Šta je novo?

Hladjenje HDD

bany

Cenjen
Učlanjen(a)
22.12.2009
Poena
159
Nadam se da nisam promasio temu....

Sledece nedelje mi stize kuciste Zalman GS1000

Primetio sam da to kuciste nema mogucnost da se na frontu stavi ventilator koji ce da hladi HDD.
Mene interesuje da li je i kako izvodljivo postavljanje nekih ventilatora koji su namenjeni iskljucivo za hard diskove?U tom kucistu gde i kako da ih postavim/
Imam tri HDD i hladio bi sva tri

Video sam da ima ventilatora koji se srafe direktno za HDD ali da li mogu njih da montiram zbog nacina kako stoje diskovi u tom kucistu?Ubacuju se s preda i fijoka do fijoke je pa zato pitam, da li ce smetati fijoka ventilatoru, ima ko iskustva sa ovakvim kucistem

Video sam da ima ventilatora koji se srafe direktno za HDD ali da li mogu njih da montiram zbog nacina kako stoje diskovi u tom kucistu?Ubacuju se s preda i fijoka do fijoke je pa zato pitam, da li ce smetati fijoka ventilatoru, ima ko iskustva sa ovakvim kucistem

sto ne kupis neki titan kuler za hdd?

kuler za hdd

Coolink sam koristio, koristim ga i danas (bas je tih),
dok Titan onaj mali tanki cesto ume da bude bucan nakon izvesnog vremena...
:type:

Ja imam neki TT kuler za HDD i morao sam da ga skinem. Zapravo, mislim da ga treba obrusiti malo sa strane, jer prenosi vibracije na kuciste, ali me uvek mrzi da to radim... Nije nesto preterano tih, mada ga ne mogu ni okarakterisati kao bucnog, samo ima taj problem sto izgleda prenosi vibracije (siri je za neki milimetar od HDD).

Ja koristim 2x12cm za 3 hdda, jedan uvlaci hladan vazduh drugi odvlaci topao, ali ne znam da li je izvodljivo sa tvojim kucistem nisam bas razumeo kako ti tacno stoje hddovi. Sa ovakvim setupom su uvek lepo hladni, bez njega se greju svi pogotovo leti zbog ostalih komponenata (posto se nalaze na vrhu kucista).

Nije problem uzeti kuler za HDD neg je pitanje da li cu ih moci montirati na to kuciste zbog tih fijokica koje stoje jedna ispod druge evo linka kako to izgleda

http://www.youtube.com/watch?v=pu4y1D6aVaw

Ja sada na starom kucistu posto mi ovo stize u cetvrtak hladim diskove redovnim ventilatorom 12cm koji uvlaci vazduh s polja, ali ovo je mislim malo specificnije posto nema mogucnost da ih hladim na taj nacin

I treba mi neki tihi kuler, titan je za sada opcija

Poslednja izmena:
Coolink sam koristio, koristim ga i danas (bas je tih),
dok Titan onaj mali tanki cesto ume da bude bucan nakon izvesnog vremena...
:type:

pa u sustini svejedno sta ces uzeti, imai ih brdo ako cena nije problem, mozes da biras. Ali mislim da u zalman kuciste ne bi trebalo do predstavlja problem grejanje diskova...

Onda mi je najbolje da sacekam kuciste pa da pogledam temp. mada sam za varijantu da ih hladim i mogucnost ugradnje, mogu ovde dobiti neki savet koje redovne kulere da uzimam trebaju mi 12m ventilatori i nesto da specim prasinu posto nema filtera nikakvih u tom kucistu?Razmisljao sam da gore ubacim one svetlece da malo svetli od gore kroz otvor, ako oni nisu preporucljivi ubacio bi redovne a za osvetljnje neku neonku

Onda mi je najbolje da sacekam kuciste pa da pogledam temp. mada sam za varijantu da ih hladim i mogucnost ugradnje, mogu ovde dobiti neki savet koje redovne kulere da uzimam trebaju mi 12m ventilatori i nesto da specim prasinu posto nema filtera nikakvih u tom kucistu?Razmisljao sam da gore ubacim one svetlece da malo svetli od gore kroz otvor, ako oni nisu preporucljivi ubacio bi redovne a za osvetljnje neku neonku

pa cek, nije ti stigao?pogledas tj gugliraj malo, upisi npr zalman gs1000review, videces sat ke kuciste, vredi svaki dinar, ja mislim da ako ces ubaciti samo nekoliko ventilatora neces imati problem sa temperaturom.

Evo aj sam nasao ovo:

http://www.bit-tech.net/hardware/cases/2009/08/19/zalman-gs1000-plus-case-review/2

http://www.xsreviews.co.uk/reviews/cases/zalman-gs1000/

Nije mi jos stigao, googlao sam ja naravno, nigde nisam nasao za dodatno hladjenje diskova da li je moguce ubaciti, a smatram da to uvek treba, verujem da vredi svaki dinar, dugo sam razmisljao koje da uzmem i ipak se odlucio na ovo.
Za sada koliko sam uspeo da skontam i procitam mana je sto nema filtere za prasinu ali to cu resiti i po meni to hladjenje diskova, mozda se neko susreo sa ovim kucistem, montirao pa zna da li mogu ubaciti ventillatore ili ne

Nije mi jos stigao, googlao sam ja naravno, nigde nisam nasao za dodatno hladjenje diskova da li je moguce ubaciti, a smatram da to uvek treba, verujem da vredi svaki dinar, dugo sam razmisljao koje da uzmem i ipak se odlucio na ovo.
Za sada koliko sam uspeo da skontam i procitam mana je sto nema filtere za prasinu ali to cu resiti i po meni to hladjenje diskova, mozda se neko susreo sa ovim kucistem, montirao pa zna da li mogu ubaciti ventillatore ili ne

pa jesi video slike da na prednju stranu vec ima ventilatora sto ce hladiti diskove?
retko je ko potrosi toliko z akuciste kod nas..ako niej tajna odakle si nabavio? filtere za prasine mozes da kupis pa lako se ubaci u konf, procaskaj malo...
Ja licno koristim home-made filtere, napravio sam iz onog sundjera sto je dolazio sa maticnom plocom i eto...a za hdd nisam stavio dodatno hladnjenje, imam 2 hdd-a u jednom bracket-u, mislim da ima oko 1, 1.5cm prostora izmedju diskova i eto temp nikad ne prelazi 35c....

Odakle sam nabavo, radnja u mom gradu, moja supruga radi u prodavnici racunara pa to mogu izboxovat na rate, a odakle je ona porucila to ti mogu reci sutra kada zena ustane,sigurno ga ne bi kupio da nema rata....okacicu i slike krajem nedelje kada ga sastavim, a ta varijanta sa home-made filterima zvuci skroz OK.sto se tice temerature od 35c, meni je to recimo puno, neki se greju vise neki manje zavisi, ustvari da ne pametujem nije puno ali ja volim kada je manje, NE, NISAM video te ventilatore, gde si ih ti video?

Odakle sam nabavo, radnja u mom gradu, moja supruga radi u prodavnici racunara pa to mogu izboxovat na rate, a odakle je ona porucila to ti mogu reci sutra kada zena ustane,sigurno ga ne bi kupio da nema rata....okacicu i slike krajem nedelje kada ga sastavim, a ta varijanta sa home-made filterima zvuci skroz OK.sto se tice temerature od 35c, meni je to recimo puno, neki se greju vise neki manje zavisi, ustvari da ne pametujem nije puno ali ja volim kada je manje, NE, NISAM video te ventilatore, gde si ih ti video?

35c opste nije puno :wave:

http://www.bit-tech.net/hardware/cases/2009/08/19/zalman-gs1000-plus-case-review/2

druga slika npr...

ili pogledaj ovo...

http://www.materiel.net/live/94342.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Nesto mi to sumnjivo da mogu stati ventalatori al ajd.....

tek sad vidim da smo sugradjani, pozdrav!

Najednostavniji nacin da hladis dva harda u tom kucistu je da samo polozis jednu 8-9 izmedju 2 reka za hardove. Donji rek nema sanse da hladis ni sa cim jer moz da mu pridjes isto koliko i jezu kad se sklupca. Spreda... ne, od pozadi... ne, sa strane... ne :) Mozes da stavljas jedino ventilatore koji ce da muljaju vec postojeci vazduh izmedju hardova sto je opet ok. Inace ja ih ne hladim ni sa cim.

pa to sam i aj rekao, da mislim da 35c nje ouno za temp ako se gleda hdd...

Sklopio sam danas kucite i rezultati su sledeci.
CPU sam oborio za 7-8c

GPU za 6-7c

HDD su skocili za celih 10c sto je neverovatan promasaj za ovo kuciste.Jesam ih stavio jedno do drugog nije problem prebaciti HDD na drugo mesto tu bi malo smanjio temp. ali za sada sam ovako stavio da vidim, sutra cu okaciti sliku da bi lakse objasnio zbog cega sam ih tako stavio i da nema teorije ni jedan da se ohladi dodatno.Inace za sve ostalo skidam kapu

oko 40C

Jedan mi stoji na 27 kako je i bio al ova dva su otisla

ma to je ok temp., moja dva wd-a su na 43 i 45c, taman posla da ih ladim pa da se shlognu :p

Danas sam ubacio jedan kuler gore da izvlaci topao vazduh, jedan nije bio dovoljan sada su temp. normalne, malo vise od temp.u sobi...od 27 do 32C

Da sistemski su nisu u RAID-u.
Linux Arch je razbacan na dva diska na prvom i drugom[jedna Linux distribucija na dva diska], na drugom je Windows a treci je EcoGreen Samsung, magacin, koji se inace manje greju to je ovaj od 27C

Imam tri diska svi su Samsung

Danas sam ubacio jedan kuler gore da izvlaci topao vazduh, jedan nije bio dovoljan sada su temp. normalne, malo vise od temp.u sobi...od 27 do 32C

Da sistemski su nisu u RAID-u.
Linux Arch je razbacan na dva diska na prvom i drugom[jedna Linux distribucija na dva diska], na drugom je Windows a treci je EcoGreen Samsung, magacin, koji se inace manje greju to je ovaj od 27C

Imam tri diska svi su Samsung

uff, imas mnog HDD-a, neznam kako si mislio d aako nema u kuciste nekoliko ventova bice sve kao u saharu :D

Vrh Dno