Šta je novo?

Hladjenje Q6600..

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
Imam Q6600 koji mi radi svaki dan na 3Ghz i votaza je podignuta za jedan korak, sad ne znam napamet, recimo 1,36V. Takodje sam memoriju i chipset podigao za po jedan korak, za svaki sluchaj, treba mi stabilna mashina. Sve to radi lepo, nikada ne puca, ali je problem shto pri zahtevnim operacijama (obrada videa) koje traju i satima i gde su sva 4 jezgra non stop pri maximumu iskorishcena, temperatura vrlo brzo skochi na 90 i preko. Stavio sam u biosu da me upozori na preko 90 tako da me stalno smara beeper pa otvaram prozor sad ovo dok je hladno i vrati se na 80 :) Kuler je Coolermaster HyperTX 2 i ne mogu da verujem da onolika kulerchina nije dovoljna :) Pasta je lepo nanesena, hladnjak se bash ugreje kao nenormalan, shto znachi da sve stoji kako treba i da to nije problem. Chudno mi je to shto ja ventilator na njemu nikada ne cujem i prstom ga lako zaustavim pa kapiram da se vrti sporo da bi pravio malo buke, da li on uopshte moze da se vrti brze, buka mi nije problem ? Da li uopshte ima neshto shto radi "na vetar" a da moze znachajno bolje da ohladi, ne znachi mi nishta ono "ovaj za 120e je vrh, spustice 5 stepeni", jer ce i dalje da mi radi na preko 85 (da li je uopshte pametno da ovaj procesor dugo vremena radi na tim temperaturama ?).

Ako nema nishta, onda da probam ili da ga spustim malo ili da uzmem neki jachi Quad.

'fala na odgovorima :)

Poslednja izmena:
kupi neki kvalitetan kuler za quad, recimo Vendetta 2 (TRUE ili Megahalems bi bilo najbolje, ali i skuplje)

evo kako je kod mene Q9400 ispod TRUE sa Scythe S-Flex @ 1200rpm (ispoliran i cpu i hladnjak)

Prilozi

• true.png
    true.png
    330 KB · Pregleda: 175
driver koji stepping je u pitanju?! Kako god da je i ja mislim da ti se tu nesto debelo ne slaze. Prijatelj sa starijim steppingom (b0 cini mi se) na 3.6 (napon oko 1.45v) ima ispod 80 stepeni (takodje radi video obradu i kompresije najveci deo vremena) a koristi Gemini 2.

E sad moguce da ti nesto nije u redu sa temperaturnim senzorom na procesoru (desavalo se i to ljudima) kad vec tvrdis da si sve lepo namestio i zakacio! U svakom slučaju ako si u mogućnosti pazari Novu noctuu 14...najbolji je vazdusni hladnjak tako da bolje rezultate neces dobiti ni sa jednim drugim! Alternativne zamene koje su se takodje extra pokazale sa q6600 su Ifx 14 i megahalem!

NAravno tu je i opcija da prodas procesor i uzmes neki iz serije q9xxx...daleko se manje greju i vise klokuju,a imas i dodatni set instrukcija koji ubrzava video kompresiju.

Imao sam istu kombinaciju cpu + cooler i drzao ga na 3.2Ghz (C0) sa smanjenim naponom. Tempeatura u leru nije bila veca od 38C, a posle markova i igara nikada nije bila veca od 62C.
Pasta se vrlo tanko nanosi na heatsink procesora. Nesto nisi namontirao kako treba. I iskljuci te warninge za Cpu temp u biosu i stavi poslednji bios za tvoju plocu.

Nisi ti one zabice lepo namestio ja imam isti i znam koliko ga je tesko namestiti iz razloga sto kada namestis 3 i pocnes cetvrtu one ostale uvek iskoce......ili ih nisi lep pritegao......hladio bi on solidno q6600.........a ako imas para uzmi vendetu:wave:

Imao sam istu kombinaciju cpu + cooler i drzao ga na 3.2Ghz (C0) sa smanjenim naponom. Tempeatura u leru nije bila veca od 38C, a posle markova i igara nikada nije bila veca od 62C.
Pasta se vrlo tanko nanosi na heatsink procesora. Nesto nisi namontirao kako treba. I iskljuci te warninge za Cpu temp u biosu i stavi poslednji bios za tvoju plocu.

meni je q6600 na defaultu...zbog toga sto nemam dodatna 4 pina za napajanje ploce..pa nisam hteo da ga przim...a ovako na defaultu...je u punom radu max 25c a u idle-u 19 ,) uz pomoc ne tako malenog hr 01 plusa :)

99% je da nisi dobro namontirao sve 4 žabice, to se često dešava. Pokvaren senzor ne može da te natera da otvaraš prozor od vrućine. Imam istu kombinaciju CPU & hladnjak i na 3,2 GHz pri obradi videa temperature ne idu više od 65 stepeni. TX2 je super za Q6600, ne treba ti drugi. Fabrički vent radi na oko 2000 obrtaja. Dobra zamena je Xigmatek devetka koja radi na 1500 okretaja, a koštala je 300 din letos.

Nisi ti one zabice lepo namestio ja imam isti i znam koliko ga je tesko namestiti iz razloga sto kada namestis 3 i pocnes cetvrtu one ostale uvek iskoce......ili ih nisi lep pritegao......hladio bi on solidno q6600.........a ako imas para uzmi vendetu:wave:

Namesta se tako sto guras dva po dijagonali, pa sledeca dva po dijagonali. Nema sanse da bilo sta iskoci.

Namesta se tako sto guras dva po dijagonali, pa sledeca dva po dijagonali. Nema sanse da bilo sta iskoci.

Znao sam ja za to.....ali veruj mi na mojoj Asus 5pql-pro ispadalo, jedva sam namestio, i sad ga ne diram :S:

Sta mislite da li bi mogao da klokujem na mojoj ploci q6600 sa dizanjem napona.........i ja imam samo konektor sa 4pin-a za napajnje proc-a........nisam o tome razmisljao nikada :wall:

Samo ću dodati sa osećajem !Ako ga nemaš onda bolje zovi nekog nego da napraviš karambol:type:

Aj ovako :)

- Stepping je G0, kapiram da je to dobra stvar :)
- Pasta znam kako se stavlja, radio sam to puno hiljada puta :) Da to nije kako treba, pa valjda hladnjak ne bi imao "100" stepeni, jer ne bi dovoljno "vukao" toplotu sa procesora.
- Ovo kachenje kulera je neshto naj*****nije sto sam video i uopshte ne razumam zashto su to tako uradili. Jedva sam ga namestio i izgleda kao da sve stoji na mestu, proveravao sam vishe puta, ali ako vas ima kojima ova kombinacija normalno radi, onda jedino na to mogu da sumnjam, probacu ponovo sve da skinem i vratim pa cu videti.

Evo sad dok ovo kucam imam 50 stepeni na idle-u, ispod toga retko ide...

Ma i 50 u idle je previše.
Mada, opet stvarno sram ih bilo što su napravili ***** za montiranje, možda ti je više odgovaralo da nategneš sa šrafcigerom ko na thunderbirdu :d

Ma trebalo bi da to ide ispod 50 sa tim TX2 ja mislim bar na 30-35c.......znas li nekog ima neki drugi kuler pa probaj stavi nesto drugo da hladi........ma 100% podnozije hladnjaka nije lepo leglo na proc. i ostvarilo dobar kontakt sa njim iako tebi deluje da si ga dobro ucvrstio na ploci......pogledaj kakvo je podnozije kuler da nije nesto neravno (ali predpostavljam da si vec koristio tx2 na nekom proc. pa to odpada ali opet pogledaj)

Ukljuci everest pa vidi na koliko se vrti fan........meni je na tx2 1800rpm i ja ga ne cujem.

Poslednja izmena od urednika:
Znao sam ja za to.....ali veruj mi na mojoj Asus 5pql-pro ispadalo, jedva sam namestio, i sad ga ne diram :S:

Sta mislite da li bi mogao da klokujem na mojoj ploci q6600 sa dizanjem napona.........i ja imam samo konektor sa 4pin-a za napajnje proc-a........nisam o tome razmisljao nikada :wall:

pa ta ploca koju ti imas ne zahteva 4 + 4 pin napajanje :eyebrows:
a moja trazi...u tome je razilka...

off
ps...znam...prodao sam ti je :))) :wave:

Jesi probao da zarotiraš kuler za 180 stepeni? Glupost, ali to me spasilo nekoliko puta...

pa ta ploca koju ti imas ne zahteva 4 + 4 pin napajanje :eyebrows:
a moja trazi...u tome je razilka...

off
ps...znam...prodao sam ti je :))) :wave:

A ti se ostavi tog chifteca (znam da si vezan za njega) pa prodji na nesto ozbiljnije sa 2x4:-devil-:

Jesi probao da zarotiraš kuler za 180 stepeni? Glupost, ali to me spasilo nekoliko puta...

Nisam nishta ni probao, kuler sam stavio pre nekoliko meseci kada sam kupio procesor, i bash se secam da sam se pola sata zezao i sve sam mislio da je neshto polomljeno koliko je ono retardirano :)

Probacu da zarotiram, ali sam vec odluchio da uzmem neki Q9550, ako ne uleti kesh za Mac Pro u medjuvremenu :)

Ček, ti si to montirao pre nekoliko meseci pa si tek sad primetio 90C :d
Da nije prašina ušla u kuler ili između listića hladnjaka?

Viđao sam svašta na tim CM TX-evima kod mene u birou, od punih prašine do odlomljenih lopatica ali kad je sve ok, temperatura je tu negde max 35C za idle, manje-više isto i na Q6600 i 9400

Ma bilo je prashine regularno pa sam i to ochistio i usisao i nishta se nije promenilo, pa bre nisam od juche :)

Proveri RPM ventilatora, mada ne verujem da je to problem (da se sporo vrti i ne ubrzava).
Nego skini hladnjak, zameni pastu i namesti ga ponovo. Hladnjak ima ozloglasen "push-pin" sistem za montazu i poprilicno je nesretno resenje. Ubacuj ih u rupu dijagonalno i svaki mora lepo da skljocne - onda je dobro ubacen. Ukoliko samo jedan nije do kraja usao to je dovoljno da ne napravi dobar kontakt za bazom i izazove tolike temperature.

Pa ko kaze da ga prodajem :d

Nasigurnije je da izvadiš ploču i da tek onda namontiraš cooler, samo tako ćeš biti siguran da je sve leglo kako treba. Jeste malo cimanje, ali je neuporedivo manje cimanje od onoga koje imaš sada.

Imao sam isti problem na sestrićevoj mašini, koji sam samo na taj način uspeo da rešim.

Proveri RPM ventilatora, mada ne verujem da je to problem (da se sporo vrti i ne ubrzava).
Nego skini hladnjak, zameni pastu i namesti ga ponovo. Hladnjak ima ozloglasen "push-pin" sistem za montazu i poprilicno je nesretno resenje. Ubacuj ih u rupu dijagonalno i svaki mora lepo da skljocne - onda je dobro ubacen. Ukoliko samo jedan nije do kraja usao to je dovoljno da ne napravi dobar kontakt za bazom i izazove tolike temperature.
+1
Neki dan sam na grafickoj zaboravio zavrnuti (zategnuti) sarafe koji drze kuler i temperatura je odmah skocila za 2-3°C, kasnije sam skinuo cijeli kuler, zamjenio pastu, izduvao kuler i temp. je pala za cijelih 7°C. Ovo govorim iz razloga koliko je bitno da da kuler dobro lezi na procesoru. Na mojoj grafickoj kuler drzi 8-9 sarafa i sto nisam dotegao 2, odmah se osjetila razlika u temperaturi, a da ne pricam o "push-pin" sistem za montazu kulera na CPU na kome se vrlo lako moze pogrijesiti.

@driver nebrini ok je ta temperatura :)
ja isto imam q6600 G0 sa TX2 i greje se poprilicno sa linxom na 3.2Ghz preko 90C, voltaza u biosu je dosta dignuta zbog vdrop-a
E sad prilikom obrade videa neznam tacno koliko je, znam da mi je premontiranje kulera (rotacija 180 stepeni i poliranje) pomoglo za 10C ali se i dalje dosta grije....
realtemp u idle-u je 40-45C sa ukljucenim obaranjem mnozioca na 6x ...

na 3.6 nisam uspeo da ga nateram da radi stabilno, greje se previse verovatno....

pripazi sa cime testiras temperature jer everest i jos neki pokazuju 10C manje od realtemp, takodje linx nenormalno greje CPU mnogo vise od igre i nesto vise od video obrade (opet zavisi koji codec..), tako da vecinu njih sto kometarsu da im je CPU na ~60C ne uzimaj za ozbiljno... takodje izgleda da se G0 greje vise (ili samo pokazuje vise) od C revizije, TX2 je "los" kuler
kod mene na ~3Ghz kad debelo smanjim volatazu temp opadne na ispod 80C cini mi se, jer za 3.2Ghz u biosu drzom 1.41v sa vdropom 1.36v

Poslednja izmena:
pripazi sa cime testiras temperature jer everest i jos neki pokazuju 10C manje od realtemp

Tačnije, Everest pokazuje tačne temperature za G0 jer je kod njega tjmax 90 a ne 100. Šta će tek biti kad upeče Zvezda na leto? I nikako nije normalno da pod linx-om proc ide na 90 i više stepeni. TX2 baš i nije za uparivanje sa quad-ovima - ko hoće dobar klok i optimalnu temperaturu. Pametnije bi bilo da odradiš pencil mod na toj ploči zbog prejake voltaže koju imaš u idle. To sam ja uradio na p5k i proc (q6600 G0) je bio rock stable na 1.3v pri 3.2mhz.

Poslednja izmena:
Tačnije, Everest pokazuje tačne temperature za G0 jer je kod njega tjmax 90 a ne 100. Šta će tek biti kad upeče Zvezda na leto? I nikako nije normalno da pod linx-om proc ide na 90 i više stepeni. TX2 baš i nije za uparivanje sa quad-ovima - ko hoće dobar klok i optimalnu temperaturu. Pametnije bi bilo da odradiš pencil mod na toj ploči zbog prejake voltaže koju imaš u idle. To sam ja uradio na p5k i proc (q6600 G0) je bio rock stable na 1.3v pri 3.2mhz.

Pa ako je everest tacan onda procesor pocinje da trotluje na 90C, mada intel koliko znam krije te informacije...

Evo ja sam bas sad ocistio TX2 bas se dosta zaprljao i pod linx-om (alocirano 3.3GB rama da b test trajao duze jer se inace dosta manje grije kad test traje 10 sekundi sa 1GB)) je trotlovao veoma brzo, sad posle ciscenja ide na 83 everest ili ti 93 realtemp...

Tacno vdrop je velik idle je 1.34v a linx je 1.28v, neverujem da mu to ista smeta jedino za 3.6Ghz sa boljim kulerom i vecom voltazom ako bi isao stabilno onda bi radio pencil mod... mada pitanje dal bi moga stabilno da izvucem tu brzinu jer se jedno jezgro odma spuca pri linx-u dok windows radi ok ako se nista zahtevno ne pokrece

Nazad
Vrh Dno