Šta je novo?

I opet: šta da kupim od... :)

1GB

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2008
Poena
301
dakle, kao što se u naslovu može naslutiti treba mi pomoć dobrih ljudi s foruma :)

studiram arhitekturu, tj sad u oktobru upisujem treću godinu i već godinu dana intenzivno se patim s mojim starim kompom i zaista došlo je vreme da ga promenim jer još jednu godinu s njim neću izdržati pošto su zahtevi sve veći i veći...

dakle, treba mi mašina za rad u nešto zahtevnijim programima tipa ArchiCAD, 3ds max ... a kad već dajem pare onda bih voleo da mogu da uživam i u nekim zahtevnijim igricama

za konfiguraciju (bez ekrana) bih izdvojio do 750 eura,
ali se i dvoumim da li možda da dodam još para pa uzmem neki solidan laptop (mada mi se čini da bi za tako nešto morao bar duplo više para da dam)?

u svakom slučaju najbitnije mi je da mogu efikasno :type: i bez stresa :wall: da radim u programima za projektovanje i sl

moje poznavanje kompjutera završava s iščitavanjem ovakvih foruma, i čeprkanjem po mom kompu :crash: tako da ne znam baš odakle da krenem sa sastavljanjem konfiguracije.

tražio sam i gotove konfiguracije ali ne znam, da li je ipak bolje sam sastavljati :trust:?

Mozes da uzmes nesto poput komfe iz mog potpisa, s' tim sto ti preporucujem da uzmes neki ati 4850...posto smo iz struke, preporucujem ti i neki monitor 22" .... komp mi super rasi posao u aplikacijama koje si naveo, a mogu i igre da se lepo poteraju :)
Imam i laptop Acer aspire 7250, lepo je imati i jedno i drugo, ali ako biras jedno, bolje uzmi kucnu varijantu, za iste pare, mnogo bolja komfa.... kasnije ,kad se zaradi, moze i neki notebook da padne ;)

Bolje ti zameni i monitor sa nekim dobrim 22" TFT a za ~500e moze da se uglavi neka solidna konfiguracija i za igre i za programe koji te zanimaju.

Ako vec provodis vreme za kompom sto da se patis i gubis oci na CRT-u.

Evo ti za ~500e nesto ovako mozda ..

E8200 ~ 130e
4850 ~ 140e
500Gb HDD ~ 55e
Asus P5Q Pro ~ 100e
2x1Gb memare na 1066MHz ima za ispod 50e
Neko napajanje ~500-600W za ~60e

I za ~200 i nesto eura uklopi neki 22" monitor

Bolje ti zameni i monitor sa nekim dobrim 22" TFT a za ~500e moze da se uglavi neka solidna konfiguracija i za igre i za programe koji te zanimaju.

Ako vec provodis vreme za kompom sto da se patis i gubis oci na CRT-u.

Evo ti za ~500e nesto ovako mozda ..

E8200 ~ 130e
4850 ~ 140e
500Gb HDD ~ 55e
Asus P5Q Pro ~ 100e
2x1Gb memare na 1066MHz ima za ispod 50e
Neko napajanje ~500-600W za ~60e

I za ~200 i nesto eura uklopi neki 22" monitor

Samo za proc imam zamerku, tu treba proc Quad, preporuka Q6600 ;)

tražio sam i gotove konfiguracije ali ne znam, da li je ipak bolje sam sastavljati :trust:?

Auu ne ne, nikada nemoj gotovo konfiguracije da kupujes. Tu te oderu , i uvale ti neke komponente koje ne mogu da prodaju i koje se inace ne isplati kupovati.

Laptop molim te nemoj da uzimas. Mozes da uzmes bukvalno 5 puta bolji kucni komp nego laptop. Ljudi su se previse primili na to i kupuju laptopove vise jer su "kul", nego sto im je zaista potreban.

Plocha - ASUS P5E 150 evra
Procesor - Core 2 Quad Q6600 150 evra
Ram memorija - 2x1gb Geil Ultra 800mhz (4-4-4-12) 35 evra
Graficka karta - 4850 512 - 145 evra
Hard disk - Western Digital 640GB Caviar SE16 - 65 evra
DVD rezac - 20 evra
Tastatura i mis - 30 evra
Napajanje - LC Power LC6600GP 600W - 60 evra

Kuciste ne znam tacno, to mozes da pitas i prodavca da ti preporuci neko za oko 70ak 80ak evra, u principu nije toliko ni bitno, samo nemoj da uzmes neki kineski shit. Gledas marke cooler master, chieftec, antec.

Sve zajedno 735 evra.

E sad ovako. Ram memoriju sam stavio 2gb, mislim da je to dovoljno. Ako mislis da nije, ako koristis neke zahtevne programe (iskreno nemam pojma koliko auto kad trosi lol), onda mozes i da uzmes jos 2x1gb, i to je najmanji problem, jer memorija je jako jeftina i uvek mozes da je dodas. Ali 2gb mislim da je sasvim dovoljno.

Sto se tice graficke, ne znam koliko te interesuju igrice, ili mozda imas nekog u porodici ko voli da ih igra. Ako te igrice UOPSTE ne interesuju, onda ne moras ni ovoliko da das za graficku. Mozes da uzmes ATI 3850 256mb (bilo koji proizvodjac) , kosta oko 75 - 80 evra. Ali ova 4850 512 je stvarno odlicna, i za te pare dobijas stvarno vrhunsku graficku kartu.

Vrh Dno