Šta je novo?

Hyperion osnovao A-Eon - X1000 Realnost ili novi Amiga vaporware?!?

od Voje sam kupio PPC+bvision, propustio sam onu u 'komplet' toweru :/

Poslednja izmena:
i verovatno je platio koliko i ja? voleo je on da 'dere'..

Ne mog da kazem da sam kod njega nesto skupo platio ,posto sam samo jedan CD pazario od Voje ZEPa .Turbokartu nije imao na lageru za 1200 kad sam trazio pa sam za prvu otisao u Svrlijg (normalno polovnu) posle sam od istog coveka i dosta diskova narucio ,cini mi se da je i veci izbor diskova imao.
Ali se secam da sam jednom pitao Voju oko trampe da dam tog vipera 030/42mhz 16mb za blizarda 1230/50 trazio je ravno 150dm .Tada je ispadalo da moja viper karta vredi max 30dm.Sto samo dodje kao potvrda Orangeove tvrdnje..

U proteklom periodu od najave X1000 nije se desilo nista posebno osim sto je A-Eon konacno postavio sajt na noge: http://www.a-eon.com/

I dalje ne zele da objave koji CPU ce biti na ploci, ali se zna sigurno da ce masina da se isporucuje iskljucivo kao sklopljena konfiguracija. U medjuvremenu zbog nedostatka informacija o napretku projekta mnogi amiga fanovi su podlegli pesimizmu (a i ja sa njima) tako da pocetna euforija koju su A-Eon i Hyperion vestacki stvorili za Novu godinu se poprilicno smirila osim kod zadrtih fanboja.

Nazalost ovaj projekat sve visi lici na hobi projekat sto ne znaci da nece da se ostvari, ali o nekom vecem povratku amige na scenu mislim da nema ni govora. Glavni finansijer projekta je neki tip iz Engleske po zanimanju geolog, (koji se time i dalje profesionalno bavi) a koji je odlucio da istrese sve sto ima iz kasice prasice i ulozi u X1000 pa kud puklo da puklo.
Dok neki pravi kapital ne zalegne iza ovoga i firma koja odluci da se samo tim bavi i nicim drugim, ovo ostaje samo "sanak pusti"...

Masina ce verovatno izaci (mozda cak i ove godine kako su najavili), ali ako dostigne 1000 primeraka proizvedenih mislim da ce biti uspeh za njene tvorce.

Da ne bude sve tako crno, Acube verovatno potaknuta mogucom konkurencijom izbacila je novu SAM460EP na 1GHz tako da ako nista drugo novog amiga hardvera ipak ima. :)

Za kraj, koga zanima evo zvanicnih pitanja i odgovora od strane amiga zajednice i osnivaca A-Eona na temu X-1000:
http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=30985&forum=42&2

Mislim ne znam sta vise iscekujem nove vesti o amigi ili o novom nastavku elite (elite,frontier,first encounters ) mada ako Braben napravi Elite 4 samo na amigi kao sto je prvi deo na na BBC racunaru eto nama radosti.Gomila elite fanova nervozno kupuje amiga hrdver zarad najnovijeg elite nastavka.Broj prodatih hardverskih jedinica raste ,cena pada svi srecni i zadovoljni.Leptirici se voze autobusom.............
Ma sta sam ja ovo zapalio,i ko je ovako nestrucno zamoto ovaj duvan...

Surovo ali istina nazalost,cekam sta ce prvo od ovog tripa da se obistini

Eh, mnogo puta je pompezno najavljivan povratak Amige na scenu i to uvek neuspesno.. Ili kompanija koja je otkupila patent i tehnologiju propadne, ili samo pokupi to sto je interesuje i dalje proda patent. Izgleda kao da amigu bije neko "tutankamon" prokletstvo jos od kupovine Commodore kompanije od strane Escoma, koji je neposredno doziveo likvidaciju, a i mnogi drugi koji su se kasnije ukljucili u tu pricu. Slozio bih se sa tezom da je nerealno ocekivati da ce nova amiga (ako je uopste bude) uspesno parirati PC-u, pre svega sto se tice cene. Siguran sam da ce, hipoteticki govoreci biti bolja, ali ce najveci problem biti kako u to ubediti prosecnog korisnika (da ne kazem PC mediokriteta) koji je glavni i vecinski cinilac potrosackog drustva.

P.S.
Hteli to da priznamo ili ne, cak i mi tvrdokorni pobornici amige spadamo u tu vecinu, samim tim jer koristimo PC.:p

mozda neko napravi tablet sa Amiga OSom ;)

to bi mozda imalo sansu... :)

EDIT: happy?

Do nekog odredjenog trenutka teoretski je postojala lepa mogucnost amiga tehnologiju progurati kroz trziste smart telefona i pda uredjaja i mislim da je to neko cak i pominjao ovde u retro sekciji.Najveci problem kod ovog plasmana je bio ubediti finansijere u viziju o smeru kretanja trzista.Danas je taj trenutak prosao tako da pored sve prisutnog symbiana,raznih windows mobile i sve prisutnijeg androida nema mesta za jos nekog igraca na trzistu.
Jedina prednost amiga os-a je u njegovoj "maloj velicini" sto cini da se brzo butuje i izvrsava na relativno skromnom hardveru.

Kako ubediti mene bivseg amigistu i jos uvek amiga fana da kupim novu amigu.Mogu reci s mog gledista ,posle silnih pompeznih najava ,dosta tesko cak verujem dosta teze nego totalno novog korisnika. Fanovi znaju sta je to novo i revolucionarno amiga donela na trziste prosli put pa verovatno i sada ocekuju bar nesto novo, nesto sto ce amigu staviti ispred PC-a ,a ne samo da je izjednaci s istim.

edit : eto dok sam kucao javio se kovac s istim misljenjem

Poslednja izmena:
Konacno malo lepih vesti. :)

Izasao je veoma lep i detaljan intervju sa vec pominjanim Trevorom D koji se sada konacno navodi kao generalni direktor A-Eon-a i otkriva nove zanimljivosti vezane za X-1000. Inace covek je pravi Commodore i Amiga fanatik sa preko 150 kompjutera u licnom vlasnistvu, a profesionalno je geolog????

-CPU nije otkriven do sada jer je u pitanju potpuno nov 64-bitni dual-core PPC CPU napravljen specijalno za X-1000 kao i njena ploca koja je 100% unique. :p
-Prikazane su nove fotke ploce i celog kucista te OS4 sistema koji ce biti izbacen uz X-1000.
-X-1000 kao sklopljena masina bez monitora sa potpuno novom Amiga USB tastaturom i misem ce kostati okvirno 1500EUR. Pominjane Acube SAM ploce ce predstavljati i dalje entry-level Amige dok ce ovo biti skupa masina za entuzijaste, a planira se i Amiga netbook.
-Leto ove godine je i dalje ocekivano vreme izlaska X-1000 i za sada se navodi da sve ide po planu.

Evo intervjua i ostalih slika:
http://obligement.free.fr/articles_traduction/itwdickinson_en.php

amigaonex1000_nemo.jpg

amigaonex1000_tour.jpg

amigaonex1000_tour_2.jpg

Photoshop...

mislis na ovaj sticker dole... :)

Pravi su fotosi, samo je CPU i "XPU" zamracen jer je to i dalje pod NDA. Mada je mnogima nejasno cemu uopste taj NDA kad pored jos uvek zivih IBM POWER serverskih procesora i 3 aktuelne konzole, na desktop trzistu PowerPC je otpevao svoje. Cak su i do sada verne linux distribucije OpenSuse i Fedora najavili prestanak PPC distribucije. Naravno postoji i dalje ogromno trziste za PPC procesore u industrijskim masinama, stampacima i drugim kontrolerskim kolima, ali u desktop segmentu osim ovih amiga nema vise mnogo lufta za njih porede x86 i najezde ARMa.

Posto na linku sa intervjuom ima i shema kompletne stampane ploce sa CPUom vredne pcelice su izbrojale 35x35 CPU pinova, odnosno 1225. Takav PPC socket za sada nije vidjen, a spekulise se da je proizveden u UK u nekoj potpuno novoj fabrici koja do sada nije radila PPC procesore. Zato je navodno i postavljen NDA. Ko ce ga znati, nadajmo se da ce X-1000 da izadje ovog leta pa bilo kako bilo, samo da Amiga malo zivne.

Imam ja jedno pitanje, sta covek moze da radi sa ovim, pljusne 1500 evra, i jos 300 za monitor i sta moze da radi sa masinom od 1800 evra?

Imam ja jedno pitanje, sta covek moze da radi sa ovim, pljusne 1500 evra, i jos 300 za monitor i sta moze da radi sa masinom od 1800 evra?

Moze da radi svasta kao i sa svakim drugim kompjuterom u okviru AmigaOS-a 4 i postojecih programa.
Cena je visoka jer je u pitanju egzotican hardver proizveden u jako maloj seriji i to ocigledno u Evropi po evropskim cenama rada.
U principu, najvise se isplati Amiga programerima jer mogu da nadju da prave neki Amiga softver koji je postao deficitaran u proteklih par godina. (npr. neki graficki programi ili za obradu zvuka)
S obzirom na malen broj preostalih Amiga korisnika, piraterija je potpuno iskorenjena tako da je sasvim solidna zarada za neki zanimljiv program/igru zagarantovana.
(u pitanju su iznosi kao sto zaradjuju neki shareware programi/igre za windows, ali svakome ko ume da napravi nesto korisno, uzeti par hiljada $ na ovu globalnu skupocu nije za bacanje)

Uostalom u gore pomenutom intervju-u Trevor navodi da ce prva tura beta testera X-1000 i programera dobiti masinu sa znacajnim popustom.

Inace, pre neki dan je objavljeno da je Open Office konacno portovan za AmigaOS4 i uskoro ce biti dostupan za dl. Takodje Timberwolf (Amiga Firefox) polako ulazi u beta fazu.

Besmisleno je vise pominjati da ovo nije nikakav PC konkurent (ni po mogucnostima ni po ceni) vec samo najmocnija masina namenjena preostalim Amiga entuzijastima. (i logicno je da onaj ko nije fanatik i zaljubljenik u ovaj racunar te sve sto isti predstavlja u istoriji racunarstva do sada, nikada ne bi dao toliki novac za jednu platformu koja vec godinama stoji na staklenim nogama i zivi od stare slave)

Poslednja izmena:
Iliti drugim recima: ko ne zna sta bi radio sa ovom masinom i ne razume njenu poentu - moze mirno da spava jer ona i nije za njega :)

.. i to ocigledno u Evropi po evropskim cenama rada.
..
S obzirom na malen broj preostalih Amiga korisnika, piraterija je potpuno iskorenjena tako da je sasvim solidna zarada za neki zanimljiv program/igru zagarantovana.

:laugh:

Ne razumem sta ti je tu toliko smesno?

Hajde da uzmemo za primer AmigaOS4 koji je daleko obimniji projekat od nekog shareware projekta i na kome je radio tim od svega nekoliko ljudi.
AmigaOS 4 nigde nije vidjen u piratskoj verziji (za razliku od vecine x86 sistema sve skupa sa MacOS), a MP cena mu je oko 130E. Vrtela se navodno nekakva Macmini hacked AOS4 verzija, ali je ispalo da je fake s obzirom da ne postoje drajveri za Macmini hardver. Trenutno ima oko 1000 vlasnika novijih PPC amiga i mozda toliko onih sa klasicnim PPC amigama. (prema anketama sa popularnih amiga sajtova)

130x2000=260k E

Ako ovo podelis na 5-6 ljudi koji su ga radili dobije svaki po lepu svotu za 4 godine razvoja, koliko priznaju da su ga radili.

Naravno za manju igru ili program (govorimo o amiga trazistu) zarada bi bila manja, ali opet nije za bacanje.
Na aktuelnim x86 sistemima je svakako moguce zaraditi mnogo vise, ali sto puta smo vec prezvakali da kod retro scene logika ne funkcionise bas najbolje. Stoga ako neki ppc programer bas zeli da nastavi da programira za isti, sigurno nece ostati bez naknade ako napravi nesto valjano. (E sad, dal' mu se isplati da radi samo to ili mora da radi nesto drugo sa strane, to je vec druga stvar)

EDIT: Istina je da stariji amiga programi i igre (od pre 10 godina i vise) mogu veoma lako da se nadju za dl, ali sve sto je izaslo unazad poslednjih nekoliko godina jednostavno nema. Isto vazi i za konkurentski MorphOS koji eto od skora radi i na Macovima sto mu je dalo dodatnu popularnost.
Nije neka astronomska zarada, ali je zarada plus neizmerna zahvalnost zajednice.

Poslednja izmena:
znaci ne moze AmigaOS 4 na MacMini ??? ...ja planirao da kupim MacMini sa G4 :(

samo 2000 AmigiSTa?!? pa ni Atarista danas nema nista manje... :)

znaci ne moze AmigaOS 4 na MacMini ??? ...ja planirao da kupim MacMini sa G4 :(

samo 2000 AmigiSTa?!? pa ni Atarista danas nema nista manje... :)

Sa PPC Amigama i OS4 ima oko 2000 (jer je toliko ppc akceleratora i kasnije amigaone, SAM, Peg2 modela proizvedeno) onih sa klasicnim 68k modelima koji teraju AmigaOS 3.9 i stariji ima vise.

Za Macmini G4 imas odlican port MorphOS-a 2.4, koji zvanicno ima podrsku kroz integrisani 68k emulator za sve starije amiga programe. A i mnogi Amiga programi imaju svoju MorphOS verziju.
http://www.morphzone.org/modules/news/
Pomenuti sistem je komercijalan ali moze da se skine demo koji radi 60min, a onda uspori do iznemoglosti pa mora restart. Na Macmini radi neverovatno brzo, a i po izgledu je veoma moderan sa jako mocnim GUIem.

Poslednja izmena:
ja sam bio ubedjen da se PPC akceleratora proizvelo na 10.000 hiljada bar... :/

pa to onda ispada da je otprilike isto napravljeno Atarija i Amiga posle 1994/5, odnosno posle zatvaranja maticnih firmi...
Atarijevih klonovo je isto napravljeno na stotine, CT63 68060 ubrzivaca isto na stotine...

da li se zna koliko je napravljeno i prodato Amiga1200 i 4000? Atari Falcona je napravljeno valdja oko 60.000 komada.

btw ako neko moze da mi potvrdi ovo za fake MacMini i AmigaOS 4.

AmigaOS 4 nigde nije vidjen u piratskoj verziji (za razliku od vecine x86 sistema sve skupa sa MacOS), a MP cena mu je oko 130E.

mislim da mu je cena oko 70e, kolko se secam. i postoji piratska verzija..

i na osnovu cega tvrdis da nova Amiga nece biti pravljena u Kini?

Poslednja izmena:
mislim da mu je cena oko 70e, kolko se secam. i postoji piratska verzija..

i na osnovu cega tvrdis da nova Amiga nece biti pravljena u Kini?

Dva najveca preostala amiga dilera:

AmigaOS 4.1
http://www.vesalia.de/e_amigaos41.htm 125E

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/advanced_search_result.php?keywords=amigaos+4.1 106 funti

Sto se tice x1000 i njene proizvodnje, ocigledno sam jedini koji cita sta pise na onim linkovima koje postavljam ovde.

verovatno si i jedini koji veruje u to sto tamo pise :p

Nazad
Vrh Dno