Šta je novo?

HTC One S vs. Samsung Galaxy Nexus

mironiko

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2011
Poena
270
Pozdrav ljudi! S nesto skepticizma pokrecem ovaj thread jer i nisam 100% siguran da cu menjati tel (LG Optimus 2X) ali posto sam blizi tome, ipak cu se ponasati kao da hocu, pa kako bude. I stoga, da vidim sta vi kazete, pre svega se nadajuci da ce oni koji imaju One S da se jave i iznesu utiske, obzirom da su me korisnici Gnexa vec prilicno izobavestavali o svom ljubimcu.

Pre svega, trenutno sam u Nemackoj (do pred kraj avgusta) i ovde bih uzimao fon, jer iskljucivo S4 varijanta One S-a dolazi u obzir (koje kod nas nema), a i posto su kod nas svi Gnexovi za sad sa Vipa i Telenora i zakljucani su. Pored toga, garancija mi nije od presudnog znacaja uopste. Cene su ovde vise nego kod nas: 380€ za Gnex i 440€ za One S. Medjutim, s povracajem poreza na aerodromu u povratku, Gnex bi me izasao oko 330€ (za koje pare mogu i u Srbiji da ga nadjem, donetog iz Nemacke...) a One S oko 375€ sto je vec bolje nego kod nas, ali samo zato sto kod nas nema S4 varijante. E sad, cene mogu samo padati, s tim da ce Gnexu mozda jos samo malo, a One S-u, nadam se, vise (do sredine avgusta naravno), na cega se i oslanjam.

Navescu sad neko svoje vidjenje situacije a svi su pozvani da me isprave gresim li. Dakle...

Kvalitet izrade
Super kod oba, mada mi HTC znacajno snaznije deluje. Ipak, crash testovi kazu da je i Gnex izdrzljiv, pa ove necu nikome dati poene prednosti, iako Gnex nema GG (koji me na O2X vec neko vreme sjajno sluzi - ni jedna ogrebotinica)...

Izgled tj. dizajn
One S mi je najlepsi fon koji sam ikad uzeo u ruku. Gnex je isto ok, ali ne kao One S. I to u obe boje.Takodje, drzao sam ih oba u ruci simultano i opet je osecaj sa One S malo bolji. Dakle 1:0.

Ekran
Ne znam kako bi mi svidelo to sto Gnex ima on-screen tastere, ali svakako mi je njegov ekran bolji, sto zbog velicine, sto zbog rezolucije, koja onda i prikrije PenTile tip matrice, a koji sam na One S primetio, iako je ekran zaista odlican i jasan. 1:1.

Hardver
Ovde One S odnosi cistu pobedu, sa velikom razlikom. Krait sije i Tegru 3 u mnogim testovima, a Qualcomm je poznat po postovanju open-source zajednice, tako da ce One S-ov SoC sigurno biti dugo i blagovremeno podrzan i mocan. Hardver u Gnexu je naravno isto ok, ali ipak... 2:1.

Softver&Zajednica
Ne volim Sense, i cinjenica da je Gnex Google-ov telefon bi me mozda ovde odvukla na stranu Gnexa, ali oba telefona imaju strava zajednicu, a s vremenom bi One S mogao imati cak i bolju, tako da i ovde ostavljam nereseno. I dalje 2:1, iako ce Gnex uvek malo ranije dobijati updateove.

Baterija
Ovde me Gnex najvise brine. Cujem da je sa JB baterija dosta uznapredovala, ali ono kako je bilo na ICS-u je pri donjoj granici mojih zelja, dok je HTC i pre prvog updatea ovde pobedjivao. Dakle, ova stavka bi lako mogla da odluci. 3:1.

Audio kvalitet
Vidim da oba imaju odlicne kritike, iako je GSMArena za One S rekla da je po tom pitanju najbolji fon out there u trenutku testiranja (posle Gnexa, naravno). Ipak, premala razlika da bi mi to nesto znacilo, pa rez ostaje isti. Da je recimo odnos kao kod SIII i 4X, ne bi bilo tako.

Kamera mi nije mnogo vazna, a i oba su OK, tako da ovo preskacem.

Brzina u radu
Ovde mi najvise treba vasa pomoc. Cackajuci u Saturnu oba fona, nisam primetio znacajne razlike, i mogu se vratiti i jos cackati, ali ako ima neko ovde ko moze vise da mi kaze, bilo bi extra... :)

Cena
Sve jasno, bar u ovom trenutku. 3:2.

Neki kao zakljucak - HTC vodi, ali Samsung je osvojio poene na najvaznijim kriterijumima - ekranu i ceni. Stoga mi je tesko da prelomim i trazim pomoc...

Ako neko bas zeli, moze da predlozi neki treci fon, ali opseznim gledanjem, nisam primetio nijedan sem LG Optimus LTE2 koji bih uzeo pre ova dva, a za njega nije sigurno da li radi na evropskim mrezama, plus ga jos nema nigde blize od Rusije, a i ne zna se potencijalna cena (neki na XDA spominju 420$, sto bi bilo strava). Ako neko ipak iskopa nesto u ovom rangu - odlicno! :)

Hvala svima! I oprostite na poduzem postu.

Sto se tice podrske, za OneS si u potpunosti vezan za xda. Sta oni izbace, to ti je. To moze da bude u neku ruku dobro (CM ROM baziran na JB source-u jednog dana...) a i lose (los ROM, bagovit, developerima nekad treba jako puno da ispeglaju ROM-ove, pa nightly builds kernela,pa flesovanje svaki drugi dan itd itd.)

Sa druge strane, svi izvori na netu govore da je Google napravio odlican posao sa JB (drasticna prednost u odnosu na sugavi Sense kad govorimo o out-of-box) i naravno xda i razvoj rom-ova odmah nakon sto google izbaci source.

Po meni, gnex u ovom slucaju odnosi pobjedu. Imas mogucnost da koristis out-of-box telefon, bez cimanja, flesovanja i svega ostalog i koji radi sjajno. One S MORAS da flesujes i isprobavas koji ROM i koji kernel mu najbolje leze.

Sto se tice baterije, ne citaj testove na netu :) Pretresi xda ako ima tema sa shotovima gdje se vidi usage i display on time i direktno uporedjuj. To ti moze dati najpriblizniju sliku. Naravno, vecina njih koristi custom rom i kernel, ali svejedno, imaces predstavu sta da ocekujes.

One S sa tim S4 SoC-om je sigurno sjajan teldfon, tek je izasao, nema naslednika na vidiku i predstavlja vrh ponude u svojoj klasi. Sa druge strane gnex je google-ovo cedo, i ma sta izaslo sledece bice mu posvecena maksimalna paznja po pitanju sw-a....

Da nisam gnex dobio nevjerovatno povoljno, i da treba da izaberem jedan od ta dva telefona bio bih u velikoj nedoumici. Mozda, mozda bih odlucio gnex iskljucivo zbog podrske (google + xda).

Sta god da uzmes neces pogrijesiti, samo dobro izvagaj sta koji nudi po pitanju sw-a ne samo sada, vec i u narednom periodu....

Da, HTC ima dobru podrshku zajednice, ali guglfon je guglfon, ne moze da pobedi redovnost updateova.

Uzmi u obzir da li ti je Gnex preveliki ili nije (meni bi bio iskreno).

Shto se tice drivera i podrshke, nishta ne fali ni Texas Instrumentsu.

A shto se baterije tice, ako je bitna stavka, pa, napolju si, ne mozesh da nadjesh nishta bolje nego Moto Razr Maxx :)

Jesi siguran da je One S kod nas iskljucivo sa Scorpionom? Koliko sam ja video teshko ga je uopshte naci, ali ako ga iskopash, mozesh i da ga dobijesh sa Kraitom. Mozda i greshim, ako si zvao znash bolje, ja sam gledao samo shta sam nashao na netu.

Shto se performansi tice, rekao si i sam, Krait je brzi procesor, nema takmicenja. I ako su sada slicno brzi (nisam imao priliku da uporedjujem), iskreno ocekivao bih da custom romovi mogu da ucine cuda za One S.

Meni bi u tvojoj situaciji iskreno borba bila pre izmedju Moto Razr, Razr Maxx (ako moze da se uopshte pronadje) i One S jer bi mi onoliki telefon ipak bio malo veliki za nosanje u dzepu, ali mu priznajem prednosti. Dodatna komplikacija, ha :)

Ja čekam da mi uleti neki gnexus za pristojne pare.
Razmišljao sam i o note-u, ali meni je značajniji bolji softver nego bolji h/w (a one s nigde nije toliko bolji osim sirove snage) + 720p ekran.
Kada uzmem gnexus, planiram da kupim i originalnu bateriju od 2000mah, koja će produžiti trajanje bar za 20%, tako da se ne bih brinuo previše.
Opet, one S je sjajan telefon.

Hm, ORIGINALNA 2000 MAh baterija za Gnex? Bas Samsungova?

Jer, to malo menja sliku... :)

Postoji fabricka od 2000mAh, dolazi sa drugim poklopcem, kazu da veoma neznatno udeblja telefon.

Naravno, postoje i Mugen Power baterije, 2000mAh koja bi trebala da staje pod standardni poklopac i 4000mAh, koja telefon pretvara u veoma potentno oruzje. Za sve 3 (cak i za megalobateriju) kazu da podrzavaju NFC.

I naravno, svaka od ovih baterija koshta :)

Pa razlika u ceni je svakako tu, a ovde u Berlinu mi je shipment svega skoro - dzaba. :)

E sad, moram videti koliko ga ta fabricka udeblja, mada bih ga prvo probao i sa standardnom, sto da ne...

Moj glas ide Gnexu baš zbog update-a...

I sam znas mironiko da tvoj još nije dobio ICS i koliko god bila dobra zajednica i sve, mnogo je bolje kad samsung ili lg ili HTC izbace svoje source-ove i drajvere, tek onda dobijes kvalitetan custom rom... Do tada samo furas nightly i svako veče fleshkas u nadi da će se održati nesto popraviti... Kad imas stock bio to Samsung sa TW ili HTC sa Sensom (kojeg ne volim, no dobro) LG sa njegovim (ne znam kako se zove) to će da radi i nemas drain-a nekog ili zakucavanja ili pucanja aplikacija ili BSOD-ova...
Nije toliko bitno da on ima quad core ili 2gb rama ili nemam ti ni ja pojma kakvu grafičku, ako je to ispeglano onda je ispeglano (pr. Nexus S dobija JB, a kad je izasao i radiće kao i neki dual core 2-3 puta jači telefon, neces ni osetiti jer je to jako lepo sredjeno i ispeglano samo za njega)

Zato Gnex jer je pure google iliti AOSP i zbog update-ova + veći ekran + HD rezolucija dovoljno da se uzme Gnex i + je jeftiniji...

Ovo je teska dilema, i sam se tripujem koji telefon da uzmem s'tim sto je u igri i Huawei Ascend P1S ali nikako da se pojavi..

I ja bih uzeo Nexus sa 2000mAh a mozda i jos jednu bateriju da imam u rezervi..

Definitivno je Nexus u prednosti kao google phone a i 720p 4,65'' super amoled-a.. One S ima vise sirove snage ali kapiram da Nexus svejedno da bude brzi u radu jer ima cist Android i os se za google telefone ispegla do kraja ;) One S ima Sense, cekace apdejtove..

Kapiram da One S ipak ima malo bolji audio cip ali je i na Nexusu odlican.. kamere su jako slicne, jednostavno htc i pored novog cipa i senzora ne zna da zbudzi krsten kamera softver, uporedjivao sam, One S ima malo bolju kameru ali ne u svim uslovima i grained ''efekat'' je skoro uvek prisutan, sto se 1080p tice tu su egal, u sustini smem da kazem da HTC ima noviju tehnologiju a Nexus bolji kamera softver i da su prakticno egal ali su obe kamere i vise nego upotrebljive, nocu osim N8, 808, starih SE i Nokia sa xenonom nijedan telefon ne moze da pravi kvalitetne fotke.
U sustini preporuke za Nexus ces dobijati od clanova koji imaju taj telefon, One S od htc fanova i neutralnih ljudi koji su uporedjivali testove sintetike.. Teska odluka ali ja bih definitivno isao na Nexus.

Poslednja izmena:
Hvala stvarno svima, eto istakli ste mi dosta toga sto nisam znam, posebno to za baterije i pogledacu da negde u Berlinu nadjem Gnex sa fabrickom 2 GAh baterijom i poklopcem za nju - pa da vidim kako to izgleda... :)

Jos bih jedino voleo da se javi neko ko ima One S, da iznese svoje utiske..?

Nakon toga bih mogao polako i da donosim odluku, pa da pratim obe strane do momenta kupovine, i to je to. Sem ako me LG opasno ne iznenadi prethodno... :D

Pa ono, probacu, a mozda zatrazim i da mi oni naruce, ako se vec definitivno prelomi na stranu Gnexa... :)

Cekaj bre. Nemoj da uzimas sam.
Cekaj mart pa da zajedno uzmemo gnex, pa da se igramo opet. :D

Moj glas ide gnex sa kojom god baterijom jer realno gora od o2x -ove nije. :p

Mart? Ma vazi. :D Ali cekacu te tamo, ne brini... :p

Ne znam kakav ROM bi LG morao da izbaci da me natera da zadrzim O2X do marta. U stvari, samo bi custom ROMovi to i mogli...

Aparat je zaista hardverski sjajan, i jaako izdrzljiv i na tom polju necu imati napretka sigurno, ali na softverskom... Haos.

Pritom tretman LG-a... SII je dobio ICS pre skoro 4mes, zvanicni. A koliko se kasnije pojavio od O2X... Sto je mnogo - mnogo je.

Očekujem te na samoledu :p :D

Da, to mi ni kod jednog nije preterano drago, al' ***... :D

Inace, kako to do sad nisam nekako procesuirao, ne znam, ali maleni plus za Gnex su mi i zamenjiva baterija i MiniSIM kartica.

Poslednja izmena:
Samoled je teska gudra :D Znas da u sustini nije bas zdrav trip ali ne mozes bez haj kontrasta :d

Izgleda niko iz One S odeljka nije prisutan... :(

Nista, moracu ga u Saturnu sat vremena njakati... :D

Hej, realno, govorish o 2 odlicna telefona, jel bitnije shta se svidja korisnicima One S modela na njihovom telefonu, a shta Gnex korisnicima na njihovom, ili shta se na kom svidja tebi ;)

Pa ne, vise bih voleo da mi ukazu na prednosti ili mane, a kad malo bolje pogledam - svakako cu njakati oba bas mnogo u Saturnu... :D

Valjda ce mi dati da ih uzmem jedan do drugog, jer su inace svi vezani onim sajlama.

A da uzmem i sebi onda dva, tri..? :D

Bilo kako bilo, zahvaljujuci poslednjim SS-ovima potrosnje baterije na Gnex temi (hvala Urosu i Tetsuou) zakljucujem da se sa 2G i ne preterano visokim osvetljenjem (posto ga ja drzim na 40ak odsto, sem po jakom Suncu, sto je retko) moze izvuci preko 4h lagano, te sam prelomio da ipak uzmem Gnex, ako se nesto krucijalno (cene, recimo, ili ponasanje LG-a) ne promeni do momenta kupovine. Tj. kad vec budem kupovao - bice to Gnex.

Hvala svima na pomoci! :)

Oleeeee Oleeeee :thumbup:

Vrh Dno