Šta je novo?

HITNO!!! Potreban savet (u vezu mrtvog pixela)

trancema

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2007
Poena
309
Cao ljudi... Juce sam kupio LG L222WS i zadovoljan sam monitorom (slika,ostrina,boje...) ALI ima jedan mrtav pixel!!! (skoro na sredini ekrana..vidi se na tamnijim bojama)

Posto sam raspravio sa prodavcem (jer imam zakonsko pravo zamene u roku od 7 dana ukoliko ima neke anomalije,a mrtav pixel jeste anomalija) ponudio mi je zamenu Benq 221Wa...
Sada ne znam sta da radim? Mislim da Benq ima malo losiju sliku i mnoogo losiji dizajn, ali sada je u pitanju LG L222WS (ali sa jednim mrtvim pixelom) vs. Benq 221Wa ...

Kakva je slika na tom Benq i ima li neko iskustva sa njim?

Moze li mi mrtav pixel skoditi? Moze li "uspavati" jos neke (ovo je glupo pitanje,al ajd :trust: ) pixele? Vredi li menjati LG za Benq?

Hvala vam mnogo...Danas moram odluciti a svaki odgovor/savet ce mi dobro doci...

:type:

Probaj sa magicnom krpom malo(nezno) da trljas tu kod tog mrtvog piksela.Meni je na 2(dva ) monitora uspelo da proradi i taj jedan.Inace ako nece,u svakom sl. je bolje da zamenis za drugi.

Cao ljudi... Juce sam kupio LG L222WS i zadovoljan sam monitorom (slika,ostrina,boje...) ALI ima jedan mrtav pixel!!! (skoro na sredini ekrana..vidi se na tamnijim bojama)

Posto sam raspravio sa prodavcem (jer imam zakonsko pravo zamene u roku od 7 dana ukoliko ima neke anomalije,a mrtav pixel jeste anomalija) ponudio mi je zamenu Benq 221Wa...
Sada ne znam sta da radim? Mislim da Benq ima malo losiju sliku i mnoogo losiji dizajn, ali sada je u pitanju LG L222WS (ali sa jednim mrtvim pixelom) vs. Benq 221Wa ...

Kakva je slika na tom Benq i ima li neko iskustva sa njim?

Moze li mi mrtav pixel skoditi? Moze li "uspavati" jos neke (ovo je glupo pitanje,al ajd :trust: ) pixele? Vredi li menjati LG za Benq?

Hvala vam mnogo...Danas moram odluciti a svaki odgovor/savet ce mi dobro doci...

:type:

E, a gde si qpio taj LG, pošto me zanima garancija tj šta pokriva.....hteo sam da uzmem samsung 22" ali mom ortaku rekoše u Gigatronu da garancija pokriva samo 3 mrtva piksela i da se u tom slučaju to šalje u neki servis pa se nešto dugo čeka....blabla...

pogledaj www.itsvet.com tamo ces naci.. (ja sam ga kupio u Zrenjaninu..)
Inace,ovde je garancija preko 4 dead px...Ipak kada ga kupis imas radnu garanciju od 7 dana (to je po zakonu)..
Pozdrav..

Ako ti smeta taj mrtvi piksel, tj. oko samo leti ka njemu, menjaj jer cete nervirati do bola.

ne smeta mi nesto preterano,ali opet...Hm..Zna li neko kakav je taj Benq? To je T221Wa ...

Ja sam uzeo 222WS u Gigatronu, garancija kod LG TFT monitora pokriva jedan mrtav pixel na 1,000,000 pixela tako da se moze ostvariti tek sa 4 i vise "mrtvaka" u roku od tri godine. Realno, ako ima samo jedan onda ili batalis kupovinu ili pazaris i trpis:d...btw, zar nisi isprobao monitor pre kupovine?

Poslednja izmena:
trancema sta da ti kazem jednostavno nemas srece,ja sam kupio isti pre par dana i nema mrtvog pixela,nisam ga isprobavao kod njih jer mi je lik rekao da ako ima i jedan mrtav pixel da donesem odma da ga zamene(naravno za isti model)inace kupio sam u u NS u info centru,ako ti bas puno smeta taj pixel zameni ga za Benq,stavrno ne znam kakav je ali za l222ws mogu reci da je odlican!!!

ma da...i ja sam zadovoljan slikom,ali ima taj 1 dead px...meni daje samo da zamenim za taj Benq...Ne znam sta da radim? Imam vremena do sutra...

Ostavio sam LG :) :banana::banana::banana::banana:
Zadovoljan sam... Prirastao mi je srcu , a jedan stucked pixel me nece ubiti :) ...
(u medjuvremenu sam video da to nije mrtav,vec zaglavljen pixel...Mozda ce vremenom proraditi...)

Pametan izbor,ko ga uzme jako tesko da ce ga vratiti :D ,fenomenalan monitor :smoke:

trancema pogledaj malo po netu mislim da postoje programi za odglavljivanje pixela..

Hm...Gledao sam..Probao sam svasta...(Za sada) ne pomaze...

Nema veze.. Polako se navikavam na taj "polu - vidljivi" pixel...
Mozda cu mu dati i ime :D

ljudi se mnogo opterecuju sa tim mrtvim pikselom koji se ne primecuje u radu,ja na 225bw od pocetka sam imao mrtav piksel,al da niste sad pokrenuli temu ne bih se ni setio da ga imam...videces da ces ga ubrzo zaboraviti...:banana:

ljudi se mnogo opterecuju sa tim mrtvim pikselom koji se ne primecuje u radu,ja na 225bw od pocetka sam imao mrtav piksel,al da niste sad pokrenuli temu ne bih se ni setio da ga imam...videces da ces ga ubrzo zaboraviti...:banana:

ma da, slicna prica kao kos Samsungove NF serije sa one dve tanke linije, u pocetku ih non-stop gledas a posle kao da ih nema...mada neije bas zgodno ako je neki mrtvak bas posred ekrana;)

hm..taj samsung ne znam koji je,ali pretpostavljam da je crt i da ima sony trinitron katodnu cev,jer oni imaju te dve linije po default-u...

btw...Ipak sam uspeo da zamenim svog LG-ja za isti :banana: :banana: :banana:
:D :D :D

Poslednja izmena:
Dobro si prosao ;)

ma da, slicna prica kao kos Samsungove NF serije sa one dve tanke linije, u pocetku ih non-stop gledas a posle kao da ih nema...mada neije bas zgodno ako je neki mrtvak bas posred ekrana;)

ma iskren da budes i taj na sredini neces primecivati kad nesto radis ili kad igras igrice ili nesto sa pokretnim slikama...jednostavno se naviknes...a imao sam ranije 959nf sa dve crte i vremenom ih nisam primecivao...valjda sto nisam picajzla:D

hm..taj samsung ne znam koji je,ali pretpostavljam da je crt i da ima sony trinitron katodnu cev,jer oni imaju te dve linije po default-u...

btw...Ipak sam uspeo da zamenim svog LG-ja za isti :banana: :banana: :banana:
:D :D :D

super sto si zamenio,samo dobro se zagledaj da nisi opet dobio sa mrtvim pikselom, jer danas svaki treci monitor se isporucuje sa bar jednim mrtvim pikselom narocito sa vecim dijagonalama...

Ostavio sam LG :) :banana::banana::banana::banana:
Zadovoljan sam... Prirastao mi je srcu , a jedan stucked pixel me nece ubiti :) ...
(u medjuvremenu sam video da to nije mrtav,vec zaglavljen pixel...Mozda ce vremenom proraditi...)

ajde meni lajku objasnite u cemi je razlika izmedju mrtvaca i zaglavljenog mrtvaca:zgran:

postoje 4 vrste neispravnih pixela i to u nekoliko varijanti :
"mrtvac" iliti dead pixel je pixel koji se " zaglavio " u up ili u down stanju i on je skroz beo ili skroz crn.
" zaglavljeni pixel " je pixel kojemu se jedan od tri subpixela ostao zaglavljen u nekom medjustanju tako da su ti pixeli na nekim pozadinama crveni zeleni ili plavi.

kod dead pixela teoretski nema pomoci dok kod stuck pixela teoretski ima pomoci.
inace sve ovo definise standard iso 134062-2, i u zavisnosti od njega zavisi i garancija kod nekih proizvodjaca(ako je naznacen standard na monitoru)
propisano je po kvalitetu i nekoliko " klasa " lcd panela:
klasa l, ll, lll i lV
ako monitor definise standard iso 134062 (bez nastavka) treba da se smatra da on spada u klasu 1 i nebi trebalo da ima mrtvih pixela.
134062-2 je klasa 2 i spada u panele za takozvanu mass produkciju-citaj sve ono sto kupujes u prodavnici, i tu su vec po standardu dozvoljeni neispravni pixeli (a koliko zavisi od proizvodjaca a sta kaze standard koji mozes videti na netu)
panele klase 3 i 4 srecom retko ko pravi.

po izjavama nekih od poznatijih proizvodjaca lcd monitora, sansa da kupis neispravan lcd monitor je od 0.01 do 1 % (realno 0.5) ali tu spadaju i greske u napajanju kao i drugi tipovi gresaka, sto bi rekli imas velike sanse da uzmes monitor bez losih pixela

ako ovo pogledamo dodatna garancija za "potpuno ispravan monitor bez bad pixela" trebala bi da kosta : cena monitora x 0.5 ili ti do 3 evra za monitore koji kostaju oko300-400e.
ako pogledamo da neki to naplacuju 20-40e jasno je da se tu radi o potpuno nepotrebnom osiguranju.

da...to je teoretski..a danas tesko mozete da nadjete tft bez neke anomalije...
Hm..Neko mi upravo sapnu u uvo...Ovo je 21. vek...Vek tech-a i polako se obestinjuju "predvidjanja" SF serija koje smo voleli da gledamo 90-ih...ALI do cega je sve doslo!!! (?)
Stedi se na svakom koraku i mi (narocito MI,u Srbiji!) dobijamo sve losiju robu...Kada ne znaju gde ce da izvezu lose primerke,oni upere prstom u Srbiju i kazu : TAMO!!! Oni su zaostali...Naravno..Mi to sve trpimo i slusamo price informaticki polu-pismenih (ili ne pismenih) prodavaca,koje moramo da trpimo kako bi kupili proizvod iz njihove radnje po 1000 din manjoj ceni...Ponekada se to "obije o glavu" i onda jurimo...
Poenta svega ovoga: Ovakvi propusti se nisu dogadjali ni u vreme kada je napravljen prvi TV (govorim o monitorima), tj. nije smela da se izbaci na trziste roba koja je "prolaznog" kvaliteta,a danas...Pogledajte koliko ljudi ima probleme sa TFT monitorima!!! Tih 0.1% ili koliko vec ne ispravnih se sigurno ne odnosi na nasu zemlju ... Tuzno...
Pogledajte i dvd rezace... Setite se starih dobrih TEAC-ova ili da ne pricam Plextora... Danas je sve to poremeceno.. Mozes da platis ogromnu sumu novca za nesto i to ne znaci da (ne)ces imati manje/vise problema od onoga koji je kupio losije za duplo manje pare!!!!!!!!!

:wall::wall::wall::wall::wall:

To se sine zove potrosacko drustvo, roba nije namenjena da traje duze od garancije...a onda ispocetka za istu robu sa nekom dzidzom vise koja ti u sustini ne treba

ok je to...razumem to...
Ipak ne mogu da shvatim los kvalitet out-of-box, tj. kada je nova roba!!!

U besomucnoj trci za profitom i u cilju smanjenja troskova proizvodnje proizvodjaci cesto smanjuju tzv. kontrolu kvaliteta, mada je to dvosekli mac jer ako dugo potraje dovode u sumnju ime i renome firme...tipican primer je bio Sony sa televizorima, uvek su bili skuplji od ostalih ali si znao da kupujes kvalitet, slicno je i sa japanskim kolima...
Dobro je kad umeju da stanu, tj. kad se izvuku iz bule, onda se na kraju to tumaci kao "losa serija" proizvoda. Nazalost, i taj skart mora da se proda i onda zavrsi na nasem i slicnom trzistu gde smo svi srecni kao kerovi kad kupimo tu "neverovatno povoljnu robu"

da, a em sto placamo za tu robu i do 100% skuple nego "preko",dogadja se i to da se uveze i tzv resertifikovana roba koja je bila na nekoj vrsti popravke (naravno uvoznici je dobijaju po izuzetno fer ceni ) a zatim je ovdeprodaju kao novu sa extremnom marzom.

TO JE FAKAT

da, a em sto placamo za tu robu i do 100% skuple nego "preko",dogadja se i to da se uveze i tzv resertifikovana roba koja je bila na nekoj vrsti popravke (naravno uvoznici je dobijaju po izuzetno fer ceni ) a zatim je ovdeprodaju kao novu sa extremnom marzom.

TO JE FAKAT

Pa šta misliš odakle sve "povoljne" cene kod nas, to se radi oduvek, dileru je bitno da dobije dobru cenu i garanciju za to što prodaje, i dalje ga ne zanima.....
..ali nije kao da imamo nekog preteranog izbora.....

Nazad
Vrh Dno