Šta je novo?

HTC Snap

mironiko

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2011
Poena
270
I evo mene ponovo... :)

34211f.jpg

Bice ovo mali pregled telefona iz naslova ove teme, kojim sam se ponovio 18. maja, ili ti za rodjendan, koji je bio dan posle. Ipak, nije rodjendan bio povod za kupovinu telefona. Naime, dosadasnji moji telefoni behu Philips Savvy 4, Siemens C45, Sony Ericsson T320, SE V600i i Nokia 6120. Vidan je napredak sa svakim sledecim, a naravno kad sam jednom kupio smartphone, vise nije bilo nazad... :)

Nokiom bejah prilicno zadovoljan, ali sam, posebno pred kraj, imao i par zamerki, koje sam zeleo da izbegnem sa novim telefonom. Naime, kad uzimah Nokiu, u septembru 2008. godine, bio sam dosta vise momak u nekom odnosu momak-covek, u poredjenju sa danas. Tada mi nije bilo bitno mnogo toga sto danas jeste, i naravno kako se sve to polako razvijalo, s vremenom, polako je 6120 Classic postajao tesan za moje potrebe. Pre svega, kad sam ga uzeo, mail nisam maltene ni na kompu proveravao ( :D ) a kamoli na mobu. Slicno i sa surfovanjem. Navigacija bilo koje vrste mi nije trebala, itd. Danas, kad mail proveravam 30ak puta dnevno iz objektivnih razloga, provodim bar sat dnevno surfujuci na telefonu (i jos bar toliko za kompom) i par puta mesecno bacim oko na poneku mapu kad se negde zaputim, Nokia nije vise mogla da isprati moje zahteve. Naime, pod jedan, kucanje mailova na numerickoj tastaturi je prosto uzas, kao i modifikovanje Office fajlova, a iako ce sad
mnogi pomisliti/reci da sam trebao uzeti touch-screen ako mi je surf bitan, ts ne volim kao princip uopste, a i sam surf mi je na 2.4" ekranu pesma spram onog pre! :) Sve bih to mozda jos neko vreme preziveo da Nokia nije pocela (usled nedostatka memorije, valjda) da se gasi kad pokrenem preko 3 programa (cak ni novu multi-tab Operu gotovo da nije izdrzavala kako treba), i jos vaznije - da svede bateriju nekih 17, 18h koriscenja. Dakle, manje od dan...

Kako touch-screen ne volim (iako sam svestan da je prelazak na ts neminovan kad-tad; upravo sam zato i gledao sad da ga izbegnem - poslednja je sansa), a Symbian-om sam bio relativno zadovoljan (imao sam primedbi na sporost), drugari sa kojima sam razgovarao uspeli su da me ubede da razmislim o ne-Nokii. Naime, pre tih par razgovora, vec sam i ovde dosao do zakljucka da cu uzeti E5, kao pravo objedinjenje onoga sto mi treba: qwerty tastatura, non-touch-screen, dosta memorije i samim tim stabilnost u radu, i monoblok dizajn telefona. Naravno, kvalitet izrade se podrazumevao. I onda, dodah u razmatranje (imajuci u vidu gornju granicu za cenu nekih 170 - 180e) i SE Aspen, Samsung Omnia Pro i BlackBerry Curve 8520.
HTC Snap nisam, jer ga kod nas bese samo u/na mobilnisvet.net i to po ceni od 275e! BB je otpao jer mi se nisu svideli OS i pokrivenost aplikacijama, kao ni sam model, na oko, nekako, ne znam... Ostali BB su vec druga prica, ali je i cena... :)
Aspen otpade zbog dizajna (bas mi se jako nije svideo uzivo) a Omnia Pro jer ima kvadratasti ekran (320x320) i samim tim probleme sa pojedinim aplikacijama i njihovim prilagodjavanjem rezoluciji. Sem toga, WinMo na njoj je nekako saren, deciji, nemam pojma. Nije to za mene... I tako - poceh vec da trazim E5, htedoh i u Austriji da bacim oko pa ne stigoh, svakodnevno sam pratio oglase na mobilnisvet.com i tako...

Jedno vece javi mi se drug i kaze da je video na oglasima na ms reklamu za Snap sa cenom od oko 170e, sto smatra jako povoljnim, kao i da misli da zna tog lika! Ispostavi se da je u pravu, i imao sam vece da razmislim pre nego sto ga ujutru taj lik vrati u oglase. Postavim temu ovde da uporedimo HTC i E5, i shvatim da E5 ima prednosti samo u oblastima koje su mi manje znacajne - ima radio koji gotovo nikad ne koristim a s godinama sve manje, ima bolju kameru sto mi takodje ne znaci mnogo, i tome slicno, dok bi HTC trebalo da izgleda nekako "profesionalnije" i pritom da je kvalitetnije odradjen, iako mi zaista niko nije kudio ni E5.

Odlucio sam da odem da vidim Snap, pa cu na licu mesta i odluciti. I, posle susreta sa njim - sve je bilo jasno! Daleko od toga da E5 deluje kao igracka (kao recimo Omnia Pro, po mom misljenju) ali Snap je prosto neodoljivo elegantan, vrlo kvalitetan utisak ostavlja, i extremno mi je lep, sto se za Nokiu nije moglo reci - ona mi je samo ok. Uzvadih pare, na 150e sam svukao uz dogovor da kad god se desi neki nefizicki kvar kontaktiram prodavca - i, eto nas ovde... :)

Na sledecoj strani mozete videti specifikacije telefona, da ih sad ne ispisujem, uz opasku da sam prvo vece po kupovini "presao" na Windows Mobile 6.5 pomocu oficijelnog update-a sa HTC Swiss sajta (telefon je uzet u Cirihu):

http://mobilnisvet.com/mobilni/2108/HTC/Snap

Pa, idemo redom...

(Nastavak sledi...)

Kuciste

Vrlo tanko i elegantno. Oblik je stadardni monoblok, karakteristican za mnoge modele Nokiine E serije i BlackBerry-je, uz vrlo lep aluminijumski detalj ispod ekrana a iznad tastature. Materijal je rekao bih "gumirana" plastika, vrlo prijatna na dodir, na kojoj nekako ostaju tragovi prstiju, ali ne vidno, obzirom da je sve matirano. Rezultat - telefon nikad ne izgleda prljavo. S leve strane kucista nalaze se tasteri za kontrolu jacine zvuka, dok je desno poklopac mini-usb prikljucka, preko kojeg se uredjaj i puni i povezuje sa racunarom i sa slusalicama. Po mom misljenju, solidno resenje HTC-a, ako uzmemo u obzir da ne koristim slusalice cesto pa mi 3.5mm ulaz ne nedostaje.

Displej je presvucen nekom zastitnom plastikicom koja stiti od ogrebotina, a iako ima svega 65k boja i rezoluciju od 320x240, slika je vrlo jasna i cista. Trackpad na ovom modelu je odlican! Iako sam bio skeptican oko toga (na SE V600i sam imao relativno negativno iskustvo sa time), radi se o bukvalno loptici koja se kotrlja odlicno, ako je triput malo zustrije zavrtite u jednom pravcu, pokret u tom smeru postane stalan, i nema kocenja niti nekih gluposti. I za surfovanje i za bilo koji vid navigacije, ovo je super resenje. Sve pohvale. Takodje, sve pohvale i za tastaturu! Hod tastera je sjajan, i oni su "gumirani" i imaju super odziv, a poslagani su u 4 talasasta reda, koja su odmaknuta pa nema pritiskanja po 3 dugmica od jednom. Kucanje mailova je, napokon, postalo uzivanje... :) Osvetljenje poseduje senzor koji ga gasi u slucaju osvetljenog okruzenja. Fina stvarcica za bateriju.

93c2e2.jpg

9d718d.jpg

e5ba47.jpg

Naravno, postoje i primedbe, tj. jedna. Poklopac baterije se tesko skida i naleze cvrsto, ali pri dnu, sa obe strane tastature, postoji gotovo nevidljivi razmak izmedju njega i ostatka kucista, mozda 0.1mm. On inace ne odaje tragove postojanja, osim kada se u predelu donjih levih ili desnih dugmica tastature ne izvrsi pritisak na obe strane tastature, sto dovodi do malog cvrcanja, zvuka koji odaje da naleglost nije potpuna. Srecom, prilikom kucanja ovo se ne oseti. Razmisljao sam da kupim novu back-cover kad sam to prvi put uocio, ali do sad odustao shvativsi koliko je minorno.

Kad pominjem back cover, valjda reci da je za menjanje kartice neophodno ukloniti bateriju, dok za microSD to ne vazi. Kamera nema svoj zasebni taster, sto doprinosi minimalizmu i inace odlicnom dizajnu, a kako se pokrece komandom sa tastature, nista nije izgubljeno.

Displej i User Interface

Kao sto rekoh, slika na displeju je vrlo dobra, jasna, objekti nisu presitni, niti ih ima premalo. Boje su jarke i vesele, crna vrlo jaka. Uglovi gledanja odlicni. Sve zajedno - za moj ukus saasvim ok. Brightness drzim na 2/4 jer je za bilo koje okruzenje sem direktnog Sunca sasvim dosta. Na bas direktnom Suncu se tesko vide detalji u tom slucaju, ali ako se postavi 4 - sve kul. E sad, kako na Suncu ne provodim mnogo vremena sa bas telefonom u ruci, ostavio sam 2. Sto se nekih drugih fizickih podesavanja tice, hardverskih, nisam vise istrazivao jer sam vec jako zadovoljan slikom.

UI je prica za sebe, i je*eno je fenomenalan! :) Koliko znam (a ne znam mnogo) HTC ima Sense UI na Android aparatima, mozda i na WM 7 ili nesto slicno, to ne znam, a ovaj za WinMo 6.5 nazvali su Sliding Panel, i obzirom na kuglicu ili ti Jog-ball na ovom aparatu, zaista se taj sliding efekat i oseti. Kao sto cete na narednim slikama i videti (a i na mnogim drugima po netu), ispod sata i pokazivaca datuma, nalazi se nekoliko info- i command-box-ova. Njima se pristupa upravo slajdovanjem pomocu trackballa, a i mnogi od njih nude vise opcija kada su selektovani, i medju tim opcijama se setate pomocu trackballa, ali sad kretnjom levo-desno. Radi se konkretno o appointments-boxu (vidi se i kad nije selektovan, upozoravajuci na potencijalne upisane obaveze), general-info-boxu (pokazuje broj novih prop. poziva, sms-ova, mailova, kojima se preko njega moze i pristupiti; takodje se vidi i kad nije selektovan, time nudeci uvek info o novostima), new-object-boxu (pomocu kog pokrecete pisanje nove poruke, maila i slicno), weather-app-boxu (mozete ga apdejtovati, pogledati 5-day prikaz), Internet Explorer boxu (preko kog pokrecete IE kroz konkretno favourites stranice, koje su vam tu izlistane), settings-boxu (preko kog dolazite do Task managera, Communication managera koji kontrolise WiFi, BT, i slicno, opcije za promenu zvona, profila i jos kojacega) i drugima, a sto je najbolje od svega - moguce je prilagoditi sve te panele sebi! Idealan primer: ko jos koristi IE i kome favoriti istog trebaju na Home-Screenu? :D Opera Mini je i moj izbor, pa htedoh da nju ubacim na glavni ekran, kao i neke druge aplikacije koje cesto koristim (a prethodno sam ih skinuo: Gmail, Youtube, CorePlayer i Octrotalk, kao zamenu za Gtalk). Izmene Sliding panela moguce su kroz sam Windows, i o tome postoji tutorial negde na microsoft.com/mobile, ili gde vec, ali nema potrebe za mucenjem, jer imate - CHomeConfigurator! Radi se o programcicu koji nije preterano jednostavan, ali je ipak dovoljno upotrebljiv (trebalo mi je pola sata da udjem u stos i podesim sve sto sam hteo za jos nekih pola sata) i vrlo konkretan. Prethodno sam i skinuo logoe Opere, Gmaila i ostalog, jer CHomeConf. nudi opciju da stavite i sliku aplikacije koju ubacujete u panel, tako da je sve sem funkcionalnosti ispalo i vrlo fensi... :)

c648ab.jpg

3b738e.jpg

bbe809.jpg

(Nastavak sledi...)

Kamerica

Iako sa svega 2MP, kamera mi se ucinila veoma dobrom. Naime, u poredjenju sa onom sa 6120, koja je isto 2MP, ova razbija, posebno kad je u pitanju jasnoca slika i ocuvanje kvaliteta sa mracnijim okruzenjem. Rezolucija slika je 1600x1200 i iako nema autofokusa, cak ni tekst nije ispao lose, bar po mom misljenju i za moje potrebe. Evo i par primera (video-opciju nisam do sad iskoristavao):

489c86.jpg

9b26b1.jpg

76fc9b.jpg

Baterija

Iako je na zvanicnom testu koji sam nasao na mobilnisvet.com baterija okarakterisana kao vrlo dobra i jedna od onih koje drze 3 dana, nisam to uspeo da iskusim za sad. Stanje jeste bolje nego sa proslim telefonom (koji je jos i "slabiji" po pitanju resursa i trosenja baterije) ali svakako nije doraslo ocekivanjima koje sam imao. To je mozda i jedina zamerka koju imam na telefon, iako ce mnogi reci da nije strasno. Da li sam mozda lose formirao bateriju, ne znam (cinjenica je da nije stojala po 10ak sati na punjenju nego po jedno 4h do 5h tih prvih par punjenja) ali drzi mi recimo 3 dana na dva punjenja (dakle, ako ga ujutro skinem sa punjaca, trajace mi ceo radni dan i sledecu noc i vreme dok sam na poslu sledeci dan, ali cim se vratim kuci bicu ili primoran da ga odmah stavim na punjac ili vrlo uskoro, a tad kad se napuni taman izdrzi do sutra uvece), jednom mislim da je 2 dana izdrzao. Naravno, prvih dana je drzao i jedva po dan, ali se jos nisam brinuo mnogo jer sam ga tad konstantno malteretirao - znate vec kako je kad uzmete novi telefon... :) Baterija je 1500mAh, i posto sam video da postoji neka extended verzija sa 1800mAh, razmislicu da je porucim, jer ce mi taman drzati po 2 dana, po mojoj proceni, sto bi mi vec bilo sasvim prihvatljivo.

Sposobnosti telefona

Qualcom CPU na 528 MHz i 192 MB RAM-a pokazuju se kao odlicni u radu, bar za moje potrebe. Telefon je vrlo brz, Symbian 9.2 na 6120 koji sam ranije "jahao" je dosta iza ovoga po tom pitanju. Nema onog neprijatnog cekanja da se nesto otvori, sve je vrlo responzivno i samo kopanje po Windows folderu (tj. njegovo otvaranje) izaziva usporavanje sistema jer taj folder sadrzi veliki broj podfoldera i fajlova. Imao sam do sad priliku da vidim i po 10ak programa otvorenih u TaskMNGR-u, i tel se uopste nije zakucavao, i bilo je jos slobodne memorije za otvaranje kojacega. Ukupno je preko 30MB slobodno inace, a mislim da sam u tom momentu najveceg izivljavanja iskoristio 26, i to ne znam ni sam kako (jer recimo Opera, kao najveci zderac, zauzima nekih 10MB kad se otvori 5 tabova i pritom u jednom trenutni history sadrzi jedno 20ak strana). GPS do sad nisam pokretao, a cuh da on recimo malo vise ume da zauzme.

Gledanje YouTube (i ostalih, naravno) klipova ne predstavlja nikakav problem za telefon, sve ide glatko, ali nisam siguran kog kvaliteta bude slika, mada je sasvim gledljivo (a bese neki fudbalski klip jednom recimo, sa dakle "sitnim" igracima po terenu i nisam imao problema da ih raspoznam do odredjene mere). CorePlayer takodje pustase klipove sasvim lagano, i u full-screen rezimu su cak i gledljivi, uprkos malom ekranu za tako neke egzibicije. Zvuk je vrlo jak za jedan ozbiljan poslovni telefon (a spram Nokie ludilo), i tesko ce vam se desiti da ga ne cujete (tu mislim na zvono), cak recimo i u autobusu. Kad to pominjem, moram reci da vibracija nije narocito jaka, posebno imajuci u vidu da koristim i futrolu, i ako se recimo ostavi telefon na "Vibrate" modulu i posle posla, u pokretu se moze desiti da se propusti poziv. Zvuk slusalice je takodje jak i cist, stavise sad u toku leta kad mi se desava da se preznojim, ukljucujuci i usnu skoljku, cak i ne prislanjam tel skroz uz uvo... :D

WiFi radi bez greske, cak sam fore radi skidao i neke gluposti i brzina je bila oko 40 kB/s (bice da je sestra, sa kojom delim mrezu, nesto svoje radila) sto za mob svakako nije lose. BT je takodje odlican, u smislu da kad ga povezem sa racunarom iskusavam brze transfere nego sa bilo kojim drugim telefonom koji sam povezivao (a behu tu sem 6120 i Desire moga druga, bratovljeva N97 i stari V600i). Stoga usb kabl i ne sklanjam sa punjaca, jer nikad ne povezujem komp i mob tako... :)

Sve u svemu...

Zacin C. Sta drugo i reci. Imajuci u vidu kakav sam telefon hteo, uzeo sam upravo ono sto mi treba, i sto sam trazio. Solidan, elegantan i lep telefon dobrog kvaliteta izrade, vrlo funkcionalan i brz, uz sve to objedinjujuci kroz qwerty i Sliding panel momente koji meni najvise pojednostavljuju upotrebu. Nekima tj. mnogima ovo nece biti telefon iz snova, ali ko ima iste potrebe kao ja - nece pogresiti sa Snap-om!

Mala digresija samo na kraju... Radi se zapravo o komentaru mog druga, koji na Xperia X1 telefonu ima WinMo 6.5 i koji me ubedjivao da je to sasvim ok OS, doduse vise me zapravo ubedjujuci da ne ostanem na Symbianu... :D Rece mi on, dakle, da sam imao Symbian + numericku tastaturu, bio zadovoljan uz neke primedbe, pa presao na Windows Mobile + qwerty tastaturu i iskusio vece zadovoljstvo. Isto tako, siguran je, da cu kad predjem na touch-screen + slide oblik telefona sto su dva koncepta koje mrzim (a slide ce biti jer se HW tastature ne mogu odreci pa vec "vidim" nesto tipa Desire S ili Xperia Pro kao svoj sledeci telefon; Android jer me svi smaraju da nema smisla da bezim od njega plus jer uz touch-screen on nekako najbolje ide, po recima tih istih) biti jos zadovoljniji... Pa - daj Boze, jer sam sad prilicno happy! :)

Otvoren sam za komentare, dalju diskusiju, sve sto vam pada na pamet... Kako na ovoj temi, tako i na drugima.

Uzdravlje!

Moji, i jedno i drugo... :D

Nazad
Vrh Dno