Šta je novo?

HP 6270s i LAN mreza?

ikiM

Slavan
Učlanjen(a)
17.03.2005
Poena
319
Uzeo sam ovaj laptop.
Na njemu je bio preinstaliran FREE DOS, a kako HP pri tome obicajeno ne prilaze drajvere i usled nikakve komunikacije CT (kao servisera) sa kupcima istih i veoma slabog downloada sa hp sajta, nekako se izborih sa prikupljanje drajvera sa raznih sajtova (izmedju ostalog sa hp sajta).
Medjutim, za sada sam sve resio sem rada mrezne karte. Podesio sam parametre, u XP prijavljuje da je sve u redu, cak i kada pingujem vezu sa drugim laptopom - pokazuje da je sve o.k., ali se oni medjusobno ne vide. Inace, stari laptop cesto izbacuje komande kako je mreza prekinuta, pa uspostavljena... Nije do kabla, menjao sam i njega.

Ima li neko doticni lap?
Radi li mi mrezna i koji drajver ima?

Pozdrav!

Ovaj laptop, kao i većina kućnih modela, jednostavno nije ni bio namijenjen za XP. HP je podršku za ovaj sistem uveo naknadno. Ukratko: Biće ti potreban flash BIOS-a (naravno, na svoju odgovornost), pa onda instalacija drajvera...
Detaljno:
http://forums1.itrc.hp.com/service/...64317&admit=-682735245+1195915953131+28353475

Hvala ti na odgovoru...
Sve drajvere sam uspeo nekako da pokrenem sem za mreznu kartu.
Kada ga povezem preko mrezne sa drugim laptopom na tom drugom laptopu stalno pokazuje da je mreza cas uspostavljena, cas je prekinuta. Tu mi je nedoumica da li su mi drajveri za mreznu dobri ili ne.

A za flesovanje biosa... To jos nisam radio i neznam koliki je rizik tu moguc?

Najvise bi mi pomoglo kada bi neko ko ima ovaj laptop razjasnio kako je resio problem...

O tome i govorim, da bi mrežna proradila kako treba, potrebno je flešovati BIOS najnovijom verzijom (minimum F03), pa onda instalirati drajver za mrež
nu. Sve piše na onom linku. Fleš, kao fleš, nikad nije apsolutno siguran, uputstva imaš na onom linku. Ako se ne osjećaš komotno da sam flešuješ, sigurno u tvojoj okolini ima neko ko to može odraditi (ili servis...). Što se tiče rizika: Veći je nego na desktop ploči, zbog toga što je BIOS čip kod laptopa, često zalemljen na ploču, a manji zbog toga što ti nestanak struje ne može ništa.
Prije bilo kakvog fleša, uđi u BIOS Setup i provjeri verziju BIOS-a, ako je F03 ili veća nije potrebno flešovanje.

Poslednja izmena:

O.K. je tvoje razmisljanje, ako si to uspeo.
E sad...

Sa prvog linka sam poskidao hot fix i drajvere za zvucnu i modem. To je radilo kako treba. Ostalo je samo jos da resim mreznu koja nije radila, iako su drajveri za nju bili prihvaceni od strane laptopa.
Onda sam video da treba da se flesuje bios, drajveri za njega su na tom hp sajtu...
Skinem i njega, i posle treceg puta (prethodna 2x kad sam skinuo, lap mi je prijavio da nesto nije u redu sa fajlovima!) flesujem ja i bios.

U medjuvremenu, propratim jedno objasnjenje kako da se win XP podigne sa podrskom SATA kontroleru, uspem i to da obavim (napravim butabilni disk sa SATA drajverima).

E sad, posle flesovanja biosa, i ponovne instalacije XP-a, prvo ucitam ja onaj hot fix i onda kada sam hteo da one iste drajvere za zvucnu instaliram, prijavljuje mi da nije u redu drajver (THE HDA AUDIO BUS DRIVER IS REQUIRED AND NOT FOUND), a za modem kad ubacim drajvere za njega, ne vidi ga...

Mreznu sam uspeo takodje da osposobim, ali definitivno je kofuzno sa XP drajverima za ovaj laptop.
Ako to nekom nije mrsko, neka ispise koji se sve drajveri koriste za ovaj laptop. Mene, posle toliko obrta u instalisanju drajvera, konkretno bune drajveri za zvucnu i modem.

Uglavnom, nije jednostavno istalirati drajvere, jer se ispravni drajveri nalaze na nekoliko mesta, a i kada se skida sa HP sajta, morao sam po nekoliko puta da ih skidam, jer iz nekog razloga se desava da kad ih pokrenem nisu dobro skinuti sa neta.

Poslednja izmena:
za sve HP-ove lapove, bar na koje sam ja natrcao, za instalaciju audio/modem drajvera obavezno je prvo da se instalira MS UAA HD kodek pa tek onda audio/modem drajver.
Posto cenim da si vec instalirao drajvere za au/mod, restartuj lap F8>safe m.>dev man>sound i uninst sve pod Sound

za sve HP-ove lapove, bar na koje sam ja natrcao, za instalaciju audio/modem drajvera obavezno je prvo da se instalira MS UAA HD kodek pa tek onda audio/modem drajver.
Posto cenim da si vec instalirao drajvere za au/mod, restartuj lap F8>safe m.>dev man>sound i uninst sve pod Sound

Ako ti nije problem, postavi mi link za taj kodek, da ne bih nesto zeznuo, vise sam pozeleneo od instalisanja ovog HP-a...

I ja sam se dva dana zezao sa ovim HP -om.

Da bi audio proradio kako treba prvo obavezno instaliraj drivere za cipset (to si pretpostavljam i uradio).

Pre instalacije audio drivera prvo instaliraj UAA Bus Driver

http://h20000.www2.hp.com/bizsuppor...&swLang=8&mode=2&taskId=135&swItem=ob-47284-1

Pa onda audio driver

http://h20000.www2.hp.com/bizsuppor...&swLang=8&mode=2&taskId=135&swItem=ob-54886-1

Ukoliko opet dobijes da HDA bus nije prisutan, brisanje svega u audiu meni nije pomoglo, nego pogledaj u Device menager-u, pod System devices, meni je davao ! pored nekog pci "nesto", desni klik na njega, pa update driver, pa rucno izaberi audio driver koji ti se raspakovao.
(Po defaultu c:\SWSetup\sp37155\........)

Robikice, hvala ti na trudu, tebi i svim ostalima...

Ali tebi - Getafix, posebno HVALA!
I pored instalacije UAA drivera, desilo se bas onako kako samo najteze moze biti, tj., stigao sam do tvog poslednjeg pasusa, jer nikako da se normalno resim bede, vec sam rucno morao da update-ujem PCI driver...

Inace sam stvarno poblesavio oko konfigurisanja laptopa...

E sad mi fercera i SATA i mrezna i zvucna i modem - a put je bio "trnovit"!

I Getafix, posto pretpostavljam da imas ovaj lap, ostalo je jedino da sredim jos blutooth modul, video sam da je drajver oko 90Mb, na hp sajtu.
Pitanje je da li je taj modul u stvari blutooth uredjaj za konekciju sa ostalim uredjajima koji imaju blutooth ili nesto drugo. Kako to kod tebe radi?

Ovo mi je bilo najmanje bitno (za sada), pa me nece nervoza dmati zbog toga...

Drago mi je da sam ti pomogao jer je meni doslo da ga razbijem. :smash:

Sada sto ti kazes sve radi (istina LAN nisam probao), ali mi prijavljuje da nalazi jos neki uredjaj :mad:. Znaci jos jedan zuti znak pitanja, pojma nemam sta to nisam instalirao.

Taj driver od 90mb ti jeste za bluetooth i povezuje wifi i BT sa onim dugmetom pored "power" dugmeta. Videces kada instaliras, tu nema problema.

Drago mi je da sam ti pomogao jer je meni doslo da ga razbijem. :smash:

Sada sto ti kazes sve radi (istina LAN nisam probao), ali mi prijavljuje da nalazi jos neki uredjaj :mad:. Znaci jos jedan zuti znak pitanja, pojma nemam sta to nisam instalirao.

Taj driver od 90mb ti jeste za bluetooth i povezuje wifi i BT sa onim dugmetom pored "power" dugmeta. Videces kada instaliras, tu nema problema.

I ja sam pao u blagi ocaj, jer je toliko bilo raznih informacija...:whip:
A sto se tice mrezne, ako si uradio flash biosa, radice, znaci ako je verzija biosa f03, mislim da bi trebalo da radi sa onim drajverom okacenim na:
http://h20000.www2.hp.com/bizsuppor...=3442832&prodTypeId=321957&objectID=c01185888

Inace, ako ti je verzija biosa f01 drajveri su prihvaceni od strane laptopa i sve izgleda ok, ali ako krenes u umrezavanje, nema nikakavog protoka. Pingujes li vezu, sve je ok., ali opet ne radi.
Meni je mrezna bila veoma bitna jer sam morao prebaciti oko 25-30gb kojecega sa starog laptopa.

Wireless jos nisam koristio, videcu ovih dana da se oko toga edukujem, pre menjanja biosa sam nailazio na neke signale, od juce jos nisam ni na jedan (nadam se da se nesto i tu nije pokarabasilo), a bluetooth jos nisam inatalirao, treba tih 90-tak mb (nadam se samo jednom) da skinem sa hp sajta.

A u medjuvremenu cu najzad da krenem sa instalasijom softvera...:type:

Izvinjavam se za off,ali rekoh da ne otvaeram drugu temu...

posto mi je ovo prvi laptop,zanima me da li je normalno da kada mi je laptop na punjacu pozadinsko osvetljenje na monitoru je mnogo slabije nego kada nije na punjacu nego samo na bateriji.
da li je to normalno i da li ima neka opcija da se to iskljuci ili je to neki kvar?

izvinjavam se ako je ovo glupo pitanje,ali ovo mi je prvi laptop pa se malo slabije razumem u te stvari.

hvala

pozdrav

Nazad
Vrh Dno