Šta je novo?

How much to OC?

• Začetnik teme Začetnik teme samer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

samer

Slavan
Učlanjen(a)
22.05.2006
Poena
319
Drugar je uzeo Asus AN8-e, Athlona 3000+ (Venice core), 2x512 Geil (blue) i Ati X800.
Zanima me koliko bi mogao da je otprilike klokuje bez dizanja napona i da radi stabilno?
Znam da najcesce zavisi od serije deo serije procesora, ali ko ima iskustva sa doticnom plocom i procesorom neka javi.

Moja greska u kucanju- Asus A8N-E

Sve zavisi... Mora malo (vishe) da eksperimentishe. Ima ovde na forumu o toj ploci i procesoru koliko god 'ocesh. Znaci: "SEARCH!!!"

U cemu je problem?
Kada sam stavio FSB na 250 digao se bios i dalje ne ide.
Ima razno-raznih opcija u Bios-u za OC ( auto-standard-i jos nekih tzv naprednih) pored manual.
Zasto FSB nerce da se digne preko 250?
Pa moj Abit NF8 (NF3-s754) ide bez problema na FSB 250, a Asus A8N-E (NF4-Ultra-s939) da nece da se ni digne?
Da nije do procesora- da nece da izdrzi OC?
Nemam predstave u cemu je stvar???
Da li treba podesavati latencije memare ili sta???

Smanji HT mnozilac, smanji frekvenciju memorije i povecaj malo napon procesora.

Imam istu tu plochu i procesor...
Stavish HT mnozioc na 3x, FSB na 300 i memoriju na 333 ako je ddr 500. Ako je ddr 400 onda probaj sa 333 ali moguce je da ce ipak biti puno, pa zato smanji. Onaj drugi mnozilac stavi na 9x jer ako ti bude ostalo na AUTO nece raditi na 9x nego na manje.
Ovo ti je otprilike neka gornja granica za tu plochu i procesor a da radi stabilno. Eventualno cesh posle morati da povecash i voltazu procesora i memorije, tj da umesto AUTO stavish neke vece vrednosti, ako primetish da ponekad pukne i to ti je to.
Radice ti na 9x300=2.7 GHz shto je, kao shto i sam vidish, puuuno vishe od njegovog defaultnog takta na 1.8... 😉
Eto to ti je to ukratko.

Poslednja izmena:
Odrajeno po prepisanom receptu i opet ne ide.
Ali stvarno.
Da mozda nije problem u procesoru- da je losija serija ili tako nesto?

Pa igraj se sam malo pa isprobavaj neshto izmedju... Gledaj samo da ht link ne sme da ti bude preko 1200, a najbolje je da ga ti bude oko 1000.. To ti je ono 3x300=900 u ovom sluchaju, a ako budesh smanjivao htt onda povecaj mnozilac na 4x. Npr 4x250=1000.
Delilac drzi na 9x al mozesh i njega smanjivati, mada nemash potrebe.
Ako ti ne butuje smanji memoriju skroz pa povecavaj po malo pa vidi na kolko ce raditi max...

Nazad
Vrh Dno