Šta je novo?

Hteo bih da pojacam komp pa imam pitanje?

bojke1

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2006
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 3600XT/COOLER SilentiumPC FORTIS 3 HE1425
Matična ploča
MSI B550 GAMING PLUS
RAM
KINGSTON FURY RGB 2X8GB DDR4 3600MHZ
GPU
ASUS ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING
Storage
KINGSTON 500GB M2 SA2000M8 ,WD RED PLUS 4TB,WD 2TB GREEN,EXTERNI 2,5 INCHA TOSHIBA 1TB
Zvuk
JAMO D450 FRONT,JAMO D4CEN,JAMO D400 SURAUND,JBL SUB ES250PW,MARANTZ AVR SR7009,SONY BDP-S6200
PSU
SEASONIX PRIME GX1000 GOLD
Kućište
COOLER MASTER 690 II ADVANCED
Monitor
DELL S3220DGF 165HZ,SONY KDL55X8509C 120HZ,BENQ W1070+ FULL HD PROJEKTOR
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER 3S,LOGITECH K360
Mobilni telefon
Samsung s24 ultra 12/256gb titanium black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Evo kao sto i sam naslov kaze hteo bih da pojacam postojecu konfiguraciju pa sam hteo da pitam za preporuku.Za sada bih zamenio plocu,procesor ,memoriju i napajanje a kasnije graficku kartu posto za nju necu imati dosta para.Evo ja sam izdvojio neke komponente pa ako ima nesto bolje kazite.
1.procesor-intel core2duo e8500-142 eura
2.ploca -asus p5qe -107 eura
3.memorija-kingston hyperx 1gb ddr2 1066mhz 1 giga-20 eura uzeo bih cetri komada-80 eura.
4.napajanje-Chieftec CFT-600-14CS 600w-80 eura.
Sve ovo bi me najeftinije kostalo 410 eura.Sta mislite o ovim komponentama?
Koja bi graficka karta kasnije lepo radila sa ovim komponentama?Ima li sta bolje za ovu lovu?Da li bih trebao nesto da promenim?
Da li ce moja sadasnja graficka karta moci lepo da radi sa ovim komponentama?U pitanju je ati radeon x1950pro 256mb/256bita.
I na kraju koliko bih realno mogao da dobijem za moje stare komponente?
Mislim na moju plocu,procesor i memoriju iz potpisa moja masina?
Unapred hvala.
Pozdrav.

Sve sto si nabrojao je O.K. kupovina osim graficke
A i E8400 je jeftiniji a sporiji za 167Mhz (tj. za 0,5 multi).
Takodje Chieftec od 750W nije mnogo skuplji od 600W, tako da bih preporucio jace napajanje.
Uzmi ATI 4850, po meni Best Buy

Evo kao sto i sam naslov kaze hteo bih da pojacam postojecu konfiguraciju pa sam hteo da pitam za preporuku.Za sada bih zamenio plocu,procesor ,memoriju i napajanje a kasnije graficku kartu posto za nju necu imati dosta para.Evo ja sam izdvojio neke komponente pa ako ima nesto bolje kazite.
1.procesor-intel core2duo e8500-142 eura
2.ploca -asus p5qe -107 eura
3.memorija-kingston hyperx 1gb ddr2 1066mhz 1 giga-20 eura uzeo bih cetri komada-80 eura.
4.napajanje-Chieftec CFT-600-14CS 600w-80 eura.
Sve ovo bi me najeftinije kostalo 410 eura.Sta mislite o ovim komponentama?
Koja bi graficka karta kasnije lepo radila sa ovim komponentama?Ima li sta bolje za ovu lovu?Da li bih trebao nesto da promenim?
Da li ce moja sadasnja graficka karta moci lepo da radi sa ovim komponentama?U pitanju je ati radeon x1950pro 256mb/256bita.
I na kraju koliko bih realno mogao da dobijem za moje stare komponente?
Mislim na moju plocu,procesor i memoriju iz potpisa moja masina?
Unapred hvala.
Pozdrav.

Procesor je odlican izbor.

Ploca: P5KC (90 evra)

Memorija okej

Napajanje okej, moj izbor bi bio Corsair TX650W, mada po PC berzi vidim da ima na svega 2 mesta. Ali i to napajanje je okej. Vidim i da ima isto napajanje i od 650W, svega 5 evra skuplja. Mozda bi to mogao da uzmes.

Graficka ATI radeon 4870 512 (220 evra). Ovo bez razmisljanja. Sledeca kartica koja prevazilazi ovu je GTX280 i kosta 160 evra skuplje. Tako da ako ti se daje kinta, u principu mozes i tu (uz tu kartu obavezno 650W napajanja), ali najveci hit definitivno je 4870 512. Za te pare vrhunska karta. Sto ce tice tvoje kartice trebalo bi da radi sasvim okej, ne vidim razlog zasto da ne. To je kartica od pre 2 godine (ja mislim), ali steta da nemas neku bolju kartu za tu konfu. Barem uzmi 4850 512 (150 evra), mada 4870ica bi bila najbolji izbor.

Tvoj PC vredi... pa ne znam bas tacno. 1950X je kao nesto bolja karta (bila bolja nekada), ali sada ne vredi nesto posebno. Ja bih rekao da ti konfa vredi maximum 100 evra. Ipak je to samo single procesor, DDR1 memorija.

Ova P5QE je dosta kvalitetnija od te P5KC, tako da neka ostane na njoj... Napajanje je bolje od tog Chiefa TX650, proc je ok, ali mozes da razmislis i o Q6600.

Ova P5QE je dosta kvalitetnija od te P5KC, tako da neka ostane na njoj... Napajanje je bolje od tog Chiefa TX650, proc je ok, ali mozes da razmislis i o Q6600.

Nije Cheftec vec Corsair TX650
Ako mu treba komp za gaming, filmove, internet (pre svega gaming), onda Q6600 se ne isplati kupovati. E7200 je bolji za te stvari.

:wave:

Poslednja izmena:
Ok ljudi hvala vam na preporukama.Kazite mi da li ova memorija valja ili z
a ovu lovu od 80 eura moze nesto bolje da se pazari.
Za plocu i procesor sam se odlucio.Bice intel core2duo e8600 i ploca asus p5qe.
Moram jos da se odlucim za memoriju i napajanje pa ako mogu jos neke preporuke.I unapred se izvinjavam ako ne stignem odmah da odgovorim posto sam trenutno na poslu.
Pozdrav.

Ja bih ovako:
- ne E8600 nego E8400 (al to si vec odlucio)
- zaobisao bih chieftec i uzeo taj corsair npr.
- ako ces za isti/slican novac pre kingmax nego kingston
- ne 4x1GB nego 2x2GB
a ti vidi sta tebi odgovara.

Ja bih ovako:
- ne E8600 nego E8400 (al to si vec odlucio)
- zaobisao bih chieftec i uzeo taj corsair npr.
- ako ces za isti/slican novac pre kingmax nego kingston
- ne 4x1GB nego 2x2GB
a ti vidi sta tebi odgovara.
Izvinjavam se u vezi procesora.Greskom sam otkucao intel e8600 umesto intel 8500.Uzimam 8500.
Sto se memorije tice hteo sam 4x1 giga ali na 1066mhz zato sto je 2x2giga na 1066mhz mnogo skupa.
4x1giga na 1066 mhz kingston hyperx-80 eura.
2x2giga na 1066 mhz kingston hyperx-125 eura.

Izvinjavam se u vezi procesora.Greskom sam otkucao intel e8600 umesto intel 8500.Uzimam 8500.
Sto se memorije tice hteo sam 4x1 giga ali na 1066mhz zato sto je 2x2giga na 1066mhz mnogo skupa.
4x1giga na 1066 mhz kingston hyperx-80 eura.
2x2giga na 1066 mhz kingston hyperx-125 eura.

nadam se da znas da XP ne prepoznaje 4gb memorije. Maximum 3 prepoznaje. Jedino ako koristis 64bitnu verziju, ili windows vistu.

nadam se da znas da XP ne prepoznaje 4gb memorije. Maximum 3 prepoznaje. Jedino ako koristis 64bitnu verziju, ili windows vistu.
Ma znam za to.Hteo sam windows vistu da instaliram.Ne znam koliko je to pametno.Mislim navikao sam na xp pa sam malo hteo da promenim i da probam sa vistom.

Samo da ispravim/dopunim:
- sistem moze da koristi vise od 3GB, ali u svakom slucaju manje od 4GB, mada "prepozna" svih 4GB
- pretpostavljam da si mislio na 64-bitnu vistu, jer nije stvar u visti ili xp-u, nego 32 odn. 64 bita

Samo da ispravim/dopunim:
- sistem moze da koristi vise od 3GB, ali u svakom slucaju manje od 4GB, mada "prepozna" svih 4GB
- pretpostavljam da si mislio na 64-bitnu vistu, jer nije stvar u visti ili xp-u, nego 32 odn. 64 bita
Za to znam.Sta je bolje instalirati 64-bitnu vistu ili 32-bitnu vistu?
Kakva je situacija sa driverima,programima i slicno?

pa ako ces 4gb, nije bitno jel ces vistu ili xp, bitno je da bude 64-bitni windows, ili winxp 64bit ili vista bilo koja 64bit
sto se tice drivera, sve sam nasao, sve lepo radi... sem za mustek bearpaw 1200, koji je, btw, 7godina star, za koji ni nema drivera niti ce ikada biti..
e, da, i neki Kingsun USB IRda adapter, za njega nisam nasao drivere... mozda i ima, ali sam ja i za 3-bitne pustio dusu..

Poslednja izmena:
pa ako ces 4gb, nije bitno jel ces vistu ili xp, bitno je da bude 64-bitni windows, ili winxp 64bit ili vista bilo koja 64bit
sto se tice drivera, sve sam nasao, sve lepo radi... sem za mustek bearpaw 1200, koji je, btw, 7godina star, za koji ni nema drivera niti ce ikada biti..
e, da, i neki Kingsun USB IRda adapter, za njega nisam nasao drivere... mozda i ima, ali sam ja i za 3-bitne pustio dusu..

Ljudi priznajem da nisam znao lol . Ja sam mislio da vista podrzava preko 4gb. Hvala za info, da ne sirim dezinformacije.

Instalirao bih 64-bitnu vistu ali me interesuje da li ima neka posebna verzija koja dobro radi ili je svaka verzija 64-bitne viste ok.
Ovo pitam iz razloga sto bih skinuo 64-bitnu vistu ali ne znam koja ce dobro raditi pa molim za preporuku.

svaka radi dobro... imas tu negde na forumu koje su razlike izmedju razlicitih izdanja.. malo search-a nije na odmet..
ako ni posle citanja ne znas koju ces, instaliraj Ultimate, ona ima sve sto imaju i druge verzije...

Ok hvala na brzom odgovoru.
Pozdrav.

Nije tacno
Vidi u operativnim sistemima ima vise topica o tome
i nikako nije tacno ono narodno : ne prepoznaje vis eod 3 .Prepoznaje kako en meni je 3.4 nekome i vise nekome ni 3.Poenta je kolko moze da koristi a da prepozna zavisi od racunara ali 3 nikako nije goranja granica

Poslednja izmena:
Nije tacno
Vidi u operativnim sistemima ima vise topica o tome
i nikako nije tacno ono narodno : ne prepoznaje vis eod 3 .Prepoznaje kako en meni je 3.4 nekome i vise nekome ni 3.Poenta je kolko moze da koristi a da prepozna zavisi od racunara ali 3 nikako nije goranja granica

Mislim da nije na odmet da se po sesnaesti put u istom topicu ponovi sta koliko cega podrzava. :D

Evo da javim sta sam kupio na kraju.Uzeo sam
1.procesor -intel core2duo e8500
2.ploca-asus p5q-e
3.memorija-kingston hyperx 2x2giga ddr2 na 800 mhz
4.cooler za procesor-cooler master hyper tx2
5.napajanje-chieftec 550w
6.cooleri za chieftec big tower-cooler master-tri osmice i jedna devetka silent
Sve u svemu ja sam zadovoljan kako masina radi.
Nabavio sam i novi hard wd od 640 gb.
Instalirao sam vistu 64-bitnu koja u sebi ima service pack jedan.
Procesor je klokovan sa 3,16 na 3,8ghz.
Memoriju sam na kraju ipak uzeo 2x2 giga na 800 mhz.Mislio sam da uzmem 4x1 giga na 1066 mhz ali sam cuo da se pojavljuje problem da se sva cetri modula nateraju da rade na 1066 mhz.
Sto se napajanja tice mislim da ce chieftec od 550 wati zavrsiti posao.
Eto vreme ce pokazati da li sam kupio prave stvari ili ne.
Pozdrav.

Evo da javim sta sam kupio na kraju.Uzeo sam
1.procesor -intel core2duo e8500
2.ploca-asus p5q-e
3.memorija-kingston hyperx 2x2giga ddr2 na 800 mhz
4.cooler za procesor-cooler master hyper tx2
5.napajanje-chieftec 550w
6.cooleri za chieftec big tower-cooler master-tri osmice i jedna devetka silent
Sve u svemu ja sam zadovoljan kako masina radi.
Nabavio sam i novi hard wd od 640 gb.
Instalirao sam vistu 64-bitnu koja u sebi ima service pack jedan.
Procesor je klokovan sa 3,16 na 3,8ghz.
Memoriju sam na kraju ipak uzeo 2x2 giga na 800 mhz.Mislio sam da uzmem 4x1 giga na 1066 mhz ali sam cuo da se pojavljuje problem da se sva cetri modula nateraju da rade na 1066 mhz.
Sto se napajanja tice mislim da ce chieftec od 550 wati zavrsiti posao.
Eto vreme ce pokazati da li sam kupio prave stvari ili ne.
Pozdrav.

Ne rece koju grafu si uzeo?

Pa rekao sam vec u prvom postu da necu moci odmah da menjam grafu posto sam tanak sa lovom.Tako da grafu nisam menjao.Mozda za koji mesec promenim grafu.Nesto sam razmisljao o nekoj 4870 kartici.Ali posto sada nemam love moracu malo da sacekam.Inace koja bi graficka kartica dobro radila sa ovom konfiguracijom?
Sto se tice memorije tacno je da sam mogao da kupim kingston dva modula po dva giga na 1066 mhz ali je dosta skupa.U pakomu je sto eura ali je naravno nema a u sledecoj radnji je vec 125 eura tako da mi je to bilo preskupo,i zato sam se opredelio za kingston 2x2 giga ddr2 na 800 mhz po ceni od 70 eura sto za mene u ovom trenutku nije mala razlika.Kazu da je realno memorija na 1066 mhz samo neznatno brza od memorije na 800 mhz.To su mi rekli u par radnji gde sam pitao a imali su i jednu i drugu memoriju.
A da li je to istina stvarno ne znam.
Realno za sada sam zadovoljan.64-bitna vista za sada odlicno radi.
Znam da je grafa u odnosu na ostatak masine slaba ali to je samo prelazno resenje dok ne skupim lovu.
Pozdrav.

Nesto sam razmisljao o nekoj 4870 kartici.Ali posto sada nemam love moracu malo da sacekam.Inace koja bi graficka kartica dobro radila sa ovom konfiguracijom?

Pa zbog napajanja ne bi mogao da uzimas kartice sa 2 jezgra, kao i GTX 280. Za te kartice ti treba barem 650W. U stvari i sa 600W bi shljakalo dobro, ali 550W je ipak malo. Dakle 4870 X2, 9800GX2, GTX280, te ne mozes, a vala ni ne trebaju ti jer imas 22" monitor, te ne koristis nekakve sulude rezolucije. Te karte se uzimaju za barem 24", 26" monitore, za igranje u ogromnim rezolucijama. Za 1680x1050 apsolutno nema potrebe uzimati te graficke, bacanje para samo nista drugo.

Znaci najbolja kartica koju mozes da uzmes sa tim napajanjem, i za taj monitor je ATI 4870, i toga se drzi.

Pa zbog napajanja ne bi mogao da uzimas kartice sa 2 jezgra, kao i GTX 280. Za te kartice ti treba barem 650W. U stvari i sa 600W bi shljakalo dobro, ali 550W je ipak malo. Dakle 4870 X2, 9800GX2, GTX280, te ne mozes, a vala ni ne trebaju ti jer imas 22" monitor, te ne koristis nekakve sulude rezolucije. Te karte se uzimaju za barem 24", 26" monitore, za igranje u ogromnim rezolucijama. Za 1680x1050 apsolutno nema potrebe uzimati te graficke, bacanje para samo nista drugo.

Znaci najbolja kartica koju mozes da uzmes sa tim napajanjem, i za taj monitor je ATI 4870, i toga se drzi.
Ok hvala ti na detaljnom obrazlozenju.Sto se tice kartice i ja sam se zalepio za tu karticu 4870 samo me interesuje od kog proizvodjaca kupiti?
I koji konkretno model traziti posto vidim da ima dosta vrsta 4870?Za sada nemam love a i cena od dvesta i kusur eura mi je mnogo za sada.
Meni je na graficku karticu spojeno dva monitora.Samsung t220 i samsung od 40 incha 40f86 koji je full hd.Dakle graficka mi gura dve razlicite rezolucije.Na manjem je 1680x1050 a na vecem 1920x1080.E sad sve ovo sto sam menjao mislim na procesor i na memoriju sam uradio zato sto dosta gledam hd filmove koji su u hd i full hd rezoluciji pa mi je zbog toga i trebao procesor sa dva jezgra.Mislim da ce graficka karta 4870 moci lepo da gura ove rezolucije.Samo jos malo da joj padne cena i sto se kaze moja je.
Pozdrav.

4870 moze da gura 1920 rezoluciju ali nece bas biti udobno.. ako ces se igrati na 1680, tada ce 4870 zadovoljiti neko vreme.. za hd filmove dosta ti je graficka koja ima full hd podrsku pa bi i sa slabijim procesorom mogao gledati full hd filmove.. ali za igrice ti definitivno treba x2, x4 procesor i bar 4870

Ok hvala ti na detaljnom obrazlozenju.Sto se tice kartice i ja sam se zalepio za tu karticu 4870 samo me interesuje od kog proizvodjaca kupiti?
I koji konkretno model traziti posto vidim da ima dosta vrsta 4870?Za sada nemam love a i cena od dvesta i kusur eura mi je mnogo za sada.
Meni je na graficku karticu spojeno dva monitora.Samsung t220 i samsung od 40 incha 40f86 koji je full hd.Dakle graficka mi gura dve razlicite rezolucije.Na manjem je 1680x1050 a na vecem 1920x1080.E sad sve ovo sto sam menjao mislim na procesor i na memoriju sam uradio zato sto dosta gledam hd filmove koji su u hd i full hd rezoluciji pa mi je zbog toga i trebao procesor sa dva jezgra.Mislim da ce graficka karta 4870 moci lepo da gura ove rezolucije.Samo jos malo da joj padne cena i sto se kaze moja je.
Pozdrav.

4870 ce sve to lepo da ti odradi. Jedino igrice kod vecih rezolucija moras da imas jacu kartu. To jest, i 4870 moze gotovo sve igrice, jedino kod crysis-a se malo muchi, ali to je bukvalno jedina igrica. Ali sobzirom da ti igras igrice na 22" monitoru, onda nema da brines.

Sto se tice proizvodjaca veruj mi da su svi isti. Neki proizvodjaci stavljaju svoje kulere, bukvalno mozes najjeftiniji koji nadjes da uzmes neces imati nikakvih problema. Jedino sto mozes da gledas je da uzmes sa garancijom od 3 godine, posto neki daju "samo" 2. Jer ako imas 3, pored toga sto je zbog tebe duza garancija, ako za 2 godine odlucis da prodas grafu, ipak nije sve jedno ako ti je ostalo jos godinu dana garancije, mnogo lakse ces je prodati. Tako da to bi bio jedini savet. Sve ostalo bukvalno koju god nadjes, najjeftiniju uzmi bez brige.

Mislim da trenutno gigabyte i Sapphire imaju najjeftinije karte, i jedna i druga su odlicne (Sapphire pravi exkluzivno samo ATI karte), tako da neces pogresiti sta god da odaberes. A gigabyte mislim da daje 3 god. garancije na sve graficke.

Vrh Dno