Šta je novo?

i jos jednom 970p ??

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Skoro da sam odlucio da se isprsim i da ga pazarim al moram jos nesto da potvrdim:

1) Kakva je slika pri nizim rezolucijama. Ja na CRTu furam 1024x768 i tako mi bas odgovara (sta cu kad volim velike ikonice i slova :). Koliko je zamucenje i kako se monitor ponasa u ovoj (i u 800x600) rezoluciji u svakodnevnom radu, a pogotovu igrama?
2) Kakav je osecaj pri gledanju TVa preko tunera? Ima li, i ako ima koje su razlike u odnosu na CRT (bluring, zamucenje, crna boja)?
3) Koliko je slika generalno ostra/mutna u odnosu na CRT (trenutno moj Samsung 957p CRT).

thanx

Nema sta da potvrdis!

Na TFT 17 i 19" 1024x768 i 800x600 izgleda ODVRATNO!!!

Ako planiras da ga drzis u toj rezoluciji bolje ostani na CRT-u

Svi TFT monitori od 17" imaju prilicno mutnu sliku na rezolucijama manjim od njihove osnovne (native) koja iznosi 1280x1024, i koliko god kvalitetno odradjivali skaliranje na manju rezoluciju to moze biti upotrebljivo u filmovima i igrama tj. svim pokretnim sadrzajima dok ce slika na desktopu biti dobra samo u osnovnoj rezoluciji. Moguce je idealno skaliranje samo na rezolucije koje su 1/2 od native, u ovom slucaju 640x512.

Crna boja je na vecini TFT-a manje ili vise tamno siva, a na tom 970P koliko sam ja za kratko vreme mogao da vidim u jednoj radnji nije losa, bar u odnosu na moj 710n kod koga se bas primecuje taj problem, pogotovo kod tamnijih i nocnih scena sa malo osvetljenja.

Sto se tice toga da preferiras velike ikonice i slova to mozes odraditi u windowsu tako sto ces koristiti velike ikonice i velika slova (display properities > appearance > effects).

edit: dok sam ja pauzirao da veceram Simpson vec odgovori na tvoje pitanje kratko ali jeb*tacno :D

Poslednja izmena:
ajde da kazem da bi se navikao na 1280 u win-u, a sta je sa igrama? Da li je slika isto tako odvratna u nizim rezolucijama? Koliko sam video na 17" nema ovih problema, mada mene zanima konkretno ovaj model.

U igrama ti smanjivanje rezolucije na 1024*768 nece biti problem, na 800*600 je iz mog izskustva ipak dosta losije mada zavisi od tipa igre, ako su u pitanju brze igre onda to i moze da prodje a ako je rec o nekim staticnijim, kao neki RTS ili sl. onda je tu primetno zamucenje i po mom misljenju je greh na tom monitoru gledati takvu sliku.

Generalno TFT je namenjen da radi u native rezoluciji, sve ostalo su manji ili veci kompromisi na racun kvaliteta prikaza.

Ima PVA... i da na njemu je crna stvarno crna!

Nije, ali je najprbliznije moguce... eve gledam u njega :D

ovo je poznata stvar u vezi samsunga 970p -> http://geocities.com/icecow88/970p-dithering-en.html
mozda i nije tako strasno,ali je glupo model koji treba da je najbolji u klasi 19-ica tako sakatiti.
barem da su ga nazvali "970P LE".....
sto se tice rezolucije tu je simpson sve rekao i to vazi za SVAKI tft

Floyd, upravo sam ja zato dao svoje misljenje o tom monitoru kao sto možeš pročitati u sekciji "Monitori" na Bench-Marketu http://www.bench-market.com/vidito.php?sid=9794
Monitor je keva u svim disciplinama osim u prikazu boja, sto na nekim fotografijama i u nekim HD filmovima smeta. Ne želiš da vidiš koncetrične ili manje-više paralelne linije na fotografiji čistog plavog neba, ili na nekim do jaja wallpaperima (ima ih dosta na kojima greške vrište koliko se vide) - bar ne na najskupljem 19-inch monitoru koji se može kupiti. Zauzvrat, reprodukcija videa, kontrast, uniformnost, praktično beskonačan ugao gledanja, ergonomija, jako kvalitetna izrada, pa čak i brzina odziva - sve je to ako ne za desetku, onda bar za 9.5. A sad... Meni su boje baš bitne, pa bih pre išao na stariji 8-bit PCC VA panel ili dobar TN film (u poslednje vreme, svi ovi brzi imaju očajnu crnu, neubedljiv kontrast i užasno male uglove) nego na ovaj novi 19 inch PVA... Sva sreća pa je novi 24inch PVA odrađen kako treba...

da....prvi info koji sam imao o losem prikazu boja je iz tvog testa....a ovaj link sam naveo zato sto plasticno objasnjava taj slucaj
ja sam se lozio na 19" VA,ali kad sam video taj 244T vise me ne zanimaju druge stvari...taj se ceka da cenovno dodje na prihvatljiv nivo za mene

Pa ovo sa 6 bita je stvarno razocaravajuce. Kako to utice na prikaz teksta?

Floyd je napisao(la):
da....prvi info koji sam imao o losem prikazu boja je iz tvog testa....a ovaj link sam naveo zato sto plasticno objasnjava taj slucaj
ja sam se lozio na 19" VA,ali kad sam video taj 244T vise me ne zanimaju druge stvari...taj se ceka da cenovno dodje na prihvatljiv nivo za mene

Stvarno je preskup. Nikad ne bih dao bash 1480 evra za njega. Ovaj je bad pixel free i dobio sam ga dosta povoljnije, plus na rate preko prijateljske firme...

sad ste me bas istripovali

i sta da radim sad?? :)

Bese pre nekog vremena user Lucky2001 pricao o ovim pojavama i tim patternima ali ga ovdasnji poznavaoci monitora a pogotovo ovi ostali gledase bledo. Tada je na ovu temu dao "pomalo" komplikovana objasnjenja mada sasvim tacna.

Vuk je napisao(la):
Tada je na ovu temu dao "pomalo" komplikovana objasnjenja mada sasvim tacna.
aj probaj ti da objasnis jednostavnije, mozda te pogledamo manje bledo. :)

I posle svega navedenog, koja je jos opcija u toj klasi ?

Bahati [SiD] je napisao(la):
aj probaj ti da objasnis jednostavnije, mozda te pogledamo manje bledo. :)

Pa ja sam na to gledao jos bledje jer nisam neki vrsni poznavaos monitorske tehnologije, ali ukoliko njegove tvrdnje uporedimo sa onim tekstom i grafickim prikazom sa Geocities-a vidimo o cemu je pricao. Zato sam i spomenuo da su data "pomalo" komplikovana objasnjenja :D

Floyd je napisao(la):
da....prvi info koji sam imao o losem prikazu boja je iz tvog testa
Vuk je napisao(la):
ukoliko njegove tvrdnje uporedimo sa onim tekstom i grafickim prikazom sa Geocities-a vidimo o cemu je pricao.

momci, vi ne pratite forum? :)

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=683218&postcount=59

@vuk

ok, ucinilo mi se da si ti razumeo sta je lucky hteo da kaze, a mi ostali n00bovi nismo imali pojma o cemu se prica. ;)
mada mi opet nije jasno kako znas da je pisao "sasvim tacno" kad si "gledao jos bledje"... ja jos uvek ne vidim sta ima (mnogo) komplikovanije da se kaze od: "6bitni je". :)

ViewSonic VP930... sporiji...kažu da ima bolji prikaz... 0 bad pixela garancija...crne boje... I skuplji jedno 80tak evra...

Aj sad ovako ljudi:

Kakvih bre 6 bita - 8 bita??? Ja ocu monitor a ne procesor :)
Rezolucija, osvezavanje, odziv, contrast, ostrina, boje, i ugao gledanja i izgleda da nije dovoljno...
Kakvi sad biti? U prevodu kakvu to posledicu ima za nas obicne smrtnike koji buljimo u taj ekran.
I celeron je osakacen procesor ali ipak zbog manje cene uvek je predstavljao bolju kupovinu od originala...

byMaX je napisao(la):
Monitor je keva u svim disciplinama osim u prikazu boja, sto na nekim fotografijama i u nekim HD filmovima smeta.

HD filmovima? Sta je to?

byMaX je napisao(la):
Ne želiš da vidiš koncetrične ili manje-više paralelne linije na fotografiji čistog plavog neba, ili na nekim do jaja wallpaperima (ima ih dosta na kojima greške vrište koliko se vide)

Citam ovo 10 puta za redom i ne mogu da skapiram kakve bi to greske mogle biti. Jos kad bi neko mogo to da uslika digitalnim pa da svi lepo vidimo to...
:)

Sve u svemu, majstoru na tom monitoru NISTA ne bi trebalo da smeta....da ne duzimo...

Ripper je napisao(la):
ViewSonic VP930... sporiji...kažu da ima bolji prikaz... 0 bad pixela garancija...crne boje... I skuplji jedno 80tak evra...
i treba ti aparat koji kosta 300€ da bi ga pravilno kalibrisao,posto je fabricki neupotrebljiv a ako se dovatis perfect suit-a mozes samo da izgubis kosu....monitor jednostavno ne moze da se kalibrise bez
kalibratora ,naravno na behardware i tom`s hardware imaju spravu i onda im nije tesko da kazu za monitor da ima savrsene boje....

Moze li neko poredjenje ViewSonic VP930 vs 970p?
Koje su mane ovom prvom, za drugi je jedina mana, koliko ja shvatih - los prikaz gradijenta u pojedinim situacijama, zbog navedenog dihteringa, sve ostalo skoro savrseno...

[edit] Postovasmo u isto vreme, znaci taj ViewSonic treba da se otelis da ima dobar prikaz? Zar je toliko *******a kalibracija?

Poslednja izmena:
MrSa je napisao(la):
Pa nikako zaboga
Cekaj, ali ako izaberem boju teksta tako da njihove R, G i B koponente imaju ostatak pri delenju sa 2^6 ondak ce mi slova budu "na tufne" - verovatno neprimetno ali ipak :d
ili jos i boju pozadine !? nisam video u praksi, ali teoretski postoji mogucnost da dobijes bas bljak sliku, ako gresim - ne ispravljajte me :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno