Šta je novo?

I : SSD Mushkin Chronos 60gb

eXVeRiTo

Cenjen
Učlanjen(a)
23.01.2012
Poena
159
Dobro vece forumasi...

Posto ne mogu nigdje ovdje da nadjem temu u vezi ovog SSD-a...

Ako ga ko koristi ili zna nesto o njemu,voleo bih da mi kaze kakav je SSD jer planiram da ga uzimam...

SSD SATA3 60GB Mushkin Chronos 550MB/s, MKNSSDCR60GB

Ja imam Kingston V+200 i koliko ja shvatam imaju isti kontroler. Ne mogu ti nista reci o brzinama transfera jer imam SATA 2 kontroler, ali sistem mi lepo i brzo radi.

I mene isto interusuj ovaj model a nisam nasao nista opsirnije o njemu ovde na forumu!

U Search ukucajte model i ima da izađe nekoliko tema. A može se ukucati i asinhroni nand, samo sam ja nekoliko puta opširno objasnio tematiku. Inače taj je isti i kao agility 3, Force 3...

Kupio sam ssd ali ubrzanje je jedva primetno kad stavim u biosu sa ide na ahci mod i sistem pocnje da se dize i samo pukne izbacuje neki eror ili sta vec dok u ide radi bez problema.Sta bi morao da uradim da ahci radi sa windowsom bez problema?

To se menja pre instalacije Win-a, a posle treba prckati po registry-ju da nepuca, ima toga i po forumu i po netu podosta. Ako ti je isuviše komplikovan/nepoznat zahvat, onda ostaje samo reinstalacija OS-a. Uostalom opet, koristite Search!

pa, prati taj reallocated sectors count. ako ti je ssd u garanciji, ostavi ga dok ne krene da baguje. ako nije u garanciji- obracaj paznju na taj broj, i ako krene da raste ubrzano/rapidno, ili predje safe value- ocekuj otkazivanje diska.
svaki disk dolazi sa odredjenom kolicinom sektora koji sluze za bekap ako neki postane problematican. ti imas jedan koji je problematican/otkazao. to ne mora nista da znaci. ako ostane ta cifra-sve je ok. ako krene da raste... blizi mu se kraj.

ssd je nov(skoro svi danas imaju garanciju koja nije istekla posto se radi o najnovijoj tehnologiji),mislim da moram da menjam sata cablove posto hd tune kaze da ima problem sa konekcijom sata cabl sa hdd.

jel ovo valja necemu ili je sporo podosta?

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    39.2 KB · Pregleda: 86
Promeni sata kabl, proveri jel ti u BIOS-u podešen SATA na AHCI.

Pošto nForce 560 čispet nije podržan za Win7 32bit, skini poslednje drajvere za čipset za Win Vistu 32 za čipset:

http://www.nvidia.com/object/nforce_vista_15.23.html

nForce čipsetovi su generalno najlošija opcija za SSD, moj M4 64GB koji mi je u HTPC-u na 6150SE/nForce 430 čipsetu daje tri puta gore rezultate od onih koje daje na Intelovom kontroleru, a ti imaš još stariji čipset od toga, tako da se ne nadaj previše.

sve je podeseno kako treba sad mi nije jasno ako je sata 2 treba da radi na 300mb/s i to je to zasto radi tako sporo nije mi jasno.

Skini i startuj Crystal Disk Info.

Pogledaj šta ti piše u poljima koja sam ti označio ili uradi screenshot CDI pa postuj.

Prilozi

• CDI.png
    CDI.png
    134.1 KB · Pregleda: 83
Loš primer mighty78, i meni piše transfer mode 600, a na SATA2 je. CDM govori samo o mogućnostima diska, a ne trenutnoj brzini na kojoj radi sa pločom.. To nam neće pomoći u vezi njegovog problema.

sve je slicno kao na tvom ssd mighty78 ali evo gde je razlika!

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    125.7 KB · Pregleda: 87
To je samo drugi standard diska, ionako je drugi disk tj. model u pitanju. Inace oba su slicna, i nije pokazatelj brzine..
Ima drugih programa koji pokazu u kom modu radi na ploci, ali ne znam napamet pa me mzi otvarati sve programcice sto imam kojih je mnoooogo :p

Mene zanimalo i nešto drugo, host writes, za 58 sati rada si već 3 puta prepisao svoj disk, to ti je SandForce, lakše malo :)

@mighty78
Au pazi stvarno!! To nikako toliko, pa taj SF je stvarno bacen na kolena, nije ti to HDD!! Procitaj malo po forumu kako se koristi..

A savet, pa lepo nemoj instalirati OS 5 puta za redom; filmovi, muzika, slike no no; nije im ni mesto na SSD-u tj. nemaju tamo sta da traze! To krupno sve na HDD koji i ima mnogo vise GB..

Jel se javlja sporost zato sto sam instalirao windows preko ide a ne preko ahci(kasnije sam prebacio sa ide na ahci preko windowsa i samo u biosu prebacio da ne bi windows zakucavao) ja sam wsamo jednom windos instalirao mogu opet da probam treba mi oko 1 sat.Ali sad radi na ahci i trebao bi bez problema da ide do 300mb/.

Ako si uspešno prebacio na AHCI u winu pa u biosu, to je to ništa ne diraj.
Ali ako si samo jednom instalirao OS, kako si uspeo onda toliku količinu podataka?? Da nisi puštao sve testove po nekoliko puta tipa ATTO, CDM, ASSSD itd.!! Ako jesi ()kao što izgleda), ubio si ga u pojam... To se izričito napominje svukuda da se ne radi ni na jednom SSD-u, a pogotovo ne na SF-ovom. Onda jedino da ga ostaviš satima u idlu (bios screen) ili odradiš SE pa vratiš image.

Ne radi secure erase! Sta ce ti to, pa caskom ce opet da mu padne brzina, samo koristi ima da ga ostavis u idle i da ne testiras svaki cas ... Ne zatrpavaj ga filmovima ili drugim velikim fajlovima, sta si ocekivao kad si uzeo "mali" ssd, pa jos na amd i nForce chipset... ima da nece da leti al brzi je od hdd...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno