Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Bez ugovorne obaveze (Vip/Telenor) a sa 2 godine garancije neces naci nigde (osim po oglasima). A sa 6-12 meseci garancije sigurno da ima po radnjama, kreni od jedne do druge, negde ces vec naci
svaka radnja mora da izda garantni list na 12 meseci. to je zakonski minimum. samo na fiskalni racun ide garancija 6 meseci a posto je ovo tehnicka roba, mora postojati i garantni list, fiskalni racun, pakovanje, uputstvo na srpskom i sl... e ko ti sve ovo da u radnji, taj ce ti dati i zvanicnu garanciju od 2 godine koliko ide na HTC uredjaje. Svako ko da manje, mulja i nece dati ni fiskalni.
Tako da, leba se neces najesti, vidi ko je ovlasceni uvoznik i prodavac za HTC pa ako nema u Novom Sadu vec samo u BGD-u, skokni lepo do BGD-a. Ako ti je sve tako bitno kako si napisao, onda je to resenje.
I sta pise u toj "pravoj" garanciji? Ne ulazi pola redovnih delova telefonu u nju.
A druga stvar je sto je fotokopija garancije zajedno sa pecatom na njoj, pa sa njom mozes obrisati dupe ako zatreba da se pozivas na nju.. ako je vlasnik radnje ok i izadje u sustret, super, ali ako krenu da odjeavaju kupca, ne mozes se nikome obratiti.. Inspekcija te pita zasto si prihvatio robu bez fiskalnog i sa fotokopiranim garantnim listom..
Minimalna garancija od 6 meseci je za svaku robu uz fiskalni racun.
Za tehnicku robu mora pored fiskalnog da se izda i garantni list i da se da uputstvo na srpskom a taj garantni list mora pokrivati minimum 12 meseci od dana kupovine i 3 godine za nabavku rezervnih delova za servis..
Zakon pokriva i slucajeve kad garancija nije uopste izdata a ne kad u njoj pisu neke besmislice... A i blok-racun je dokaz kupovine isto kao i fiskalni. Samo ne znam (zabravio sam) da li vazi 6 ili 12 meseci (sa/bez garancije, nebitno) za tehnicku robu.
p.s. Kupio sam preko 20 telefona u poslednjih 8-9 godina i uvek dobio blok-racun i stampanu garanciju overenu u radnji. Nikad fotokopiju (mada uopste nije ni bitna, ali eto)
5. Garantni list
Član 21.
Proizvod za koji se izdaje garantni list, u skladu sa zakonom , prodaje se uz obavezno popunjen i overen garantni list.
Garantni list sadrži naziv i sedište davaoca garancije, podatke kojima se identifikuje proizvod, garantni rok, izjavu o garanciji i uslovima garancije uz odgovornost prodavca i proizvođača za ispravnost kupljenog proizvoda u garantnom roku, spisak servisa, naziv i sedište prodavca, datum prodaje, pečat i potpis ovlašćenog prodavca i druge podatke, u skladu sa zakonom.
Davalac garancije je dužan da potrošaču obezbedi servisiranje proizvoda, u skladu sa zakonom ili ugovorom.
Prodavac, odnosno proizvođač, ne može kupca dovoditi u zabludu o postojanju, sadržini i trajanju garancije.
...
7. Tehnički proizvodi
Član 23.
Prodavac tehničkih proizvoda, dužan je da za tehnički proizvod koji prodaje potrošaču obezbedi, u skladu sa zakonom kojim se uređuje standardizacija i ovim zakonom :
1) deklaraciju, garantni list, atest, sertifikat, tehničko uputstvo, uputstvo za upotrebu i druge podatke i oznake;
2) rezervne delove, priključne aparate, pribor i druge proizvode bez kojih se tehnički proizvod ne može koristiti prema svojoj nameni;
3) kontinuirani tehnički servis, odnosno održavanje i popravku.
Drugim zakonom, da sad ne trazim, je reguslisano da proizvodi za koji se izdaje Garantni list ne mogu imati manju garanciju od 12 meseci.
Reklamacija za proizvode za koje se ne izdaje garantni list - znaci ovo ne vazi za proizvode koji spadaju u tehnicku robu:
13. Prigovor (reklamacija)
Član 34.
Potrošač ima pravo prigovora na kupljeni proizvod ili pruženu uslugu, za koje se ne izdaje garantni list, zbog nedostataka koji su nastali u roku od šest meseci od dana kupovine, odnosno izvršene usluge.
Uz prigovor iz stava 1. ovog člana podnosi se račun o kupljenom proizvodu, odnosno izvršenoj usluzi.
Prigovor se podnosi u prodajnom objektu u kome je proizvod kupljen, odnosno usluga izvršena, a uz saglasnost potrošača i na drugom mestu koje je za to određeno, licu ovlašćenom za prijem prigovora koje mora biti prisutno na tom mestu tokom radnog vremena.
Ovlašćeno lice odlučuje o prigovoru istog dana kada je prigovor podnet, a najkasnije u roku od osam dana od dana podnošenja prigovora.
Prodavac, odnosno davalac usluge je dužan da svojim aktom bliže utvrdi način i uslove rešavanja prigovora.
Član 35.
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka na proizvodu, potrošač ima pravo na:
1) zamenu kupljenog proizvoda za nov proizvod, odnosno proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili
2) da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini maloprodajne cene tog proizvoda na dan vraćanja ili
3) otklanjanje nedostatka na proizvodu.
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka u izvršenju usluge, potrošač ima pravo na:
1) otklanjanje nedostatka ili
2) vraćanje plaćenog iznosa ili na smanjenje cene srazmerno nedostatku izvršene usluge.
Ako potrošač pretrpi štetu prouzrokovanu proizvodom sa nedostatkom, odnosno neizvršenjem usluge ili izvršenjem usluge sa nedostatkom može da zahteva naknadu štete.
Prava iz stava 1 do 3. ovog člana potrošač može da ostvari pod uslovom da nedostatak nije nastao njegovom krivicom.
Reklamacija za tehnicke proizvode a svaki tehnicki proizvod mora da ima garantni list:
Garantni list - to je ugovor izmedju prodavca i potrosaca i u skladu sa tim, sta pise na istom - to je validno ali garantni rok koji je definisan u njemu ne moze biti manji od 12 meseci.
Za svaki proizvod se mora izdati fiskalni racun.
Ja blok racun ne primam, ne zelim ni da znam sta je to blok racun, zahtevam fiskalni a ako dobijem i taj blok racun pored fiskalnog, taj blok racun zguzvam i bacim jer mi apsolutno ne treba ni za sta.
Prodavac mora izdati fiskalni racun i ako izda fiskalni racun, to je za mene dokaz da je roba legalno usla u zemlju i da on ima ulaz za to.
Robu, koja nije legalno usla i nisu placeni doprinosi,ja necu traziti u prodavnici.
Takva garancija od 6 meseci kakve nase radnje daju, meni ne treba. Sve je to ok dok ne zatreba ta ista garancija i prodavac ne krene da se usteze oko iste.
Ako prodavac izadje u susret (a verujem da vecina radnji i izadje), to je ok sa njihove strane ali ja ne zelim da razmisljam i da se plasim sta ce se desiti kada (eventualno) odnesem takav proizvod na reklamaciju.
Kad imam fiskalni racun i uredno i po zakonu popunjen garantni list, mir u srcu i dusi a tehnicki uredjaj moze mirno da crkne u toku garancije, ja znam da cu resiti reklamaciju.
I jos jedna stvar:
- zelim robu za koju ce mi se izdati fiskalni racun
- zelim robu za koju ce mi se izdati pravilno overen i popunjen garantni list
....
Ako zelim sve to, ne mogu (objektivno) ocekivati da cena za takav proizvod bude ista ili manja od ekvivalentnog proizvoda za koju je izdat blok racun i tamo neki papir na kom pise na sta imam garanciju a na sta nemam (kao da sam kupio gomilu proizvoda upakovanu u kuciste a ne jedan proizvod na koga u celostimoram imati garanciju).
Znaci, ne moze jare i pare.
Znaci 12 meseci je minimum za tehnicku robu. E da li to vazi samo uz garantni list ili i bez istog - provericemo.
Sto se fiskalnog tice - znas kako, ako npr. neko kupuje telefon koji kosta recimo 500€ a dobija ga za 350-400€, onda je na kupcu da odabere:
1) visa cena = fiskalni racun + 12-24 meseci garancije
2) niza cena = blok racun +/- 6(12) meseci garancije
Od tih 20-ak telefona koje sam uzeo, 15+ su bili ova druga varijanta (samo 2 sa "ogranicenim" garancijama - ono da ne vazi za display, flat i sl, ostale su bile ok), 2 su bila bez ikakve garancije (iPhone i iPhone 3G) a 2 od zvanicnih uvoznika sa 24 meseca garancije itd. Imao sam problema sa 2 telefona - jedan od onih "na crno" i jednim "zvanicnim". Oba resena sasvim normalno. Poenta je da se (bar meni) taj nacin isplati (pa cak i da sam ostao bez tog jednog, da nije priznata garancija - o5 se isplati).
Tako da - tacno je, ne moze i jare i pare, ali moze pola jareta i pare.
btw. Primetio sam da se ljudi dosta "foliraju" u poslednje vreme - kao samo zvanicno, oficijelno i sl. a pola zivota su kupovali "ispod tezge"...
Ovde nema sta da se proverava, zakon jasno kaze:
Tehnicka roba - uslov da se proda - garantni list i jos stosta, ali najbitnije je garantni list
Drugi zakon predvidja da tehnicka roba ima garanciju od minimum 12 meseci.
Zajedno ova dva cine da na garantnom listu minimalna garancija mora biti 12 meseci.
Takodje, mobilni telefon je jedan aparat, ne prodaje se kao tehnicki uredjaj koji se sastoji od prijemnika, ekrana, fletova, tastature, baterije i ostalih delova vec je jedan uredjaj kome su za normalno funkionisanje (ono sto i proizvodjac deklarise pod normalnim funkcionisanjem) potrebni svi ti delovi i na osnovu toga garantni list moze da glasi samo na tehnicki uredjaj (u ovom slucaju) bez izuzimanja delova.
Drugi slucaj je kad imamo delove koji se brze i lakse habaju i manje traju od ostatka, onda imamo delove koji u garanciji imaju X, Y, Z meseci (zavisno od toga kakve su proizvodjacke procene) ali ni X ni Y ni Z ne mogu biti ispod 12 meseci. Ovo je recimo kod klima uredjaja, dobijate garanciju na ceo klima uredjaj npr.24 meseca ali je na kompresor garancija 60 meseci... Ni uredjaj ni kompresor nemaju garanciju manju od 12 meseci.
To je ono sto zakon predvidja, naravno ne drze se svi toga i na vecini garancija koje se izdaju uz fiskalne blokove pise:
Garantni rok traje 6 meseci.
U garanciju ne spada sve sto se smatra potrosnom robom: fletovi, mikrofoni, zvucnici i sl.
Baterija ima garanciju od mesec dana.
po zakonu ne bi smeli.. ta baterja je dosla uz uredjaj, cini ga sastavnim delom uredjaja.. ili bi smeli
opet, NB moze da radi i bez baterije pa je tu mozda rupa koju koriste..
Mobilni ne moze da radi bez baterije pa nema takve price..
Znaci, garantni list je obavezan a na njemu 12 meseci minimalan rok garancije.
12 meseci jeste minimum, zakonski, ali i fiskalni racun i uputstva i deklaracija i pravilno overen garantni list.. ako nema svega ovoga, znaci, cine prekrsaj, zasto bi onda na garantnom listu postovali zakon sa 12 meseci garancije kad nisu ispostovali zakon i izdali fiskalni racun?
znaci u tome i jeste prica.. ako izda fiskalni, onda garantni list verovatno jeste validan i pred zakonom i inspekcijom..
ako izda blok racun, garantni list verovatno ni ne odgovara zakonskim minimumima pa reklamacija moze da se ostvari samo uz dobru volju prodavca, trzisni inspektori tu ne mogu puno pomoci..
9obicno kazu, niste smeli da uzmete proizvod bez fiskalnog racuna i pravilno overenog i popunjenog garantnog lista)
Uostalom, svima njima pise na vratima "Ukoliko prodavac ne izda fiskalni racun, ne morate platiti za robu" a onaj ko ga je nabavio na crno, ne moze izdati fiskalni racun i tako u krug..
Blok-racun je dokaz kupovine, sasvim dovoljan za inspekciju. A prodavac moze da resi reklamaciju:
1) dobrom voljom (koja mu je ujedno i obaveza)
2) uz asistenciju inspekcije (uz mnogo vece troskove)
3) uz neki drugi vid motivacije (+ verovatno vece troskove)
Oni igraju na kartu da prodju sto jeftinije i naravno, na neznanje kupaca (a i sami nisu bas dobro informisani)
btw. Imao sam neki telefon (da li bese Motorola ili LG, ne secam se tacno) - radio je bez baterije (na punjacu)
ali takav prodavac ne moze telefon da posalje na reklamaciju ovlascenom servisu ili proizvodjacu, jer ga nije legalno nabavio. samim tim njegovi troskovi reklamacije su najveci, samim tim ce ici na sve da garanciju ne prizna (cak ni u tih njegovih 6 meseci koje kao daje)
To je pitanje. Njegova nabavna cena je bar 2x manja od cene "ovlascenih" uvoznika. A i ne-ovlasceni servisi rade jeftinije nego ovlasceni... Tako da im je ili povoljnije ili su, u najgorem slucaju, na istom.
Sto se tice nekog izbegavanja - moze da proba, samo zavisi kod koga to moze da prodje
Jes da je mrtva tema vec 2 godine, no vredi pomenuti sobzirom da aj da kazemo da se Igoritza razume u mobilne:
Prodje mi kroz ruke brdo telefona u zadnjih godinu dana, imao sam, jedan po jedan:
HTC Desire Z
HTC Sensation XE
Samsung SGS2
HTC Wildfire S
HTC Wildfire
Xperia Arc S
HTC Desire
Dakle, Desire (prvi, obicni Desire sa poslednjim S1 Snapdragon Chipom) je neverovatan telefon!
Maska, oklop, nacin na koji je napravljen (zamenio sam mu masku pa sam ga otvorio, jer je jedino lose na njemu farba preko front cover-a) - sve je mega kvalitetno. Nikad do sad nisam primetio telefon da je tako "sturdy" i daje osecaj cvrstine i korisnosti, a da su mu iznutrice jos bolje. Kapiram da je Google dao dosta love u RnD za Nexus One na kome se bazirao Desire prvi, ali ja do sada nisam video, niti imao kvalitetnije napravljen telefon od ovoga.
I jos da napomenem, uci se covek dok je ziv, momci sa XDA su izbacili Runnmede ROM koji je nazalost, ekskluzivam samo za ovaj Desire (ne i za ostalu Desire seriju)
Runnymede 6.3 ROM (discontinued od skora) je bolji od Virtuous ROM-ova, bilo kog sredjenog AOSP-a, i bilo cega sto je do sad custom-izirano izaslo za HTC. cim sam se dokopao telefona, rekoh - ajde da probam, ortak hvali Runnymede ROM - ovo je bolest. Klok procesora (poslednji najjaci S1 od Quallcom Snapdragon-a) je sa ovim romom na okruglo 1Ghz, i ponasa se jako dobro, dosta RAM-a slobodno, Sense 3.5, ekstra kvalitetan izbor App-ova uz ROM ..
Cinjenica da je zastareo uredjaj, ali ovako sredjen sa Runnymede 6.3, i ovako kvalitetnih materijala - svakako najbolja kupovina za cirka 120 evra po oglasima.