Šta je novo?

Laptop HP EliteBook 860 ili 840?

Koji laptop kupiti?

FULLSOUND

Cenjen
Učlanjen(a)
12.10.2012
Poena
195
Moja oprema  
Mobilni telefon
S23 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Dvoumim se između ova dva modela. Razlika u veličini 14" vs 16" je očigledna, pa me interesuje razlika u ekranima pošto je ista rezolucija.
Da li neko ima iskustva sa oba modela i koje su razlike. Na žalost u radnjama nema opcije da se to vidi.
Što se tiče ostalih specifikacija, one su iste na papiru.

Pošto planiram da koristim i jedan eksterni monitor, manje ću da gledam u sam laptop, ali ću koristiti kao dual monitor setup, pa bi mi značilo da budu ok "performanse" tog ekrana na laptopu.

P.S. da li da postavim posebnu temu za preporuku za monitor koji želim da kupim ili to mogu ovde?

Imam iskustva i savetujem te da izbegavas HP. Lenovo ili Dell.
Ok, ali prvo sam gledao neke Probook serije, pa sam onda video da je ovo bolja serija. Daju 3 godine internacionalne garancije, pa mogu da ga zamenim u međuvremenu, ako mi ne bude radio posao. Imam i dosta prijatelja koji u firmama dobijaju tu seriju i uopšte nisu nežni niti pažljivi prema njima, a oni i dalje rade i baterija je ok.
Zaboravio sam da napomenem da je G11 serija, noviji nemaju.

Šta onda da gledam? 😅

Elitebook samo ako uzimaš na kp po ovim "smešnim" cenama koje su tipa 3puta manje nego u prodavnici.

Sve zavisi šta tačno trebaš odnosno za šta korostiš i do koje cifre si spreman da ideš. Lenovo thinkpad T14(s) je uvek OK izbor ako nemaš mogućnosti za jaču x1 seriju.

Ako planiraš da imaš još jedan monitor pored kao što kažeš, onda idi na 840. Lakši je i manji. Naravno, ako planiraš da ga nosiš, tj. da ti bude prenosni. Jer zašto bi inače kupovao laptop.
Inače odlična serija

Elitebook samo ako uzimaš na kp po ovim "smešnim" cenama koje su tipa 3puta manje nego u prodavnici.

Sve zavisi šta tačno trebaš odnosno za šta korostiš i do koje cifre si spreman da ideš. Lenovo thinkpad T14(s) je uvek OK izbor ako nemaš mogućnosti za jaču x1 seriju.
Ne znam šta je s tom opsesijom Thinkpadovima, niti su dobri kao ranije.

Elitebook bi uzeo 840 na tvom mestu jer je manji, što se tiče ekrana imaju dosta opcija, ovi po oglasima su uglavnom s ovim lošim 45% NTSC. Laptop te klase ne treba to da ima uopšte, ali eto HP ti nudi.

Ja koristim desetak godina unazad HP modele, od serije 2 do serije 8. Ako izuzmem ovu entry level seriju 2 ostali modeli iz jačih serija su se odlično pokazali, Da sada uzimam bez problema bih uzeo 840, pre svega zbog manjeg ekrana pošto inače koristim eksterni monitor u radu.

Izvinjavam se, mislio sam sva tri, pogrešno pročitao.
Mada i dalje mi nije jasno zašto je za izbegavanje hp
Oni jeftiniji modeli, imaju katastrofalne šarke, i to redovno puca posle nekog vremena. S druge strane iznenađujuće koliko dugo daju BIOS podršku i za te krš modele.
Elitebook je u pricipu dobar, i jedan od retkih koji i dalje ti dozvoljava lak upgrade RAM, SSD i mrežne. Mada neki Elitebook imaju zalemljen RAM kao x360 modeli.

Zašto misliš da treba izbegavati Elitebook?
Napisao sam na PM kad su me pitali, pa da citiram sebe:

Ne vidi wireless network, externi monitor ne radi, ventilator zakuca na 100%, laptop se ne puni preko USB-C, USB portovi ne rade: Dobra vest da je rešenje za sve to što držiš power button nekih 30-40sec i sve proradi posle toga, pa opet kad se isto ponovi i tako u nedogled. Neki modeli imaju plasticne sarke, sve ostalo alu i pucaju kao od sale. Baterije se znaju naduvati kao balon i onda iskrive alu kućište, obično prvo strada touch pad. Biose izbacuju na svaka dva meseca, nemaju pojma šta rade.

Da ja uzimam, uzeo bih s vecim ekranom. U tezini je razlika mala da bi to bilo presudno. Ako si pronasao tacna dva modela izmedju kojih biras, mogao bi ovde postaviti linkove, ili oznake, pa da vidimo kvalitet ekrana i procesor.
Ali mislim da neces pogresiti, plus imaju slotove za ram, nije nalemljen za plocu, sto je meni licno veliki plus u danasnje vreme kada se forsira nemogucnost da korisnik sam resi bar te banalne probleme u laptopu.

Ne vidi wireless network, externi monitor ne radi, ventilator zakuca na 100%, laptop se ne puni preko USB-C, USB portovi ne rade: Dobra vest da je rešenje za sve to što držiš power button nekih 30-40sec i sve proradi posle toga, pa opet kad se isto ponovi i tako u nedogled.
Koji model tačno?

Imam ga po stvarno smešnim cenama iz CH, pa mi je to privuklo pažnju. Ima sve što mi treba. Igrice ne igram još od kako mi je GeForce MX 460 zastarela 😅

Sada imam desktop koji ima Ryzen 7 4700G i RX 580 8GB sa 16GB RAM u HP gaming kućištu i zadovoljan sam. Treba mi nešto slično da bude mobilno, a to mi ovaj HP okvirno nudi. Budžet je oko 500€
Možda bih pre uzeo G11 860 pošto je 16", nekako isto mesta u rancu zauzima kao i 14", a dobijem malo veći ekran.
Specifikacije su identične Ultra 5 135u 32GB rama DDR5 i 512m2

Da ja uzimam, uzeo bih s vecim ekranom. U tezini je razlika mala da bi to bilo presudno. Ako si pronasao tacna dva modela izmedju kojih biras, mogao bi ovde postaviti linkove, ili oznake, pa da vidimo kvalitet ekrana i procesor.
Ali mislim da neces pogresiti, plus imaju slotove za ram, nije nalemljen za plocu, sto je meni licno veliki plus u danasnje vreme kada se forsira nemogucnost da korisnik sam resi bar te banalne probleme u laptopu.
Burazer je uzeo neki Lenovo ideapad slim, nije obratio pažnju i ima 8GB ddr5 zalemljenih, nema mogućnost proširenja. To mi je neverovatno bilo da u 2024 stavljaju samo 8GB, što je smešno, čak i za najnezahtevnije korisnike.

EliteBook 745, 845 (G7, G8, G9, G10, G11...), X360...

Uglavnom Izbegavati AMD i sve ok. :)
Ja baš hteo AMD zbog Plutona, koje mrežne stavljaju u njih, MediaTek? 840 G10 nisam primetio da ima te probleme, ekran radi i preko Thunderbolt docka (povremeno mora dvaput da se konektuje ali to su standardna TB s*****) i ovako HDMI.

Napisao sam na PM kad su me pitali, pa da citiram sebe:

Ne vidi wireless network, externi monitor ne radi, ventilator zakuca na 100%, laptop se ne puni preko USB-C, USB portovi ne rade: Dobra vest da je rešenje za sve to što držiš power button nekih 30-40sec i sve proradi posle toga, pa opet kad se isto ponovi i tako u nedogled. Neki modeli imaju plasticne sarke, sve ostalo alu i pucaju kao od sale. Baterije se znaju naduvati kao balon i onda iskrive alu kućište, obično prvo strada touch pad. Biose izbacuju na svaka dva meseca, nemaju pojma šta rade.
Sin od 2019 koristi Elitebook 745 G5 Ryzen 5 2500u, a ćerka od prošle godine Elitebook x360 830 G8 sa i5 11-te generacije.
Oba su kupljena polovna, sa još vazecom internacionalnom garancijom I ni sa jednim se nije dogodio ni jedan od problema koje navodiš. Na ovom starijem je zamenjena baterija, dodato jos RAM-a i stavljen veći SSD.
Ovaj radi za sada bez greške tako kako je kupljen.
Možda je mali uzorak za neku ocenu, ali to je moje iskustvo sa Elitebook laptopovima - bez ikakvih primedbi, tako da me baš čudi to što si napisao.

Vidi, verujem da je velika razlika poslovno i privatno koriscenje, zato kontam da mnogi korisnici nece imati te probleme ali zasto ne skrenuti paznju na potencijalne. Dobio sam info da kompanija pregovara sa Lenovo i Dell, sto me mnogo raduje, u pitanju je oko 40000 laptop/desktop masina.

Vidi, verujem da je velika razlika poslovno i privatno koriscenje, zato kontam da mnogi korisnici nece imati te probleme ali zasto ne skrenuti paznju na potencijalne. Dobio sam info da kompanija pregovara sa Lenovo i Dell, sto me mnogo raduje, u pitanju je oko 40000 laptop/desktop masina.
40000 održavaš?

Ne raduj se prerano, jer svi imaju neke probleme. ;)

Firma u kojoj radim (>100K ljudi širom sveta), koristi HP EliteBook godinama. Ja trenutno koristim 4-ti EliteBook - dakle poslednjih 10+ godina (menjamo na ~3 godine). Pre toga su isto bili HP, ali drugi modeli.
Od problema koji su ovde navedeni, bio je problem sa naduvavanjem baterije - koji je počeo da se javlja neposredno nakon početka epidemije (možda je povezano, možda ne; ljudi su počeli da drže računare non-stop uključene na punjačima, bukvalno 24h/dnevno).
Ostale probleme nismo imali - bar ne u nekom broju da to postane "poznat problem". Wireless radi, USB radi, laptopovi se pune isključivo preko USB-a: punjači su sa UCB-C priključkom ili preko monitora gde power i video opet idu preko USB.
Pozdrav

Firma u kojoj radim (>100K ljudi širom sveta), koristi HP EliteBook godinama. Ja trenutno koristim 4-ti EliteBook - dakle poslednjih 10+ godina (menjamo na ~3 godine). Pre toga su isto bili HP, ali drugi modeli.
Od problema koji su ovde navedeni, bio je problem sa naduvavanjem baterije - koji je počeo da se javlja neposredno nakon početka epidemije (možda je povezano, možda ne; ljudi su počeli da drže računare non-stop uključene na punjačima, bukvalno 24h/dnevno).
Ostale probleme nismo imali - bar ne u nekom broju da to postane "poznat problem". Wireless radi, USB radi, laptopovi se pune isključivo preko USB-a: punjači su sa UCB-C priključkom ili preko monitora gde power i video opet idu preko USB.
Pozdrav
Koji tačno model imaš i koristiš?

Ja imam 840 g11 i 860 g11 sa istom konfiguracijom u5 16/256
Pre toga sam imao svaki 840 g6/7/8/9/10
860 je krenuo od g10 i ima g11 a pre toga je bio 850
To nisam imao od navedenih problema ni na jednoj verziji ovih modela
Wifi kartica je znala da pravi problem jedino na ryzen varijantama

Thinkpad sam isto imao priliku da testiram i po meni imajući u vidu ogromnu razliku u ceni novih na kp ne vidim potrebu za tp

Dell koji navodiš znaa da nakon par meseci padne kapacitet baterije za 30% iako nema ni 30 punjenja tako da se ne bi zakleo ni u njega

Posedujem HP Elitebook 840 G9 sa intel i5 1245U procesorom. Dobar ekran, kvalitetna izrada, citac otiska prsta, dobri zvucnici, ram memorija nije zalemljena vec je 2x16GB. Sve to placeno 300e prosle godine u oktobru.
Dok se puni punjac zna biti vruc i u zahtevnim situacijama CPU skace na 100C pa trotluje kada povuce 54-70W i posle padne na 70-85C.

Nazad
Vrh Dno