Šta je novo?

Hot Pixels

sax-ue

Slavan
Učlanjen(a)
27.04.2004
Poena
309
Kao prvo voleo bi da mi neko objasni sta su u stvari HOT PIXELS usled cega nastaju dal se mogu ukloniti ...
Testirao sam moj s7000 sa Dead Pixel Tes 1.0 i rezultati su sledeci:
1/60 sec f5,6 0 dead; 3 hot pixels
1/30 sec f5,6 0 dead; 3 hot pixels
2 sec f5,6 0 dead; 15 hot pixels
10 sec f5,6 0 dead; 27 hot pixels
15 sec f5,6 0 dead; 43 hot pixels
Na obicnim fotkama uspevam da nadjem 2 crvena piksela i uvek su na istim mestima(nisu tu od pocetka pojavili su se pre nekih mesec dana)
Dal aparat moze da se reklamira ili ne?

pazi ovako.
Reklamaciju ce ti mozda priznati mozda ne.To moras da konsultujes tvog prodavca.
Inace mrtvi pixeli su ili izgoreli pixeli ili "zamrznuti" pixeli.E sada mislim da se ti zamrznuti zovu HOT pixeli,i to je kada se pixel "zaglavi" u jednu boju(bela,crvena,zelena) i uvek je te boje.
Mrtvi pixeli su crne boje.
Po ovom testu ti nemas mrtve pixele,ali imas HOT pixele,sto si i sam napisao posto si rekao da imas 2 crvena pixela.
E sada jos jedna stvar ti nemozes uvek primetiti te HOT ili dead pixele.Zato sto se oni najvise vide pri dugackoj ekspoziciji,zato ti primecujes 2 HOT pixela a ima ih mnogo vise.
Da li se mogu otkloniti,
pa za Fuji neznam,ali znam da se mogu otkloniti kod Sony-a(bar kod kamera,ali verovato i fotoaparata).Prosto se maskiraju,a serviser u Inputu mi je rekao da oni to rade softwerskim putem

Poslednja izmena:
Stefan1 je napisao(la):
...(bela,crvena,zelena)...

Zasto bela, a ne plava?
RGB ...

Greska u brzini ili sam ja nesto gadno propustio u razvoju DP-a :)

Stefi, ne lupaj za boje :)
Mrtav je mrtav, on bi trebao po definiciji da budeuvek crn. Mada to i nisam nikad video. Hot piksel, opet po nekoj definiciji je piksel ciji je siglal iznad neke odredjene tolerancije za sum. On je obojen onom bojom ispod u zavisnosti ispod kog filtera se nalazi R, G ili B. Bajerovom interpolacijom, on prenosi vrednost (boju) na okolnih 8 piksela, pa otuda moze da bude oreol oko njega. Taj tvoj program racuna i te okolne piksele iako su oni u stvari ispravni.
Ja imam 2 hot piksela, na ekspozicijama preko 2s, a ispod toga su svi zdravi :)
Eventualno kad se aparat zagreje jako (drzim ga u rukamama, i snimam duze vreme) i na ISO 400 vidim te hot piksele i na 1/25.
Mogu da se remapiraju, neki Olympusi aparati to mogu i sami da odrade.

Poslednja izmena:
Fuji S7000 ne radi dark frame uklanjanje hot pixela na dugim expozicijama.

Ta dva pixela koja ti se uvek vide su stuck pixeli i neki zbog njih i priznaju garanciju...

Hot pixeli nastaju na svakom cipu a na proizvodjacu je da pronadje nacin da ih ukloni.

1/60 0 hot/0dead

1/30 0 hot/0dead

2sec 2 hot/0dead

10sec 6 hot/0dead

15sec 50 hot/0dead

15sec 6MP output 18 hot/0dead

Na S7000 neki ocigledno bivaju uklonjeni ako fotku ne interpoliras u raw converteru na 12MP vec ostavis na 6MP...

Moj S7000 f5.6

1/60s 0 hot / 0 dead
1/30s 0 hot / 0 dead
2s 1 hot / 0 dead
10s 2 hot / 0 dead
15s 17 hot / 0 dead

Slikano u RAW, ISO200, konvertovano sa s7raw na default podesavanjima (12Mpix, 8-bit Tiff). Kada se raw konvertuje sa Adobe Camera RAW-om ima nesto manje hot pixela

Poslednja izmena:
Na 6Mp stvari su totalno drugacije

1/60 0 hot/0dead

1/30 1 hot/0dead

2sec 8 hot/0dead

10sec 5 hot/0dead

15sec 11 hot/0dead

Panasonic FX5.
Na default podesavanjima programa za treshold tj. tolerancija 60 za hot i 250:

ISO 200 1/1 0/0
ISO 200 1/3 0/0
ISO 200 1/8 0/0

sve ispod toga je jos bolje.. Bolje, jer me ovo prilicno iznenadilo pa sam smanjio treshold na 20/50 i dalje sve nule.
Tek za 10/15 dobijam sledece:

ISO 200 1/1 0/41
ISO 200 1/3 9/131
ISO 200 1/8 1/51

... medjutim ovo su vec ekstremno niske vrednosti.

Aparat je prilican *****, nema manuelna podesavanja, ovo je sve radjeno "na misice". Da li zbog toga ili ne znam zbog cega, ovi rezultati su ovakvi kakvi jesu, meni prilicno neverovatni. Da li Panasonic ima tako dobre cipove ili sam ja nesto pogresio :)

Pozdrav!

Abdee je napisao(la):
Na S7000 neki ocigledno bivaju uklonjeni ako fotku ne interpoliras u raw converteru na 12MP vec ostavis na 6MP...

Verovatno ni u 12Mpix-a ne dobijes realno stanje, zbog prirode SuperCCD-a, zbog koga se slika rotira za 45 stepeni prilikom procesiranja. Verovatno se i u samoj rotaciji izgubi deo mrtvih pixela.
Probaj da uradis level na slici od 15s, dobija se efekat "nebo puno zvezda" :) Bas me cudi sto fuji nema dark frame substraction kod dužih ekspozicija.

@SAX-UE: Za popravku hot-pixela probaj: http://www.tawbaware.com/pixelzap.htm

takodje na ovom sajtu je i program za spajanje višestrukih ekspozicija: http://www.tawbaware.com/imgstack.htm

Poslednja izmena:
Vrh Dno