Šta je novo?

HP D330dt - brand mashina = spor RAM?

pavlex

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
319
Pozdrav ljudi!
Nabavih ovaj cool komp od HPa, D330dt, sa CPU 2.8Ghz Intel P4 Northwood.
E sad shta ja pitam jeste, zashto mi ram koji sam kupio radi na 333Mhz umesto na 400 kako bi trebalo da radi?
Ploca 100% podrzava DDR400, RAM je GEIL DDR400 dva modula od po 512Mb, rade u Dualu, al na 333 :-/
Probao sam i sa Kingston RAMom isto ddr400, al i on samo na 333 radi... probao sam sve moguce kombinacije i nista. I BIOS sam updateovao al ni to nije pomoglo.
E sad,magistrala procesora radi na 533Mhz (dok ploca podrzava i do 800) pa ne znam jel i to mozda utice na brzinu RAMa ili sta? Ne znam, zato pitam ovde ;)
Inace komp super radi i ovako, dual rulez, al bilo bi jos bolje kad bi moglo punom brzinom...
Ako vam treba jos informacija ne oklevajte da pitate :)
Ja sam pricao sa HP podrskom, ali ni oni nisu kontali sta je, samo rekli da probam BIOS uprgrade pa da vidimo ocel pomoci, mada nije.

Cujemo se uskoro! pozdrav :wave:

da, zaboravio sam da napomenem da je bios vrlo ogranicen i da nema podesavanja za RAM neg on sam odredjuje... eh da bar moze da se podesi :)

Na nekim plocama se dobijaju dodatne opcije pritiskom na ctrl+f1 u Main Page-u biosa, recimo kod mene na Gigabyte-u, pa probaj i kod tebe mada tesko da ce se pojaviti nesto od opcija.

Onda ti definitivno treba neki Prescott (FSB 800) da bi ti i memorija radila na 400MHz ili da ovaj Northwood kloknes podizanjem FSB-a na 200, sto je pretpostavljam neizvodljivo.

Na nekim plocama se dobijaju dodatne opcije pritiskom na ctrl+f1 u Main Page-u biosa, recimo kod mene na Gigabyte-u, pa probaj i kod tebe mada tesko da ce se pojaviti nesto od opcija.

Onda ti definitivno treba neki Prescott (FSB 800) da bi ti i memorija radila na 400MHz ili da ovaj Northwood kloknes podizanjem FSB-a na 200, sto je pretpostavljam neizvodljivo.

Taj Northwood bi trebalo po defoltu da radi na 800 MHz ako se ja dobro secam.
2.8 3.0 i 3.2 su od starta bili na 800 FSB (200 MHz Quad Pumped Bus)

A da potrazis na HP sajtu dokumentaciju za taj racunar, pa da iz nje vidis sta i kako treba da radi?

Pozdrav

imam brate svu dokmentaciju, sve ima lepo na sajtu, ali shta mi vredi kad ne radi kako pishe da treba... tj.pishe da moze i na 533 i na 800 a isto tako i za ram koji je podrzan, nista nisu definitivno napisali u principu. Ali treba da radi na 400,rekao mi covek iz HP podrske... Ne znam, ovo sve odlicno radi, cak mi nerealno izgleda da je temperatura procesora oko 28 stepeni! :O
Moram izvuci maximum iz ovoga nekako, mora da moze.

Na sledecem linku imas BIOS stavku, pod kojom imas da izaberes:
HP Compaq Business Desktop Specialized System BIOS (786B2 BIOS)

http://h20000.www2.hp.com/bizsuppor...342066&swLang=13&taskId=135&swEnvOID=1093#120

To bi trebalo da ti resi problem.

upravo probao... nema nista vise opcija nego onaj prethodni :-/
ja ne znam vise sta da probam... jedino da probam sa nekim procesorom drugim... moram naci neki
Sta nema vise ideja? :) Heh, salim se, pa ruke su nam prilicno vezane zahvaljujuci pametnom HPovom biosu :( bedak...

Taj Northwood bi trebalo po defoltu da radi na 800 MHz ako se ja dobro secam.
2.8 3.0 i 3.2 su od starta bili na 800 FSB (200 MHz Quad Pumped Bus)

Pa ne znam covek napisa da mu je Rated FSB 533 sto bi bilo (133 Quad Pumped Bus).

Iz prvog posta:
E sad,magistrala procesora radi na 533Mhz (dok ploca podrzava i do 800) pa ne znam jel i to mozda utice na brzinu RAMa ili sta? Ne znam, zato pitam ovde

OK, pomirio sam se sa tim da mi radi na 333Mhz, al sad me nesto drugo interesuje. Naime, kupio sam graficku novu na agp, pise koja je u konfiguraciji, i sad svaki put kad mi se pali racunar, zapisti i ispise da nema vise mesta za "option ROMs" i da kartica na odredjenom slotu "may not work properly" . Ne kontam sta je to sto mu smeta, graficka odlicno radi u Windowsu i igre super idu, samo smara sto to stalno ispisuje, a ni ne znam sta je to na sta se zali. :-/
Izvinite sto sam ovde napisao, bolje ovde nego da pravim novu temu?

Pozdrav :wave:

Nazad
Vrh Dno