptive moda, dodatni napon se dodaje samo pod opterecenjem, u idleu naponi ostaju isti kao i na stoku. Dakle adaptive mode je najbolji za CPU i za potrosnju energije.

Auto offset ce sigurno dodati previse napona, verovatno i adaptive ako ima Auto varijantu. Velicina napona se u tom slucaju se odredjuje na osnovu VID (Voltage Identification) - upisan je u svaki procesor i poseban za svaki.
Za neki veci OC, moraces da podesis LLC i mozda cak i poneki napon, ali mislim da je zid za vecinu Haswella dosta nisko. Testiraj sa beta Prime95 koja ima optimizaciju za Haswell, ujedno ce i temperature otici do maksimuma.

Poslednja izmena:
vCore offset mi je po defoult podesen na auto koliko da stavim onda? Adaptiv mode koliko se secam mislim da nemam, ili se kod mene u biosu drugacije zove.
Najbolje bi bilo ako te ne mrzi da pogledas na netu slike iz biosa za moju plocu pa da mi kazes kako se to kod mene zove kao i za ovaj LLC. Hvala puno ljudi.

HighONE zna sta prica+ :)

Uklucia c1e itd da ga neprzis nonstop na istom taktu i da bi ga opteretio sa manjim temperaturama.

Sve sto je mladje od SB i SB se klokuje jako lako. Secam sa na S775 kada si morao maltene istovremeno
da odkrijes NB voltage, vcore i dram voltage :)

Vidi, skini CPU-Z.. startuj prime95 na blend>custom blend testu u tamo gde je upisano 1600mb RAM
da koristi upisi vise od 4gb.. mozes i vise al ti to za normalne upotrebe kod tolike tolicine rama nema veze.
jedna od najboljih vrednosti je min FFT size 1344 sa 1344 max FFT size umesto 8-4096.. mnogo ce ti brze izbaciti
error aku mu fali vcore.

Kad ti je onda procesor pod loadom vidi koliko Vcore mu treba..u CPU-Z.. niko nezna da ti kaze koju vrednost
tacno da ubacis zato sto svakom cipu treba razlicita vcore.. to znaci pocni, stavi offset na minus 0.05 na primer.
kreni u windows, startuj prime i cpu-z i vidi dali si u blizini vrednosti koju mu je davao board na AUTO.

Ako si imao na AUTO voltage 1.3v za stabilnih 4000mhz > a sada sa offsetom sa minus 0.05 na 1.35v
onda povecaj MINUS offset na minus 0.10 na primer i vidi koliko onda ispadne.

Ako mu daje 1.26v.. znaci premalo vcore onda promeni na PLUS offset i stavi najmanju vrednost
na plus 0.05 i vidi dal mu je dosta sa primom.

Zasto stavljam offset u minus,sta time dobijam? Npr:
Sada mi je 1,275 na 4.4 ako stavim offset na -0.05 da li da menjam vCore ili jos bolje pitanje ako ga stavim na -0.05 sta bi trebalo time da dobijem,stabilniji napon?

Nenene.. vidi..

Zamisli jednu skalu gde svaki offset stoi za jednu manje ili vise fiksnu vrednost.

Jedan primer : offset minus 0.30> 1.24v / offset minus 0.20> 1.28v / offset MINUS 0.10 > 1.32v / offset PLUS 0.10 > 1.36v / offset plus 0.20 > 1.4v

i tako dalje .. jel vidis kako ides sa vecim offsetom, tako se dize i vcore.
OVI BROJEVI vcora NISU isti sa tvojima i nerepresentiraju realni odnos.. Uzeo sam samo da bih mogao bolje da ti objasnim.

Znacvi vidis kakav ti je vcore.. promenis u biosu / uefi na offset i vidis pod primom dal ti daje isti vcore kao sa automatskim podesavanjem.
pocinjes sa malim minusom. Ako je stabilno povecas minus da mu daje manje vcore.. ako nije stablina masina smanjis minus.. ako jos uvek
nije stabilno predjes u PLUS offset i povecavas ga dok nedobijes stabilnu vcore vrednost.

Znaci bilo gde da ga stavis ces videti koliko ce ti vcora dati a na bazi te vrednosti onda ides ili na gore ili na dole.
Ako bi ja heto da nadjem offset za 3ghz zbog undervolting ja bi poceo sa velikim minusom zato sto znam da mu netreba
puno struje.. posto si ti vec kod cetiri ipo gigaherca stavi na mali minus offset vrednost i prajmiraj ga.

Poslednja izmena:
Aha, kapiram samo mi reci hoce li promenom offseta da mi menja vcore?

Izgleda da Gigabyte ne podrzava adaptive. I offset je dovoljno dobar.

Ima li neki napredak sa offsetom?

Nisam kod kuce trenutno trebalo bi sutra ili prekosutra da budem pa javljam rezultate.

Do koje bi temperature smeo da idem u testovima a da ne šteti procesoru? Do sad sam isao do 82, da li je bezbedno ici do 90c?

zavis koju temp. mislis..

skini realtemp ti
http://forum.techinferno.com/downloads.php?do=cat&id=18

Tcase = Package temperatura koja za svakodnevnu upotrebu nebi trevala da ide
vise od 72,5°C ...
http://ark.intel.com/products/75043/

Core jedan do cetiri nebi trebali da idu vise od 80°C za svakdn. upotr. ...naravno moze
da idu jos vise i Tcase i svaki core kada prajmujes ili kod intel burn testa / linXa za neki stepen
posto ce ti realne temperature kod gaminga biti malo manje.

Ja bih rekao da si vec na maksimumu odnosno za brucu blizu max temperature.
Na tvome mestu nebih isao dalje bez boljeg hladjenja, pogotovo posto je sada jos zima
a kada dodje leto ocekuj da ce ti temperature skociti jos za neki stepen.

poz.

Preko real temp sam i merio sa upaljenim prajmom nije otisla vise od 82c, znaci po tvom mišljenju ne bi trebao vise.

Da.. dosta je :)

Mislim da ces mozda cak i morati da ga smanjis za nekih 100-200mhz kada dodje leto sa 35-40°C

Ok neću ici više od toga ali me zanima koja je gornja granica, da li mu šteti 90c? :)

Nazad
Vrh Dno