Marko_Petrusic
Flash Drive
- Učlanjen(a)
- 17.11.2021
- Poena
- 3
Slabo se radi Python kod nas. Java, DotNet, JavaScript, to se trazi u Srbiji.@Envoy hvala na savetima.
Znam da html i ostali nisu programski jezici. Od njih sam krenuo čisto da vidim kako mi ide. Kasnije ću se posvetiti Python-u najverovatnije. I/Ili Javi. Videćemo, tek se pronalazim u svemu.
Zašto kažeš da je teško podesiti dev okruženje? Na koje probleme nailaziš?Slabo se radi Python kod nas. Java, DotNet, JavaScript, to se trazi u Srbiji.
Ja sam Python programer btw. Problem sa python je package management, lakse nauciti da programiras u njemu nego odrzavati biblioteke ili podesiti dev okruzenje. JavaScript ima isti problem.
Python paketi se instaliraju pomocu dva paket managera a to su pip ili conda(anaconda). apt, pacman, yum .... su paket manageri linux distribucija.apt, pacman i yum su paket menadžeri za Linux distribucije. Njima instaliraš pakete koji su ti potrebni na nivou operativnog sistema (Python paketi i svi ostali). Ako ti kalkulator koji dolazi sa distribucijom zahteva "numpy" onda taj "numpy" instaliraš koristeći apt, pacman ili yum.
apt install python3-numpy
Istina, ovo nisam znao, jer uvek su pominju pip ili conda(i sama zvanican stranica objasnjava pip postupkom) Malo sam googl-ao i dosao do odgovoro da je moguce, ali se preporucuje koriscenje pip ili conde.Kod:apt install python3-numpy
Svaki vid instalacije python ili nodejs biblioteka zagadjuje sistem, zato ljudi to trpaju u docker i bas ih briga sto je unutra deponija.
Python je napravljen da zameni perl, prirodni nacin instalacije python biblioteka je karoz paket menadzer distribucija , pip/pypi i ostalo je doslo posle kada su videli kakav picvajz moze nastati.
Both apt-get and pip are mature package managers which automatically install any other package dependency while installing. You may use anyone as you like. However, if you need to install a particular version of python-package, or install the package in a virtualenv, or install a package which is only hosted on PyPI; only pip would help you solve that issue. Otherwise, if you don't mind installing the packages in system-wide location it doesn't really matter whether you use apt-get or pip.
izvor - Stack Overflow, godišnji izveštaj za 2021. godinuProgramming, scripting, and markup languages
For the sixth-year, Rust is the most loved language, while Python is the most wanted language for its fifth-year.
Ja sam Python radio pre nekih 5-6 godina, ali koliko se sećam kreiranje virtual env je bilo desetak minuta posla. Ništa naročito strašno.
Dependency hell nije unikatno problem Python-a, ima toga u svim razvijenijim jezicima sa jakom zajednicom. Ja sam i sa .Net upadao u dependency hell, koliko se sećam, mada je davno bilo, ni java nije imuna…
P.S. Znam da sam tada bio prijatno iznenađen PyTorch-om kao IDE-om. Ne znam koji je sada najpopularniji Python IDE u industriji.
Lapsus, mislio sam na pycharm, jetbrains-ov. 😅Inače, PyTorch je framework za deep learning, tačnije biblioteka za rad sa tenzorima...![]()