Šta je novo?

Hitno pitanje u vezi laptopa i baterije?

disco_killa

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
620
Kupio sam novi laptop pa me interesuje da li ima neka procedura u formiranju baterije da ne bude posle sto tako kratko traje :D

Hvala

itijumsku bateriju dopunjavas kad hoces.Nije lose povremeno pustiti da se isprazni do kraja

Da ne otvaram novu temu, zanima me sledeca stvar:

Posto bih laptop koristio umesto desktop racunara, znaci ukljucen po ceo dan, da li preporucujete vadjenje baterije iz laptopa kad ga koristim na adapteru, i vracanje baterije kada ga negde nosim? (ne znam koliko je zdravo da stalno vadim i vracam batreiju iz laptopa,ali ajde...)

To mi deluje kao najlogicnije resenje, jer koliko sam video iz ranijih postova na vek baterije znatno utice kada je laptop zagrejan i stalno na adapteru a baterija u laptopu.
A znajuci koliko je skupa nova baterija za laptop, treba staru cuvati ko oci u glavi :)

Dakle, ako sam bio nejasan u prethodnom postu, mislio sam da li je preporucljivo (ili bolje zdravo) cesto vadjenje baterije iz laptopa dok laptop radi po ceo dan na struju?

Celt je napisao(la):
Dakle, ako sam bio nejasan u prethodnom postu, mislio sam da li je preporucljivo (ili bolje zdravo) cesto vadjenje baterije iz laptopa dok laptop radi po ceo dan na struju?

Svi proizvodjači laptopova NE SAVETUJU često vađenje baterije iz laptopa. Ovo je zvog povećane šanse da se oštete kontakti izmedju laptopa i baterije, i zbog eventualnih grešaka koje mogu nastati u software-u računara /ukoliko je recimo laptop bio na nekom standby režimu ili sl./. Nezvanično, verovatno se ne savetuje i iz ekonomskog razloga, jer se zna da ce baterija koja je stalno u računaru kraće trajati, a to je onda dodatni izvor zarade, nove baterije su prilično precenjena roba.

U svakom slučaju, ako bateriju planiraš da držiš van laptopa, napuni je na oko 40% ili 50% kapaciteta i odloži na hladno mesto, ne mora frižider, ali recimo špajz ili slično. Daleko od sunca, svakako.

Pozdrav,
Aleksandar

Broz je napisao(la):
dosta sam laptopova promenio kao i baterija i sve sam ih sacuvao i posle nekoliko godina i to na sledeci nacin:
1. zlatno pravilo cuvanja baterije (znaci baterije koja je "aktivirana" dakle nije nova i koristi se) je - NIKAKO je ne drzati nakacenu na laptop kad se radi na struju!!! ovo je najvaznija stavka.
2. baterija se drzi na 55-70% kapaciteta u periodu kada se ne koristi
3. jednom u 3-4 nedelje se isprazni skroz --> napuni do vrha --> iscupa kabl i prazni se do malopre pomenutih 55-70% kapaciteta --> ugasi se lap i skloni baterija sa strane

to je to

Vrh Dno