Šta je novo?

I sta sada...?? Koji je vas predlog???

nikolica

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2004
Poena
604
Bas tako....Svi ste izneli neke mane za digitalne fotoaparate kao i pohvale...Ali mene ste ostavili totalno zbunjenog. Sada vi meni lepo kazite sta moze najbolje da se kupi za nekih 250-300.... Po vama sta za te pare moze da se kupi najbolje :) Unapred zahvalan....

Pa ako imaš nekog u Nemačkoj:
Canon A70-248€
Naruči ga na Amazonu, oni ga isporuče (besplatno), pa ti onda pošalju. Ono ja bi ti poželeo da odeš da ga uzmeš, no dobro. Kod nas je kolko mi se šini da sam video negde 330€, pa ti vidi. A mislim da je možda to najbolji izbor za prvi digitalac.

Nikolice,

To je kao da ja pitam "Koji auto da kupim za 25.000-30.000€?"...
A da li mi treba za grad, put, minivan, mozda zelim sportski model, automatski/rucni menjac, mozda mi treba za prikolicu, mozda da teglim hranu za svinje...

Video sam da A60 moze da se nadje u SCG za 250-300€ i to je odlican pazar za foto-entuzijaste. Prakticno najjeftinija ulaznica u napredan svet digitalne fotografije.
Ali ako ti nije neophodno da podesavas sam sve parametre i da se posvetis puno vremena fotografiji (ako ne znas tacno sta radis, nema neke prednosti od A60..), onda ima i jeftinijih resenja. jednostavnijih, sa dobrim rezultatima.

Ne bih sad da gnjavim, ali je vec pisano ovde dosta o tome, Sony, Kodak, Fuji, Samsung, Nikon..

Kazi ti nama kako mislis da koristis aparat, pa ti mozemo bolje pomoci...

Pa za sta mi treba??? Ovako ja sam se nekada bavio umetnickom fotografijom...ali to je sa obicnim foto-aparatima....zezanja oko razvinja...kupovina papira...itd :) nebitno. E sada hocu da kupim neki kvalitetan fotoaparat ono sto se kaze da je lak za upotrebu i da bukvalno sve slikas sa njim..Da bude od 3 megapixela pa navise, opticki zum je kod svih 3x, da je aparat pouzdan... da ne bude posle 2 meseca joj kuku lele. Stvar je sto bi taj aparat dobio iz inostranstva a posle nemam puno prostora za zalbu :) Cale od moje devojke ima olympus d550z i i meni se iskreno svidja kakve slike pravi...Za sada se pokazao kako jako dobar. Ja kazem, prvenstveno mi se svideo Canon a70 e onda ste me vi tako pomutili da je to cudo :) te jedan kaze da mu crkavaju stvari posle 3 meseca, te drugi ovo te ono...A ****** ja ipak mislim da je to canon... Jel sam dovoljno pojasnio??? Ako nisam kazite jos.... E da jos nesto...fotoaparat treba da dobijem iz dubaia, cuo sam da im je tehnika prilicno jeftina, koliko sam ja video svuda su digitalci jeftiniji nego ovde...
aj jos jednom hvala

Opet ja...A sta je sa canon s400??? Ne izgleda lose, a pise da je razlika u odnosu na a70 npr u velicini video zapisa... Mene iskreno i ne interesuje video zapis...Kupujem foto aparat a ne kameru... Sta vi mislite o ovom canonu?? Slike koje pravi su fantasticne, nema crvenih ociju, nocne slike takodje nisu lose :) Razlika u ceni i nije tako velika ali mi se cini da je kvalitet ipak uznapredovao na ovom modelu...

S400 u odnosu na A70 ima prednosti zato što je manjih dimenzija, ima veći CCD i veću rezoluciju na kraju krajeva. Objektivi su po specifikaciji gotovo isti, a kvalitet je svakako na oba standardno dobar. A70 ima mnogo više manuelnih kontrola u odnosu na S400 i generalno za svoju klasu ima zavidan nivo ručnog kontrolisanja fotografisanja. Poznato je da je A70 lošije plastične izrade(moralo je negde da se uštedi), dok je S400 metalni i rekao bih znatno bolje spakovan. Opet A70 koristi 4 obilčne AA baterije koje možeš da kupiš na bilo kojoj trafici na ovom svetu :). Lično mi se za nijansu više sviđaju fotografije koje pravi S400(a uz to i malo veća rezolucija), mada ja generalno ne volim nešto posebno boje i mekoću(fotografija) većine Canonovih aparata koji nisu pro.

PS. I da, S400 pravi crvene oči i to mnogo :)...

Obzirom da si se bavio fotografijom, pretpostavljam da ce ti trebati kamera sa sto vise mogucnosti. Vec sutra ce biti modela sa vise piksela, manje suma, brzeg fokusa i obrade, itd. ali ce tvoj aparat jos godinama praviti isto tako dobre slike. Ali ces se nervirati ako kamera *nema* nesto sto ti treba, npr. manuelne modove.

Ako budzet i cene u Dubaiju dozvoljavaju ja bih ti preporucio sledece:

- Olympus C-5000. Odlican aparat. Malo samo veci od A70, ali laksi. Pun mogucnosti, odlicne slike. U Evropi je 300-350€..
- Olympus C-4000. Stari model, ali boljeg objektiva nego C-5000. Takodje je sporiji u radu i koristi SmartMedija fleseve. Moze da se nadje i za 300€. Odlican pazar.
- Minolta F100/F200/F300. Metalne kamere 4-5MP. Odlicna konstrukcija, puno mogucnosti. Na velikom je popustu jer Minolta zamenjuje modele sa novom G400/G500 serijom. Mogu se naci u rasponu 250-350€. Odlican pazar.
- Canon A70 i A60. O njima se vec sve zna. A60 se ponekad moze naci i za 200€. A70 je skuplji i pomenuti Olympusi su kratko i jasno mnogo bolje kamere. Minolta je mnogo kvalitetnija sa slicne pare.
- KOdak Dx6340 & 6440. 3MP i 4MP. Cena im je 250-300€ op Evropi. Bolji objektiv od Canona, nema toliko mogucnosti (fali npr. rucni fokus), odlicne boje, dobre slike sa malo muke.

Ako volis duzi objektiv mozes naci za 300-350€ i Olympus C740 (3MP), koji je opet bolji od A70 kao kamera i upotrebljiviji.
Da pojasnim svoj stav - Canon A70 je fenomenalna kamera, ali ako kupujes van SCG mislim da mozes proci bolje za slican novac. A60 vec ima vrlo povoljniju cenu i ako ti je 2MP dosta, ima malo konkurenata u toj klasi cene.

Ako ti ne trebaju sve kontrole, a spreman si da pazaris Canon S400, razmisli o Konici 420Z, tj. o Minolti G400 (isti aparat).

Evo ovako....Nijedan od ovih digitalaca ja u svojoj ruci nisam osetio sto za sada smatram najvecom manom :( Ali evo kako ja na sve njih gledam citajuci po dcresource.com...

Ovi olympusovi modeli nisu losi...Ali po slikama koje pravi npr. nocu ne svidja mi me...Lose izgledaju..pogledaj pa proceni...Pogledaj kako izgledaju oci kada se slikaju blicom...Crvene se...:(
Minolta - Ne znam...procitao sam jako pazljivo sta su oni napisali i kako su slikali....Jedino G500 dolazi u obzir po kvalitetu...ali po ceni :( ne :(
Opet da se vratim na olympus... za ovaj c740 sve je super! Perfekcija...Samo sto je problem da ako vec snima video steta sto nema i zvuk... :( E zato je tip-top ovaj model c750 koji ima sve to i mnooogoo mi se svidja samo jos i cenu da mu povatam...pa moze i on da udje u kombinaciju...A?? Sta kazes na ovaj c750? aj pa javi? Ja se iskreno nadam da ce po pristojnim cenama ove stvari moci da se nadju u arabiji... :)

da da a razlika u ceni izmedju c740 i c750 je ipak nego uocljiva :( skoro oko 100eu ako sam ja lepo skapirao.....Mada su oba fenomenalna!!! Aj dali neko moze da mi da neke preciznije cene za ova dva modela u evropi???

Uporedi pazljivo slike sa Olympusa C-5000 (i C-4000) i Canona A70, mozes i A80. Kada sam kupovao aparat, pretresao sam puno-puno slika sa raznih aparata, sto sa raznih testova (imaging-resource ima najupotrebljivije, potom steves-digicams, jer su isti motivi), sto obicne slike raznih ljudi (pbase.com). Razlika je za mene vrlo uocljiva i prilicno na strani Olympusa.
Ima ovde ljudi sa C-4000, pa nek ti kazu sta misle.

Minolte FX00 treba da uzmes u ruku pa da vidis razliku u odnosu na A70. To su kamere klase S40 i S50, znaci korak iznad. 1/1.8" CCD, sve rucne kontrole, itd. Nekom se slika jednog vise svidja, drugima Canon.. A mogu se naci veoma povoljno.

Razlika kod mene (Norveska) izmedju C740 i C750 je skoro 150€. Mogu se cesto naci veoma povoljno preostali modeli C730, oni snimaju zvuk i imaju prikljucak za blic.

Jos jednom da napomenem, nemam bas nista protiv Canona AX0 i to su zaista izvanredne kamere, samo mislim da je cinjenica da su (npr. u Oslu) A70 i C5000 prakticno iste cene u najmanju ruku smesna.

Da Aco...Sve je to super...Meni se Mnooogoo svidja sve oko ove serije cUltra zoom ali za c740 i c750...Ali za sada to za mene preveliki zalogaj sto se tice cene :(Sta cete... nov sam na polju digitalne fotografije i ne bih da se bas prvi put zeznem kod kupovine... Evo sada sam npr... pogledao ovu minoltu s414 ne izgleda lose...Simpaticne slike pravi...Nikada nisam ni vedeo da neko ima taj fotoaparat...Sta mislis kakav je on??? Uopste kako je minolta pokazala na polju digitalaca?

Joj...evo ovako posto mi je dosta vise ove rasprave o kamerama...sedenju pred racunarom i citajuci postove o digitalcima kao i citajuci mnoge specifikacije samih modela...dosao sam do zakljucka da ja za moj ulaz u svet digitalaca placam do 300eu max. A od fotoaparata koji za te pare mogu dati najbolje perfomanse u obzir dolaze standardni a70 sa pocetka ove price, ova minolta s414, sony p72, a zaista bih voleo da navedem neki olympus koji mi se svideo ali tesko...svaki ima neku manu...ne znam :( onaj olympus c5000 nije me nesto zaintrigirao...ne znam sto ali nije...Pokusaj da me razuveris i pomozi oko ovih digitalaca koje sam ti nabrojao da mi pomognes i necu vise smarati na ovom forumu o aparatima, vec cu ubrzo nabaviti isti, pa cu vam svima slati slike koje budem pravio :)
aj pa se cujemo

Minolta S414, ali nemam snage da obrazlažem :)...

Slazem se sa Banetom - Minolta S414 i neces pogresiti!
Ako je uopste nadjes bice dobre cene. Cena je smesna u odnosu na mogucnosti.
Odlicna konstrukcija, sjajan objektiv, veoma dobre slike i puno mogucnosti.
Za vise detalja pretrazi S414 u ranijim postovima. Ja sam pre nekoliko meseci objasnjavao zasto su Olympus C-4000 i Minolta S414 ubedljivi best-buy.

Update: probao sam da nadjem preko Search, ali nesto ne radi trenutno kako treba.
Evo zato par linkova:
www.megapixel.net/reviews/minolta-s414/s414-review.html
http://www.dcresource.com/reviews/minolta/dimage_s414-review/index.shtml
http://www.imaging-resource.com/PRODS/S414/S414A.HTM
Ovo je kamera pravljena u klasi Canon G serije, ne A!

Poslednja izmena:
Vrh Dno