Šta je novo?

Hitno resenje izolacije

Ispikuješ plafon gušće da se vidi malter da ima za šta da uhvati lepak, čekić u ruke i sa špicastim delom ukoso obijaš materijal. Ako guliš moraš komplet da očistiš do maltera znači i glet.
Tiplovi za fasadu nisu predvidjeni za plafon, ako hoćeš da tipluješ treba ti ovako nešta https://www.dabel.rs/product/tipl-za-montu-a-bela-fi-x10mm-5kom-dp1/33837/ a ti smišljaj kombinaciju vijaka i podloški. I da uzmeš 25gramski to je opterećenje 25kg/m3, za 20m2 sa 3cm stiropora 25g ceo plafon si opteretio sa 15kg.

Nije problem tezina stiropora nego tezina lepila i ostalih premaza koji treba da vise na tom plafonu... Ja sam kod mene tiplao za svaki slucaj ali da budem iskren pola tih tipli pitanje dali uopste nesto drze jer sam plafon je tako radjen da pitanje kolko tu tipla mozes nesto da uvati... Radjeno je klasicne grede tavanjace pa ispod njih letve , trska i onda na kraju malter-beomal... Taj plafon je generalno delovao cvrsto bez nekih znacajnih pukotina i sleganja ali kada u njega tiplas nekad pogodis letvu , nekad tavanjacu.. a u vecini slucajeva ne pogodis nista nego probusis kroz taj malter i trsku pa koliko drzi-drzi...Tiple nisu skupe tako da mogu samo pomoci....

Ja bi predlozio da obavezno tiplujes pa kako god jer sam vidio dosta slučajeva da se odlijepi nakon nekog vremena

A da upotrebite purpenu za lepljenje stiropora. To je znatno lakse nego kg lepka. Koristio sam je za jedan spoljni(spoljna izolacija) zid i bilo je laganica za rad, verujem da je tako i za unutra laganica.

Ona Cerezitova pur pena ne znam oznaku, ima je Vesic na svom kanalu, ta bi trebala da drzi stiropor,
Sto se tice struganja najbolji test je uzme se podloga i nanese na plafon gde je bolestan plafon padace, onda ide ljustenje/struganje, ako je zdrav ne vidim sto bi morao glet da se skida, ali svakako pre lepljenja stiropora obavezno podloga,

Ispikuješ plafon gušće da se vidi malter da ima za šta da uhvati lepak, čekić u ruke i sa špicastim delom ukoso obijaš materijal. Ako guliš moraš komplet da očistiš do maltera znači i glet.
Tiplovi za fasadu nisu predvidjeni za plafon, ako hoćeš da tipluješ treba ti ovako nešta https://www.dabel.rs/product/tipl-za-montu-a-bela-fi-x10mm-5kom-dp1/33837/ a ti smišljaj kombinaciju vijaka i podloški. I da uzmeš 25gramski to je opterećenje 25kg/m3, za 20m2 sa 3cm stiropora 25g ceo plafon si opteretio sa 15kg.
Hvala. Evo i moler mi predlaze da se pikuje plafon jer je zdrav. Stan je u pitanju. Samo mi je predlozio 17 gramski stiropor umesto 25 grama, jer je vise paropropustljiv, a nema ni potrebe za plafon gusci

Minimalna je razlika u koeficijentu toplotne provodljivosti izmedju 17g i 20g i 20g i 25g stiropora ali 17g stiropor je predvidjen za spoljnu fasadu a sve gustine preko toga je ili kombinacija spoljna fasada i nosivost ili samo povećana nosivost te ja ne bih išao ispod 20 gramskog stiropora.
Što se tiče struganja gleta najjednostavnije pitanje je zašto posle par bojenja zidova otpadaju čitavi komadi boje skroz do gleta a ne slojevito?

Kad vec spominjete lepak u vidu purpene, koliko je to dugotrajno u poredjenju sa obicnim lepkom?

To je veoma upitno.

Koliko znam lepak se koristi za lepljenje, postiji li preporuka proizvodjaca da se koristi pena u te svrhe? Koliko je dugovecna...

Pur pena i jeste PU montazni lepak...
Drzi vrata i prozore, fasade i jos svakakve montazne elemente a nece tablu stiropora

I da dodam....
Gradjevinski lepak nije jaci od pur pene ma sta vi mislili o tome.
Ko nije probao da odvoji pur penu, nema predstavu kako to drzi.

Ja sam bas i pitao iz razloga što sam gledao neki klip gde lik pokuša da odvoji taj purpena lepak i nema šanse, na kraju morao da pokida tablu stiropora, dok je sa običnim lepkom posle 3-4h lagano skinuo.
Predpostavljam da se ni obični ne bi tako lako kao skinuti posle 12/24h, al eto bilo mi zanimljivo, plus je razlika u težini table sa purpenom i običnim bas poprilična.

Ma pur pena je zakon ja koristio neke jeftinije nego ceresit, tipa akfix 960 i wurth-ovu. To toliko ide brzo a vrlo je mala razlika u ceni kad se preracuna, ustvari mozda i nema razlike ako uracunas i vreme u cenu...

pa pur penom dopunjavaju praznine kada lepe stiropor, zamisli da neko treba na nekom tavanu da lepi lepkom ko ja sto sam hteo, pa sam bacio na kraju 15 dzakova lepka jer mi nije bilo dobro na samu pomisao da secam dzakove na tavan ili da pravim lepak pa onda kofu lepka da iznosim

Mislim da je i Vesic jedan ceo zid lepio purpenom, ima na njegovom kanalu kako je radio izolaciju kuce

Njega sam naveo kao primer , strucan ili ne posao radi bolje od mnogih "majstora".
Negde sam gledao klip gde na zalepjenu plocu stiropora pur penom od 10cm lik skace i ona ostaje da stoji.

Pur pena je jeftino resenje i najlakse za rad. Pa je i to jedan od razloga zasto je vecina "majstora" preporucuje. Ako se recimo stolarija dobro ne utipla i ne postavi kako treba, ne vidim kako bi pur pena drzala bilo sta. Bez tiplova i kvalitetnog lepka i mrezice nema kvalitetne i cvrste fasade.

Pur pena se koristi za prosto oblaganje i teško možeš da "peglaš" neravnine ako se radi nemalterisana kuća i u zavisnosti koliko si bio dobar gazda i služio zidare pa zidovi sa stomacima, udubljenjima i ostalim falinkama, preko svega toga kolika vazdušna komora može da se napravi sa pur penom?

Pur pena je dobra,bolje drži na pojedinim materijalima nego lepak.
Da,sa njom nema nekih ispravljanja zidova.
Može se kombinovati,lepak+ pur pena.
Da,pur pena se isto praktikuje gde su sumnjive površine kao dodatno osiguranje.
Može se lepiti i sve lepkom,pa sutradan ojačati penom bušenjem.
Ako se radi samo pur penom npr plafon treba malo i znanja za lepljenje.Ne lepi se momentalno tabla,moraš da sačekaš da pena postane žvakasta.
Zavisno od tog plafona treba proceniti i njegovo zdravlje,ako je čvrst,iako je krečen do tad,a deluje zdrav(probaš struže se lako ili ne)..
ali ako se raspada sve,tona naslaga od boje,lako se skida,kruni treba odraditi pripremu,i naneti podlogu pre lepljenja.
Pur pena drži za sve živo,plastika,drvo,šta god,dok to nije slučaj sa lepkom

Pur pena je jeftino resenje i najlakse za rad. Pa je i to jedan od razloga zasto je vecina "majstora" preporucuje. Ako se recimo stolarija dobro ne utipla i ne postavi kako treba, ne vidim kako bi pur pena drzala bilo sta.
Ovo je jako pogresno!
pre svega pur pena nije jeftina,
i drugo,
Stolarija se fiksira turbo vijcima da se ne bi pomerila dok ne uhvati pur pena i kao dodatni elemenat,
kad uhvati pur pena to vise niko ne moze da mrdne.

Problem je sto se kod nas samo na sto jeftinije ide. Ne postavi se cesto ni priprema kada se lepi nesto. Odes u farbaru nemaju elastic lepak, kazu niko nam to ne kupuje od majstora, flex ako uzmu to je premium. Sve samo najjeftinije i rokaj. Posle se pitaju zasto se odlepljuju plocice, otpadaju delovi kuca i sl. Svi su majstori ovde kod nas, to je problem.

Pročitajte dva puta ovo što je Djolekg napisao. Apsolutno tačno od reči do reči.

I samo napomena da PU pena nije isto što i PU lepak. Drugačija hemija. A PU lepak ne expandira kao PU pena što je bitno ako hoćeš nešto precizno da nalepiš.

I još jednom: sačeka se da postane žvakasta pa se onda lepi.

Nazad
Vrh Dno