Šta je novo?

Hocu Linux!

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Hocu da ga instaliram na jednoj posebnoj particiji [5GB]. Recite mi koja je poslednja verzija Red Hat-a i da li ga neko ima sa Novog Bgd-a pa da ga pozajmim i nasnimim.
I da li je komplikovano instalirati ga jer bas veze nemam...

Iskrena preporuka : SuSE 7.3

Nakon godina koriscenja RedHata (od 5.1 do 7.2), morao sam priznati da je ovo pakovanje kompletnije, sredjenije, jednostavnije za instalaciju & konfigurisanje, ... you name it.
Postoji Personal i Professional verzija (prof ima stvari za development, kao Kylix 2OE, JBuilder 6 i slicno, sve zajedno na 7 CD-ova).

Instalacija novijih distribucija linuxa (kao sto je pomenuti SuSE 7.3) nije nista komplikovanija od instalacije Windowsa - ubacis prvi butabilni CD i vozis.

Amon_Ra je napisao(la):
Hocu da ga instaliram na jednoj posebnoj particiji [5GB]. Recite mi koja je poslednja verzija Red Hat-a i da li ga neko ima sa Novog Bgd-a pa da ga pozajmim i nasnimim.
I da li je komplikovano instalirati ga jer bas veze nemam...

Od Red Hat-a najnovija verzija je 7.2 koju su izdali prošle godine

A primerak Red Hat 7.2 ima Vocko..cimaj ga na chatu da ti iskopira,dva diska su u pitanju.

Znači 5 giga je dovoljno za instalaciju RedHat-a 7.x?

A da li je za obične korisnike možda bolji Mandrake?

Mene zanima kako linux trpi promene hardvera ?
zamenim plocu, graficku, cpu, oce li puci ?
Tj. zahteva li reinstal ?

Pozdrav!

Odgovor delimiru:
Za pocetak sasvim dovoljno,mala je sansa da ces popuniti 5 GB,pogovo sto u Linuxu se neces igrati,instalirati Corel itd.Programi uglavnom ne zauzimaju mnogo,a i sve ih treba skinuti sa neta :),sto traje.Inace,prosecna instalacija RH 7.2 je oko 1.5 GB,znaci ostaje 3.5GB slobodno.
Odgovor Sasi:
Red Hat odlicno reaguje sa svojim Kudzu sistemom (nesto kao add/remove u winu),jedino je problem ako menjas Intel/AMD platformu ili ako prebacujes boot sa HPT/Promise kontrolera na VIA kontroler (i obrnuto).Tom prilikom (VIA to HPT/Promise) treba bootovati masinu sa VIA kontrolera,dok Kudzu ne nadje 'externi' kontroler i nakon instalacije samo prebacis hard sa jednog na drugi kontroler.
Veci problem se javlja ako prebacujes sa 'externog' na VIA kontroler,ume da pravi probleme (ima resenja za to na netu,ili mozda SG ima resenje,ja nikad tako nesto nisam probao).
Sto se tice KTxxx chipseta,RH trpi sve promene(znaci komotno mozes prebaciti RH sa KT133 chipseta na KT333).
Promena graficke,modema,muzicke,harda itd se odmah sredjuje u Kudzu-u,tako da namestanje traje jako kratko (recimo,ako imas vec instalirane NVIDIA drivere,Kudzu samo prepozna da si,npr. stavio,umesto Vante,GeForce 2.
Inace,RH ima podrsku za sav novi hardver,retko sta nije podrzano.

Zato sam ja i odredio "samo" 5GB jer necu instalirati velike programe na tu particiju - samo hocu da vidim kako izgleda Linux.
Nesho posto se ti koliko-toliko razumes u Linux - da li kod nas moze da se nabavi SuSE o kome Silver prica?

Amon_Ra je napisao(la):
Zato sam ja i odredio "samo" 5GB jer necu instalirati velike programe na tu particiju - samo hocu da vidim kako izgleda Linux.
Nesho posto se ti koliko-toliko razumes u Linux - da li kod nas moze da se nabavi SuSE o kome Silver prica?

SuSe ima da se skine sa njihovog sajta cini mi se, mogao bih ja da skinem, ali moram kucu da preorem zbog kablova, btw mogao bih to da uradim...
Evo idem sada da radim, da uzivam u satelitu dok jos mogu, posto nosim komp izvan kuce...

delimir je napisao(la):
Znači 5 giga je dovoljno za instalaciju RedHat-a 7.x?

A da li je za obične korisnike možda bolji Mandrake?

Za čistu instalaciju ti ne trba viě od 2 GB (Red Hat 7.2), ako uključiš još neke extra opcije ili ideš na full instalaciju, ni onda ti ne trebe više od 3 GB

Amon_Ra je napisao(la):

Ako zelis samo da "vidis" kako linux izgleda onda je moja preporuka uzeti vmware ili virtualPC (neznam koje verzije su aktuelne) i onda se igrati. Jer ovako ima mnogo vise peripetije i zezanja, a mozda "uspes" i windows da skenjas. Anyway posto si vec odredio i podelio disk zaboravi, a najbolje da ti Silver napise kako najbezbolnije da uradis multiboot i ostale zezancije kod instalacije.
Suse sam instalirao pre godinu dana (mislim da je tada bila verzija 6 aktuelna) i nisam se bas usrecio sa njime (mozda je ova nova verzija bolja neznam), zato sam ga i skinuo, RedHat je ok. ali mozda nije za pocetak, moja preporuka je Mandrake aktuelna verzija 8.2, koji je po mom misljenju najpristupaciji za pocetnike, install je brz i lak, a sa obzirom da prelazis sa win platforme nece biti preterano tesko da se snadjes.
Toliko
drugarski pozdrav :wave;

Vocko jel ti gajbi taj Red Hat mozda bi navratio...

Amon_Ra je napisao(la):
Vocko jel ti gajbi taj Red Hat mozda bi navratio...
Nije mi gajbi dao sam ortaku, ali bi on trebao u ponedeljak da mi vrati, pa mozes onda da dodjes po Linux, tj ponesi prazne cd-je da ti nareckam, posto i meni treba.

Imam QNX, image file od 256MB, skidao sam ga s neta preko modema :)
Ako neko hoce da se igra... ja nisam probao, mrzi me :(

Mene to zanima, ali image fajl bi trebao da bude oko 440 mega, ne 256 mega, ako je u pitanju QNX RTOS 6.1...Proveri šta je u pitanju, pa ako je QNX 6.xx (a ne 4.xx) javi mi na mail da vidimo kako bi to mogao uzmem...

Imate svakakve image fajlove Linux operativnih sistema na ftp://ftp.fsn.hu . I linkovi su jako brzi pošto je server blizu...

I ako neko ima SuSe 7.3 neka se ne stidi i kaze da ima ;)

Koja je svrha instaliranja Linuxa na desktop masinu posto ni ja veze nemam pa ako neko moze da mi objasni.

Evo jedan primer.Ko hoce da se bavi web development-om tipa PHP, MySQL i slicno , pozeljno je da to radi na Linuxu posto na Windowsu to ne funkcionise bas najbolje.

Red Hat Linux ISO 7.3 Beta

Izasla je verzija Red Hat Linux ISO 7.3 Beta .
Ja sam poceo da je skidam na 5 cd.

Na CeBIT-u je predstavljen i SuSE 8.0 Beta - ima nove stvarcice, od sw-a za rezanje dvd-ova pa na dalje. No, bolje koristiti izuzetno kvalitetni 7.3 nego 8.0 beta.

Gladiac: koja je svrha instaliranja linuxa na desktop masinu ? Hm, pa kada i imas ribu, zar se nikada ne okrenes za nekom drugom ? Minimalni razlog je "probati nesto drugo" (niko ne pominje iskljucivu, neopozivu i nepovratnu tranziciju i izbacivanje windowsa zauvek [pesnicko preterivanje]). :D

Ove linuxe ja imam sve u originalu, pa posto se linux slobodno distribuira, mogu ja da vam narezem i posaljem za BG, a vi se dogovorite oko dalje distribucije. Dakle, Professional verzija na 7CD-ova (dolazi i sve to na jednom DVD-u).

silverglider je napisao(la):
Na CeBIT-u je predstavljen i SuSE 8.0 Beta - ima nove stvarcice, od sw-a za rezanje dvd-ova pa na dalje. No, bolje koristiti izuzetno kvalitetni 7.3 nego 8.0 beta.

Gladiac: koja je svrha instaliranja linuxa na desktop masinu ? Hm, pa kada i imas ribu, zar se nikada ne okrenes za nekom drugom ? Minimalni razlog je "probati nesto drugo" (niko ne pominje iskljucivu, neopozivu i nepovratnu tranziciju i izbacivanje windowsa zauvek [pesnicko preterivanje]). :D

Ove linuxe ja imam sve u originalu, pa posto se linux slobodno distribuira, mogu ja da vam narezem i posaljem za BG, a vi se dogovorite oko dalje distribucije. Dakle, Professional verzija na 7CD-ova (dolazi i sve to na jednom DVD-u).

Jel moze to kao i sa onim BSD-om?Dalje cu ja to distribuirati.
Jel su na nemackom?

nesharm je napisao(la):
Jel moze to kao i sa onim BSD-om?Dalje cu ja to distribuirati.
Jel su na nemackom?

Moze, samo da ne bude distribuiranje kao sto je ispalo sa BSD-om ;) Dakle, ja cu da spakujem, a ti to deli onda po BG-u i sire.

Sto se tice nemackog - biras jezik prilikom instalacije, pa ako si izabrao engleski, dobices sve na engleskom.

Hej Srebrni, jesam li ja to dobro razume da svih 7 CD-ova staju na jedan DVD? Kol'ko sam ja svojevremeno razumeo u paketu se dobija i 7 CD-ova i jedan DVD. Jel' tako?

P.S. Da nema neko možda DVD rezač? :D

magick je napisao(la):
Hej Srebrni, jesam li ja to dobro razume da svih 7 CD-ova staju na jedan DVD? Kol'ko sam ja svojevremeno razumeo u paketu se dobija i 7 CD-ova i jedan DVD. Jel' tako?

Tacno, 7xCD & 1xDVD za Professional verziju.

P.S. Da nema neko možda DVD rezač? :D

Koji ? DVD-RAM, DVD-R ili DVD-RW ?!? ;)

delimir je napisao(la):
Mene to zanima, ali image fajl bi trebao da bude oko 440 mega, ne 256 mega, ako je u pitanju QNX RTOS 6.1...Proveri šta je u pitanju, pa ako je QNX 6.xx (a ne 4.xx) javi mi na mail da vidimo kako bi to mogao uzmem...

Ne znam :) Skidao sam pre pola godine - godinu, a tada je bila najnovija verzija. Mada vise mislim da je bilo pre godinu dana ;)

Moze, samo da ne bude distribuiranje kao sto je ispalo sa BSD-om ;) Dakle, ja cu da spakujem, a ti to deli onda po BG-u i sire.

Sto se tice nemackog - biras jezik prilikom instalacije, pa ako si izabrao engleski, dobices sve na engleskom.

Nece ispasti,keva upozorena,pa ti se paket vise nece vracati....
A za svapski pitam jer ovde imam jednu Calderu koja je Deutsche only.

Koji ? DVD-RAM, DVD-R ili DVD-RW ?!? ;)
Pa onaj koji može da čita moj DVD-ROM. :)

gladiac je napisao(la):
Koja je svrha instaliranja Linuxa na desktop masinu posto ni ja veze nemam pa ako neko moze da mi objasni.

Jednostavno sam znatizeljan.

Nazad
Vrh Dno