Šta je novo?

i5 3570k oc

sinda

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD R7 [email protected] 1.325V (EK Quantum Velocity cpu waterblock)
Matična ploča
MSI B550 Tomahawk Max
RAM
G.Skill 4x8gb DDR4 @ 3800mhz (16-16-16-36 1.42v)
GPU
AMD Saphire Vega 64 (EK FC waterblock)
Storage
ADATA XPG Gammix S11 PRO 1tb M.2
Zvuk
EK WATER Custom loop (EK Coolstream PE360mm+EK Coolstream PE240mm)
PSU
Corsair HX 750i
Kućište
InWin 303
Monitor
AOC 24"
Mobilni telefon
OnePlus8
ako moze mala pomoc oko oc-a... masina je iz potpisa,znaci i5 3570K,Asrock Z77 PRO4-m,2x4GB Patriot na 1866 mhz (9-10-9-27),i kuler Prolimatech megashadow sa dva venta u push-pull rezimu....hteo bih da naprzim malo cpu,ali me ubi ovaj bios,jako se lose snalazim,nemogu nikako da se pohvatam! za sad sam mu iskljucio sve one zezalice koje uticu na frekvenciju cpu-a,hocu da radi stabilno na jednoj frekvenciji,medjutim,nemogu nikako da mu stabilizujem voltazu,tj nons stop varira!!Kojom se opcijom ta stavka fiksira?Vidim da ima neki offset mod,za dodavanje voltaze,ali pojma nemam kako isti sljaka....svaki savet je dobrodosao

Slabo se snalaziš sa biosom e to je lepota ovrcloka inače ja imam isti procesor ali na asusu V gene. Najednostavnija varijanta je ako u biosu imaš Cpu Level Up funkciju. Kod mene su to vrednosti 4,2 ghz,4,4ghz,4,6,ghz i koju izabereš on ti lepo podesi jedino za 4.6 ghz mi je trebala manja voltaža ja štelovao sa 1.33v na 1.32V ako se ne varam. Pišem ovo sa drugog računara. Inače to da ti se ne šetaju voltaže treba isključiti staviti na disable EPU Power Saving Mode, Enhanced Intel SpeedStep Technology. U Cpu Power Management Configuration c1e,c3,c6 na disabled. Sve ostalo držim na auto odnosno defoult-ne vrednosti.LoadLine Calibration na auto što je ultra high pa je razlika između izarane i stvarne vrednosti nekih 0.05V u plusu i to mi drži tako bilo da je opterećen ili ne.... Sa offsetom nisam radio jer nemam nikakvu kontrolu nad voltažama. Ovako ako izaberem 1.3V onda znam na čemu sam.

@ Analayzer

on mora da koristi Offset mode,jer ta ploča koju ima,nema opciju fixed moda
ima samo auto ili offset mode voltaže
uglavnom se odnosi na asrock pro verzije(z77),extreme su već druga priča

@maximus hvala na odgovoru

Evo,posle par danja zezanja,dobih stabilne rezultate na 4.2 ghz,75 krugova Linxa-avx bez greske,i jos sam pre toga nekih 4h cepao prime95,voltaza 1.23v....medjutim pokusah danas kasnije i sa 4.4ghz,voltaza 1.32 (ispod toga nece ni da bootuje) odradio 5 krugova linxa,temperatura otisla do nekih maksimalnih 83 stepena,medjutim dobih 10-tak gigaflopsa manje nego na 4.2ghz.....trotlovanje?trazi vise voltaze za vcore?

Prilozi

• Capture linx 75.PNG
    Capture linx 75.PNG
    466.9 KB · Pregleda: 172

Ovo je najbolje što sam dobio za moj procesor.,)

Cime ga hladis?

Ne znam cime ga hladi, ali te temperature za taj napon su hladne i za scalped ihs sa vodom ako cemo realno :d

Pa ocigledno ga hladi sa Aquagate MAX, sto je u rangu H80 ako se dobro secam.

Da uz 5 stepeni u sobi...

Da li ti je def WB od Aquagate max u upotrebi ili si ga zamenio sa nekim krštenim?

s16, ne mora da znaci, mozda mu je upao dobar primerak koji ne disipira mnogo toplote na ovom taktu..

Koliko sam ja gledao, a dosta sam gledao, svaki IB preko 1.3v (znaci bukvalno cim predje to) krene da ga nabija na 90+C i postaje nebitno cime se hladi. Kad se uradi scalping, onda vec postaje bitno cime se hladi. Ja se secam kada je doticni clan kacio neke SS od nekog thubana na 1.5+V sa nekom smesnom temperaturom i navodno ga je hladio necim slicnim kao i sada, a posto mi je to delovalo malo nelogicno, krenuo sam da zagledam svaki SS, da bi slucajno primetio da na svakom SS je temperatura diskova (koja skoro uvek odaje temperaturu ambijenta) bila oko 10-18C. Npr ako mi je temp u sobi 22c, HyperX je na 24 a WD na 25-26C. I recicu isto sto i tad: Ne vidim poentu takvih stvari.

Poslednja izmena:
Nije u pravu za diskove da daju ambient temp odgovorno tvrdim jer baratam hdd-ovima godinama unazad i znam kako ocitavanja idu u zavisnosti u kakvo kuciste su montirani to jest da li su i kako hladjeni, ali evo ti primer kod mene wd (probao sam zadnjih dana 4 wd-a raspona 250GB-750GB blue i black ) koji je u provetrenom kucistu i hladjen ventom na 6V trenutno pokazuje 36C a radi samo torrent(dok na istom mestu 2 samsunga pokazuju 19C a ostala 4 samsunga F4 pokazuju 31C), daleko vise od moje ambijentalne temperature koja je mozda 20c u sobi sad..

Znaci nemojmo naklapati nesto napamet i tvrditi da je nesto logicno to jest u ovom slucaju sto je s16 naveo da su temperature skoro uvek tamo nekakvog hdd-a jednake ambientalnoj temperaturi...to jednostavno nema veze sa vezom i svaki overclocker bi to trebao da zna ako barata iole hardware-om.

Nisi me razumeo, odnosilo se na procesor i temperature ne na HDD

I za procesor nije u pravu, jer pomenutom useru na onom kloku i voltazi koju je postavio temperature nisu extremno niske, i ako je lep primerak nije cudno nista, ja verujem da onaj screenshot nije fake..

Jesu extremno niske no samo mi reci jednu stvar i shvatices koliko nisi morao da pises ceo tekst gore i sta sam ja u stvari hteo da kazem.

Jel temperatura diska moze da bude niza od temperature ambijenta?

I najbitnije, nemoj da okreces ono sto sam rekao jer nisam rekao da su iste, nego da temperatura diska uvek odaje temperaturu ambijenta (misleci pritom da odaje najnizu ili jos nizu temperaturu ambijenta).

Poslednja izmena:
Temperatura diska nista ne mora da odaje, napisao sam ti gore, na ambijentu od 22c postoje diskovi koji pokazuju 18C , diskovi novijeg datuma, tipa samsung diskovi na 5400rpm-a, isto tako ima onih koji pokazuju oko 38-40C takodje u idle-u na istom mestu pozicioniranom u istom kucistu na istoj ambientalnoj, sta ima tu da odaje kad vidis koliki su rasponi temperatura hdd-ova.....

Trazi mu nek stavi neki kucni termometar pored monitora i nek uslika ceo desktop ekran zajedno sa njim, to je merodavno koliko toliko..

Napisao je u drugoj temi da ga 'ladi sa AntecH2O 620 , ne znam koliko antec bolje hladi od corsa istog ranga...moze se sve proveriti..

Tako je hladi se Antec H2O 620. Aquagate i dalje hladi 1100T na čemu ovo pišem. Imam dva PC AMD i Intel malo koristim jedan a malo drugi. Slika gore pokazuje ono što se vidi i to je sve.

Poslednja izmena:
Mali dodatak aquagate i 1100t da ne bude zabune

Covek ima "special edition" Antec-a, hladi bolje od vode sa 3 x triple rad-a :p

Da ne otvaram novu temu, pa cu pitati ovde. Da li je ovo ok voltaza/temp?

1.png

Prime95 radi skoro 3 sata, da li treba sacekati jos ili je to okvirno dovoljno?

Za vazdusno hladjenje i nije bas, moze to i bolje dosta, ali nije da je lose dibidus, da me ne shvatis pogresno.

@Rajkie dovoljno je i to. Neko ovde na forumu bi ti predložio da ga pržiš 24 sata sa Linxom sa AVX i svom memorijom što je suludo. Moj savet ti je da okreneš 100 krugova sa onim IntelBurnTestom i ako prođe dobro je. Onda skineš Acronis True Image i na maximalnoj kompresiji pustš ga da ti iz windowsa pravi image. Ako ima i najmanje greške u memoriji ili procesoru dobit ćeš bsod kao ništa. Ako i to prođe onda idi na youtube gledaj film i istovremeno pusti neki drugi film sa svojim playerom(to će ti naći grešku ako je ima ko od šale) ako i to prođe onda će ti klok raditi:D

Ok, hvala na odgovorima. Nego, posle 3 sata Prime testa Event Viewer mi je pronasao 2 WHEA Logger 19 greske. Je li treba voditi racuna i o tome?

whea.png

Da, dodaj napona na proc :)

3570k je malo specifican u odnosu na recimo 2500k, jer ce 3570k biti prividno stabilan i vrtece i linx i prime95 po par sati i onda ce nasumicno da trotluje, izbacuje greske itd ali BSOD neces videti. Cudno se ponasa, ali sve u svemu samo dodaj jos malo napona na ono sto je "prividno" stabilno i nece praviti gluposti.

^Jeste, do napona je bilo. Na 1.264v nije bilo gresaka posle 8 sati P95 testa. Moze verovatno i na manje ali ko ce opet cekati 8+ sati przenja. :)

Vrh Dno