Šta je novo?

HP Compaq 615,crn ekran i zakucavanje prilikom boot-a!

mladenius

Slavan
Učlanjen(a)
27.07.2008
Poena
320
Uh imam jedan problem koji me izludjuje i ne dozvoljava mi da linux instaliram na lap kako dolikuje
Dakle u pitanju je HP Compaq 615 laptop-ATI cipset i grafika(HD 3200),AMD Turion x2 na 2,2Ghz,2GB RAM-kamera,bluetooth,citac kartica,optika standardno...

Dakle kada podignem instalacioni disk prilikom podizanja se zakuca nedugo posle ucitavanja acpi modula,ekran postane crn i laptop tako stoji u nedogled sve dok ga ne ugasim,dakle nece da reaguje nista,cak i ctrl+alt+del

Drndao sam se bas dosta oko toga i problem nije izgleda distro related,vec je u pitanju kernel 2.6.3x i desava se dakle na svakoj distribuciji koja ga koristi-Karmic Coala,Fedora 11,Arch,sada i novi SUSE
Posto imam Radeon graficku pomislio sam da je problem kms koga pojedini distroi imaju ukljucenog,medjutim prosledjivanje parametra radeon.modeset=0 nije resilo nista
Takodje probao sam da podignem sistem sa noapic,nolapic cak i sa nohz=off i jos nekim opcijama koje su predlagali na forumima i netu i jedino hoce da se podigne sa acpi=off parametrom ali to nije resenje,mislim koji ce mi moj laptop bez power managmenta :mad:
Googlao sam prilicno i nisam dosao da nicega konkretnog,sem da se zalilo jos ljudi koji imaju moj laptop,a bogami i druge modele-meni se cini da problem pravi acpi i udev kombinacija u novom kernelu,a moguce da je sa tim povezan i kms
Inace bilo koji distro koji koristi kernel verzije 2.6.2x radi bez problema(npr Slackware 13,Debian Lenny,PCLOS,prethodna verzija Ubuntua 9.04....)
Pomogajte ne znam vise sta da radim,a i treba mi linux okruzenje zbog posla,sem da se vratim na neki stariji distro,ispada da ne mogu da koristim ni jedan novi distro koji koristi nove kernele sto je prava gre'ota na ovako noviju masinu
Inace sam koristio Arch,ali javlja se problem koji sam koristio plus da napomenem da je lap uflesovan jos odavno sa najnovijom verzijom bios-a
Help! :d

Mislim da sam probao i da nece-provericu jos jednom pa javljam soon ;)

Jok ja,ista stvar,bas kao sto sam i mislio
Anyone else? :trust:

Izgleda da ce Fedora 12 da resi problem. Tvoja sreca da izlazi za 3 dana :)

Poslednja izmena:
Pitanje je-mislim da nije u pitanju isti hardver,no problem je slican-videcemo ;)

Elem resio sa problem :)
Problem su pravili pcmcia i pcmcia_core moduli koji koliko vidim pripadaju acpi seriji modula i ucitavaju se iz ko zna kojeg razloga,napominjem da mi lap nema pcmcia vec express slot
Dakle,ako imate slicnih problema prilikom podizanja dovoljno je podici sistem sa acpi=off paramterom i onda,kada instalirate sistem opet podici prilikom prvog podizanja sa acpi=off paramterom i zatim u zavisnosti od distroa namestiti da se moduli pcmcia i pcmcia_core ne ucitavaju prilikom boot-a i sve ce da radi ok sa sve ukljucenim acpi-jem posle toga
Jos jednom napominjem da su ovi problemi prisutni u novom kernelu 2.6.3x,zakljucno sa verzijom 2.6.29 ovih problema nema,a koliko sam video na netu zalilo se jos ljudi sa slicnim hardverom-tako da ko ima ovakvih problema,zna sta mu je ciniti :)

Ja sam to imao sa Fedorom 12 kad je tek izasla na Asus K50IN lap topu :whip:

Jos jednom napominjem da su ovi problemi prisutni u novom kernelu 2.6.3x,zakljucno sa verzijom 2.6.29 ovih problema nema,
ja imam taj problem a kernel mi je 2.6.29.5.0 ako se dobro secam, pisem sad iz win-a.

Nazad
Vrh Dno