Šta je novo?

Hitno pitanje u vezi spdif-a

ficicaaa

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2008
Poena
380
Uzeo sam xonar ds i mislio sam da moze da baca 3.5mm na coax (kabl koji imam) na pojacalo, medjutim on baca samo opticki (ne koaxioni) na pojacalo i rezultat je da nemam zvuka.
U pojacalu pioneer nemam 2 optical in-a, samo 1 i on je zauzet xboxom direktno :)
Znachi, zanima me gde mogu da uzmem optical to coax kabl (ne konverter jer predpostavljam da je skup) ili eventualno zabicu za postojeci 3.5mm na optical?

hvala

S/PDIF daje oba signala na izlazu, optički (TOSLINK) i električni (koax), dakle, nije ti potreban nikakav adapter, ako poseduješ koaksijalni kabel, priključi ga direktno u zvučnu kartu bez TOSLINK adaptera.
Pogledaj sliku u prilogu i tekst iz uputstva za Xonar DS, napravio sam isečak:

"You can also use a coaxial cable for a S/PDIF connection. Just plug the coaxial
RCA male connector to the S/PDIF-Out combo jack and connect the other end
into the coaxial S/PDIF input on your decoder"

Prilozi

• xonar ds digital.jpg
    xonar ds digital.jpg
    96.1 KB · Pregleda: 124
S/PDIF daje oba signala na izlazu, optički (TOSLINK) i električni (koax), dakle, nije ti potreban nikakav adapter, ako poseduješ koaksijalni kabel, priključi ga direktno u zvučnu kartu bez TOSLINK adaptera.
Pogledaj sliku u prilogu i tekst iz uputstva za Xonar DS, napravio sam isečak:

"You can also use a coaxial cable for a S/PDIF connection. Just plug the coaxial
RCA male connector to the S/PDIF-Out combo jack and connect the other end
into the coaxial S/PDIF input on your decoder"

Slika koju si mi poslao tj. taj adapter je za opticki kabl, ne coax.Coax kabl je amoguce staviti u jack na kartici, jer je taj jack 3.5mm.

To je slika iz originalnog uputstva za Xonar DS, skinutog sa ASUS stranice.
Slika je lošeg kvaliteta, nisu se baš "pretrgli" sa opisom za priključak, može se tumačiti i ovako i onako, malo neozbiljno za tako veliku firmu.
Po tekstu ispod slike (bar kako piše), trebalo bi da može da se priključi koaksijalni kabel direktno u zvučnu kartu, bez ikakvog adaptera, ali ako si probao, i kažeš da ne može, onda šta znam...
Poseduješ li originalni koaksijalni RCA kabel za digitalni prenos? u nedostatku originala, možeš koristiti i običan činč kabel za prenos zvuka.

A ako ne može da se priključi, onda nemaš drugog izbora, već da koristiš po potrebi naizmenično taj jedini optički ulaz na pojačalu (za XBOX i PC).
Druga alternativa ti je optički konverter na koaksijalni (pod uslovom da pojačalo ima slobodan koaksijalni ulaz).

Tu žabicu koju spominješ, trebao si je dobiti sa zvučnom kartom (deo markiran brojem 1 na slici), a ako je nisi dobio, onda je moraš potražiti od nekog korisnika te zvučne karte kome nije potrebna, teško ćeš naći taj deo u maloprodaji.
Eventualno pokušaj da kontaktiraš ASUS kancelariju u Srbiji, i da ih zamoliš za taj deo, možda će ti izaći u susret.

Poslednja izmena:
"Druga alternativa ti je optički konverter na koaksijalni (pod uslovom da pojačalo ima slobodan koaksijalni ulaz)."
Jedino ovo,ali taj konverter mora da je skup ko djavo_Osecam da ako bih kupio taj konverter da bi za te pare mogao da dodam za pojacalo koje ima umesto 2 koaxiona 2 opticka in-a.

Vrh Dno