Šta je novo?

Hladjenje sa trafo uljem

Dado

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2003
Poena
619
Otvorio sam ovu temu , posto mislim da je interesantna , a nadam se da mnogi od vas ovo prvi put cuju pa ce im biti mozda i interesantna tema . :mrgreen:
Znaci hladjenje racunara trafo uljem ... Uzmes neki malo veci akvarijum i sipas trafo ulje , poskidas sve kulere sa ploce , napajanje itd... umocis plocu , s tim da konektori sa zadnje strane budu van ulja i to je to ... ako napunis skroz akvarijum , to znaci da imas prilicno veliku zapreminu ulja a to je dovoljno da se ulje ni ne greje(jako malo , da ni ne osetis) ... Sve ovo je istinito , covek je probao i radi bez greske .. Sad jedino ostaje da onaj ko ima muda ili mu se prohte da umoci komp u trafo ulje :mrgreen: neka izvoli ... Ja ne bih da rizikujem , ali ako mi dodje koji Pentium 1 ili 2 pod ruke spreman sam da ga "zrtvujem" , umacem 100% !!!
Ovu interesantnu pricu sam cuo u nekom servisu a sve to mozete naci na sajtu www.tomshardware.com (npr. ima test , hladjenje Pentium 4 @ 3200MHz sa tekucim hidrogenom , ohladjen na -190C i povisen takt na 5000MHz .. DA DA !!! check the link ! type; )
Cekam komentare na ovu temu , a i odgovore : ko je spreman da malo experimentise sa svojim racunarom? ( za trafo ulje ne brinite , moze se naci .. ;) )

Cuo sam ja to odavno, ali nisam probao ako imas ulja ja imam ****.

Dado je napisao(la):
Otvorio sam ovu temu , posto mislim da je interesantna , a nadam se da mnogi od vas ovo prvi put cuju pa ce im biti mozda i interesantna tema . :mrgreen:
Znaci hladjenje racunara trafo uljem ... Uzmes neki malo veci akvarijum i sipas trafo ulje , poskidas sve kulere sa ploce , napajanje itd... umocis plocu , s tim da konektori sa zadnje strane budu van ulja i to je to ... ako napunis skroz akvarijum , to znaci da imas prilicno veliku zapreminu ulja a to je dovoljno da se ulje ni ne greje(jako malo , da ni ne osetis) ... Sve ovo je istinito , covek je probao i radi bez greske .. Sad jedino ostaje da onaj ko ima muda ili mu se prohte da umoci komp u trafo ulje :mrgreen: neka izvoli ... Ja ne bih da rizikujem , ali ako mi dodje koji Pentium 1 ili 2 pod ruke spreman sam da ga "zrtvujem" , umacem 100% !!!
Ovu interesantnu pricu sam cuo u nekom servisu a sve to mozete naci na sajtu www.tomshardware.com (npr. ima test , hladjenje Pentium 4 @ 3200MHz sa tekucim hidrogenom , ohladjen na -190C i povisen takt na 5000MHz .. DA DA !!! check the link ! type; )
Cekam komentare na ovu temu , a i odgovore : ko je spreman da malo experimentise sa svojim racunarom? ( za trafo ulje ne brinite , moze se naci .. ;) )

bilo je reci o tome, samo mislim da je to ulje malo otrovno. Ustvari, malo vise je otrovno.

Mozda si u pravu , ne znam , nisam energeticar ... ucim informatiku ... Ali mislim da ulje ko ulje .. pazis da ga ne diras previse , uzmes neke rukavice ... a mislim da nije otrovno kad ga udises (sto ne mora da znaci da ces ga udisati) ... Ne znam stvarno , nisam probao , znam da je neko probao i da nije bilo frke ...
@ kokos - imam tu jednu pentium 3 -ku na 1 GHz , ali nju sad ne bih da zrtvujem ... sve u svemu ako mi zatreba tog ulja , obraticu ti se ... hvala unapred...

genijalcin@23 je napisao(la):
...

bilo je reci o tome, samo mislim da je to ulje malo otrovno. Ustvari, malo vise je otrovno.
Ko da je to nekoga briga ako će bolje da ladi :)...

Dado je napisao(la):
Mozda si u pravu , ne znam , nisam energeticar ... ucim informatiku ... Ali mislim da ulje ko ulje .. pazis da ga ne diras previse , uzmes neke rukavice ... a mislim da nije otrovno kad ga udises (sto ne mora da znaci da ces ga udisati) ... Ne znam stvarno , nisam probao , znam da je neko probao i da nije bilo frke ...
@ kokos - imam tu jednu pentium 3 -ku na 1 GHz , ali nju sad ne bih da zrtvujem ... sve u svemu ako mi zatreba tog ulja , obraticu ti se ... hvala unapred...

Nisi ti razumeo Kokosa...on ima ono drugo, a treba mu ulje :beat:

Kokos je napisao(la):
Cuo sam ja to odavno, ali nisam probao ako imas ulja ja imam ****.

Imam ulje ali se razmisljam da li da ga ubacim ili da bacim P1 pa da probam. :beat:

...

Ma da ovi iz elektromorave bi onda odavno bili gotovi...

...

Pošto je reč o piralenskom jedinjenju, ne da je malo više otrovno, nego je otrovno do j@j@.
crossbones.gif

Iz tih razloga to ulje si i ne može nabaviti u slobodnoj prodaji. Ako i uspe nekome da nabavi nemoj da je neko slučajno pokušao da se sa tim zeza, zaista može biti fatalno. Reč je o izuzetno otrovnoj supstanci.Zaboravite na to, džabe ti hladan komp kad jer postoji realna mogućnost da i sam budeš hladan hladan.

ne samo sto je otrovno do j@j@
nego je i kancerogeno do j@j@ :mrgreen: :mrgreen:

Mislim da se piralensko ulje više ne koristi u trafoima... U Evropi je odavno zabranjeno, tako da sigurno postoji neka manje opasna alternativa.

Bane® je napisao(la):
pa u evropi da :)...

:D Mislim da i kod nas prestaju sa upotrebom... U svakom slučaju postoje i druga ulja koja mogu da se koriste. Par puta sam video na netu slike računara potopljenih u akvarijum sa uljem (sve osim diskova).
Ne verujem da su se ljudi igrali sa piralenom. :beat:

zeleni_zub je napisao(la):
Mislim da se piralensko ulje više ne koristi u trafoima... U Evropi je odavno zabranjeno, tako da sigurno postoji neka manje opasna alternativa.
:p :D :mrgreen:
Da se nadovezem na Baneta:
Kod nas ne samo sto se koriste zastarele tehnologije u EPS-u (i privredi uopste :beat: ), nego se to ulje koristi minimum 2x duze nego sto je to propisano zastarelim YUS-om iz prve polovine osamdesetih, a da ne govorimo u kakvom su nam stanju trafo-stanice :twisted:
Inace, to ulje je papreno skupo, pa se tu pravi velika usteda :)
BTW jeftinije je zameniti montera, nego ulje ctp;

onda je sigurno jeftinije kupiti brzhi komp nego nasviravati postojeci toliko da ti treba ulje..

vudu_dva je napisao(la):
onda je sigurno jeftinije kupiti brzhi komp nego nasviravati postojeci toliko da ti treba ulje..
Pa cesto jeste, ali onda nema drazi, izazova, sporta...
A i kad uzmes najbrzi komp opet hoces da on bude jos brzi ;)...

A sta je sa onim tecnostima za odrzavanje automobila, navodno neka ne provode struju

Secate li se vi ljudi bombardovanja trafo stanica 1999. god? Secate se valjda da su na sve strane govorili o tome koliko je to 'vrazje' ulje, iz trafoa, kancerogeno? Uzas bre!

Trafo ulje je specificno da ne provodi struju na 10kV i vise, ja sam ga jednom pretako tj. vadili smo kao uzorke po par decija da se ispita iz jedno desetak trafoa na tu malu kolicinu, osecjao sam ga u grlu nedelju dana. Misim zhasu. Ne bih ga drzao u sobi pa neznam kako da je zatvoreno.
Kad smo vec kod teme, trebalo bi da su sva ulja i alkoholi inertni,tj. ne provode struju i ne deluju na metale. Dajte Nekog Hemichara :p

ako bi se tako nesto uradilo morao bi akvarijum da bude hermeticki zatvoren ili bi svi od njegovih isparenja se posusili u toj kuci/zgradi. Inace to ulje se koristi za prekidanje stujnih lukova kao sto je reko kolega gore za struje od 10kv i vise ali to se vise u evropi uopste ne koristi koriste vakum :) mislite o tome :) posto je vazduh toplotni izolator :D

jazza je napisao(la):
...
Ma da ovi iz elektromorave bi onda odavno bili gotovi...
Evo - ja dobrovoljcu poklanjam gas masku.
Uslov je da je amd-ovac :mrgreen:

vlasta je napisao(la):
...

Evo - ja dobrovoljcu poklanjam gas masku.
Uslov je da je amd-ovac :mrgreen:

Pa onda nista za mene a?

eskobar je napisao(la):
ja sam ga jednom pretako tj. vadili smo kao uzorke po par decija da se ispita iz jedno desetak trafoa na tu malu kolicinu, osecjao sam ga u grlu nedelju dana. Misim zhasu.

A ja se pitao odakle poreklo te belesti da navijas za partizan :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

E moji dechaci :mrgreen:
Samo vi hladite svoje kompove u trafo ulju i da znate da ste ga dobro ohladili, samo onda kad pocnete da svetlite u mraku :mrgreen: :mrgreen:

zeleni_zub je napisao(la):
Mislim da se piralensko ulje više ne koristi u trafoima.

Samo se nadaj O:) . Sta mislis zasto nas uce kako presovana pomija stiti od zracenja mobilnog, sutra cemo imati narukvice koje stite od radijacije, a piralensko ulje je najjeftinije na tenderu, pa mora bas to. :beat:

Dakle, piralensko ulje se vise ne 'doliva' u EPS-u, a sta se zateklo u transofrmatorima izvozi se ovih dana u Nemacku na unistavanje. Firma koja se bavi izvozom opasnog otpada se zove UniWab, uzgred budi receno. E sada sta Dado ima na 'zalihama' i da li ce Kokos presresti konvoj sa dragocenim piralenskim uljem videcemo u nekoj narednoj epizodi. Takodje je otvoreno i pitanje koliko ce korisnik dugo biti stabilan ako koristi tako hladjeni racunar.

Salu na stranu, zamena za piralen je laneno ulje. Zasto se bas ono koristi nemam pojma, znam slucajno iz energeticarskih traceva kada je Radoman Bozovic uvalio EPSu neko 'transformatorsko' ulje cca 100t.

Takodje je za razmisljanje zasto se u vecini elektricnih radijatora koristi ulje a ne voda.

DejanSt je napisao(la):
Dakle, piralensko ulje se vise ne 'doliva' u EPS-u, a sta se zateklo u transofrmatorima izvozi se ovih dana u Nemacku na unistavanje. Firma koja se bavi izvozom opasnog otpada se zove UniWab, uzgred budi receno. E sada sta Dado ima na 'zalihama' i da li ce Kokos presresti konvoj sa dragocenim piralenskim uljem videcemo u nekoj narednoj epizodi. Takodje je otvoreno i pitanje koliko ce korisnik dugo biti stabilan ako koristi tako hladjeni racunar.

Salu na stranu, zamena za piralen je laneno ulje. Zasto se bas ono koristi nemam pojma, znam slucajno iz energeticarskih traceva kada je Radoman Bozovic uvalio EPSu neko 'transformatorsko' ulje cca 100t.

Takodje je za razmisljanje zasto se u vecini elektricnih radijatora koristi ulje a ne voda.
U tim radiatorima nije bitno dali provodi struju vec dali provodi toplotu.
Sto se hemije i fizike tice cista destilovana voda je izolator, medjutim posto nista nije idealno ne isplati se rizikovati sa destilovanom vodom. Bolje bi prosli sa alkoholom, samo sto on brzo isparava... i nije bas jeftin kao destilovana voda. Malko cu da proceprkam po tablicama ulja za podmazivanje, sto se tice termicke vodljivosti i toplotnog kapaciteta, a onda stari princip experiment! Valjda ce da se nadje neko koje ne provodi struju. E sad ovo moze biti em skupo, em opasno....
Kome je dosadno ( Kokose sad treba da se prepoznas ovde :mrgreen: )
moze da pocne sa experimentisanjem.

Vrh Dno