Šta je novo?

Hlađenje za sobu

lazicd

Zapažen
Učlanjen(a)
26.12.2023
Poena
15
Pozdrav,

Potrebno mi je rešenje za hladjenje sobe od 7m².
Najveci problem je sto stan nije moj tako da ugrađivanje klime u sobi otpada.

Prvo sto mi je palo na pamet su "pokretne klime" ali čitajući o tome, izgleda mi kao da je bolje kupiti ventilator nego to 😂.
Najveći problem je sto se u sobi nalaze 2 računara koja rade najmanje 8sati dnevno i koja dodatno greju sobu.

Da li je bolje uzeti neki jači ventilator ili nesto drugo... Hvala unapred na savetima.

Pozdrav,

Potrebno mi je rešenje za hladjenje sobe od 7m².
Najveci problem je sto stan nije moj tako da ugrađivanje klime u sobi otpada.

Prvo sto mi je palo na pamet su "pokretne klime" ali čitajući o tome, izgleda mi kao da je bolje kupiti ventilator nego to 😂.
Najveći problem je sto se u sobi nalaze 2 računara koja rade najmanje 8sati dnevno i koja dodatno greju sobu.

Da li je bolje uzeti neki jači ventilator ili nesto drugo... Hvala unapred na savetima.
ima li soba balkon ?

Kupi pokretnu klimu. Nije dobro resenje, ali ce ohladiti.
Ne vidim sta bi jos mogao da uradis.

Pokretne klime su manje efikasne medjutim postoji verzija na koju se moze nakaciti crijevo (dodje sa njim) na prednju stranu kuda puse hladan vazduh. Inace se griju dok rade pa taj grijajuci dio otezava hladjenje jer jedna strana hladi a jedna grije, medjutim ako možeš osmisliti neki sistem da ona stoji vani na balkonu a da crijevo ubacis u sobu kroz prozor, vrata....nekada dodju i ona platna za odskrinut prozor....

Ne greje nista, jer kroz crevo izbacuje topao vazduh napolje.
Ne vidim kako bi mogla da bude efikasna da stalno hladi vreo vazduh napolju, a prvi put cujem i da ima neka da moze napolju da radi, a da se na izduv hladnog vazduha montira crevo, nesto si se ti tu zbunio :)

Najveci problem te klime je buka i popravka nakon garancije.
Kod nas nazalost i nema izbor nekih boljih brendova, koji su jos koliko, toliko tihi, vecina kod nas ide preko 50dB.

Mi smo imali neki Vivax i bila je poprilicno jaka, bez problema ohladi 30m2 podrum u vikendici sa sve sirom otvorenim vratima i nas 6 unutra.

Trenutno mislim da je Gree Shiny 09 najbolja opcija, jer je jedina koja ide ispod 50dB.

Poslednja izmena:
Imao sam je pa znam sta pricam, tj jos je imam, ne pricam na pamet. Noviji model, vivax. To crijevo za izbacivanje vrelog vazduha nazad i zadnji dio klime bude jako jako vruc. Kao sto je vanjska jedinica split klime vrela tako i ovdje jedan izmjenjivac mora biti vruc da bi drugi hladio.
Ova verzija je njesra u boji, meni je moralo tući citav dan da spusti za 2 stepena 30-40 kvadrata. Ok je za male sobice kao sto momku treba. Ovo crijevo za vruc vazduh se nakaci na dimnjak.

Ako je verzija klime koje nema crijevo za vruc vazduh e onda je tek njesra i nije efikasna...

Medjutim ima model na koji se to isto crijevo za izbacivanje vruceg vazduha moze nakaciti naprijed za hladan vazduh pa se klima stavi na balkon ili ako je kuca, ispred prozora...tako samo ulazi hladan vazduh, malkice je manja buka a puno efikasnije hladi

Verovatno je mislio na pokretne klime sa dva creva. Mislim da ih kod nas nema, ali može da se radi budž varijanta (ima na yt)

Lukas, daj mi link te klime koja ima crevo napred za izduv hladnog vazduha.
Ja znam za modele sa 2 creva i oba sluze za izbacivanje vruceg vazduha od kompresora i izmenjivaca.

Naravno da ce da se muci u 40m2 verovatno dosta vruceg prostora, te klima nisu predvidjene za rad u tolikim prostorima.
Izduvno crevo upravo i sluzi da se taj vreo vazduh od izmenjivaca izbaci napolje.
Dakle, hladan vazduh iz prostorije usisava u izmenjivac, dodatno ga jos prohladjuje i izbacuje ostatak vrelog vazduha napolje.
Ako je stavis napolju(samo po sebi malo nerealan scenario), ona stalno usisava 40c vazduh, ne znam kojom magijom zamisljas da je tako efikasnije?
Pitanje i da li bi uopste i radila duze vreme.

Lukas, daj mi link te klime koja ima crevo napred za izduv hladnog vazduha.
Ja znam za modele sa 2 creva i oba sluze za izbacivanje vruceg vazduha od kompresora i izmenjivaca.

Naravno da ce da se muci u 40m2 verovatno dosta vruceg prostora, te klima nisu predvidjene za rad u tolikim prostorima.
Izduvno crevo upravo i sluzi da se taj vreo vazduh od izmenjivaca izbaci napolje.
Dakle, hladan vazduh iz prostorije usisava u izmenjivac, dodatno ga jos prohladjuje i izbacuje ostatak vrelog vazduha napolje.
Ako je stavis napolju(samo po sebi malo nerealan scenario), ona stalno usisava 40c vazduh, ne znam kojom magijom zamisljas da je tako efikasnije?
Pitanje i da li bi uopste i radila duze vreme.
ne uspijevam nikako naci, i da ima 2 crijeva, ne jedno.
Ma dobro malo skrenusmo sa teme,
ugl za tako malu sobu prenosna bi trebala odradjivati posao, nisu preskupe

Vrh Dno