Šta je novo?

HITNO mi treba odgovor (do utorka) !!!

Bartman

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
320
Treba mi pomoc brzo jer do utorka zelim da kupim ceo komp, pa Vas molim da detaljno procitajte post i odgovorite mi ko koliko zna i moze.
Dakle, posle citanja milion postova na bencu, elitu i na Netu idalje sam u dilemi, a posto mi je trenutna masina vec na zalasku red je dosao na upgrade.

Uzeo bih nesto od sledecih komponenti :

1. *AMD Athlon 64 x2 3800+ (Windsor) AM2 BOX, garancija : 3 god.

2. *ASUS Extreme N7600GT silent/2DHT/256MB, garancija : 3 god
ili
GAINWARD BP7600GT-256-TV-DD silent, garancija : 3 god

3. *ASUS M2N-E, garancija : 3 god
ili
ABIT KN9-S, garancija : 1 god
ili
GIGABYTE GA-M55plus-S3G, garancija : 1 god

4. *KINGSTON ValueRam (2x512MB) DDR2 800MHz, garancija : ne znam (valjda 3 god.)
ili
*CORSAIR XMS2 (2x512MB) DDR2 800MHz, garancija : ne znam (valjda 3 god.)
ili
GEIL Ultra (2x512MB) DDR2 800MHz (ceka se) , garancija : ne znam (valjda 3 god.)

5. *WD Caviar 320GB 16MB SATA II, garancija : 3 god

6. *SAMSUNG 225BW, garancija : 3 god

7.*PIONEER 111D, garancija : 1 god
ili
*NEC 7173 (Optiarc), garancija : 1 god

8.*ANTEC NKS4400 sa napajanjem od 380W, garancija : 1 god
ili
*ANTEC NKS4000 + (ANTEC NEO HE500 (500W) ili CHIEFTEC GPS 450 (450W)), garancija : 1 god

9. *Logitech Cordless Desktop (neki osrednji model), garancija : 1 god

NAPOMENA : Opcije kod svakog broja koje imaju * cine konfiguraciju koju bi kupio kod jedne firme, sto bi mi umanjilo ukupnu cenu za 18%

Cena do koje idem je max 1200 EURa sa PDV-om (najskuplje komponente), a realno oko 1100 EURa sa PDV-om !!!
Komp sigurno necu menjati bar 3-4 godine, sem sto bi dodao 1 GB memorije, neku DX10 karticu i eventualne promene BOX kulera ako se bude mnogo grejao na OC i to za 1-1.5 godine.
Komp ce se koristiti za AutoCAD, Matlab, Photoshop, MS Office, Internet, slusanje muzike i gledanje filmova, i radice 24/7 jer imam ADSL flat, i skidam preko torenta.
Za godinu dana instaliracu MS Vistu, a sada bih instalirao pored XP SP2 i Linux SuSE 10.
Igrice koje bi igrao jednom u par meseci na po par dana : Age of Empires 3, Halo 2, Rise of Nations, KOTOR 2, Oblivion i sl.
Da li bi u sa ovakvim kompom Oblivion leteo na max-u ?
Jednom do dvaput nedeljno bi igrao : Microsoft Flight Simulator 2004 i/ili X
Komp bi OC za nekih godinu dana kada krenu zahtevniji programi, sistemi i igre !!!

Dakle moja nedoumica je sledeca :

1. Isao bi na AMD platformu. Da li je Box kuler bucan (iznad 20 Db na max-u) ?

2. Da li je Asusova grafika pouzdanija i bolja u radu sa Asus plocom i evenualno bolja za neki manji OC ako mi bude zatrebao (Gainward je jeftiniji nekih cca 15 EUR) ?

3. Da li ici na Asus m2n-e i Kingston memoriju (radi na 1.8V) ili na Gigabyte ili Abit sa Corsairom (radi na 2.1V) ? Jel na Asus ploci ispravljen bag da memorija moze da ide na vise od 1.95V i da li zvuk ne krci i da li idalje zeza za NQC ? Da li Gigabyte i Abit mogu da se OC, posto je Asus ogranicen sa voltazom ? Da li Gigabyte i Abit imaju nekih vecih bagova ? Kakva su vasa iskustva ? Sto svi izbegavaju MSI ? Koja je jos ploca dobra sa pasivnim hladjenjem, nvidinim chipsetom serije 500 i jace za AM2 za OC ?

4. Znam da su Corsair i Geil bolji za OC od ovog Kingstona, ali jedino sam za njega nasao da moze da ide na Asus m2n-e zbog voltaze (mislim na brand name memorije) !!!

5. WD sam dao prednost nad Segate-om jer je kupovina Baracude lutrija, pola krce, pola tihi, a kako bi mi komp radio celu noc u sobi gde spavam, i obzirom da mi smeta buka i da idem da mi sve bude sa sto manje kulera, krcanje HDDa ne bi mogao da podnesem !!!

6. Monitor mi je bio velika dilema, ali dao sam prednost ovom 225 BW nad Samsungom 971p iako ima bolju sliku i kontrast, deluje dosta manje od ovog, a obzirom da kvalitet slike nije mnogo bolji (po meni), ispao je iz kombinacije. Daju mi da na licu mesta otvori monitor i proverim bad pixele ! Verzija 226 BW mi je mnogo skupa. Jel istina da ovaj 225BW ima Chi Mei displej, a ne Samsung ?

7. Sta je bolje NEC ili Pioneer ? Ja imam Pioneer 108D koji je narezao preko 500 DVDa i sljaka bez greske. Cuo sam da su serije 109 i 110 bile katastrofa. Cujem da je serija 111 OK. Kakva je 112 ? Ovog NECa kojeg imam u ponudi je uzeo moj drugar koji je prezadovoljan. Kaze da Pionieer ima NEC chipove (i ja sam video u mojoj 108ci) a da NEC i Sony koriste neki Optiarc i da je on mnogo bolji od Pioneera (bolje reze). Na forumu se ljudi zale da NEC slabo cita diskove, ali da OK reze. Jel to istina ? Koji od ovih tise reze i cita ?

8. Obzirom da bi napajanje pored box kulera koji bi zamenio TT Sonic Tower kulerom, jedino pravilo buku, jer bi kuciste drzao otvorenim, voleo bih da i ono bude sto tise. Toliko tiho da ga necujem iz kreveta udaljen cca. 3 m. Da li prva kombinacija sa Antec-om ima dovoljno snage za normalan rad i za neki ozbiljniji OC ? Da li u drugoj kombinaciji da uzmem Antec-a ili Chifteca koga pola ljudi pljuje, a pola hvali ? Jel istina da Chietec-a radi Delta i da li su bucni (iznad 20 Db na max-u) ? Da li je Antec bucan (iznad 20 Db na max-u) ?

9. Za tastaturu mi ne treba savet jer sam imao Logitec, a sada imam A4Tech, i mislim da je Logitech kvalitetniji.

Sto se tice pregrevanja, obzirom da ima dosta pasivnih kulera (heatsink-ova) da li bi otvoreno kuciste, pored otvorenog prozora bilo dovoljno ?
Da li bi se mnogo grejalo sa pasivnim hladjenjem CPU (TT Sonic tower) ?
Da li bi tako hladjen CPU mogao da se OC ?
Da li bi OC grafika, CPU sa pasivnim hladjenjem u zatvorenom kucistu sa jednim pomocnim kulerom moglo da se OK hladi leti na 40 C ?
Da li ovakva konfiguracija moze uopste da OK radi pored toliko potrosaca ?

Izvinjavam se sto sam postavio milion pitanja, ali stvarno sa flipnuo. Ono sto hocu je komp koji ce 3 godine da radi OK, da se ne cuje kada legnem da spavam, da ima OK performanse, da moze da se malo nategne i da udje u cenovni rang do 1200 EURa.
Molim vas ne predlazite mi lap top jer ono sto sam gledao do te love je jako tanko sem Acer Aspire AS9302WSMi, koji je prema ovom desktopu po karakteristikama smesan !!!

Ako mozete pomozite mi brzo jer hocu da ovo zavrsim sto pre, jer ako budem procitao jos neki post idem u Lazu sigurno :D

Hvala unapred !!!

brate, opusti se malo! prvo malo odspavaj, popij casu hladne vode, istusiraj se...:)
prvo, nemoj da se opterecujes ovolikim pitanjima, nikad neces saznati prave odgovore.
vidim da ti komp treba za sve moguce primene.
procesor:
slab je. moja preporuka ti je Intel 6300, ako bas hoces AMD, onda minimum 4200.
grafika:
preslaba za taj monitor. igre koje si spomenuo ne da neces moci da igras na max, nego ne znam da li ces moci i na min! koju rezoluciju ima monitor? 1680x1050!!! za Oblivion na max na ovoj rezoluciji ne znam kako bi izasla i 8800GTS!
ploca:
asus
RAM:
geil (ne znam za probleme sa voltazama). koliko znam svi proizvodjaci koje si naveo daju dozivotnu garanciju
monitor:
samsung 205BW, LG 194WT, samsung 971P... samo nemoj preko 20"
napajanje:
barem 430w
sro se tice buke i pregrevanja, uzmi pasivno hladjene sve komponente koje mozes da nadjes (mada ces imati problema sa jacim OC) i kuciste sa 3-4 ventilatora od 12cm. a buku od ventilatora ces uvek cuti, od toga ti nema spasa. samo mozes da je smanjis.
valjda sam malo pomogao.
poz

Vrh Dno