Šta je novo?

HTPC za 1080p

suca

Slavan
Učlanjen(a)
05.07.2006
Poena
304
Resio sam da sklopim HTPC masinu na kojoj bih gledao video materijal (uglavnom u MKV formatu) do 1080p. Da li sledeca konfiguracija zadovoljava uslove za gledanje 1080p:
1. CPU: AMD Phenom II X2 545, Dual Core (3,00GHz), 2x512KB L2, 6MB L3 cache, BOX (Socket AM3)
2. MB: ASUS M4N78 NVIDIA nForce 720D (MCP78D), HT3 5200/4800, 4xDDR2 (Dual ch., 1066/800/667MHz, 16GB Max), 1xATA133, 5xSATA II, RAID, Graphics slot 1xPCI-Ex16(2.0), GbitLAN, 3xPCI, 2xPCI-Ex1
3. RAM: 2 x 1 Gb

Sto se tice graficke kartice koju biste mi preporucili za hardware-skim decodingom video materijala a da ima HDMI?
Ono sto me najvise zanima je prenos zvuka preko HDMI-a... Napominjem da cu HTPC direktno nakaciti na LCD 37'', bez ikakvih risivera ili pojacala. Ako graficka karta ima HDMI da li se po defaultu podrazumeva da ima i SPDIF? Da li sve maticne ploce sa integrisanim zvukom imaju SPDIF? Ovo mi je potpuno nejasno pa bih molio nekog ko se razume u tu problematiku da mi objasni. Da li se dobija SPDIF kabl? Dalje... Da li se i DTS prenosi preko HDMI-a do TV-a?

Koji mi daljinski upravljac preporucujete?

Sto se tice kucista, optickog uredjaja i hard diska, to sam vec resio. Samo me gornje stvari interesuju.

Hvala.

Možda da uzmeš u obzir Ati Radeon HD4550, i to ovu Gigabyte-ovu pasivnu:

http://www.newegg.com/product/product.aspx?Item=N82E16814125250

Ima prenos zvuka preko HDMI i mislim da ne bi trebalo da ima nikakvih problema sa dekodiranjem HD videa na toj konfiguraciji. Na mom Athlonu II X4 620 zauzeće procesora ide max do 16-17% kad pustim 1080 video.

E sad će ispod da ti preporuče još neke kartice, verovatno nVidia, pa ti odluči.

Da li bi Athlon X2 5000+ izgurao 1080p sa ovom karticom? Trenutnom imam GF 8400GS, 1080p korektno radi neko vreme (mozda desetak min. :) ) a onda dolazi do desinhronizacije zvuka i slike. Ako bi ova kartica (ATI HD 4550) uspela sa ovim procesorom ono sto zelim, ne bih da ulazem bas mnogo u HTPC. Molim za hitan odgovor da ne bih uzalud bacio novac. :)

Hvala.

GeForce 210 i resices sve probleme, sa starim procesorom.
Kroz HDMI ide i zvuk, savrseno radi 1080p dekoding h.264 materijala.

Ja sam se isto tako dvoumio i uzimao u obzir G210 pa mi neko reče da je HD4550 jači. G210 doduše ima taj čip nove generacije, ali mislim da bi i 4550 radila posao i sa tim X2 5000+.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=219805
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=52592

Jer po nekim tabelama G210 je u istom rangu sa 8400GS, sem tog novog čipa.

http://www.tomshardware.com/reviews/best-graphics-card,2521-8.html

Verujem da će ti obe raditi samo za HTPC namenu.
E da, a evo i nove kartice na tržištu! Pročitaj ovaj tekst:

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-5450,2549.html

Poslednja izmena:
Covek je rekao da hoce da puta filmove, ne igra igrice.
Vecina Radeona pa i HD 4550 je brza u 3D aplikacijama od GeForce-a, ali to nije predmet ove diskusije.

Za dekoding filmova, GeForce 210 je ispred svakog Radeona pa ostaje preporuka da kupi njega.

savudin

za decoding HD filmova bitan je VP cip a ne brzina kartice...
Brzina kartice za Multimediju jedino moze da bude bitna pri nekim naprednim renderima kao MADVR ali ne verujem da ce to koristiti ...
znaci ako oce da igra i igre onda nek razmisli o brzini i od ati...
ako oce da mu graficka sluzi za decoding H264(x264),Mpeg-2,VC-1 onda je 210 ubedljivo najbolje resenje

Poslednja izmena:
Slažem se sa gore navedenim, naravno.

Trenutnom imam GF 8400GS, 1080p korektno radi neko vreme (mozda desetak min. :) ) a onda dolazi do desinhronizacije zvuka i slike.

Moram da oživim temu da raščistim nešto sa sobom. Interesujem se koja bi mi bila najbolja upgrade kombinacija mobo-cpu-gpu, potrebno je da može sigurno da pusti svaki 1080p bilo preko cpu ili gpu a da je što jeftinije. A neophodan mi je i analogni (s-video) tv-out koji 8400gs recimo ima, a g210 mislim da ne (nisam viđao, ali ako ima takvih neka me neko ispravi).
Svuda po forumu se može pročitati da je 8400gs potpuno sposobna a i jako je jeftina, meni bi odgovarala neka sa vp3, briga me za ono ograničenje pri retkim rezolucijama...
Ali ovde čovek reče da mu ne radi 1080p sa njom i niko se nije uhvatio za to već mu je preporučena 210 iako već ima 8400?! A 8400 se svuda preporučivala ranije upravo za tu namenu, sad sam prerovario čitav forum. Sad, jel može ili ne može da pusti svaki 1080p (osim onih rezolucija - vp3 ograničenje). Možda čovek nešto nije dobro ni namestio ili je bila neka od tih rezolucija, mada ne verujem.

Ne postoji graficka koja moze da decoduje svaki x264...ali veliku vecinu da
Bilo je mnogo bugova sa x264 kojima je narusena dxva sposobnost i ripovi radjeni tom verzijom x264 ne mogu preko hardwera vec mora software decoder(odnosno procesor)....

i kolko je to 8400gs jeftiniji od 210 ? 700-800 dinara ?

Poslednja izmena:
Ma kažem s-video mi je bitan. Ako neko može da mi potvrdi da može da se nađe 210 s s-videom onda nema dileme. Nego ako ne može, od svih drugih opcija nekako mi najbolje deluje ta 8400 bolje nego ati ili integruše, zar ne? Samo ovde pročitah ovu situaciju da je čoveku kasnio 1080p a preporučiste mu 210 pa sam skontao da 8400 ipak ne može da potera.

Na stranu prica koju karticu da uzmes (ja bih ti licno preporucio da nabodes jaci CPU i zaboravis na graficku) ali meni je nelogicno pustanje 1080p na S-VIDEO.
~480p je neki maximum za S-VIDEO vezu. Sve iznad toga jednostavno neces videti, tj.isto ce ti izgledati kao DVDRip.

Znam, i ja volim jednostavnost, cpu i ne razmišljam o nikakvom podešavanju, nego pokušao bih da to bude nečujno, pasivno hlađeno ili bar jako tiho sa nekim smešnim protokom vazduha kroz kuler, pa sam mislio pasivnu grafu, a cpu neki može i socijala celeron samo da se jako malo greje, pa makar ga i downclockovao, a hlađenje ću već nabudžiti, neka radi i sa povišenom temperaturom dokle god je u granicama bezopasnog a tiho. Tako koristim i ovaj komp godinama.
Ja sam se samo nastavio na temu, 1080p ne bih ni skidao jer mislim da ne vredi razlike u GB, ali naravno treba da može da pusti, glupo je uraditi upgrade samo zbog HD a posle da opet ne može nešto da pusti. Možda će biti Sky Star HD2 kasnije pa će trebati za 1080i.
S-video mi treba jer 600 eura za TV neću imati skoro, dakle godinama ću još gledati ovaj TV a i zadovoljan sam njim, 32" je, wide i ima odličnu sliku. Kad se zavalim u krevet i gledam film radi filma, onda mi je tako nebitno koja je rezolucuja jer je meni ta slika super, dokle god nema snega, kvadratića ili reklama, a tu i ima 3.5 metra pa bi mi trebalo 50" da ima smisla. Tako da TV u skorijoj budućnosti otpada, ali monitor moram uskoro uzeti jer ovaj crt riknjava sa svetlom (ekran). A i volim često da se nasmejem ili podsetim neke filmske scene pa da ne bude grozno kad pustiš sd na 24" monitoru. Tako da bih onda omiljene filmove, možda 50ak uglavnom manje od 100 komada imao u 720p i kad poželim da zurim u pixele i pogledam neki detalj to ću raditi na monitoru. Stari ripovi su loši i vidi se kompresija i na tv-u, pa kad već skidam ponovo kvalitetnije, da ne bih m-hd (oko 800x400) pa kasnije opet HD, bolje odmah HD, a to što TV ne može da prikaže nema veze. Bitno da mogu da pustim, a ne ovo sempronče ne može čak ni svaki 720p, imam neke how it's made epizode što su mi offline download-om stigle sa satelita i ne mogu da gledam, kasni zvuk.

Vrh Dno