Šta je novo?

Hladjenje hard diska - GlacialTech IceCrown 1000?

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Da li neko ima iskustva sa gore pomenutim sistemom za hladjenje HDD-a? http://www.glacialtech.com/product/hdd_views.htm U paketu se dobija masivni pasivni hladnjak koj se fiksira za bokove hard diska i okrenut je na gore, da odvodi toplotu sa aluminjumskog tela, dok se sa donje strane fiksira 8cm ventilator koji hladi elektroniku. Zanimam me koliko ovo resenje moze biti efikasno? Da li bi bilo potrebno stavljati silikonsku pastu izmedju pasivnog bloka i hard diska ili moze da se stavi direkt, aluminijum na aluminijum, odnosno da li se neko susreto sa ovakvim vidom (pasivnog) hladjenja HDD-a?

Izgleda skroz korektno koja je cena cooler-a?

Koliko vidim, to bi trebalo da ide u 5.25", sto je vrlo prakticno po meni.
Mislim da ca takav tip hladnjaka nije potrebna nikakva dodatna pasta ili silikon.

Ali opet ne "pegla" vibracije.

Ako već hoćeš da koristiš 5,25" mesto za hard, probaj da iskopaš ovo dole. To je bukvalno najtiši vibefixer (a probao sam cirka 6 ili 7 različitih), a na njega odozdo možeš da montiraš osimicu kakvu ti želiš (po CFM i buci). Vazdušna struja ne hladi samo elektroniku, nego "obavija" i telo diska na putu u vis. Cena mu varira i kreće se od 12-20€ ovde kod mene (bez ventilatora). Za maksimalno utišavanje diska je ovo po meni must.

azz-15.jpg

Nisam mogao vise da cekm posto me je ovaj moj maxa sve vise i vise plasio sa skokovima temperature, pa sam otiso i kupio IceCrown - izaso me je 1650 din. Pasivni deo je napravljen tako da aluminijumski poklopac hard diska naleze na dno hladnjaka skoro celom povrsinom (mada slaba vajda od ovoga posto se isti jedva greje), sam hladnjak fiksira za bokove HDD-a. Za svaki slucaj, prilikom montaze na bokove HDD-a (Maxtor 120GB ATA133 2MB kesa - 6Y120L0 ) sam stavio sloj obicne silikonske paste da popune supljine nastale livenjem aluminijumskog bloka. Isporucena 8-ca u alumnijumskom drzacu je lepo legla, i tacno pokriva elektroniku. Sto se tice temperatura zadovoljan sam, telo haldnjaka je mlako, HDD je u leru (jedino je aktivan torrent u pozadini) i temperatura prijavljena u SpeedFan-u iznosi od 27 do 28C, gde je bez hladjenja bilo od 42 do 43C, no ono sto mi je najvaznije je da Alu blok od HDD-a nije ni blizu zagrejan kao sto je bio bez hladjenja, mozda lupam posto nisam merio ali cini mi se da je temperatura bloka pala barem 40-50%.

Poslednja izmena:
?

Ali opet ne "pegla" vibracije.

Ako već hoćeš da koristiš 5,25" mesto za hard, probaj da iskopaš ovo dole. To je bukvalno najtiši vibefixer (a probao sam cirka 6 ili 7 različitih), a na njega odozdo možeš da montiraš osimicu kakvu ti želiš (po CFM i buci). Vazdušna struja ne hladi samo elektroniku, nego "obavija" i telo diska na putu u vis. Cena mu varira i kreće se od 12-20€ ovde kod mene (bez ventilatora). Za maksimalno utišavanje diska je ovo po meni must.

azz-15.jpg

koliko para i gde ima da se pazari ovo chudo ?

Ne deluje komplikovano za "uradi sam". Ja upravo krecem da sklepam jedan :) , posto vidim da tu masa (debljina lima) nije od nekog znacaja jer i nema kontakt sa diskom koji je na gumenim odstojnicima. Bitna je ta 8-ca dole i na 5v ima da ga ladi bez buke i vibracija.

Uzmi lepo CM Cooldrive 6 , hladi ti hard + imas jos 3 konektora za dodatne ventilatore,i mozes da im smanjis broj obrtaja i milina...

Preterano da bi sluzilo samo za smestaj i hladjenje diska ...
Zasto? Pored toga sto mu treba za smestaj i hladjenje harda dobio bi jos i ovo sto sam vec naveo...Stvarno mi nije jasno zasto bi to bilo preterano...Mozda ako bi mu cena bila 50 evra, a nije vec kosta oko 30...

A ako nisi primetio :) ,
Stvarno nisam primetio post...:)
Izvinjavam se, prevideo sam:)

Za 1650 din ovaj GlacialTech radi posao izuzetno dobro, ugradjena 8-ca se ne cuje, temperatura ocitana iz SpeedFan-a se sad krece od 25-26C, a Alu blok je jos hladniji (verovatno je pasta "sazrela"). Probacu neki dan da iskljucim ventilator pa da vidim kako ce funkcionisati samo pasivno hladjenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno