Šta je novo?

i5 2500k problem

ev1L

Cenjen
Učlanjen(a)
23.09.2011
Poena
154
Dakle imam sledeci problem, nisam 100% siguran da je do procesora, ali sumnjam na njega,posto sam manje vise iskljucio vecinu komponenti :)
dakle, nonstop mi se gasi komp ( kernel power..event 41 )
kad se ugasi, moram da ugasim napajanje..sacekam 5min i onda opet startujem..i molim boga da radi. Neki put startuje sistem da bi se pri paljenju opet sam ugasio..i onda moram malo duze da sacekam i onda da upalim..sto je zanimljivije u uefi biosu vidim temperature koje uopste nisu velike, tipa 30-40 za proc i za plocu ( pitanje je koliko su tacne posto su se zalili ljudi kako asusov bios ne prikazuje lepo temp )
Sumnjam da je do procesora,naime kad dostigne odredjenu temperaturu kompjuter se samo ugasi. Posto imam tv/monitor sistem, na monitoru mi uvek stoji afterburner i real temp...temperature retko kad prelaze 60-70 ( za proc ) graf ugl 50 max 60c.
mada mislim da kad predju 70 da se komp gasi.
Inace sad mi je komp downclock-ovan na 2.4ghz ja msm ili 2.2 nisam siguran..tuga..A trenutno radi na 1.6ghz i temp je 35c a imam 1 12cm kuler i sad sam ukljucio ventilator da duva direktno u komp.
Zanimljivo je to da od kad sam danas stavio ventilator, da mi se komp vise ne gasi.. obicno mu je trebalo 10 min battlefield-a online i cao.. ali izdrzao je danas na + 30c bar 30min i nista. Inace i da napomenem, da sam pre no sto su krenule ove vrucine ovaj problem sa gasenjem resavao tako sto sam downclokcovao graficku sa 775mhz na 550-600mhz coreclock,a memoriju sa 1000-na 700-800.. i radio je "duze" od tih 10min :)
Nego, mene zanima da li je ovo normalno ?
Da li se ikom to desavalo ili je do procesora? Mozda je neispravan itd.
Nema niko 1155 soket da probam procesor na drugoj plocu, da vidim mozda je do nje. Sada kada skupim novac uzecu ili cooler master 212 + il xigmatek gaia i nadam se da ce to da mi resi problem..iskreno ne znam sta da radim,ako iko ima ikakvih informacija bio bih zahvalan :) A da,da napomenem da imam Titan Tower, Big tower kuciste koje ima dobar protok vazduha :)
Hvala

Poslednja izmena:
Uh, moze da bude i do ploce i do napajanja, ne mora da znaci da je do procesora i do pregrevanja. Taj cpu trpi do 90C bez problema. Da ti nije ukljucena termalna zastita u biosu, i gasenje racunara kad dostigne 70C? Cuje li se pistanje?
Za pocetak, probaj da undervoltujes procesor. Fiksiraj voltazu na 1.15v, radice na default sa toliko. Da malo skine temperature. Moj savet ti je da za pocetak probas neko drugo napajanje, da vidis da nije do njega. Pa ako se isto desava, da vidimo za dalje. Mislim da temperatura nije problem. Pipni napajanje, vidi da li je vruce na dodir kada se ugasi

Poslednja izmena:
Za početak, vidi da promeniš termalnu pastu, kako na procesoru tako i na grafičkoj. Ne sam, nego odnesi u servis.

Kupi neku od ovih termalnih pasti, jer su odlične:

http://www.amazon.de/Coollaboratory...1_3?s=computers&ie=UTF8&qid=1335656886&sr=1-3 - najbolja na svetu, pomuči se da je nađeš nekako

A ako ovu ne nađeš, kupi neku od ove dve:

Arctic Cooling MX-4
Prolimatech PK-1 Nano Aluminium

P.S. Poslušaj i savet koji ti je dao fingon82, čovek zna šta priča. A odradi i tu promenu termalne paste, tačnije ti kupi neku od ovih pasti i odnesi u servis da ti promene, ali i na grafičkoj karti, obavezno !

Preporucujem ja Noctua pastu... Non stop ponavljam da sam odusevljen njom :) I ja dajem do napajanja...

Poslednja izmena:

Kosta, ta pasta može biti über, ali ne mora da znači. Mnogi su je nahvalili, ali mnogi su je i napljuvali. Mada, da napomenem nešto, jer sam imao priliku da kupim jedno pakovanje i prosledio sam ga dalje na poklon iz sledećeg razloga:
Coollaboratory liquid paste ne smeju da se kobinuju sa aluminijumskim hladnjacima i to jasno stoji napisano na pakovanju. Imajte to na umu pre kupovine.

@ev1L
Skini taj box kuler, zameni lepo pastu (prvo sve lepo natenane očisti), namaži novu pastu propisno i onda javi šta si uradio. Box cooler jeste loš, ali ne bi smelo da gasi mašinu pod opterećenjem.

Jesi siguran da je taj box cooler dobro namesten? Neki put ima problema sa tim push pinovima na boxu. Skini ti taj box cooler pa vidi sta se desava sa pastom, Stavi novu pastu ( bilo koju ) i pazljivo montiraj ponovo. Mislim da je do toga da taj cooler nije montiran kako treba.
Pozzz

Da je loše montiran kuler, temperatura bi prosto "vrištala"...

Sad ti pogledah konfu u potpisu - LC Power napajanje - sve bi onda trebalo da je jasno. Ja 80% tipujem da je napajanje u pitanju (pogotovu ako je onaj nesretnik iz office serije LC 600H-12)

+1 za napajanje, a i box kuler za taj proc je ocajan cak i za def

Taj kernel power event 41 je najcesce uzrokovan nedovoljnim naponom na procesoru, memoriji ili chipsetu. Uzrok toga moze biti i preslabo napajanje, ali nije obavezno. (to moze da se detektuje i preko gresaka koje se pozivaju na graficku kartu i sl. I taj BSOD ostavlja iza sebe dump i kod u vidu 0x00000101, 124, 116, 117 itd, ali ovako napamet tesko je pogoditi sta je ovde tacno u pitanju) Desavalo se ljudima i koji pune USB uredjaje (telefone, mp3 plejere i sl. zezalice) preko USB portova i sl.

Najbolje da za pocetak probas rucno u BIOSu da namestis cpu vcore i vdimm pa da vidis dal ce biti nekih promena. Posto ovde ima dosta kolega sa tim CPU-om oni ce ti rado pomoci oko toga. Ako to ne pomogne onda trazi bolje napajanje.

Fiksiraj za pocetak voltazu na 1.15, kao sto fingon82 vec rece, i vidi kakva je situacija. Ta voltaza mu je 100% dovoljna za default takt.

Pre svega da se zahvalim svima na savetima :)
@fingon82, trenutna voltaza mi je 1.20 i radi na 3.7ghz...tako da nije votaza..i ako ga ja u sistemu downclockujem na 2 i nesto :)
@kosta10, hmm, ja iskreno termalnu pastu nisam stavio na procesor, posto kako su mi svi rekli box kuler dolazi sa termalnom pastom na sebi,pa nisam stavio..mozda je do toga :)
box kuler je dobro montiran,provereno 3 puta :)
inace, napajanje je iz office serije LC 600H-12..ali ne bi trebalo da bude problem,posto jedini veci potrosac ovde je graficka 115-120w, sve ostalo veoma malo trosi, cpu u full load-u 95w valjda, 2hdd-a mozda 20w i ploca 30w..to je sve nije 300w :)
mada razmisljao sam da kupim novo napajanje ali toliki novac trenutno nemam.
menjao sam graficku, stavio sam nvidiu 250gt i sa njom se isto gasi..tako da sam otpisao graficku..
pomenuo sam kernel power 41 error, nego izbacuje mi sledece, tako da nemam nikakve inf o cemu je rec :S

- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}" />
<EventID>41</EventID>
<Version>2</Version>
<Level>1</Level>
<Task>63</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8000000000000002</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2012-04-29T10:51:20.128413400Z" />
<EventRecordID>15261</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>Intel-i5</Computer>
<Security UserID="S-1-5-18" />
</System>
- <EventData>
<Data Name="BugcheckCode">0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
<Data Name="SleepInProgress">false</Data>
<Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
</EventData>
</Event>

Trazio sam na internetu resenje za ovaj problem, mislim na kernel power, posto se zbog toga gasi komp,ali nigde nema inf o tome, kao sto je kull napomenuo, moze biti od usb-a pa do tv kartice,napajanja itd..zanimljivo da se taj error desava samo na win 7, u xp-u i visti ga nema,pa sam razmisljao da predjem na vistu,posto mislim da nemam drajvere za xp..mada to bi bio veliki downgrade..sto zbog fps-a u igricama,sto zbog dx-a :/

Prilozi

• kernel-power.JPG
    kernel-power.JPG
    189.7 KB · Pregleda: 58
Mislim da sam na to vec naisao na netu i probao,ali opet cu, nista me ne kosta :)
disejblovao sam, idem da restartujem komp i da ugasim ventilator,da vidim kako ce da radi :)
a i upravo sam updateovao drajvere za graf.:)
hvala..javljam sta je bilo :D

@ ev1l

Pa da, ili je do napajanja ili do paste, u svakom slučaju ti kupi neku kvalitetnu termalnu pastu od onih gore koje sam ti preporućio, možeš i tu Noctua isto, i ona je dobra, pa onda da vidimo šta se dešava.

Vrlo je moguće da je kombinacija dva faktora u pitanju, nedovoljno hlađenje i neispravno napajanje, ali prvo zameni pastu na kuleru i očisti prašinu iz kućišta i sa ventilatora, pa se javi onda. Bez toga, nema ni svrhe, jer tek kad nešto uradiš javi se da pomažemo dalje.

Zanimljiva stvar im se desila sad :/
posto me mrzelo da testiram u battlefield-u, shibnuo sam occt 3d test ( kazu da je dobar )..nakon sto sam deaktivirao atijev hd sound i instalirao nove drajvere.
dakle temperatura procesora svakog jezgra je bila 35-45 stepeni, a graficke 50 stepeni...test je trajao 1 minut ( bez ventilatora..da pojasnim ventilator koji sluzi da hladi sobu, ja sam nabio u kuciste :D..misleci da ce da pomogne ) i kad sam preknuo test komp se ugasio, dobro..ajde onda da probam sa ventom..test je trajao 200sec..i kao dobro,da prekinem, opet se ugasio komp...temperature su bile donekle iste.
zanimljivo je isto npr..da sinoc kad sam pisao ovaj thread ugasio sam vent..i posle 5min..komp se ugasio..dakle komp "bolje" radi sa ventom,ali to nije problem zasto se gasi ocigledno.
svuda trazim neko "jace" napajanje samo da testiram da vidim dal je do toga..ali nigde da nadjem..iskreno ne znam sta da radim, kompjuter imam skoro 5 mozda 6 meseci, i od kad sam ga sklopio imam ovaj problem..prvi put uzmem "high end" masinu, da bi ona bagovala, inace da i vadio sam memorije, probao sa jednim,pa sa drugim stikom, i isto se desava..vadio drugi hdd..nista nije pomoglo.
cimao sam sad ortaka da vidi da donese t pastu,pa da probamo sa time

high end masina + low end napajanje... rezultat nazalost vidimo... menjaj napajanje...

Ja sa tim LC Power 600-12H nisam mogao ni ovu moju trenutnu mašinu da pokrenem, a kamoli ti tu tvoju (ploča mi nije dobijala dovoljno "snage", kako već da se izrazim a da ne ispadnem smešan)

LC Power Green 600W LC6600GP2, koje je duplo kvalitetnije od tog LC 600H-12, ima ako se ne varam realnih 430W. Mogu misliti koliko ima LC 600H-12

Ja sam sa LC600h-12 terao masinu iz potpisa par meseci, ako racunam i period sa 5850 sigurno preko godinu dana. Napajanje se ponasalo odlicno, bilo je iznenadjujuce hladno.

More...ja više nikad u životu neću da kupujem bilo šta sto dolazi iz LC-a, pa da je i wc papir...toliko se kvare da je to neviđeno. Mislim naravno na ove jeftinije njihove serije koje koštaju do 50 evra, imaju oni i ona bolja napajanja iz skupljih serija ali neka hvala, ko se jednom opeče ne vraća se na istu granu tako lako.

Konkretno, imam napajanje iz potpisa i posle samo godinu dana rada ventilator je počeo da cvrči i bruji jako, moraću da kupim neki normalnog kvaliteta jer neizdrživ je taj zvuk...

Poslednja izmena:
Probaj sa HW monitorom da pratis voltaze na granama, pa vidi da li ima "dropova". Kada pustis opet test, samo parti to da li sta pada od odredjenih grana. Treba da je sve priblizno isto (3,3 ,5 ili 12v) +- nesto mizerno. Ako ti padneneki od tih napona, onda tije napajanje.
http://www.dodaj.rs/f/2L/yR/91RaV1j/asd.jpg

Ma nije to problem, naponi su u redu nego problem je ventilator, on se čuje kao blesav. Mislio sam prvo da je dotakao kućište i da se tare o metal, ali ne, do njega je problem, nažalost moraću da nađem neki koji je kompatibilan sa mojim napajanjem.

Ne znam ni koji da uzmem, da li se sme kačiti bilo koji 120 mm vent na napajanje iz moje mašine ili mora baš određeni, zbog regulacije broja obrtaja ?

aaa, ok ok, pomešao sam izgleda.

ev1L, jesi li probao nešto ?

Evo slike, pa vi vidite dal tu nesto ne valja.
Cudno mi ovo cpu - 152 c...
i ovo cpu socket - 127 c...dal je to tacno il? :S
ako jeste, zasto se procesor ne sprzi? ;/

Prilozi

• hwmonitor.JPG
    hwmonitor.JPG
    211.7 KB · Pregleda: 95
-updejtuj bios, mozda loshe ochitava sonda temperature.
-mozda si loshe namontirao box kuelr jer si 3x skidao i vracao, svaki put ka d to uradish, loshiji je kontakt izmedju kulera i procesora jer nisi ponovo nanosio pastu.
-zatim, imash super komp, odvoj barem 50-60e za krshteno napajanje (makar pozajmi od nekoga jache ap vidi da li je do njega),
-daj ~25e za krshten kuler. mislim da cesh reshiti probleme.
-tkdjer, neko je naveo da usb uredjaji mogu davati ovakve tripove, pa stoga, pochupaj sve shto nije mish i tastatura.

Preporuka: odnesi mašinu u servis neka je tamo provere i po potrebi ponovo montiraju kuler na procesor da bi bio siguran da tu nisi napravio neku grešku pošto mi se čini, uz dužno poštovanje, da nisi baš najvičniji :) Sledeći korak, menjaj to napajanje jer je ono totalno nedovoljno za takav računar. Nemoj gledati to što po tebi cela mašina troši 300 vati, većinu tih vati mora da povuče sa +12V grane a to taj LC teško može u kontinuitetu da daje :) Stara greška prosečnog srpskog korisnika, uzeću napajanje od 3000 dinara jer nemam para a guram procesor od 20000 :)

Još jedna napomena, više puta sam video kako korisnik koji ne zna kako da montira kuler na intela nepopravljivo ošteti ploču, nadam se da kod tebe to nije slučaj.

Poslednja izmena:
Menjaj napajanje i to hitno, jer taj procesor zna žestok peek napona da povuče.
Ja sam prijatelju pre nekih čini mi se godinu dana sklopio konfiguraciju i2500K+ H65 ploča, bez dodatne grafičke i neko Coolermaster kućište sa dobrim napajanjem ali ne previše snažnim, ali po svakoj pretpostavci je trebalo da gura tu konfiguraciju + eksternu grafičku, ali nije moglo da izgura, dva puta je crklo posle par dana korišćenja.
Znači ne komplikuj mnogo :) , nego menjaj napajanje za početak. Naravno, opet ne mora da znači da je ono krivac, ali može da bude...

Pozdrav,

Moja preporuka za PSU Chieftec A135 Series 80+ APS 750C - 750W. Takvo ja imam. Necujno, snazno, modularno. Teralo je konf iz potpisa + jos jedna 6850. Sve zivo OC. Po meni, best buy...

Nazad
Vrh Dno