Šta je novo?

HITNO potrebna pomoc

cyber

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2002
Poena
609
Drug ima plocu TX Pro 2 sa svim integrisanim i ima pentium na 233Mhz. Na toj masini je imao 32MB rama sad je kupio NCP 128MB PC133 ram i stavio na masinu i kad je upalio Windows mu izbaci poruku Windows protection error, i tako stalno.
Izbrise Windows i kad je hteo da instalira nov krene sa Scandisk-om prodje i onda ideo ono prebacivanje fajlova na vas racunar.
I kad treba da se upali Windows instalacija on izbaci komandu
"STANDARD MODE. FAULT ON MS-DOS EXTENDER"
i onda neke brojeve nesto kao asemblerski kodovi, on obx, ax , cx i tako. Probali smo sve i svasta. Sta da radimo.

Probajte da zamenite taj modul za 2x64Mb,trebalo bi da je do toga sto ploca ne podrzava 128Mb module!

Podrzava ona samo do 128 Mb po modulu.

cyber je napisao(la):
Podrzava ona samo do 128 Mb po modulu.
Ali je pitanje da li ce da radi bas sa tim memorijskim modulom, tj. da li ta ploca vidi korektno momorijske cipove na modulu ... Sem ogranicenja u kapacitetu memorije koju ploca moze da adresira postoji i ogranicenje u velicini cipa na modulu (npr. 4MB, *MB, 16MB...) , zatim neke starije ploce rade samo sa dvostranim modulima, tu je i pitanje jednostavne kompatibilnost (ne retko se desi da pojedini mem. mod. nece da rade na nekim plocama dok isti samo sa potpisom drugog proizvodjaca rade odlicno)...
Da li komp pri boot-u pravilno izbroji memoriju ?

cyber je napisao(la):
Drug ima plocu TX Pro 2 sa svim integrisanim i ima pentium na 233Mhz. Na toj masini je imao 32MB rama sad je kupio NCP 128MB PC133 ram i stavio na masinu i kad je upalio Windows mu izbaci poruku Windows protection error, i tako stalno.
I kad treba da se upali Windows instalacija on izbaci komandu
"STANDARD MODE. FAULT ON MS-DOS EXTENDER"
Da li je tih 32Mb 72-pinska. Ako jeste da li je prethodno izvadio, posto ne mogu da rade istovremeno sa SDRAM-om, i neka proveri napon za rad sa SDRAM-om, treba bi da ima dzamper za 5 v i 3.3v, neka stavi na 3.3v.

Re: Re: HITNO potrebna pomoc

vlasta je napisao(la):
Da li je tih 32Mb 72-pinska. Ako jeste da li je prethodno izvadio, posto ne mogu da rade istovremeno sa SDRAM-om, i neka proveri napon za rad sa SDRAM-om, treba bi da ima dzamper za 5 v i 3.3v, neka stavi na 3.3v.
Uzgred šta bi se dogodilo ako bi na ploču stavio 3.3v memoriju, a na ploči džamper stajao na 5v. Ovo pitam zato što moj drugar ima ploču bez uputstva i ne zna koji je džamper za promenu voltaže. Sa 128MB dvostrane 3.3v memorije BIOS vidi 32MB a Windows mu radi korektno.

Re: Re: Re: HITNO potrebna pomoc

prenex je napisao(la):
Uzgred šta bi se dogodilo ako bi na ploču stavio 3.3v memoriju, a na ploči džamper stajao na 5v. Ovo pitam zato što moj drugar ima ploču bez uputstva i ne zna koji je džamper za promenu voltaže. Sa 128MB dvostrane 3.3v memorije BIOS vidi 32MB a Windows mu radi korektno.

Kako kome? Ja sam video jednom sluchaj spaljivanja, ali chesto nije bilo fizichkih ostecenja vec OS nije hte da chuje da se digne

32 Mb Rama je 168 pinska. Kompijuter pri dizanju mi izbroji memoriju ali mi ne da da instaliram Windows. Drugar mi je rekao da stavim novi Bios. Otisao sam na net skinuo novi bios i kad sam krenuo sa programom za upgrade-ovanjem izbacio mi je poruku da modul nije u redu i da stavim drugi ja sam naravno ugasio masinu stavioo onaj stari modul od 128 mb rama i sad ne mogu da upalim masinu. Skidao sam bateriju menjao dzampere i nista.
Neko mi kaze da sam sjebao bios sa programom za bios.
Sta da radim????????????????????

Imao sam dotičnu ploču čitam uputstvo i ovo pišem.
1. Ploča tx pro II ne podržava sdram memorijske module preko 64mb. Znači zameni taj od 128mb za 2x64mb. Inače ploča podržava 384mb ukupno u kombinaciji mixovano sim 3 i 4 128mb x2 i dimm1 i 2 64mb x 2
2.Bios si *****ao ako ploča ne daje signal monitoru već samo pišti ili se ništa ne dešava kad upališ računar. Ne znam da li taj bios ima bootblock koji se ne presnimava jer je u pitanju stara ploča. Ako nema u gadnoj si nevolji. Znači eprom programator ili hot swapping ili da nađeš bios čip koji ja slučajno imam.
Piši mi na [email protected] ako si zainteresovan za kupovinu celog bios čipa.

Nazad
Vrh Dno