Šta je novo?

HP Victus se pregrijava

LukasP

Cenjen
Učlanjen(a)
13.10.2022
Poena
175
Pozdrav ekipi, imam jedan čudan problem...Imam HP Victus 16-s0000 (76T53AV) Ryzen 7840HS, RTX 4060, 32GB RAM i 1TB KC3000 SSD

Kada igram igricu na bateriji temperature su između 50 i 60 stepeni. Čim spojim punjač procesor zakucava na 90-100 stepeni. Ventilatori se naglo pojačavaju ali procesor ne spada ispod 90 stepeni, grafička ostaje poprilično hladna na 50-60.
Testirano dosta puta, znači čim se spoji punjač haos nastaje u roku od 30 sekudni. Laptop je kupljen nov i ovo što mi se dešava je tako od prvog dana tako da nije zaprljano hadnjenje.

Inače sam informatičar, čak šta više servisiram laptope i računare i ovo mi je baš čudno čudno...
Probao se igrati sa onim power planovima, stavljao na balnced i na bateriji i na punjaču ista stvar, sve identična podešavanja stavim kao i kada je na bateriji isto se dešava, igrao se sa min i max CPU state, ista stvar, stavljao na ECO mode ista stvar, probao sa HP omen i podešavanjima oko temperature i performansi, ista stvar, u biosu nemam nekih opcija oko temperature i toga, imam samo opciju da je ventilator uvijek ukljucen i da se može gasiti. Bios ažuriran na zadnji, driveri poslednji, windows 11, svjež sistem.
Isprobavao i na stolu i na krilu i na onom laptop stalku sa ventilatorima, ista stvar...

Imate li ideja ?
Koliko sam upratio ovaj procesor ne podržava undervoltovanje i ta čuda...
Poručio sam novu pastu pa je čekam, mada sumnjam da je do nje jer kao što rekoh na bateriji temperature ne idu preko 60 stepeni, ista budu podešavanja

Inače laptop koristim za posla i obradu fotografije i videa ali eto tu i tamo ukljucim i koju igricu par puta mjesečno, nameračio se kao ljubitelj last of us da odigram part 2

To je verovatno do BIOS podešavanja za power management, ali koliko vidim HP iz nekog razloga sakriva pristup tome u BIOS-u:

Imam Dell G3.

Iz mog iskustva, kada laptop nije prikacen na punjac, on automatski ide u taj neki battery rezim. Sto znaci da ti klokovi procesora i graficke i potrosnja ide dole, otuda i nize temperature.

Cim se poveze na punjac on se vraca na power plan na koji je podesen i vuce koliko god moze da povuce struje. Cim potrosnja ode gore, tako isto i temperature idu gore.

Victus nema dobro hladjenje, isto kao i ovaj moj Dell. Moj G3 sam kupio nov i igrao sam Vampyr tada i temperature CPU-a su isle i na 100c.

Menjao sam paste, termalne padove itd i jednostavno hladnjak nema kapacitet da drzi CPU pod nekim normalnim temperaturama tokom igranja zahtevnijih igara.

Ako mozes da zamenis laptop za drugi, tipa Lenovo LOQ ili Legion, oni imaju mnogo bolje hladjenje. Ako ti je laptop pod garancijom, ne menjaj pastu, tj ne otvaraj ga, da ne bi izgubio garanciju jer problem neces resiti sa boljom pastom.

Ja u mom imam Intel i7 8750H koji sam undervoltovao i limitirao sam turbo boost na 45w i jedino tako sam uspeo da smanjim temperature.

HP Victus ima neadekvatno hlađenje +los power management. Victus je krs serija i jedino od HP-a Omen serija za geming. Igranje igrice na bateriji je besmisleno i normalno je da su temperature nize zbog ogtanicene snage. Preko 90C je puno za geming kao da radis R23 i R24 benchmark.

Hvala na savjetima!
Ne mogu mjjenjati jer sam laptop kupio u inostranstvu, tj mogu ali bas je procedura pa mi se ne da, a dobio sam ga dosta povoljno. Nije mi toliko strasno jer se nece koristiti primarno za gejming.
Pomocu hardware monitora sam primjetio da bas tako na bateriji ogranici maksimalnu frekvenciju graficke iako nigdje u podesavanjima windowsa ili omen aplikacije ne mogu naci da se ista podesava oko toga.

Instalirao sam universal x86 tuning utility i tamo kada ogranicim temperaturu na npr 70 stepeni, stvarno ne ide preko mada nije mi najjasnije kako radi aplikacija jer cini mi se da ne ogranici graficku a ni procesor, danas cu se jos malo igrati da prokontam kako radi, ima bas dosta opcija

Probaj da stavis pad Honeywell PTM7950

OK update...
Universal x86 tuning utility super funkcionise za procesor, medjutim graficku kao da ne detektuje. Sve opcije koje podesim (slicno kao i za CPU, ogranicenja snage voltaze ili temperature) jednostavno nista ne promjene...tako da cini mi se da aplikacija ne detektuje trx 4060 vec onu slabiju a nemam nigdje u opcijama da biram koja se podesava.
Onda sam u MSI afterburneru podesio ogranicenje graficke jer tu mogu birati koja je u pitanju i sada UTIx64 ogranicava cPU a MSI afterburner GPU... ovo planiram paliti samo kada igram igrice, eventualno radim neki duzi render videa jer u suprotnom temperature su stvarno niske kada se klasicno koristi laptop, ne idu preko 40-45 stepeni.

isprobacu svakako mozda i Honeywell PTM7950, ne može odmoći

Tecni metal, resena stvar 🙂 pozz

Iako me poprilično dobro služilo ovo varakanje sa tuning utility i afterburnerom, poslije dosta dvoumljenja odlučio sam se za tečni metal.
Temperature su najvise oko 70 stepeni, ne prelaze 75 stepeni a isle su na 90 kroz par sekundi a zakucavalo je i na 100.
Nevjerovatna razlika. Posto je bakarni hladnjak sacekacu samo da se veže tj odradi ona rekacija sa galijumom pa cu nanjenti novi sloj za mjesec dana i nadam se da ce to biti to

Kupi ovako nesto za sitne pare i pomoci ce za vreme igranja.

1747386287301.png

Cudno ako je ovakav poklopac, onda zamena paste.

1747387303996.png

Posle ljudi skaču kad kažem da je HP *****.

Tecni metal braco resava stvar 🙂💪 svaka cast sto si stavio tecni. Ja sam kupio pre mesec dana MSI A18 sa Ryzen 9 7945 3D i sa rtx 4080 i mislim da je ovo prvi lap top posle dosta godina koji neverovatno ima dobro hladjenje. Sve fabricki, CPU ide od 72 do 78 c i ne prelazi a GPU oko 62 c 😄 i pre ovog sam imao Intel i7 12 i rtx 3070 ti i sa tecnim metalom sam imao CPU oko 75 - 78 c i GPU oko 75 c.

Znam da su mi prvi oni Asus G750/751 Rogovi imali tako male temp i msm da je to bilo zbog robusnih kucista i puno prostora unutra. Sad ova 18 ica MSI je osetno veca od 17 ice i ima vise prostora za hladjenje, doduse su i lopatice dosta unapredili 😄

Prilozi

• IMG_2382.jpeg
    IMG_2382.jpeg
    149.2 KB · Pregleda: 12
Nazad
Vrh Dno