Šta je novo?

HP Compaq Presario CQ61-410EM i windows XP problem!

Sirius9

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2007
Poena
525
Pozdrav ljudi,

moram negde da se izjadam, poludeću više od ovog HP-a.
Nikad sebi HP notbook neću uzeti ma nema šanse a hvalio sam ih drugima, dok burazer nije uzeo onaj iz naslova i dao mi da mu instaliram XP...
Znao sam i pre da imaju problem sa instalacijom XPa ali sam mislio da sata drajveri to rešavaju.... dok mi ovaj nije pao u ruke.
Već tri dana se vrtim po netu ne bi li našao nešto, skinuo sam pa sigurno 5 različitih instalacija XPa, sa SP2, sa SP3, SP3 + integrisani sata drajveri, OEM SP3 baš za hp notbukove i svaka mi izbaci plavi ekran baš kad učita sve što treba da učita sa botabilnog cd-a i ispiše starting windows (momenat kada treba da se pojavi interfejs u kojem se bira particija, formatira itd...).
Call centar pakoma, gde je komp kupljen je totalno beskoristan povodom ovog...
A najjača fora je što sam windows 7 najnormalnije instalirao iz prve, to mi je bila bukvalno prva instalacija istog, strejt forvord proces, laganica i sve radi kako treba. Ovi iz kol centra su me izvozali kroz bios tražeči neku opciju za hdd da bi tadio u ide modu a ne neki tamo drugi ali bios je koska, ničega nema u njemu tako da sam sad krenuo da tražim update za bios i upalim notbook da pogledam koji je bios kad ono neće ekran da se upali??? čujem da se podigo windows ali ništa ne vidim,
Stisnem windows taster, strelicu desno i enter (prečica za gašenje) i kom se ugasi, ubodem punjač, upalim, isto, izvadim bateriju, ubodem punjač, upalim, opet isto,
:mad::mad::mad:
pa ma*u im je*** ha-pe-ovsku, je***o ih ovo go**o od laptopa u glavu onu šuplju.
:mad::exploder::exploder::mad:

Slučajno sam primetio da je slika prisutna na ekranu, samo osvetljenje ne radi???

Poslednja izmena:
čekaj malo ti si sad zaključio da je laptop krš samo zato što krš windows xp ne radi na njemu a 7-ica koja je bolja od xp-a radi savršeno.
laptop je odličan, ja lično ne znam nikog ko bi više i hteo xp da instalira a takođe i zašto bi iko hteo.
ja sam moj msi ex610 uzeo pre 2 godine i tada su laptopi pravljeni za vistu. par puta sam morao xp da nakačim zbog nekih praistorijiskih programa koje smo na faxu koristili, to je mučenje dok se ne podesi ali na visti sve radi ko podmazano.

takođe si trebao da pročitaš uputstvo i da vidiš da je prilagođen radu sa sedmicom a ne xp-om, i mogao si da se poštediš mučenja.

.... poludeću više od ovog HP-a.
Nikad sebi HP notbook neću uzeti ma nema šanse a hvalio sam ih drugima, dok burazer nije uzeo onaj iz naslova i dao mi da mu instaliram XP...
Znao sam i pre da imaju problem sa instalacijom XPa ali sam mislio da sata drajveri to rešavaju.... dok mi ovaj nije pao u ruke.
Već tri dana se vrtim po netu ne bi li našao nešto, skinuo sam pa sigurno 5 različitih instalacija XPa, sa SP2, sa SP3, SP3 + integrisani sata drajveri, OEM SP3 baš za hp notbukove i svaka mi izbaci plavi ekran baš kad učita sve što treba da učita sa botabilnog cd-a i ispiše starting windows (momenat kada treba da se pojavi interfejs u kojem se bira particija, formatira itd...).

Je li kriv HP ili ti?

Da bi instalirao XP moraš u BIOS-u prebaciti sata kontroler u IDE mod. I to je sve ukoliko nije neki od ovogodišnjih modela jer od ove godine ne postoji podrška za XP.

ja mislim da je ovogodišnji model pošto ima athlonII x2 procesor, upravo merkam jedan takav. jako dobar laptop za cenu po kojoj se prodaje

Ukoliko ne možeš da nađeš driveri za ahci mode, dobro pročešljaj bios, i nađi opciju da hdd pribacih iz achi u ide mod. Jeste taj hp-ov bios malo neobičan, ali opcija se nalazi za max 2 min.

@scheilinkin
Komp je krš zato što nije juzer-frendli, računar bi trebao da ti olakša život a ne da ispituje čvrstinu tvojih živaca. XP moram da instaliram na njega iz jednostavnog razloga što je to komp za burazera koji na poslu zbog specifičnih aplikacija MORA da koristi XP i office 2003. Ja lično isto koristim xp jedino zato što zadnji put kad sam radio reinstalaciju win 7 još nije bio out a na vistu su se svi nešto žalili pa nisam hteo da se bakćem a sad nemam vremena da se zezam s tim, uostalom ljudi lepo kažu ako ti nešto radi baš onako kako treba zašto bilo šta dirati!!! Nije mi nikakav problem ni win 7 ali jednostavno nemam vremena da ga menjam i učim šta je gde... Znam, ne treba za to 20 dana već 2-3 ali .... i to je mnogo.
Uputstvo za taj komp je jada i beda, za punjenje baterije piše na listiću u kesi sa baterijom "za punjenje pročitajte u uputstvu" a tamo nema ni "B" o bateriji, čak i specifikaciju tj. komponente kompa sam morao da potražim na netu jer nigde ne piše koliko ima memorije ili koliki mu je hdd isl.

@ Vukasin ElHik
nisam kuče od juče, znam šta treba li ovaj bios je koska od biosa, bukvalno ima 5 opcija koje možeš da menjaš i to je to, ako mi ne veruješ uslikaću i okačiti slike. "Najznačajnije" što možeš da promeniš je boot redosled!!! od IDE moda nema ni traga ni glasa, sem ako se do njega ne dolazi nekom skrivenom kombinacijom 23 tastera!!!
@ theemp
drugi sa istim predlogom, ok, čim stignem slikam bios i kačim fotke pa mi objasnite gde je to...

P.S. Tačno 7 dana nakon kupovine kompu je crko invertor tj. pozadinsko osvetljenje :/
7 DANA... ??? a nisam ga ni njakao, instalirao win 7, par programa i to je to i PRC, ode u qrac...

Koliko para, toliko muzike... Izgleda da je i HP pocheo da fusheri.

Kakva je to firma kad ZAHTEVA da se koristi XP? Mada uvek moze da se poturi neki Linux, pa onda XP u Virtual okruzenju. Ako ima dovoljno memorije, radice kao sat.

Ne zahteva, jednostavno ne pruža podršku za xp, ako iinstaliras, teško ćešnaći drajvere za njega jer NIJE PODRŽAN!!

Hm... sloboda izbora,jedino ako to boli. Ja imam taj lap i perfektno radi sa WIN 7(nisam ni pokusavao XP). Prava divota i za instalaciju i drajvere i rad.

Sad sam pogledao HP sajt i ne znam zasto se uopste mucis da stavis XP kad je taj laptop predvidjen za windows 7.Znaci driveri su napisani samo za windows 7 a za XP nema podrsku.Tako da i uspes da instaliras XP nemas drivere.A inace ako nece da radi instalcija u AHCI modu onda se prebaci u drugi mode.Tako sam ja stavljao XP na moj MSI laptop kad sam nesto probavao XP.

A vidim kod tebe nema to plus nema drivera tako ne znam zasto se uopste mucis.To sto nema podrsku za XP nije kriv HP niti vidim razlog zasto si ljut na proizvodjaca.Tvoja je greska kao kupca sto nisi gledao pre kupovine dal laptop ima podrsku za OS koji zelis da instaliras.Ako nema onda *** to je to.
Ako je neki hardverski kvar u prvih par dana onda je OK pljuvati neki laptop a to sto ne moze ovaj OS nego moze samo onaj je iskljucivo i samo greska onog ko ne gleda kad kupuje.

Mada nekad ne mora da znaci da neki lap ne moze na XP bez obzira sto nema drivera.Na primer moj dell pise na sajtu da ima drivere samo za vistu medjutim ja sam stavio 7-cu a video sam na sajtovima da je jedan momak odradio drivere za XP piratske tako da moze i to.Medjutim iskreno 7-ca mi mnogo bolje lezi na lapu pa sumljam da cu je menjati u XP.A inace imas kod 7-ce da skines XP mode pa ti rade svi programi za XP na 7-ci.U principu jako puno stvari radi na 7-ci osim sto sam naletao na neke nero verzije da ne mogu i neki playeri kao npr stari power dvd medjutim skines novu verziju i aj cao.Mislim da ti je tema u pogresnom pravcu jer napadas HP zbog svoje greske.To je kao da kupis kabriolet da vozis u Sibiru i krivis auto sto ne mozes da furas po losem terenu.Jednostavno laptop nije previdjen za XP i to je cela poenta a ne to da je HP losa firma......

Auuu... :zgran:
Znaaači... i ja sam se nervirao ko lud ZA DŽABE... :wall:
Ni sam ne znam kako sam uspeo a da ga ne rascopam sekirom! :crash:
Ja imam HP615 i isto sam se mučio kao i ti oko instalacije Xp-a...
Izgleda da je isti slučaj i kod mene...
Ja nisam hteo Windows 7, jer ne mogu da se naviknem na njega...
A koliko vidim ništa mi drugo ne preostaje nego da se NAVIKNEM (bar što se tiče lap-a)... :beer:

@Shrapnel

Sad sam gledao za tvoj HP i izgleda da ima drivera za XP ako je tvoj HP ovo:

http://h20000.www2.hp.com/bizsuppor...TypeId=321957&prodSeriesId=3958411&taskId=135

Ako jeste onda probaj da promenis u BIOS mode u compatibility ili sata tj bilo sta drugo da nije AHCI..User koji je otvorio temu svakako ne vredi da pokusava jer nema to a ni drivere za XP a ti medjutim koliko vidim imas tako da mora da moze.Inace ja sam bio isti kao vi po pitanju 7-ce OS-a.Nisam zeleo da prihvatim da XP moze da se zameni.Onda kad sam kupio laptop sam stavio 7-cu posto za XP nije bilo drivera i promenio sam misljenje o 7-ci.Mnogo je bolja i mnogo ima boljih stvari nego XP.Naviknuti se na 7-cu je verujte mi maciji kasalj.Plus graficki je neporedivo lepsa nego XP.Onda update za XP je mnogo losiji i drivere za 7-cu je mnogo lakse i bolje naci plus i sigurnost sistema je bolja.Na desktopu jos furam XP medjutim veoma brzo planiram kad oborim XP da stavim 7-cu i da potpuno predjem sa XP-a.

Poslednja izmena:
Moj je HP NX557EA, ako mislimo na isto... :D
Oket, pokušaću opet...
Znači sad trebam da poskidam sve posebno: drajvere za grafu, zvučnu, modem, mrežnu... pa da ih instaliram?
Pošto ovaj cd što sam dobio uz njega izgleda nema ništa od toga. :S:

Pa pazi pogledao sam za tvoj lap i HP daje drivere za sve vrste 615 modela na toj strani sto sam ti stavio.Znaci ima vise modela kao tvoj medjutim oni su dali drivere za sve vrste 615 to gde sam ti pokazao.Kad udjes u BIOS moras da promenis iz AHCI moda u sata ili compatibility da bi poceo instalaciju.Meni je na MSI izbacivao blue screen kad dodje do onog start windows kad treba da pokaze particije.Onda sam podesio u BIOS to sto sam ti rekao i instalacija je krenula normalno.Gde nema to da se namesti predpostavljam da XP ne moze nikako da se instalira.Mada nisam siguran 100% u to medjutim ako nemas gde u BIOS da promenis a pod AHCI ne krece instalacija ne vidim kako da krene instalacija XP-a.A takodje i ako nemas drivera na sajtu prozivodjaca onda je jako *******o.Jer HP je dosta specifican i u dosta slucaja trazi da imas driver bas za posebno verziju win-a.Zvuci neverovatno ali skinuo sam driver za win7 enterprice i nije mi radio stampac na ultimate.I onda sam stavio ultimate i odma je proradio.Zvuci neverovatno ali tako je bilo.

Zato kod HP-a se ne bi kockao nikad da stavljam OS koji nema na sajtu proizvodjaca.Jer neke stvari je tesko iskopati.Sad sam pogledao na itsvet tvoj model i moja preporuka je da svakako ides na XP jer imas vrlo malo ram-a za 7-cu.1 gb rama je malo za 7-cu i meni na lapu na par programa zauzima oko 1.2 gb sto bi kod tebe bilo lose.Mislim da nema sanse da tvoj lap ne moze na XP jer on je upravo za XP savrsen i moze da radi mnogo bolje nego na 7-ci zbog slabijeg hardvera.

Da, da i kod mene je bila pojava blue screena... :S:
Probaću da promenim AHCI mod u sata ili compatibility, tj. ako može uopšte... :D
Što se tiče ram-a, kupiću još 1gb ako treba... ;)
Koji samo model da tražim kad odem u radnju...?

Poslednja izmena:
Ma mora da moze.Cisto sumljam da je takav model na 1 gb ram-a predvidjen samo za 7-cu.Mora da je kao kod svih novih po default namesteno na AHCI a ko oce XP samo promeni u BIOS-u.Naravno nema kod svih medjutim kod tvog mislim da 99% moze.Sto se tice memorije mislim da mozes 100% da dodas jos ram-a.Sad sam video na sajtu da tvoj lap koristi DDR2 memoriju samo ne pise dal je pc-667 ili pc-800.Imas 2 slota sto znaci da mozes da ubacis jos jedan modul.E sad ne znam tacno koliko moze memorije jel ne pise.Predpostavljam da moze ukupno u 2 slota 4 gb medjutim to ces morati da pitas servis HP-a posto na sajtu nisu napisali.

Uglavnom ja ti predlazem da odma kupis 2 gb ako ti potvrde da moze.U svakom slucaju ako imas garanciju moraces da ides u servis jer ne znam dal smes sam da menjas memoriju.Kad bi ubacio u tvoju masinu 2 gb rama to bi bila sasvim pristojna masina posto je procesor OK , grafika nije ni vazna ako ne igras a hard ima sad jeftino externih pa mozes dokupiti.Uglavnom OK je ta tvoja masina samo je jedina mana malo ram-a.Svakako i za XP je vec malo 1 gb i treba imati danas bar 2 gb minimum sto bi tebi bilo dovoljno medjutim kad vec kupujes uzmes 2 gb i sa 3 gb ukupno miran si duze vreme :)

E, ja totalno zaboravio na ovu temu :d
Uglavnom, evo čisto da javim kako se završila priča, pročitah sad opet onu moju prvu poruku i shvatih da sam se za džaba nervirao, zapravo nije taj hp uopšte loš, jesam naskidao 6-7 xp-ova i zezao se ali na kraju sam iz prve stavio win 7 i evo ga radi i danas ko zmaj, ja ga ne koristim toliko, samo kad treba nešto da se doda od sw ali burazer je jako zadovoljan, vredi sve pare. Inače ne znam da li sam pomenuo, prvi primerak koji je burazer dobio/kupio je riknuo bukvalno na trećem uključivanju :/ tj. 6-ti dan od kupovine, odneo sutradan, dobio novi odma i taj radi.

@Sirius9

Pa na novim laptopovima je lose staviti XP ako je masina dobra.Ko god ima dual core , 2 gb rama bolje da stavi windows 7 nego XP.Jedina preporuka za XP ide onim slabijim lapovima sto imaju single core i 1 gb rama jer tu bi radila 7-ca ali zbog manjka ram memorije ne bi radilo lepo.

Evo ja sam prvi bio protivnik 7-ce i nisam hteo da cujem za nju i samo sam furao XP.Medjutim kad sam je isprobao XP mi je izgledao prilicno jadno graficki.Na desktopu ga jos imam jer me mrzi da obaram sistem ali jednom kad budem imao volje i zivaca verovatno cu da stavim 7-cu i na desktop.Jednostavno bolji je OS i lepsi i tu nema dileme.XP je OK stvarno i jedan od boljih win-a medjutim jednostavno vise ne napreduje dok sve danas sve vise ide za win7.Pogledajte samo drivere za nove lapove.Sve vise i vise nema za XP i ide se prema 7-ci pa cak za neke modele nema za 32-bitni sistem nego samo 64-bitni.

XP mi je izgledao prilicno jadno graficki.Na desktopu ga jos imam jer me mrzi da obaram sistem ali jednom kad budem imao volje i zivaca verovatno cu da stavim 7-cu i na desktop
apsolutno, potpuno, totalno ista priča kod mene, dok god ne bude neizbežno neću da se cimam...

Kupio sam još 2Gb ram-a. ,)
Koju verziju Windows 7-ce da instaliram?
Ultimate 32 bit ili?

Skoro da je svejedno, ako sa ta +2Gb prelaziš zbir 3.5Gb stavi 64bit-nu
zapravo stavi 64bitnu bez obzira i to je to...

PRE KUPOVINE NOTEBOOKA TREBA RASKRSTITI SA SOBOM STA HOĆEŠ OD TOG RAČUNARA, TJ. KOJI OPERATIVNI SISTEM I KOJE POSLOVE ĆE OBAVLJATI. ONDA SE MALO POTRAŽI PO NETU INFORMACIJA O MODELIMA KOJI TI PRUŽAJU ONO ŠTOP TI TREBA I ONDA SE LEPO KUPI...OVAKO, KORISNICI ČESTO NAILAZE NA PROBLEME...

Ovo me podseca na onu kad korisnika pitas pri kupovini računara kakav im računar treba, a oni kažu "ma neki najjeftiniji, samo da deca imaju igre da igraju"...ahhahahaha, tu se uvek slatko nasmejem...Mene ova situacija podseća na "prvo reci hop, pa skoči"...naravno, znam kako bi ova izreka trebala da glasi....

HP je odličan brend za notebook računare, i kao i svaki brend ima mogućnost da usmerava tržište u odredjenom smeru....u ovom slučaju, usmerava korinike notebook računara da koriste win7, što je po meni za pohvalu, jer je win7 jedan od vidno boljih izdanja windowsa do sada. E sad, što mi živimo u bedi i jadu pa guramo matore stvari i ne pratimo trendove, a i što korisnici imaju sindrom javnih preduzeća "ja sam naučio da radim na xp, neću da prelazim na novije", to je već problem takvih korisnika...
Ja vidim i upoznat sam sa nažalost činjenicom da firme u poslovanju ne koriste prednosti novih tehnologija...a ni korisnici kod kuće...

to je moje mišljenje...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno