Šta je novo?

Home Assistant

Broker

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Home Assistant je open Source platforma za pametnu kuću. Omogućava formiranje sistema pametnih urećaja potpuno nezavisno od interneta, cloud-a i proizvođača. Objedinjuje sve uređaje i servise u jedan smart sistem. Podržava preko 1000 uređaja i servisa raznih proizvođača. Tako će je podržan veliki broj raznih smart home protokola.

Ima vrlo moćan mehanizam automatizacije.

Pošto je otvorenog koda, može se dodavati podrška za nove uređaje ili dodavati funkcionalnosti u sistem po potrebi. Nadogradiv je integracijama i dodacima koji se isntaliraju po potrebi. Izbor dodataka je popriličan. Razvoj je konstantan. Bar jednom mesečno izlazi verzija sa novim mogućnostima.

Svi podaci u Home Assistant sistemu su lokalni i nisu dostupni preko Interneta osim ako to sami ne odlučite da otvorite.

Može se instalirati na RaspberryPi.

Podelite ovde svoja iskustva i pitajte ako vam treba neko objašnjenje ili pomoć.

Прекључе је објављена верзија 2022-12. Има занимљивих унапређења:

- Званично је додата подршка за Matter. Сад само треба да се појаве и нови фирмвери з апостојеће урећаје да подрже овај протокол, и, наравно, нови уређаји. За ESP32 је већ доступна подршак за креирањњње фирмвера који подржавају Matter, тако да ов анова могјућнсот на ХА може и да се испроба.

- Додате су нове могућности за графички интерфејс приказа статуса уређаја и контороле.

- ХА сад има локални календар.

- Знатно је унапређен Bluetooth Proxy који омкогућава да се разни БТ уређаји виде у ХА систему

- Још гомила ситних унапређења.

За више детаља погледајте: https://www.home-assistant.io/blog/2022/12/07/release-202212/

Postoji li app za android?

Klijent da, server mislim da ne. Zapravo, sigurno može da se natera da radi i na androidu ali svakako nije dobra ideja.

Pisao sam nedavno u pametna kuca temi, ali ajde i ovde. Ja sam podesio isti (ili bar pokusao) skoro iskljucivo da bih automatizovao paljenje i gasenje preciscivaca i nisam uspeo za sad. :) Ocitavanje na HA dashboardu koncentracije PM2.5 cestica je u random intervalima i kasni ponekad izmedju 10min do maksimalnih pola sata, samim tim i nema poente automatizovati da se pali kada vrednost predje x koncentraciju.

Druga stvar koja mi nije jasna je zasto podesavanja korisnika (konkretno na PCu) cuvaju u cookie i/ili sesiji, umesto na serveru. Razumem poentu kad postoji veci broj korisnika, ali s obzirom da ovo pretezno koriste hobisti, kod kojih broj korisnika sistema nije ni dvocifren, ne vidim zasto podesavanja ne mogu da se cuvaju na serveru. Cuvanje na trenutni nacin, dovodi do toga da se podesavanja korisnika konstantno resetuju, ukoliko korisnik cisti cookies prilikom izlaska iz browsera. Pa tako recimo kreiran dashboard postavljen da bude default, konstantno biva resetovan od strane overview dashboarda.

Nađoh ovo.

Ala je komplikovano

Jel ne može to samo da se instalira pa da mu se pristupi preko browsera?

Pisao sam nedavno u pametna kuca temi, ali ajde i ovde. Ja sam podesio isti (ili bar pokusao) skoro iskljucivo da bih automatizovao paljenje i gasenje preciscivaca i nisam uspeo za sad. :) Ocitavanje na HA dashboardu koncentracije PM2.5 cestica je u random intervalima i kasni ponekad izmedju 10min do maksimalnih pola sata, samim tim i nema poente automatizovati da se pali kada vrednost predje x koncentraciju.
Kod mene se ažurira na 5 minuta. Ne vidimpotrebu da to ide češće.

E sad, nisam probao ali na više mesta sam našao preporuke u sličnim situacijama, kada ne može da se podesi periodika ažuriranja, da se napravi automatizacija koja će direktno da povlači podatke sa senzora periodikom koju sam odrediš.

Druga stvar koja mi nije jasna je zasto podesavanja korisnika (konkretno na PCu) cuvaju u cookie i/ili sesiji, umesto na serveru. Razumem poentu kad postoji veci broj korisnika, ali s obzirom da ovo pretezno koriste hobisti, kod kojih broj korisnika sistema nije ni dvocifren, ne vidim zasto podesavanja ne mogu da se cuvaju na serveru. Cuvanje na trenutni nacin, dovodi do toga da se podesavanja korisnika konstantno resetuju, ukoliko korisnik cisti cookies prilikom izlaska iz browsera. Pa tako recimo kreiran dashboard postavljen da bude default, konstantno biva resetovan od strane overview dashboarda.
Ovo što kažeš iam smisla. Predloži im na https://github.com/home-assistant/frontend ili na forumu za podršku.

Kod mene se ažurira na 5 minuta. Ne vidimpotrebu da to ide češće.

E sad, nisam probao ali na više mesta sam našao preporuke u sličnim situacijama, kada ne može da se podesi periodika ažuriranja, da se napravi automatizacija koja će direktno da povlači podatke sa senzora periodikom koju sam odrediš.

Meni licno bi trebalo cesce, upravo zbog automatizacije. Grejanje je na cvrsto gorivo u kuci, samim tim tih 5 minuta je prilicno dugo. Video sam da rade to sa izmenama yaml fajlova, ali nemam trenutno vremena da citam detaljnije, pa za sad radi rucno paljenje i gasenje. Ako mozes, linkuj to sto si nasao, pa cu da bacim pogled kad stignem, mada mozda je i isti link. Ovo je ono sto sam ja nasao.

Ovo što kažeš iam smisla. Predloži im na https://github.com/home-assistant/frontend ili na forumu za podršku.
Pisao sam na forumu, a i video sam nakon pretrage da su ljudi vec spominjali to, mozda cak i pre godinu dana, ali da nista nije reseno.

Inace energy dashboard demo aplikacije mi deluje bas dobro, moram pokusati da namestim bar ocitavanja shelly uredjaja tu, kad vec nemam za celu kucu.

Meni licno bi trebalo cesce, upravo zbog automatizacije. Grejanje je na cvrsto gorivo u kuci, samim tim tih 5 minuta je prilicno dugo. Video sam da rade to sa izmenama yaml fajlova, ali nemam trenutno vremena da citam detaljnije, pa za sad radi rucno paljenje i gasenje. Ako mozes, linkuj to sto si nasao, pa cu da bacim pogled kad stignem, mada mozda je i isti link. Ovo je ono sto sam ja nasao.
Evo napravio sam kod mene automatizaciju i to izgleda radi. Azurira PM2.5 na svakih 20 sekundi.

YAML:
alias: Update sensor.mi_air_purifier_pro_pm2_5
description: ""
trigger:
  - platform: time_pattern
    seconds: /20
condition: []
action:
  - service: homeassistant.update_entity
    data: {}
    target:
      entity_id: sensor.mi_air_purifier_pro_pm2_5
mode: single

Kod mene je sad vrednost stabilna pa ne mogu da procenim da li svako ocitavanje zaista ima novu vrednost.

@Broker gde inace gledas kako update-uje vrednost? Probao sam kod sebe isto i iz nekog razloga ne radi ili sam ja nesto lose podesio. U settings > automations sam dodao ovaj tvoj, samo izmenjen za entity id od mog senzora i po logbooku vidim da se okida na svakih 20 sekundi, medjutim na dashboardu za vrednost PM2.5 kasni prilicno, npr. trenutno pise 4 minutes ago da je updateovano. Kad kliknem na to da se otvori history, onda je jos gora situacija, gde history pokazuje da se update-uje jednom u 10min. Evo slika dole:

1.PNG

i YAML:

YAML:
alias: Update sensor.mi_air_purifier_pm2_5
description: "Update PM2.5 value"
trigger:
  - platform: time_pattern
    seconds: /20
condition: []
action:
  - service: homeassistant.update_entity
    data: {}
    target:
      entity_id: sensor.zhimi_airp_mb3a_pm2_5
mode: single

Edit: sad je još gore, piše 17mins ago za vrednost pm2.5, a 25mins ago za vlažnost i temperaturu. I to sve vreme dok uređaj radi.

edit2: nesto definitivno nije ok, update-ovala se vrednost tek nakon pola sata

2.PNG

Poslednja izmena:
Ne znam onda zaista šta je problem. Od kad sam napisao onu poruku gde je yaml, pa do sada, ispaljivalo je sve vreme na 20 sekundi, a vrednost se updateuje kao i do sada, skoro pa random.

Imam potrebe da povežem veći broj temperaturnih senzora DS18B20 na home assistant. Do sada sam to radio preko sonoff th16 uredjaja, ali obzirom da bih trebao da pratim 40-50 temperaturnih senzora, idealna bi bila varijanta nekog uredjaja koji bi mogao da povežem na mrežu, radi stabilnijih očitavanja. Takodje trebao bi da pratim i pritisak vode u sistemu grejanja, ali nemam pojma kojim senzorom i kako. Ako neko zna kako mogu ovo da rešim, ili da preporuči nekoga značilo bi mi puno.

Imam potrebe da povežem veći broj temperaturnih senzora DS18B20 na home assistant. Do sada sam to radio preko sonoff th16 uredjaja, ali obzirom da bih trebao da pratim 40-50 temperaturnih senzora, idealna bi bila varijanta nekog uredjaja koji bi mogao da povežem na mrežu, radi stabilnijih očitavanja. Takodje trebao bi da pratim i pritisak vode u sistemu grejanja, ali nemam pojma kojim senzorom i kako. Ako neko zna kako mogu ovo da rešim, ili da preporuči nekoga značilo bi mi puno.
Sonoff radi OK ali su uredjaji glomazni.
Ja sam to resio sa ESP-01 karticama, ali ja koristim DHT11 senzonre:

ESP-01 se azurira kroz ESPHome pluging na HAss portalu i prilicno je jednostavno:
# TEMPERATUURSENSOR JOVANA KAMER
substitutions:
# Modify variables based on your settings
hostname: 'kamer3th'
esphome:
name: $hostname
platform: ESP8266
board: esp01_1m
wifi:
networks:
- ssid: "Gajes-Utilities"
password: !secret wifi_utilites_pass
- ssid: "DomacinskaMreza_Privatno"
password: !secret wifi_domacinska_pass
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "FallbackHotspot-$hostname"
password: "lXE21vY4SOPq"
captive_portal:
# Enable logging
logger:
# Enable Home Assistant API
api:
password: !secret esphome_ota_pass
ota:
password: !secret esphome_ota_pass
web_server:
port: 80
sensor:
- platform: dht
pin: 2
temperature:
name: "Temp-$hostname"
filters:
- offset: -6.9
humidity:
name: "Hum-$hostname"
filters:
- offset: 12
update_interval: 60s

Nego drugo pitanje.
Dal neko ima iskustva sa integrisanjem aktuelne potrosnje struje i gasa u Energy dashboard?
Ovde mi metar ima P1 konektor gde samo utaknem aparatic od HomeWizard i to je to, aktuelno stanje struje i gasa je automatski integrisano.
Medjutim u Novom Sadu merilo za gas vec ima utaknut modul za daljinsko izcitavanje (GSM/IOT) a merac za struju je drug Tito licno montirao.
2024-04-01 17_24_06-Foto - Google Foto's.jpg2024-04-01 17_24_58-Foto - Google Foto's.jpg

Sad struja bi mogla da se integrise sa Shelly EM , za aktuelnu potrosnju ali ne za aktuelno stanje.
Gas nemam pojma kako bi ocitao. Trazio sam info ali nista nisam nasao.

Postoji mogucnost ESP32-CAM sa OCR/OpenCV/AI da ocita brojilo direktno, ali lokacija nije bas prikladna, narocito za gas.

Da li neko ovde zna za druge mogucnosti ? mozda preko NSGasa moze da se dodje do podataka koje oni iscitavaju ?

Idealno bi bilo da bar svakih sat vremena mogu da ocitam potrosnju.

pogledaj ovde:

Treba da dodaš recorder deo u configuration.yaml

YAML:
recorder:
  commit_interval: 5
  purge_keep_days: 7  # ovde podešavaš koji period hoćeš da ti čuva
  auto_purge: true
  auto_repack: true

Imaj u vidu da će to prilično brzo da poveća veličinu baze što će da oteža backup. Brzi rast može da se uspori dodavanjem exclude dela
Takođe, pročitaj u dokumentaciji razliku između history i statistic. Možda ti i ne treba nešto predugačak period.

Evo kako izgleda kompletan moj recorder deo, možda ti pomogne.

YAML:
recorder:
  db_url: !secret mariadb_url
  commit_interval: 5
  auto_purge: true
  purge_keep_days: 7
  auto_repack: true
  exclude:
    event_types:
      - service_removed
      - service_executed
      - platform_discovered
      - homeassistant_start
      - homeassistant_stop
      - feedreader
      - service_registered
      - call_service
      - component_loaded
      - logbook_entry
      - system_log_event
      - automation_triggered
      - script_started
      - timer_out_of_sync
    domains:
      - device_tracker
  include:
    entities:
      - device_tracker.mobile_s22_ultra
      - device_tracker.mobile_samsung_a52s
      - device_tracker.mobile_iphone11
      - device_tracker.computer_macbookair
      - device_tracker.computer_dell_vostro
      - device_tracker.computer_dell_lattitude
      - device_tracker.tablet_ipad
      - devoce_tracker.tablet_xiaomi

Da li je neko dodavao nešto koristeći ZHA quirks?

Imam zigbee relej sa senzorom za garažna vrata, ali nikako da ga namestim. Uspešno ga dodam u devices i imam Device info i tu vidim da je poslednji red:
Quirk: ts0601_garage.TuyaGarageSwitchTO

Ali ne vidim da su senzori i dugme detektovani i da mogu da ga dodam kao karticu na dashboard.

Ovaj quirk je u pitanju:

Pogledaj ovo.

Edit: Generalno tuya (kinezi) je očajna što se tiče nepraćenja konvencije/specifikacije, što sam se uverio tek nakon što sam kupio zigbee remote switch sa alija. Pre par meseci sam pitao ljude u drugoj temi (pametna kuća) o zigbee protokolu, jer nisam imao dodira sa tim, pa neiskusno naručih, da bih u međuvremenu čak pisao i custom quirk za isti.

Dodatno ZHA dokumentacija ne pomaže, jer imaju svašta objašnjeno, a malo čega konkretno rečeno, plus retko nekonzistentan code base, gde je jedna klasa urađena na jedan način, a druge dve na drugi, pa je čak i meni kao tehničkom licu bilo zbunjujuće.

Moj savet nakon nekog vremena provedenog na ZHA projektu je da ili odmah pređeš na Z2M, jer ima bolju podršku za kineske uređaje i autor ih brzo dodaje ili da naučiš kako se pišu custom quirkovi, jer će ti trebati ukoliko nastaviš da gradiš mrežu sa tuya uređajima, jer ćeš kad tad naleteti na uređaj koji je Kinez ko zna kako flashovao.

Npr. ovaj remote switch koji sam kupio, u komentarima ljudi pisali kako radi sa HA, meni stigne, izvučem device signature, ono ga Kinez flashovao da bude Intruder Alarm System.

Poslednja izmena:
Hvala... Videću da pređen sa ovih Tuya Kineza na nešto drugo. Neke druge stvari mi dosta dobro rade, na primer svetla i roletne. Ali tu se i ne očekuje puno.
Imaš li da preporučiš uređaje koje vredi kupovati?
Da li misliš da je Zigbee precenjen? Da li koristiti WiFi?

Skoro svi uređaji su mi povezani na struju. Ako je baterija onda gledam da bude bar AAA pošto koristim punjive i mrzi me da stalno menjam one dugmićaste.

Zigbee mi je bio prvi izbor pošto su mi cenovno najpristupačniji uđaji a da nisu cloud. Mislio sam da probam Shelly, ali je prevelika razlika u ceni da ne bih probao da se zezam sa kinezima.
Recimo upravljanje roletnama me košta ispod 6€ kod Zigbee Aliexpress, a Shelly bi me koštao 25€. 7 uređaja mi treba. Tako da je bilo ili 40€ ili 175€. Nisam se puno dvoumio :)
Isto je važilo i za svetla.
Za ova garažna vrata sam mogao nešto bolje da uzmem, pošto je samo jedan komad, ali eto... navukli me na Aliexpress Zigbee uređaje pa nisam ni razmišljao o alternativi... Trenutno koristim 22 Zigbee uređaja i 5 Tuya Cloud (koje bih da prebacim na Tuya Local uskoro).

Mislim da pređem na HAOS (trenutno koristim Neon Linux sa HA instaliranim preko Ubuntu snaps). Da li će biti nekih problema da se HAOS stavi na mini PC? Tada bih video da možda pređem i na Z2M.

Nazad
Vrh Dno