Šta je novo?

HP 5740 ili Canon IP4000?

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Dosta se razmisljam o kupovini izmedju ova 2 stampaca. Razlika u ceni i nije tako mala, pa se pitam koliko mi je skuplji Canon potreban.
Stampac mi je potreban prvenstveno zbog stampe texta, gde cu ponekad odstampati i poneku fotku ili omote za cd.
Nisam ih video u praksi, mada pretpostavljam da je Canonov otisak kvalitetniji zbog vece cene, ili mozda nije?? Interesuje me koji je brzi i koji ima veci kapacitet kertridza. Takodje me zanima koji od njih se manje trese pri stampi, nadam se da svaki proizvodi zemljotres bar ispod 3 stepena rihtera :)
Prednost pictbridge tehnologije kod Canona mi nije preterano potrebna.
Sta bi mi vise preporucili ??

tnx

I Canon i HP koriste Drop-on-demand Thermal Technology, ali odavde svaka slicnost prestaje. Pristupi su im dijametralno razliciti, jer HP pokusava odvajkada da primenom PhotoREt-a poveca broj boja, a Canon da smanji velicinu kapljice. Iz ovog razloga HP-ovi stampaci skoro uvek daju boji otisak na obicnom (fotokopir) papiru od ostalih.

Canon trenutno nudi odlican odnos cene i kvaliteta, kada se radi o fotografijama. Medjutim, taj odnos moze biti i prividno toliko povoljan. Ipak im je tek sada uspelo da naprave glave koje imaju tako dug vek trajanja, a ipak u realnosti to jos uvek nije potvrdjeno.
Specifikacije se ipak odnose na tekst u draft mode-u, a sa stampanjem fotografija njihov vek se drasticno smanjuje. Meni je ipak stampac potreban i za neku opstu primenu, a HP je za to uglavnom najbolji izbor. Kupovina glave koja je u ketridzu, kao sto je kod svakog HP-a, ne mora da bude bacanje para. posebno ako su velikog kapaciteta (kao sto moji jesu).
Dovoljno mi je sto "jurim" papir i mastilo, jos i glave...pa mnogo je.

Kvalitet glava (kod Canona) jeste poboljsan, ali to je bila neminiovnost da bi se uopste postigla mogucnost koriscenja kapljica zapremnine 2pl ili samo 1pl. Koliki je dijametar tih mlaznica? Kada su kapljice ovako male javlja se cak problem otpora vazduha "na putu od mlaznice ka papiru", a da ne insuiniram koliko ce biti lako ili tesko da se te mlaznice zapuse (naravo, svaki stampac bi trebalo povremeno ukljuciti, izvuci makar test stranu, posebno ako se ne koriste originalna mastila). Nazalost, vrlo je moguce da se pokaze da ce Pixma serija stampaca imati probleme sa zapusavanjem mlzanica, ali samo vreme moze da da odgovor na ovo pitanje. Kazem, nazalost, jer je ocigledno da su se ovi modeli pokazali odlican kvalitet, brzinu i odnos cena/kvalitet po odstampanoj strani.

I uvek ono cuveno pitanje: sta vam treba i odgovor na njega - koji je ujedno i jedini pravi odgovor u svakoj situaciji. Kombincija dva A4 stampaca, gde HP sluzi za opstu primenu (tekst, grafika) i neke Pixma-e za fotografije i diskove moze da predstavlja dobitnu kombinaciju iz vise razloga. Medjutim postoje ljudi koji nisu spremni da kupuju dva stampaca ili oni, kao ja, kojima je potreban stampac veceg formata. Moj stampac ne kosta kao dva patrona mastila i cena stampe fotografije na 10x15cm (sa marginama od 3,3,3,12) je 8.9 dinara po fotki, ne racunajuci cenu medija (precizno racunato za neku priliku - ko zna znace ). Sa druge strane ni najbolji Pixma modeli nisu trenutno jeftini i nisam bas sigurna da bi neko bio spreman da baci ovakav stampac za godinu dana ako bi se pokvarila glava. Cak sta vise i na zapadu se racuna da je prosecan zivotni vek svakog stampaca oko tri godine (manje-vise, niko ne moze ipak da da tacan podatak, jer sto ljudi, sto cudi i milion varijanti kako i koliko cete stampac koristiti).

Hm, mrzelo me je da pricam nesto sto sam vec pricala, pa evo "citiram sama sebe" a i danas sam se nakucala vise nego dovoljno :)

Zakljucak, ako se uglavnom radi o opstoj primeni u svakom slucaju HP, a ako ce se ipak koristiti za izradu fotografija Pixma je bolji izbor, samo je pitanje kolika je "kriticna masa" da bi prevagnulo na stranu Pixme.

ok, sve je to lepo
ali mene interesuje razlika izmedju konkretno ova 2 modela
posto je razlika u ceni oko 60eur.
tj. koji ima veci kapacitet kertridza, i koji je brzi
(+ kolika je prednost - providni kertridzi kod Canona?)

1. Ralika u ceni bi sama po sebi trebalo da ti da odgovor, a mislim da si i sam sebi lepo odgovorio i pre nego sto si postavio pitanje. Druga je stvar sto mozda ipak zelis da sebi kupis igrackicu koja ti ne treba pa zelis nasu podrsku u tome :D

2. Brzina...Na papiru je skoro isto, kod HP-ovog modela je (color:18; black:23 strana u minutu) a kod Canon-ovog (color:17, black:25). Radi se o fast(draft) mode-u, malo "napumpano" za oba modela... To koji je brzi bi mogao da zna samo onaj koji bi uzeo dva identicna racunara, isti fajl i pokrenuo njihovu stampu i istom trenutku. Ili neko sa stopericom u ruci ;)

3.Kapaciteti ketridza su sledeci:
HP-moze da stampa sa cetiri boje, trokolorni+ crni (photoREt III) ili sa sest boja (trokolorni + foto, photoREt IV). Kapaciteti su:crnog 21ml, trokolorni postoji u dve varijante, manji i veci (7, odnosno 14ml) i na kraju opcioni foto ketridz kapaciteta 13ml.
Canon, 5 odvojenih ketridza, dva crna, jedan od 15ml i jedan od 30, i po jedan za cijan, magentu i zutu isto kapaciteta po 15ml.

Ne verujem da je transparentnost ketridza neka posebna prednost, znam da je kod HP-a sa HP SureSupply lepo uradjena softverska kontrola potrosnje, mada neke nervira "slanje podataka" HP-u...

I jos jednom, ako ces vise da stampas fotografije, onda definitivno Pixma, a ako ipak neces onda HP 5740 i to iz nekoliko razloga:
PIXMA IP4000 sa originalnim mastilima na originalnom papiru radi prelepe fotografije, ali zbog price o eventualnom zapusavanju mlaznica (evo 2-3 thread-a ispod... bas se pricalo o zapusenim mlaznicama) meni bi bilo zao da takav stampac punim bilo cime i stampam na njemu uglvnom tekst. Sa druge strane HP na obicnom papiru daje bolji otisak zbog razlicitog tehnoloskog pristupa, a i fotografije uradjene u PhotoRTt-u IV na originalnom papiru isto izgledaju jako lepo. Pitanje je da li bi ti refilovao ketridze ili bi kupovao originalne? Kod HP-a je situacija otprilike ovakva: svi ketridzi se pune relativno lako, originalni ketridzi su osetno skuplji od Canon-ovih, ali kada posle vise punjenja ode glava, jednostavno kupis nov ketridz i to je to. Sa druge strane, kod Canona su glave u samom stampacu, pa punis samo tankove, sto je jos lakse, mada su i cene samih ketridza pristupacne, oko 10eur/kom. Ali kad ode glava, mozes da se pozdarvis sa stampacem...

Jes nesto? :)

Poslednja izmena:
Jel nije problem naci kertridze za HP 5740?

Dok se potrose ovi koji dodju sa stamacem, bice ih u svakoj knjizari ;)

Ne bih se slozio da je punjenje Canon kertridza lakse, jer im je otvor za punjenje na suprotno strani od otvora kroz koji mastilo izlazi, a posto je to tank, a ne sundjercic, dolazi do problema sa curenjem. Bar je tako bilo na prvim modelima kada su razdvojili kertridze, svaka boja za sebe. Providnost je korisna samo da utvrdis koliko boje ima.
HP-ov SW "merac" je daleko NEprecizniji, ali je sasvim upotrebljiv. Kada pocne da te upozorava, imas jos najmanje 5% kapaciteta (kao rezervoar za gorivo :)), a kada refilujes, mozes da ga resetujes.

Ja koristim HP5150 i razmisljao sam se da uzmem Pixmu4000 za fotke i diskove, ali sam za sada odustao, jer je ne bih mnogo koristio, pa su vece sanse da mi se zapusi glava....ne moja, vec Pixmina :)

Isreno, licno preferiram originalna mastila (iz mnogo razloga), pa i nemam neko iskustvo u punjenju ketridza. Secam se kada sam pre 12-13 godina kupila prvi inkjet stampac da sam ketridze prvo vreme morala da nabavljam u inostranstvu jer ih ovde nije bilo "ni pod razno". I tada se radilo o astronomskim cenama, ali je cimanje ipak bilo mnogo vece nego sada. Ipak to sada podrzumeva samo setnju do najblize knjizare :)

PJ, da li ti imas myPrintMileage i da li njega koristis za proveru potrosnje? Istina je da sam stampac pocne da se buni pre vremena, ali meni je to taman dovoljno da odem do "najblize knjizare" na vreme ;)

Eh ta prica oko zapusavanja, na kraju cu ispasti jedino odgovorno "lice" za to... Majstoru sam rekla da bi mi bilo zao da koristim stampac kao sto je Pixma uglavnom za tekst, jer tada ne pokazuje svoj vrhunac, a sa druge strane i ako se stampa previse fotografija narvno da ce se glave pre istrositi... Neke stvari su pomalo kontradiktorne u vezi toga... Glave ce najbrze otici ako kroz njih prolazi jako puno nekvalitetnog mastila, a sa druge strane opet ga treba koristiti relativno cesto da se mlaznice ne zapuse. Mozda bi trebalo, kao sto Ashley rece, jednostavno posmatrati stampac kao potrosni materijal i to je to. Koristis ga u zdravlju i veselju dok ne crkne i gotovo. Ionako ce se za godinu-dve-tri pojaviti jos zanimljivijih "igracaka" na trzistu :)

Sto se tice Pixme IP4000, to je zaista odlican inkjet. A specificno za Canon-a je da ima posebno odvojenu glavu koja nije ni malo jeftina. Inace kertridzi za Canon su jeftini, pa je glupo puniti ih. Punjenje izadje oko dva puta jeftinije, ali nije to to. Sa originalnim mastilom , recimo kod mene na Canonu i560 nije se desavalo da ostavlja nikakve strafte, ni pri manje kvalitetnim modovima stampe, dok sa punjenim kertridzima to vec nije slucaj.
Cartridge za canon kosta oko 10 evrica sa PDVom sto je ekstra jeftino u odnosu na HP, a kapacitet crnog je 20 ml, sto je dovoljno za veliki broj strana.
Iskreno, iako je skuplji canon je bolji izbor od tog HP-a, pa moj glas ide Canon-u.
Stampac je necujan, ektra brz, izuzetan otisak ima, prelep dizajn, mnogo lepsi od HP-a, sta vise da se kaze.

Poslednja izmena:
Ma niko drfedja i ne spori da je PIXMA IP4000 odlican stampac, nego je pitanje da li je coveku neophodan, posto mu razlika od 60eur ipak ocigledno nije nebitna. BTW i HP 5740 nudi ipak dosta toga za malo para, a da je PiXMA lepsa, lepsa je...ja sam samo mislila da vama "okorelim harverasima" to ne prestavlja neki bitan faktor u kupovini :)

Poslednja izmena:
Jes, tako je, ali ja racunam i ono sto se zove "bangs for bucks", a cinjenica je da najjeftiniji stampaci su teska prevara, i imaju veoma veliku cenu po odstampanoj strani. U toj prevari neprikosnoven je Lexmark i Epson, pa onda ostali. HP je zahvalan stampac, a Pixma je ubica ;)
Po tom pitanju su ipak neprikosnoveni laseri, ali ako ce da covek stampa CD-ove i slike, ink jet mu je neophodan.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo...
zapusavanje glave moze doci i kod jednog i kod drugog stampaca (ukoliko se slabo koriste), samo sto se kod HP-a to resava zamenom kertridza (mada mi ovo bas nije najlogicnije), dok kod Canona to znaci kraj (zato sto je glava unutar stampaca - a gde je onda kod HP?).
Koliko sam razumeo veca je verovatnoca da se to desi kod Canona zbog manje zapremine kapljica
...ako sam negde pogresio, ispravite me..

Koliko vidim Canon je svuda u nekoj prednosti osim u 60 eura vecoj ceni i vecoj verovatnoci zapusavanja glave. Ali ako su njegovi kertridzi dosta jeftiniji od HP-ovih, kad tad bi se ta investicija izjednacila. Mene vise zanima zamena kertridza od refilovanja, zato to i kazem.
S druge strane trebalo bi da Canon vise odstampa texta do prve potrebe za refilom/zamenom, jer 45ml (30+15) crnog kertridza je dosta vise od 21ml kod HP-a, jel tako?
Opet zaboravlja se garancija od godinu dana u koju bi trebalo da udje i takav kvar od zapusenja glave, a to nije mala stvar.....

Ajmo polako... Do zapusavanja mlaznica dolazi uglanom usled primene neodgovarajuceg mastila prilikom refilovanja ketridza. Ovakvi problemi se uglavnom ne javljaju primenom originalnih mastila, jedino mozda kod nekih Lexmarkovih modela, pa je kod njih i kod stampaca koji koriste "reciklirane" ketridze neophodno redovno odstampati ponesto da bi se predupredila ovakva situacija. O zapusavanju mlaznica kod Pixma stampaca uz preduslov da se koriste originalna mastila je jos uvek prerano govoriti jer su suvise kratko na trzistu, ali da: pretpostavka je da je moguce da ce se to desavati bas zbog jako malih kapljica i malog dijametra mlaznica. (samo pretpostavka).

E sada, najvazniji deo. Kod HP-a se glava stampaca nalazi u samom ketridzu i sa svakom njegovom zamenom se menja i glava. Kod Canon-ovih stampaca je glava u stampacu i on koristi tankove sa mastilima koji se menjaju. Prilikom zamene tenka sa mastilom glava ostaje u stampacu. I ove glave se mogu skinuti i promeniti, ali su skupe, jos teze ih je naci i u principu se za jeftine stampace ne praktikuje. Kada ode glava, ode i stampac. Trebalo bi proveriti da li kod nas i po kojoj ceni moze da se nadje glava za odredjene modele.

Garancija? Pa naravno ako bi se to i desilo da bi podlego garanciji, ali... Sta ako se desi posle 13-14 meseci?

Da, na prvi pogled je stampanje na Pixmi poprilicno isplatljivije nego na 5740 i da, sa prvim kompletom je moguce odstampati poprilicno vise strana...

drfedja je napisao(la):
Jes, tako je, ali ja racunam i ono sto se zove "bangs for bucks", a cinjenica je da najjeftiniji stampaci su teska prevara, i imaju veoma veliku cenu po odstampanoj strani. U toj prevari neprikosnoven je Lexmark i Epson, pa onda ostali. HP je zahvalan stampac, a Pixma je ubica
Po tom pitanju su ipak neprikosnoveni laseri, ali ako ce da covek stampa CD-ove i slike, ink jet mu je neophodan

Hm, opasno ulazis u moje polje interesovanja... Na zalost pokazalo se da je ne mogu ipak proracunati koji je stampac najeftiniji u eksploataciji jer postoje faktori koji su prividno nebitni. Za pocetak da se vratimo na pricu o dugovecnosti glave kod Pixme. Ako se ispostavi da nisu dugovecne ispasce da su Pixma-e najskuplje u ekploataciji pa i skuplje od samog Lexmarka, koji je u ovoj kategoriji visestruki sampion. Sa druge strane HP bolje stampa na obicnom (fotokopir/laser) papiru - koji se u principu obicno i najvise koristi, a Pixma za vrhunski izgled fotografija zahteva specijalan papir. Posto su kapljice male, celulozna vlakna koja se nalaze nepravilno razbacana na povrsini obicnog papira mu smetaju. I koatizacija papira koja se radi za njih mora biti verovatno od slojeva specijalnih materijala, mozda i iz manje slojeva nego uobicajenih (tri,cetiri) da papir ne bi previse upio, jer u principu nema sta da upije. Opet ovo za posledicu ima i nesto manju potrosnju mastila. Ako neko bude nezadovoljan otiskom na obicnom papiru, moda odluci da kupuje stalno specijalizovane papire, neka budu i oni najeftiniji, ali to opet visestruko povecava troskove u koriscenju stampaca.
Pitanje jeftin/jeftiniji je moguce samo uslovno posmatrati. Ako uporedjujes Pixmu i vrhunski A3 inkjet, onda je i Pixma jeftin stampac, a ako uporedis Pixmu i neki lowbudget Lexmark onda je Pixma skup stampac. Racunali smo i mene sa zapremninom crnog ketridza od 42ml stampanje na HP-u izadje (nesto malo) jeftinije nego na bilo kom od aktuelnih Canon stampaca.

Nije tajna da su stampaci iz godine u godinu sve jeftiniji, a repro materijal sve skuplji i skupji. Sve u svemu, po meni nije moguce staviti ni jednog od ova dva proizvodjaca (ova dva modela) ispred drugog jer postoji previse (razlicitih) varijabli koji uticu na troskove u njihovoj eksploataciji.

Ah, necemo da skrecemo pricu na laserske stampace, ipak su oni prica za sebe, daj da zavrsimo ovu pricu koju smo poceli...

Poslednja izmena:
Majstor je napisao(la):
Ako sam dobro razumeo...
zapusavanje glave moze doci i kod jednog i kod drugog stampaca (ukoliko se slabo koriste), samo sto se kod HP-a to resava zamenom kertridza (mada mi ovo bas nije najlogicnije), dok kod Canona to znaci kraj (zato sto je glava unutar stampaca - a gde je onda kod HP?).
Koliko sam razumeo veca je verovatnoca da se to desi kod Canona zbog manje zapremine kapljica
...ako sam negde pogresio, ispravite me..

Koliko vidim Canon je svuda u nekoj prednosti osim u 60 eura vecoj ceni i vecoj verovatnoci zapusavanja glave. Ali ako su njegovi kertridzi dosta jeftiniji od HP-ovih, kad tad bi se ta investicija izjednacila. Mene vise zanima zamena kertridza od refilovanja, zato to i kazem.
S druge strane trebalo bi da Canon vise odstampa texta do prve potrebe za refilom/zamenom, jer 45ml (30+15) crnog kertridza je dosta vise od 21ml kod HP-a, jel tako?
Opet zaboravlja se garancija od godinu dana u koju bi trebalo da udje i takav kvar od zapusenja glave, a to nije mala stvar.....
Nisam primetio da je zapusenje glave cest problem na Canon stampacima, ali ako se ne vodi racuna o izboru mastila, moze da se desi. Uostalom, glave je relativno lako otpusiti osim ako nisu jako dugo stajale.
Isto vazi i za kertridze sa integrisanim glavama.

SoSo je napisao(la):
Hm, opasno ulazis u moje polje interesovanja... Na zalost pokazalo se da je ne mogu ipak proracunati koji je stampac najeftiniji u eksploataciji jer postoje faktori koji su prividno nebitni. Za pocetak da se vratimo na pricu o dugovecnosti glave kod Pixme. Ako se ispostavi da nisu dugovecne ispasce da su Pixma-e najskuplje u ekploataciji pa i skuplje od samog Lexmarka, koji je u ovoj kategoriji visestruki sampion. Sa druge strane HP bolje stampa na obicnom (fotokopir/laser) papiru - koji se u principu obicno i najvise koristi, a Pixma za vrhunski izgled fotografija zahteva specijalan papir. Posto su kapljice male, celulozna vlakna koja se nalaze nepravilno razbacana na povrsini obicnog papira mu smetaju. I koatizacija papira koja se radi za njih mora biti verovatno od slojeva specijalnih materijala, mozda i iz manje slojeva nego uobicajenih (tri,cetiri) da papir ne bi previse upio, jer u principu nema sta da upije. Opet ovo za posledicu ima i nesto manju potrosnju mastila. Ako neko bude nezadovoljan otiskom na obicnom papiru, moda odluci da kupuje stalno specijalizovane papire, neka budu i oni najeftiniji, ali to opet visestruko povecava troskove u koriscenju stampaca.
Pitanje jeftin/jeftiniji je moguce samo uslovno posmatrati. Ako uporedjujes Pixmu i vrhunski A3 inkjet, onda je i Pixma jeftin stampac, a ako uporedis Pixmu i neki lowbudget Lexmark onda je Pixma skup stampac. Racunali smo i mene sa zapremninom crnog ketridza od 42ml stampanje na HP-u izadje (nesto malo) jeftinije nego na bilo kom od aktuelnih Canon stampaca.

Nije tajna da su stampaci iz godine u godinu sve jeftiniji, a repro materijal sve skuplji i skupji. Sve u svemu, po meni nije moguce staviti ni jednog od ova dva proizvodjaca (ova dva modela) ispred drugog jer postoji previse (razlicitih) varijabli koji uticu na troskove u njihovoj eksploataciji.

Ah, necemo da skrecemo pricu na laserske stampace, ipak su oni prica za sebe, daj da zavrsimo ovu pricu koju smo poceli...
Pixma sasvim ok stampa i na obicnom papiru, ne znam da li si videla kvalitet otiska. Mozda je na HP-u bolji, ali ako hoces bolje fotke od tih nije problem kupiti Glossy papir ili kako se vec zove. Za profi kvalitet mislim da sigurno nece kupovati ni jedan inkjet do 130 evrica.
Sto se tice zapusenja glave, nemam podataka za Pixmu, ali recimo, stari BJC Canoni su se zapusavali posle nekih 15-20 punjenja, bez ikakvog odrzavanja glava. Glava u principu bi trebalo da se skine pre svakog punjenja kertridza i da se lepo ocisti ultrazvukom. Naravno, obican korisnik nema ultrazvucnu kadicu, ali recimo servisi koji se bave refilovanjem kertridza imaju i obicno tu uslugu ne naplacuju.
Emprijski gledano, Canon buble jetovi do sada imaju veoma dobru cenu po odstampanoj strani. HP nije los, naravno sa ogromnim kertridzom je super.

Majstore kupi ona koji ti je lepsi i gotova stvar, da se manemo ove filozofije...

Ja nih kupila Pixmu iako je skuplja 60eur samo zato sto je lepsi stampac. Ali, ja sam zensko :)

PJ je napisao(la):
Providnost je korisna samo da utvrdis koliko boje ima.
HP-ov SW "merac" je daleko NEprecizniji, ali je sasvim upotrebljiv.

E sada i ja da pitam: da li si imao prilike da vidis Canon-ove providne ketridze na delu? Ako ne planiras da ih vadis, kod Pixme IP4000 je eventualno moguce naslutiti koliko je mastila ostalo u krajnjem levom (crnom) i krajnjem desnom (cijan) ketridzu... Ostali patroni podsecaju na velike, bojom zamazane, mrlje.

drfedja je napisao(la):
Pixma sasvim ok stampa i na obicnom papiru, ne znam da li si videla kvalitet otiska. Mozda je na HP-u bolji, ali ako hoces bolje fotke od tih nije problem kupiti Glossy papir ili kako se vec zove. Za profi kvalitet mislim da sigurno nece kupovati ni jedan inkjet do 130 evrica.

Po mojim merilima kvalitet teksta na Pixmi IP4000 na obicnom papiru je prihvatljiv. ali daleko (nije bas daleko, ali ajde :) od onoga na sta sam navikla na svom stampacu. Crni tekst moze i da prodje, ali onaj u boji je poprilicno los. Nisam probala na Pixmi ono sto je meni najvaznije, a to su linijski crtezi iz AutoCad-a. Uopste i ne mislim da ce neko stampati fotografije na obicnom papiru, vec naravno na nekom specijalizovanom... i da, uopste nije poenta da se mesaju baba i zaba, odnosno prica o upotrebi specijalizovanog (jako skupog) papira i prica o svakodnevnoj upotrebi stampaca, gde se upotrebljava obican (fotokopir) papir. Canon je bolji u prvom slucaju, HP je bolji u drugom, mozda nekome izgleda da se radi o nijansama, ali...
E sad ovaj deo o ceni i o profi kvalitetu...Pa koliko bi po tebi trebalo dati para za foto stampac koji ce da radi profi slike? U ovome se ne slazem, ja mislim da za taj novac sa originalnim mastilima i papirom treba ocekivati profi otisak, a on na ovim stampacima i jeste to: profi (drugo je pitanje koliko sve to kosta). Da ne ocekujes mozda profi slike na nekom color-laserskom stampacu za 500eur?

Poslednja izmena:
Ocekujem profi slike na Ricoh masini za digitalnu stampu :D

Pozdrav!

Ubedjena sam kada bi se neka fotografija uradila na profi masini i na vrhunskom inkjetu (na najboljem papiru) i kada bi se to stavilo iza stakla (u ram za slike, ne daj boze malo prasnjav) da ne bi mogao da primetis razliku :D

Nisam koristio myPrintMileage.
Sto se kertridza za Canon tice, ja sam imao neki...valjda S model i bilo je potrebno izvaditi kertridz da vidis koliko ima boje. E sada, da li i koliko je to uticalo na preciznost stampe....odstampao sam 2x nove i 2-3 puta sam ih refilova....jedan diplomski u 5 kopija i jos ponesto sitno....vrlo brzo je nasao novog vlasnika (Vocko sa foruma)

drfedja je napisao(la):
Cartridge za canon kosta oko 10 evrica sa PDVom sto je ekstra jeftino

KMP kertridži za PIXMU 4000 koštaju i manje:
590 dinara crni, 490 dinara crveni, plavi i žuti.
Svi zajedno verovatno manje nego što će koštati samo crni za 5740 :)

Nemoj mnogo da razmisljas i kupi slobodno Canon , bolji je tacno toliko koliko je i skuplji :)

I eto, nesto maslinasto zeleno se zavijorilo na mom stocicu :)
Sta cu, prvi put da mi zensko daje savet na benchu pa reko nema sanse da omanem :)

Canon IP4000
odstampao sam desetak stranica i ono sto mogu da primetim;

Dobre strane:
-stvarno je ekstra brz, maltene kao laser
-takodje brz i kod stampe u boji
-kvalitet otiska - fenomenalan, naravno u boji - dok se crni podrazumeva

Lose strane
-lep? kakvi su onda tek ostali? :) Mene podseca na neki radio iz 50ih godina ofarban u maslinasto zelenu boju.
-Robustan, velik i tezak
-Mehanika ume da skripuce, narocito kada nakon stampanja glava izvrti par krugova. Da li je ovo normalno?
-Nije bas necujan pogotovo kad uvlaci papir. Zemljotres koji proizvodi bi mogao da bude manji, mada opet ja sam navikao na laser a verovatno ostali pljuckavci su jos losiji u pogledu tresenja i buke

Eto, jos ako potvrdim da kertridzi imaju dugu trajnost sto se tice mastila trebalo bi da opravda svaki juro, mada jos uvek provaljujem koje su mu sve mogucnosti

Da se ja pitam, uzeo bih HP, ali sto se tice zemljotresa....trese brate samo tako... :)

Majstor je vec kupio Canona, a inace nije tacno da HP trese. HP 5740 je mnogo tisi i pravi manje vibracije od prethodnika HP 5150.

Mom bratu je 5150 razvalio sto (inace i ja imam isti printer)

Sledeca investicija: kupi bolji sto :d
Imam 5150 i stvara zvuke tokom stampe, ali nista preterano neprijatno...
Gore sam pominjao da sam nekada davno imao jedan Canon (mislim da to bese neka S serija) i bejah se iznenadio kada sam mu dao da stampa 80 strana u dve kopije i otisao iz sobe. Nekoliko sati kasnije se vracam, on zavrsio, ali papiri po celoj sobi, a stampac se pomerio bar 20 (slovima: DVADESET) santimetara :)
Verovatno se problem resava postavljanjem onih gumenih nogica ili tako nesto, ali secam da sam bas bio u velikom zbunu kako se to desilo....dok nisam pustio naredni primerak (80 strana) da stampa i sedeo pored njega....gledajuci kako mi se stampac priblizava :)

Molim moderatore da obrisu sve threadove nakon zadnjeg mojeg a koji idu u prilog HP-ovim printerima :)

Hajde malo da se uozbiljimo.HP stampaci jeste da mogu da zamene odredjene vibratore (jedna drugarica je to dokazala), ali stampaju stvarno kvalitetno...Da se ne lazemo :)

5740 je kao sto sam rekao mnoogo tisi od 5150, tako da dosta vise oko toga kako je HP bucan ili vibrira. Nekad bilo, vise nije.

Nazad
Vrh Dno