Šta je novo?

HW modding Kinez napajanja

activated1

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2004
Poena
709
Svi znamo shto su kineska napajanja losha, shtedi se na sve strane i ugradjene komponente su loshe, e sad mene zanima da li bi moglo da se zamene neke komponente u napajanju i tako da se barem malo poboljshaju?

:wave::wave:

Aiiiiii, nije vredno truda! :smash: Ako hoćeš da ga poboljšaš (prosečnog kineza) treba da mu izmenjaš sve delove.

mislim da bi ovo mogla da bude zanimljiva tema, pod uslovom da neko da neki konkretan savet, a ne tipa - zameniti sve

Ajde sto treba da zamenis sve nego sto treba da dodas pola stvari koje fale :D

Poslednja izmena:
Pa dobro ne mora bas sve da zameni, moze da ostavi limariju :)

A verujem da fali dovoljno elektronskih delova da je isplativije kupiti kvalitetnije napajanje na koje ces i dobiti garanciju.

A verujem da fali dovoljno elektronskih delova da je isplativije kupiti kvalitetnije napajanje na koje ces i dobiti garanciju.
S tim što je pre nekoliko godina neko ovde ostavio URL za top listu najboljih napajanja. Za nekih 90% ja nisam ni čuo, a valjda čitavih 100% liste ovde nigde nije moglo da se kupi.

Osim toga, pretpostavljam da su kung fu napajanja uglavnom sasvim OK za one konfe od 200 evra što se prodaju po samoposlugama. Bilo bi baš glupo da neko više da za napajanje nego za sve ostale delove u kompu zajedno. :d

Uzgred budi rečeno, jeste da je najlošija verzija CM eXtreme Power 550W bez ikakvog PFC-a, ali ta verzija u USA može da se kupi za manje od 30$. Koliko je to evra? Manje nego što ovde koštaju najjeftinija kung fu napajanja.

Poslednja izmena:
S tim što je pre nekoliko godina neko ovde ostavio URL za top listu najboljih napajanja. Za nekih 90% ja nisam ni čuo, a valjda čitavih 100% liste ovde nigde nije moglo da se kupi.

Osim toga, pretpostavljam da su kung fu napajanja uglavnom sasvim OK za one konfe od 200 evra što se prodaju po samoposlugama. Bilo bi baš glupo da neko više da za napajanje nego za sve ostale delove u kompu zajedno. :d

Upravu si, problem je shto ja znam likove koji bi pukli i 1k eura za konfu, ali za napajanje ne bi dali vishe od 'iljadu dinara :|

Ja sam imao priliku da porobam pakomovu gotovu mashinicu od 12k din kinez kucishte i napajanje, ovaj novi celeronchic 420, asus integrusha itd. radi ko zmajchic, napajanje je hladno tako da stvarno ni nema potrebe za boljim.

Ja sam ovde mislio na blago peglanje napona i to, pretpostavljam da zamenom elektrolita bi ipak naponi bili stabilniji i to.
:wave::wave:

Poslednja izmena:
Kružila je neka šema za ATX napajanja, probaj da je nađeš i uporediš sa tim kinezom, pa dodaj kasnije šta fali :)

Pa ko je raspolozen i ima vremena, moze da napravi i jedan mali test tako sto bi zaistga modovao neko KME kinesko napajanje pa onda da izmeri rezultat pre i posle modovanja :D

Pa ko je raspolozen i ima vremena, moze da napravi i jedan mali test tako sto bi zaistga modovao neko KME kinesko napajanje pa onda da izmeri rezultat pre i posle modovanja :D

Pretpostavljam da ima ovde ljudi koji dosta vishe znaju o elektronici od mene, jeste da sam ishao u elektrotehnichku srednju i ko klinac sam sebe zamishljao u nekom TV servisu sve je to palo u vodu kad sam dobio komp jedino sa chime se ja igram sad je komp (a i studiram informatiku i medije :p ). Nadam se da ce neko od struchnijih ljudi biti raspolozen da podeli svoja mishljenja.

:wave:

Poslednja izmena:
hahahahahahaaa evo jedan zanimljiv predlog za modding kung-fu napajanja.
1) otvoris
2) izvadis kondenzatore
3) zamenis petardama
4) sibica :p
FIREWOOOOOOOOOOOORKS !!!!

imao sam kungfu kineza od 450W pre nesto godina, i to djubre nije moglo bartona + 9800 pro da potera. novo napajanje. prva igra - tras. zakucaju se HDD-ovi. tuga. oma sam ga pocupao i dao ciganima da se raduju. taj dan je bio badnji dan :)

e sada - ozbiljno - sta mislis da ces postici sa modovanjem kineza. samo sto "ulupas" para na delove + zjb oko budzenja + nepredvidjeni problemi..... jesces aspirine ko bombone na kraju. daj pare ko svaki covek za nesto normalno a s tim parama i vremenom - pimpuj kuciste !! a da ne pricamo sta bi postigao. sta bi i inace zamenio? kondenzatore? 10% ukupno od delova? hmmmphhhh

Pa ja imam ok napajanje, ovo nije pitanje za mene nego vishe za one koji su se stisli za napajanja, a ja takve poznajem pa sam zato postavio ovu temu.

ko oce redovnu masinu, a dao bi 1000 dinkica za napajanje nek ide da se leci. a i to sto kazes znam (znas, znamo...) gomile takih magaraca. dzaba se upljujes objasnjavajuci da u karoseriju od merca SLK moze da ide motor od peglice, al ce ici ko... da ne kazem sta,... smejurija

Sve je to super ali 90% populacije to ne razume. Plus ogranicen budzet i logicno je da "vise zvuci bolje" a da li je to zaista tako nije bitno...
Drugim recima, jako je mali % ljudi koji ce za napajanje dati vise od 50-60 EUR a jos manji onih koji kupuju napajanja od 100+ EUR.

hahahahahahaaa evo jedan zanimljiv predlog za modding kung-fu napajanja.
1) otvoris
2) izvadis kondenzatore
3) zamenis petardama
4) sibica :p
FIREWOOOOOOOOOOOORKS !!!!

Evo jos boljeg predloga: elektrolite izvadi, okreni naopako (zameni im polaritet) i vrati ih nazad... :D I onda ukljuci napajanje :-devil-:

Inace, u brus li napajanjima toliko komponenti fali (razna kola za zastitu itd) da to jednostavno nemas gde da potrpas sve i da hoces...

Mislim da ste ga mozda malo pretjerali....Ne sporim ja da su ta napajanja losha, ali su u drugu ruku uglavnom zadovoljavajuca za prosechne mashine. Znam brdo ljudi koji vozaju 2400/2600 pro, 7600gs i procesore koji nisu jachi od npr amd 4400+ na standardnim napajanjima koja se dobijaju uz kucista od 2000 din, i svima sve radi ok, bez ikakvih problema...Na pitanje "koliko dugo ce raditi" nemam odgovor, poshto ne znam nikog kome je crko i povuklo mashinu...JNC ne rachunam u tu prichu, sve ostalo je ok :)

Ali savrsheno razumem vas koji imate mnogo skuplje i jace konfiguracije...Ali za ciljnu grupu sa nizim zahtevima, kinezi su sasvim zadovoljavajuci ;)

Poslednja izmena:
slikacu danas u toq dana neko divlje ..da vidite sta ima sve u njega ... :D:D

posto ne mogu editovat post..eo slika :D

koliko je dobro govori to da nije moglo da pogura..cak ni da upali komp...2 drajva 1 hdd plocu grafiku i proc..nista klokovano...celeron 1.7 socket 478 grafika neka 64 mb..hdd wd 80 gb ata...dvd rezac i cd chitac...sramota!
a "ima" 350 w...

Ovo napajanje IDENTICNO ciju si sliku postavio tera moju masinu iz potpisa oko 3 godine i nikad mi nije napravilo problem, slazem se da je vrlo lose ali za masine ekvivalentne ko moja iz potpisa i vise nego dovoljna.

Poslednja izmena:
e onda je ovo dooobro dobro izdusilo il ima neki fabricki nedostatak...

LOL
ja sam rastavio moj MP3 plejer pa su "creva" izgledala ozbiljnije od tog napajanja.... nema tu kod kineza pravila... ako ga mozes zaobici - zaobidji ga obavezno... znas, kad rikne napajanje, moze sa sobom da povuce mnogo toga. isplati li se? ne kazem da mora neko napajanje od "bar" 50E - za svaku masinu. jasno je da dobar deo ljudi i sada vozi masine koje su u rangu bartona / celerona itd... sa AGP karticama... uvek moze da se nadje ako nista polovno ljudskije napajanje... ima i napajanja nekih "izmedju" - nije ni 1000 dinkica, ali nije ni 50E. poenta je jasna

Poslednja izmena:
Slazem se. Bilo kakvo tweakovanjje je bacanje para.
E sad ko ima vremena i volje ....
Naprimer ja sam kod keve na kinez napajanju skinuo 8-cu izrezao dole rupu i ubacio 12-icu ala chiftek (hehe). Smanjio sam buku. Eto.

Imam utisak da ovde na forumu postoje ljudi koji se razumeju u programiranje, net, mreze, overklokovanje, ali malo onih koji zaista znaju nesto o napajanjima, ljudi uglavnom pricaju na osnovu nekih svojih impresija, voleo bih da neko ko je otvorio i servisirao bar 100-nak napajanja raznih marki,kaze neso na ovu temu (ja nisam taj) .

Servisiranje Napajanja ?!?
kad ti rikne napajanje od 1000 dinkica - to se NE servisira. ili ja nisam video dovoljno hrabrog/ludog/zaljubljenog...za takav poduhvat koji bi kod bilo kojeg TV/slicnog mehanicara kostao preko cene SAMOG napajanja...
tako da se slazem s tobom da bi voleo da vidim: "neko ko je otvorio i servisirao bar 100-nak napajanja raznih marki"
cisto, ako nista da se rukujem s covekom i da ga pitam dali - ako nista ima slike MAJSTORA koji mu DONOSE napajanje na servis...
....btw a i ono skuplje kad rikne ... pa nisam bas siguran da bi ti kod nas BILO koji majstor to sredio za neke realne pare zbog rezervnih delova (naravno i to zavisi od "tezine" kvara)

ni ja, ali i meni isto zanima.

Čini mi se da je neko na forumu spominjao jednog majstora za napajanja, čika Pera, ako se dobro sećam, ili tako nekako.

@DarkHorus: Rekao bih da si se preterano uživeo. Šta hrab/lud/zaljubljen?

Slažem se da se često ne isplati popravka, ali nije sve u tome. Npr. skoro je servisiran Chieftec 360W star... đavo će ga znati, verovatno 6-7 godina... bezvredan u novčanom smislu. Dva identična primerka, kupljena istog dana i jedan je crkao. Nije bačen jer mi tako mator uliva više poverenja nego nov kinez koji se mogao pazariti za cenu intervencije... plus emotivna vezanost. Nadživeli su brojne konfiguracije, od Thunderbirda do današnjeg Brisbane-a, a ako naiđu mašine koje neće moći da poteraju nastaviće da žive u sporednim konfama ,).

Dakle, po tvojoj logici treba da mi visi slika na nečijem zidu... pih :D

Poslednja izmena:
pa, neces verovati al si se zamalo svrstao tamo !!! (sad se pitas zasto, a? e pa radi se o "crouching tiger" napajanjima a ne o chieftecu, koji se - hmmm - mozda i da, a i vredi srediti ko zna... ali ostalo... iono... ono je teski junk) jo, da - jedno je popravka, a drugo je modding (sto je tema naslova), a i zivo me interesuje tezina kvara, cim si to tako olako sredio, a i posto te "doslo"....

Nazad
Vrh Dno