Šta je novo?

Hostovanje vise sajtova na jednoj IP adresi

andrijap

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2006
Poena
301
Imam svoj server, svoju javnu IP adresu i server sa CentOS/PHP/MySQL/PHPMyAdmin/Apache. Do sada sam hostovao jedan sajt, a sada treba da dodam jos jedan sajt na zasebnom domenu.

Video sam na više mesta na netu:
http://khromov.wordpress.com/2013/0...-the-lamp-stack-on-centos-6-apache-php-mysql/ - Step 16 Add virtual hosts to Apache
da u konfiguracionom fajlu Apache veb servera (httpd.conf) treba dozvoliti VirtualHost i uneti podatke za sve domene koji ce se hostovati.

Šta je još potrebno da se uradi da bi se ostvario hosting više od jednog domena istom veb serveru i istoj IP adresi u pomenutom okruženju?

Evo i par konkretnih pitanja:
1. Da li ovo moze da se postigne upisom u hosts fajl
123.123.123.123 www.prvi.com
123.123.123.123 www.drugi.com
pa kada na njega preusmerim domen racunar sam otvori trazeni sajt?
2. Da li moram da instaliram DNS server (npr. Bind)?
3. Ako treba, šta na Bindu treba da se uradi da bi gađao DNS registrara domena?

Svaka pomoć ili nagoveštaj je dobro došla.

Pozdrav,

Prvo moras u podesavanjima domena da podesis da redirektuje na ip tog tvog servera - gde god da si ga kupio bi trebao da imas neki panel gde ovo namestas

Drugo, na serveru napravi direktorijume koji ce ti sluziti za taj domen (npr domen je test.rs) i smesti ih u /var/www (moze biti i /var/www/html ili /var/www/public_html - pogledaj u konfiguraciji kako je trenutno)
-> napravi www.test.rs direktorijum u /var/www/
-> napravi public direktorijum u /var/www/www.test.rs
-> chmoduj kako bi webserver imao permissions da pristupi novim direktorijumima: chmod /var/www -R 755

Trece, kreiraj vhost fajl:
Kod:
cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/test.rs.conf
Edituj test.rs.conf i podesi sta ti treba u njemu - npr:

Kod:
<VirtualHost *:80>        
	ServerName [url]www.test.rs[/url]
        ServerAlias test.rs
        ServerAdmin [email][email protected][/email]
        DocumentRoot /var/www/www.test.rs/public
</VirtualHost>

(po potrebi mozes dodati ErrorLog / CustomLog itd u vhost config, lako ces naci na google kako)

Cetvrto, enable-uj novi vhost i restartuj apache:
Kod:
a2ensite test.rs.conf
service apache2 restart

Sad bi trebalo da si zavrsio sa konfiguracijom, mozes napraviti neki probni index.html u /var/www/www.test.rs/public i videti da li sve radi kako treba.
U slucaju da ti trebaju logovi koji su pominjani gore, njih smesti u /var/www/www.test.rs/

Have fun :)

Vrh Dno