Šta je novo?

i5 2500K ili GeForce 560ti?

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte GeForce 3060Ti Gaming OC 8GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
CHIEFTEC CTG-650C 650W A80 series Full
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Razmišljam se o apgrejdu za konfiguraciju iz potpisa...u principu, znam da mi trebaju obe stvari, ali pošto je to za moje standarde jako puno para, moram prvo da se odlučim za jednu, pa posle par meseci za drugu stvar.

Znam da bih s prelaskom na ovaj procesor dobio znatno više nego s grafičkom, ali je to i značajno veća investicija, jer mi osim skupog procesora treba još i ploča, odnosno recimo 4 GB DDR3 memorije. Šta je pametniji apgrejd u ovom trenutku?

Da li je možda ipak bolje odabrati grafičku karticu bez obzira što neću dobiti puno, pa sačekati tih par meseci da se pojavi neki malo pristupačniji četvorojezgarni procesor ili makar da padne cena ovom i5 2500k?

2500k nece znacajNO pojeftiniti skoro, pre ce pojeftiniti 560ti :) tako da..
uzmi 560ti koja ce ti za iste pare voziti igrice za sve pare, a kasnije kada skupis kintu ko zna koji cpu ce biti aktuelan.

a do ta(t)(d)a overklok cpu i 560ti bih uzeo ja.

Hvala. CPU je overklokovan do daske, ne može više s fabričkim coolerom, a ja sam daleko od ozbiljnog overklokera..mada je i glupo da dajem kintu za cooler koji sad košta više od ovog procesora :p

Kupi ti lepo cpu i ostalo da imas osnovu a lako ces graficku uzeti. Dok skupis lovu ko zna sta ce biti aktuelno i sta ce ti natrcati povoljno ;)
Ovo sto je q4u napisao je kontradiktorno do bola. Necu ni da obrazlazem zasto, vidi se iz aviJona.

+1 za plocu i CPU. Vec su malcice cene porasle(jako malo) ali su porasle za Sandy-ja. Ako Buldozer ne bude mogao da parira Sandy-ju, poskupece jos malo... A grafike ne bi trebalo da odu gore sa cenama. To je to sto bih ja uradio...

Nisi rekao za šta ti treba? Pretpostavljam za igrice a ne za aplikacije (ako ti treba za njih, onda naravno cpu+ploča+8gb memorije).

Za igrice, malo će da te koči postojeći CPU, ali recimo uzmi običan GTX560 (oko 70-tak evrića će ti trebati doplate), i štekaj pare za CPU i ploču. Kad za koji mesec dođe Buldožer, pojeftiniće sigurno i Sandy, pa onda kupuj CPU i ploču, a GTX560 biće upotrebljiv još neko vreme sigurno i nakon tog upgradea...

Nisi rekao za šta ti treba? Pretpostavljam za igrice a ne za aplikacije (ako ti treba za njih, onda naravno cpu+ploča+8gb memorije).

Za igrice, malo će da te koči postojeći CPU, ali recimo uzmi običan GTX560 (oko 70-tak evrića će ti trebati doplate), i štekaj pare za CPU i ploču. Kad za koji mesec dođe Buldožer, pojeftiniće sigurno i Sandy, pa onda kupuj CPU i ploču, a GTX560 biće upotrebljiv još neko vreme sigurno i nakon tog upgradea...

+1 za grafiku, iz gore navedenih razloga.

uzi ti lepo jedan ssd :D pa kad sakupis kintu uzmes cpu,mobo,ram i gpu.

SSD su premali još uvek za moje standarde :)

Hardver mi uvek treba gotovo isključivo za igre, to mi je posao :) Onda, na osnovu ovog što pišete, bliži sam tome da uzmem GTX560Ti...ne bih kupovao običan 560, čini mi se da će biti premala razlika u odnosu na GTX 260.

Sav hardver iz ovog kompa ne prodajem, nego prebacujem u drugu konfiguraciju (E5300, 8800GT, 2 GB RAM) pa mi je i to važan faktor prilikom odluke.

onda izmu graficku,kasnije ces moci da je zabodes na bilo koju noviju maticnu kad budes uzimao

Mislim da je glupo da uzmes kartu koju ce cpu zestoko da koci, vec sam pisao sam pisao pre, na e4600 3.2 6850 se vukao jedva nesto bolje od 9600GT, u Wtcheru2 je bilo 13 fps a sa 2500k 45-50, u ostalim igrama je bila manja razlika, ali dobices nekih 20-30% ubrzanja u odnosu na staru kartu, pa vidi jel ti se isplati da dajes 170e.

Poslednja izmena:
Pa, ja planiram da uzmem obe stvari kao što sam rekao, ali CPU+procesor+memorija je maltene duplo skuplja kombinacija od grafičke trenutno.

Pa bas je to fora, kupi jaku grafiku i kad ga procesor zaglavi, on gnevno lupi sakom o sto i kaze "E pa ne moze vise ovako!!!" , i ode da pazari ostatak :D

Ja znam da mi treba sve, pa neće biti toga :) 560Ti posmatram kao investiciju za budućnost :)

@Mixer93
Pitanje nevezano za temu bas ;) , Posto vidim, u tvojoj "masini" imas kuciste Thermaltake Dokker, kako ti se cini, da li si zadovoljan njime? Posto imam nameru da uzmem to kuciste.

Tvoj procesor ce sigurno gusiti novu grafiku, zato je moj predlog da pored kupovine 560ti prodas tvoj cpu i doplatis q6600, imas ih sad za 70-80e u oglasima. Tako ces osetiti najvise razlike odmah, ako kupis i2500k i ostanes na gtx260 igre nece poleteti.
Kad skupis para za i2500k prodas mb+cpu+ram i predjes na SB, cak i kad dodje buldozer i2500k ce biti odlicna kupovina.

Tvoj procesor ce sigurno gusiti novu grafiku, zato je moj predlog da pored kupovine 560ti prodas tvoj cpu i doplatis q6600, imas ih sad za 70-80e u oglasima. Tako ces osetiti najvise razlike odmah, ako kupis i2500k i ostanes na gtx260 igre nece poleteti.
Kad skupis para za i2500k prodas mb+cpu+ram i predjes na SB, cak i kad dodje buldozer i2500k ce biti odlicna kupovina.

Na kraju sam ipak zaključio da ću uzeti prvo i5 2500k, jer kad bih uzeo 560Ti, ne bih mogao da stavim 260GTX u tu drugu konfiguraciju koju imam (trebalo bi mi novo kućište), a veliko je pitanje i da li bi je napajanje izdržalo. Znači, i ta kombinacija me ne bi izašla bogzna koliko jeftinije. Takođe, taman bih mogao da prebacim i ovih 3 GB DDR2 RAM-a u tu konfiguraciju koja sad ima samo 2 GB memorije.

Uglavnom, sad bi mi još samo trebao savet za matičnu ploču. Naravno da ću procesor overklokovati, ali ništa posebno, samo koliko to fabrički kuler dozvoljava, kao što sam radio i s E4300, odnosno sad s E6300. S obzirom da je procesor za mene već jako skup, ne bih hteo da uzimam neku ploču s gomilom stvari koje mi ne trebaju.

Hvala :) Ako imate još koji predlog, super, večito kad jurim samo jednu ploču ne mogu da je nađem kod lokalnog dilera.

A da li će nakon prelaska na novu ploču biti neophodno da reinstaliram oba Windowsa? Ako je potrebno, da znam da odložim kupovinu jer imam posla preko glave na kompu ovih dana.

@forsaken demon
zaboravi 4Ghz sa box kulerom i to za svaki dan .... sa kvalitetnim vazdusnim kulerom u toplim letnjim danima cenim da cesh drzati CPU 4.3-max.4.5Ghz sve preko toga ne uzimaj za ozbiljno...

Ako ti nije bitna grafika sa CPU uzimi slobodno P67 plocu u suprotnom Z68, mada ako su cene iste P67 nema shta da trazi pored Z68...

Sto da zaboravi? ja sam tako drzao mesec dana malo undervoltovan na 1.180V, jul - avgust i temp nisu bile previsoke u igrama, nece sigurno da aka prime i linx po ceo dan.
Mislim siguran sam da niko nece imati problema sa boxom na 4GHz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno