Šta je novo?

I posle krive OC za probleme...

GoranM

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
925
Zaintrigirao me clanak na http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=1720&page=1
bilo je i u vestima. od svih uzroka za otkaz komponenti svega 2% odlazi na over clock. Pocetnici kazu nemoj overklokovati "spalices" nesto. Ja nikada nisam spalio nesto overklokujuci. Da li ste vi?

Most Common Problems
26% PSU and power issues
23% Bad gear and user negligence
13% Heatsink related
15% Assembly and moving
10% Lightning strike and static
3% Computer cruelty
6% USB related
2% Overclocking

edit: Izvinjavam se ali ovo je mnogo jako :D

"...a friend of mine bought a new 1.3GHz Pentium 3 processor and installed it into his PC. He then plugged everything in and turned the power on. After realizing he could smell something burning, he noticed he was still holding the processor's heatsink and fan in his hand!"

Poslednja izmena:
Ta uzrecica "nemoj da overclockujes, spalices nesto ....." je prisutna
kod ljudi koji nisu upuceni u materiju a plase se da bilo sta probaju.
Imaju strah od otvorenog kucista, ne smeju cak ni da zavire unutra dok radi komp.
Naravno, extremni volt-modovi i slicne stvari se ne vaze .....

Nikada, ali bas nikada nisam nista unistio / spalio overclockujuci .....
Uglavnom stetu koju sam ja pravio je izazivao los srafciger u
kombinaciji sa losom oprugom na cooler-ima za s462 / s370 i to je sve.....
Overclock 0% stete.......

Malo mi je cudno ovo napisano za PIII, zar nema on neku vrstu zastite
od takvih stvari ? Ko se seca video klipa sa tom's hardware-a
kada skidaju cooler-e sa Palomina 1200, Copermine-a 1GHz i P4 S423 ? :d
Ovo cudo na 1.3GHz je verovatno tualatin a on cini mi se ima isti ili bolji
sistem zastite nego Copermine, a ni on nije "zabagreo" :D tokom skidanja cooler-a

Ni ja nisam nista spalio, a fobiju od OC-a imaju neiskusni kao sto rece Tarmi Ricmi....
pozdrav :wave:

Tarmi Ricmi je napisao(la):
...
Uglavnom stetu koju sam ja pravio je izazivao los srafciger u
kombinaciji sa losom oprugom na cooler-ima za s462 / s370 i to je sve.....

bas to, ja sam u to vreme tih opruga oblepljivo selotejpom srafciger da ako rokne po ploci, ne mora bas da zaore.

OC=jedna puluunistena MX400 :smoke:
(score 390/550 :p , na +5 stepeni u sobi, otad se vise nikad nije opravila :smash: )

GoranM je napisao(la):
Ja nikada nisam spalio nesto overklokujuci. Da li ste vi?
Da... ali iskljucivo mojom greskom.

Takodje... iskljucivo mojom greskom :S:

GoranM je napisao(la):
3% Computer cruelty
6% USB related
Ovo za Computer Cruelty je interesantno :d
USB related je prilično visok po mom mišljenju, zar se zaista toliko često događa neka havarija zbog USB-a?

GoranM je napisao(la):
Ja nikada nisam spalio nesto overklokujuci. Da li ste vi?

Nishta (za sada :D ). Moja formula za OC je:

- Dizi taktove malo po malo
- Oprezno sa voltazama
- Velika paznja na temperature
- Shto vishe Prime95 i S&M-a (3DMarka i igara u slucaju OC-a graficke)

:wave:

nema veze to S&M, prime itd. To moze da radi danas, sutra, godinu dana i posle toga sutradan krenes da upalis komp - nece ! :d Ja sam kupio jedan athlonXP 1600+ od "nekog" sa ovog foruma koga "znam" , njemu je radio na 2.6ghz svaki dan, kad je stigao kod mene radio je na kilavo na 2.4, pa je i tu postao nestabilan, pa posle mesec dana na 2.2ghz, i jedan dan jednostavno nije hteo da se upali komp. Znaci tacno sam pratio proces degradacije procesora :d Bio je hladjen vodom i nije prelazio 50C nikada (ni blizu).
To je jedino sto mi je riknulo, moze se reci da je do oc-a, da nije bio klokovan nikada verovatno bi danas bio ziv, ali bolje ovako kraci zivot na preko 2ghz nego jedan duzi na mizernih 1.4ghz.

gx-x je napisao(la):
bolje ovako kraci zivot na preko 2ghz nego jedan duzi na mizernih 1.4ghz.

Slazem se! A uostalom nece se svim CPU-ovima skratiti zivotni vek zbog OC-ovanja. Zavisi od toga koliko je procesor OC-ovan, od voltaze, napajanja, ploce, pa i od toga kakav primerak ubodemo.

gx-x je napisao(la):
....ali bolje ovako kraci zivot na preko 2ghz nego jedan duzi na mizernih 1.4ghz.
To mu dodje k`o ono :
bolje biti vuk jedan dan nego ovca sto godina :)

Nisam nikada nista spalio, a ni skrljao, na srecu.
Licno mislim da zbog OC ne bi trebalo da dolazi do paljevine. To ljudi uglavnom rade pazljivo a i malo se informisu prethodno o tome. A i u odnosu na broj racunara, relativno je mali broj OC-era, a i medju njima opet ima relativno mali broj onih "zagrizenih" koji ga cepaju do daske...tako da je tih 2% relativno. Kada bi se u racun uzele samo masine koje su OC, mislim da bi tu bilo malo vise od 2%.
Po mom iskustvu najvise havarija na komponentama ima zbog nepaznje u montazi/demontazi, ali mislim da tu nisu iskljucivi krivci "montazeri"...znatan deo krivice snosi i sam kvalitet izrade komponetnti, posebno onih u nizem cenovnom rangu kojih, naravno, ima najvise.

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Ta uzrecica "nemoj da overclockujes, spalices nesto ....." je prisutna
kod ljudi koji nisu upuceni u materiju a plase se da bilo sta probaju.

Ja ovo kazem ljudima kada hocu da mi se skinu sa grbace... ne smeju sami... a teraju mene... pa posle ako neradi plati bozo... evo ja sam sam klokovao ovu moju masinu ali da nije bilo benchmarka... da se upoznam sa materijom... mislim, kod starih athlona je bilo dizi samo fsb i voltazu... ali kod novih amd64 i fsb, zakljucaj pci i pci-e, memoriju podesi, ht link.... a i treba to sve testirati... a ne zove me lik telefonom da mu kazem gde je on pogresio a pola stvari nezna da mi objasni sta je gde stavio...

Poslednja izmena:
Jedino sto sam uspeo da sredim su jedan cel. na 300mhz koji je jedno vreme radio na 450 i postao nestabilan i jedan na 600 koji je takodje postao nestabilan posle kloka na 900 mhz.Bas sam ih nagazio.

Ових 2% ми изгледа премало...

Ал' добро, с' обзиром да су оверклокери не може се рећи да су објективни :d

@Wulfgar:

Tako ispada zato sto se u proncente racunaju i racunari u firmama i ustanovama, a te masine nisu oc, a ima ih po prilicano mnogo procentualno gledajuci. KAda bi se gledala slika iskljucivo home PC-a, procenat oc masina bi bio znatno veci.

Ако су рачунали рачунаре по фирмама и установама, као то да на листи нема:

"Узрок смрти - CPU извршио самоубиство јер није више могао да поднесе Solitaire" :d

Ja sam sprzio napajanje - i to mojom greskom :S:

Nazad
Vrh Dno