Na prvu ruku mi deluje da skroz razumem sta pises i da se slazem sa tobom, ali kad sam se udubio u tematiku sve vise mi se cini da u necemu puno gresis.Pojedini pisu da je nikad lakse naci posao u It-u da jedva znas nesto a bas i nije tako. Samo da se ne siri ta prica na ljude koji bi ucili i zbog toga imaju misljenje da ce posle 3-6 meseci nekog html-a i sl. naci posao.
v_electro Ti druze pises da ima brdo posla i zaposljavaju sve i stvasta pa i entry lvl koji je "ucenik bez ikakvog znanja" a drugi post " niko nema vremena da se bavi tobom" , sto opet nije tacno jer kao junior (i njih jedva traze) ti moras da zapitkujes Seniore i Mediore. Zato ti je i napisano "daj firme - ocu ja", jer ovde ljudi dolaze kao sto vidis da vide da nesto na brzinu urade copy/paste i misle da ce naci posao od 1000+ evra procitaju "nikad lakse pronaci" sto nije istina
Tvoj prvi i drugi post bas ne idu jedan s drugim.
Ja imam par"projekta" iza sebe sto u timu (prekvalifikacije) sto samostalno, pa sam od 100 aplikacija za ili Web Deva ili Qa dobio odgovor na 3 za 2 godine. Cak i tamo neki Data Enrty je hard kor (sto nije programiranje ali je neki it.)da upadnes iako znas nekoga
Ne mora puno da znaci ali je to realna slika iz licnog iskustva.
Zamzung, hvala ti ali sam iz Beograda, pa mi firma iz NS ne odgovara zbog putovanja u ovom momentu samo BG.
Pusti te price nije bilo vise oglasa, to mozes babi i dedi da prodajes. Konkurises na sve oglase koji ima, sacekas 2-3 nedelje i pojave se desetine novih. Ako se pojave iste pozicije nakon sto jednom istekne konkurs za njih, ti konkurisi na njih ponovo, pa sta ako su te odbili vec jednom. Drug se zaposlio u jednoj firmi iz 3. pokusaja. Pored toga, moras da gledas poslove i u Nisu i Novom Sadu(i rekao bih gde god), ne samo Beogradu. Ja sam iz Zajecara, kad bih cekao da mi se pojavi pozicija u Zajecaru docekao bih starost i opet verovatno ne bih skupio 10 pozicija, a kamoli 100. Ovako, spremi se za selidbu, nadji neku QA/dev praksu/junior poziciju i nakon 4 meseca rada vec krenes da konkurises za druge poslove, bilo bolje placene, bilo one koji se nalaze u gradu koji ti odgovara, bilo remote poslove. U zavisnosti od toga koliko srece imas promenis posao nakon ~6-9 meseci u toj drugoj firmi i posle toga sve ide lakse.Solesoslav
Nisam konkurisao na vise polova jer nije bilo vise oglasa.
Imao sam sredjen Linkedin, Github, CV s par propratnih.
Sveukupno onoliko koliko sam napisao intervjua i 0 ponuda. (mada je skroz dobro iskustvo i ta 3 itervjua)
Pazi za Data Entry gde treba da znas malo Excela ne prodjem jer se ne svidjam glavnim menadzerkama(to je preko faking veze posao) jer sam poslao Cv koji saljem za Web Deva i QA, pa im se to nije svidelo je po prici drugarice znam vise od njih ???
Za Web Dev-a dadaj da nemamfakultet i imam godina 35+
Sve ovo je moj "slucaj", i i z mog a i iskustva "kolega" skoro pa je mission impossible za nas " prekvalifikante"
I zbog toga nisam pipnuo nista u februaru godinu dana bez kodiranja.
Mada verovatno je daleko lakse kad imas vezu/preporuku
Ovo je kljucno. Probio si led. Inace, jel mozes da podelis kako si krenuo sa tim? Das par saveta sta i odakle bi bilo dobro za pocetnika da nauci. Ja recimo ne bih znao odakle da pocnem da zelim da budem sys admin.Dal je realno toliko tesko naci posao kao programer x)
Ja radim kao sys admin, posaljem na 5 mesta CV, zovu me sa 10 mesta i nude posao...
Daj i ti tako neke smernice sad za nekog ko bi hteo da pocne da se time bavi(posto cisto sumnjam da se secas sta ti je rekao covek pre 10 godina).Sys admini i devopsi su u deficitu jer nisu interesanti omladini, manje para donose.
Diplomirao sam 2012. decembra. 1.02.2013 sam krenuo da saljem CV i motivaciono, uglavnom sam dobijao odgovor nemas iskustva, tada sam se fokusirao na Nis, pratio sajtove za zaosaljevanje, sa Niskog klastera poslao svim tada registrovanim firmama. Isao na nekoliko intervjua, u jednom su me izresetali kao da sam na ispitu i covek sa kojim sam kontaktirao(nije bilo HRova kao sada) znali se sa faksa me uputio sta da ucim i da se javim za 6 meseci.
Na kraju sam se zaposlio u firmi u kojoj sam, retka firma ne samo u Nisu nego i u okolini koja prima totalne pocetnike. Bukvalno otiao receno mi je sta bih radio i to je to.
Znam dosta slucajeva gde su bas imali muke da nadju posao juniora, jer se ocekivalo odredjeno znanje na pr. daju neku we projekat, napravi bazu, stranice itd
Kupio si taj i kreni da ga pratis. Kakav god da je, beskonacno puta je bolji nego da ne radis nista. Takodje, nemoj da kupujes udemy kurseve, pogotovu ne po punoj ceni, oni su 95% vremena na tim 90%+ popustima, a vecina se moze skinuti sa sajtova kao sto su ru tragac(samo prevedi rec tragac na engleski jezik, hint, prvo slovo je isto, valjda nece niko da me prijavi za promovisanje piraterije).Da li neko moze da preporuci neki Python kurs za pocetnike?
Kupio sam ovaj, cini mi se, pre 2-3 godine na Udemy ali ne znam da li je i koliko dobar jer planiram malo ozbiljnije da se posvetim pa da imam najbolji materijal
Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.Ovo je kljucno. Probio si led. Inace, jel mozes da podelis kako si krenuo sa tim? Das par saveta sta i odakle bi bilo dobro za pocetnika da nauci. Ja recimo ne bih znao odakle da pocnem da zelim da budem sys admin.
Daj i ti tako neke smernice sad za nekog ko bi hteo da pocne da se time bavi(posto cisto sumnjam da se secas sta ti je rekao covek pre 10 godina).
Sto se tice ovog "odredjenog znanja" koje traze, ne vidim problem sa tim, medjutim problematicno je sto ne daju nikakav fidbek na uradjen zadatak. Cesto nakon zadatka ghostuju ili daju neki random corporate speak odgovor koji u sustini ne znaci nista, retko gde zele da diskutuju sa tobom o tvom zadatku.
Kupio si taj i kreni da ga pratis. Kakav god da je, beskonacno puta je bolji nego da ne radis nista. Takodje, nemoj da kupujes udemy kurseve, pogotovu ne po punoj ceni, oni su 95% vremena na tim 90%+ popustima, a vecina se moze skinuti sa sajtova kao sto su ru tragac(samo prevedi rec tragac na engleski jezik, hint, prvo slovo je isto, valjda nece niko da me prijavi za promovisanje piraterije).
Kad zavrsis taj tutorial, uradi nesto sa tim znanjem solo, a zatim ponovo prodji kroz tutorijal, ali probaj da kako pratis gradivo sto vise da pises kod iz "znanja" a sto manje da gledas iz tutorijala(kao kad prelazis zbirku zadataka iz npr matematike pa procitas samo postavku i prekrijes resenje).
Posle napravi jos jedan projekat i onda prodji tutorial jos jednom ali ovog puta apsolutno se oslanjaj na svoje znanje i onda nadji drugi, napredniji tutorijal iz iste oblasti kome ces se posvetiti. Nemoj da ti sledeci bude nesto drugo, moras da gradis znanje jedno na drugo, a ne da danas ucis javascript, sutra javu, prekosutra python, to ti je kao da svaki put kreces iz pocetka. Kad budes radio 6-12 meseci i budes hteo da rasiris svoje znanje, slobodno tad kreni da ucis nesto novo, sto bi po mogucstvu bilo komplementarno onome sto vec znas.
Ako novac nije problem onda ustedite ga malo vise i dajte otkaz na jednom poslu, jer bez vremena da se posvetite ovome ne samo da necete uspeti, vec necete moci ni da se pomerite od startne linije.Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.
Problem je iskljucivo vreme, jer sam apsolutni pocetnik, zivim i radim u inostranstvu dva posla (znate onda koliko vremena tu ostane) a osecam nekakvu unutrasnju vatru i zelim time da se time bavim jednog dana.
Znam da je nepopularna na ovom forumu i svegde, ali razmisljao sam i o IT akademiji, cisto zbog mentorstva i da me neko makar malo usmerava.
Novac nije toliki problem koliko vreme ponavljam 🫤
Ove smernice sam dobio kada sam bio zainteresovan za prelazak u Dev ops
Obuka za Administratore i Sistem inzenjere
- Osnove Networkinga
pogledati ceo tutorijal
v=cNwEVYkx2Kk&list=PLDQaRcbiSnqF5U8ffMgZzS7fq1rHUI3Q8![]()
YouTube
Auf YouTube findest du die angesagtesten Videos und Tracks. Außerdem kannst du eigene Inhalte hochladen und mit Freunden oder gleich der ganzen Welt teilen.www.youtube.com
- Instalirati VirtualBox
omogucava pod Windowsom da se instaliraju VM bilo kog operativnog sistema, osnova za sve vezbe
Oracle VM VirtualBox
www.virtualbox.org
1. Linux Tutorial For Beginners - 1 | Linux Administration Tutorial | Linux Commands | Edureka
- Osnove Linux OS-a
- osnovni pregled za pocetnike
2. Linux Tutorial For Beginners - 2 | Linux System Administration | Linux Training | Edureka
Ima puno kurseva za LINUX OS fundamentals ali generalno koji god da se pogleda omogucice prvo
iskustvo sa Linuxom.
ovaj pdf sam dobio verujem da moze da se skine ,Red Hat Linux Pocket Administrator.pdf
(dobra knjiga za brz podsetnik o Linux-OS-u sa osnovnim alatima u Administraciji)
- (opciono) Razumevanje u osnovi operativne sisteme
Operating System Full Course | Operating System Tutorials for Beginners
Obuka nakon osnovnog dela za Networking i Linux
- DevOPS
DevOPS Fundamentals and Why?
DevOPS Engineering Course Overview - Fundamentals
- CI/CD tools
CI/CD Full Course | CI/CD Tutorial | Continuous Integration And Continuous Delivery | Simplilearn
https://www.youtube.com/watch?v=h9K1NnqwUvE
alata uvezivanjem automatskim procesom koji se uglavnom postize u nekom scriptingu
- Scripting Bash, Python, Ansible
- ovaj deo je vazan za DevOPS inzenjere iz razloga sto se automatizacija postize koriscenjem razlicitih
- recimo Ansible je lep i deskriptivan za ovu upotrebu i povezan je jednim delom sa python-om
- Cloud, K8s, Azure, AWS, Microservisi
Tematika za sebe, omogucava u danasnjim vremenima da se infrastruktura brzo dobije na raspolaganje
a da se energija trosi na proizvodnju softvera i realizaciju ideja otuda i tolika vaznost DevOPS
inzenjera u svim ovim procesima.
Slazem se ali to se krene od malih nogu i krene sa praksom odnosno upijanje znanje od nekoga.Zapravo i kao elektroničar i kao dizajner bi mogao (podjednako) dobro da prođeš, ako te to zaista zanima (više od programiranja). S tim što i jedno i drugo traži i (malo) programerskog znanja
Pojasni mi malo blize pocetniku kako krecem sa ucenjem imm video tutoriala?Uči se sintaksa i logika, osnovne komande ćeš da naučiš za ostalo postoji MDN i slični sajtovi koje ćeš da koristiš u toku rada.
Да би завршио успешно курс требао би имати предзнање. Зависи и шта упишеш. Ја сам завршио курс net web developer и чекам оцену и сертификат. Курс траје мало више од 3 месеца и стварно научиш основе за бекенд и фронт. Углавном научиш како да радиш са базама, моделима и рад са контролерима. То се све ради у Visual studio. За фронт ћеш учинити веома мало ХТМЛ, ЦСС, али више се учи јаваскрпит. После сваког од 3 модула, ради се тест знања. После сваког предавања се добија домаћи. То се мора радити, јер ради себе, видиш шта си научио.Ima li neko novijih iskusava sa kursevima FTN Informatika? Da li je neko direktno posle njih dobio praksu ili posao? Hvala!