Šta je novo?

HITNO!! - Ixus 75 vs Panasonic Lumix TZ3

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Već duže vreme gledam da uzmem Ixus 75, bio sam se bukvalno već i odlučio, samo sam lovu čekao. E sad, danas je i to rešeno i sutra sam hteo da odem po njega, ali je iskrslo nešto - Panasonic Lumix DMC-TZ3. Preko drugara imam da ga nabavim po istoj ceni kao i Ixus 75, dakle nećemo da raspravljamo o ceni, već samo o karakteristikama i kvalitetu slike.

Ja sam ovaj Lumix već dobio na probu večeras, evo tu je kod mene, čekam da se napuni baterija da isprobam malo šta i kako može. Napravio sam nekoliko slika dok je trajala baterija (u sobi, sa blicem, onako out of the box, bez ikakvih podešavanja) i nekako mi deluju preblago, nedovoljno oštro, ne znam... Čitao sam malo po netu, dosta ljudi hvali te Lumixe, ali nisam do sada ništa detaljnije imao prilike da čujem.

Ono što sam ja uspeo da "skontam" je da ovaj Panasonic ima mnogo veći objektiv (senzor, kako već, zaista se izvinjavam, ne razumem se još uvek dovoljno u aparate da bih znao šta je šta :S:), ima brutalan 10X zum, ekran je fenomenalan, doduše, sigurno je i na Ixusu, ista je dijagonala (3"), a za razliku od Ixusa ima i stabilizaciju. Izuzetno je kvalitetno napravljen, zaista brutalno deluje u ruci... Ne znam kakav je Ixus, kakve slike pravi, nisam imao prilike da probam, znam samo da je malo manji i lakši, ali i ovo je sjajno za nošenje...

Jedan review Panasonica - http://www.dpreview.com/reviews/panasonictz3/

Dakle, šta bi vi uzeli, Ixus 75 ili Lumix TZ3? Molim vas, nemojte predlagati neki drugi aparat, uzeću sigurno jedan od ova dva, cena je prema meni ista.

Hvala unapred na brzim odgovorima. :wave:

Lumix deluje kao lider u takvoj situaciji... Ali pošto ti nisi zadovoljan kvalitetom slika onda ne znam ima li smisla. Nažalost, aparati se razlikuju od primerka do primerka. :(

Ljudi ja zaista ne znam, evo celo veče pokušavam da slikam sve i svašta, ali nikako nisam zadovoljan slikama. Zum jeste zaista brutalan, stabilizacija ultra sjajno radi posao, pogotovo kad se skroz zumira, ali džaba sve to kad su mi one obične normalne slike loše. Evo sada ću vam okačiti dve slike, prva je sa prastarog Canona A400 a druga sa Lumixa TZ3, oba sam stavio na kutiju pored kućišta i slikao, dakle, sa iste pozicije, sve na automatski i jedan i drugi. (oba na 3Mpix)

A400:

Lumix:

Opet kažem, nisam neki dobar poznavalac fotografije, ali mogu da zaključim da tu nešto ne štima. Ono što bi trebalo da bude sivo deluje plavkasto, a parket i nameštaj pored kućišta kao da su bordo, a ne u svetloj boji drveta kao što jesu... Dakle, negde boje deluju hladno, negde prenaglašeno, sve u svemu nerealno... Ne samo na ovoj slici, na svim slikama koje sam uslikao. Mogu okačiti i još ako treba, pa mi kažite jel to normalno izgleda. I uvek mi deluju "zrnasto", čak i kad smanjim ISO na 100 ili kad ostavim na automatski. Postoji i ona opcija Intelligent ISO, obično na 160 namesti, sve zavisi kako kad, ali ne vidim ja tu neka poboljšanja... Nemam pojma, nisam zadovoljan nikako. :S:

ako ti prednosti panasonica ne znace mnogo (pre svega, kvalitetniji objektiv koji pocinje od shireg ugla) onda idi na ixusa.

sto se samih fotki tice probaj da se igras sa razlicitim modovima slikanja na panasonicu, a ima ih zaista mnogo, mozda ces dobiti bolje rezultate.

Pročitao sam tamo na dpreview da su ustanovili da slika nije dovoljno oštra, to je kao valjda do tog procesora, da jednostavno tako pravi, nekako preblago i "mlako"... Oni su prebacivanjem u Vivid color mod dobili malo bolje rezultate nego na standardnom, što se jasno vidi na slikama, boje jesu malo jarkije, ali džaba kad meni sve to izgleda kao na nekom jeftinijem mobilnom telefonu.

Jako jako mi se svideo ovaj Panasonic po svemu (izuzetno je kvalitetno napravljen, ima sjajan zum, stabilizaciju itd.) ali ću ipak ići na Ixus, jednostavno ne mogu da prihvatim da mi tako izgledaju fotografije.

Odo danas po njega pa ću javiti utiske. Hvala svima na pomoći.

Iskreno ja sam uzeo ixus75 , a uzeo sam ga samo zbog cen <oko 170e> za te pare sam u tom trenutku mogao samo canon a560 da uzmem...a ovo je nekako vishe FANCY :) Aparat je shminkerica:) Ima mana koliko hocjesh, ali je mali i cakan :)

mane:
-nema optichko trazhilo
-nema indikator baterije <kupi rezervnu bateriju, ima u PIN za male novce>
-bez torbice ne pomishljaj da ga nosash, ekran je mamac za otiske prstiju

Ako imash neka pitanja pre odluke...slobodno pitaj...dodji da probash....

Nema indikator baterije?! :zgran: Pobogu, pa kako mogu da naprave bez toga? :S:

Kupiću ja rezervnu sigurno, trebaće mi pošto uskoro idem na malko duži put na kome će biti baš baš puno fotografija, pa sam planirao i još jednu 2GB karticu (pošto sam naručio onu kombinaciju Ixus 75 + 2GB SD što sada daju)... Koliko ti piše da ostaje mesta kada staviš max rezoluciju i superfine (ili kako se već zove nivo "detalja")? I koju karticu ti koristiš?

A optičko tražilo mi baš i nije bitno, od kada su se pojavili ekrani na aparatima nisam pogledao kroz to :) a i torbicu ću sigurno uzeti... Gde bi mogao (osim na Spensu, znam da tamo ima nekih) da pogledam šta ima, neku lepu malu kožnu finu, da taman stane? :)

Hvala na savetima i odgovorima, sutra ću da odem po aparat pa ću da javim utiske, nadam se da će biti bolji od ovog TZ3...

P.S. Ako si već raspoložen za probu, mogli bi malo taj auto da testiramo :d

Stigao IXUS... Ja sam oduševljen, nisam očekivao da će biti ovako dobar :) Zaista je fenomenalno napravljen, premali je, bruka, zaista sam se prijatno iznenadio "veličinom" i kvalitetom izrade... Sve je sjajno, slike mi se jako jako sviđaju, mnogo mi to sve bolje deluje od ovog Panasonica.

Evo okačiću nekoliko fotki, prvo ću da napravim još jedno malo poređenje, obratite pažnju na boju i "teksturu" parketa (na Canonu to zaista izgleda realno kako i jeste, a šta mu Panasonic uradi, ccc...) Naravno, sve ovo je bez ikakve dodatne obrade u PS-u, samo resize na 800x600:

IXUS 75:

Lumix TZ3:

Evo malog testa blica na IXUS-u, totalni mrkli mrak u sobi je bio, uključio sam Night Mode "scenu", znači automatika sve:

A evo i par slika sa Auto podešavanjima, ja sam samo namestio da ISO bude 80, ostalo je odradio aparat:

A evo i sa ISO80, Exposure na +2, bez blica, sa dosta slabim osvetljenjem u sobi, jedna neonka samo... Meni su ove boje impresivne, ova oštrina, celokupan utisak... Ja sam zaista oduševljen:

Opet ponavljam, ne razumem se nešto preterano u fotografiju, sigurno će neko malo bolje upućen naći neke mane ovim fotkama koje sam napravio (ne mislim bukvalno na sebe, već na aparat) i reći da svašta ne valja, ali meni to toliko dobro izgleda (pogotovo ove bez blica sa "+2 exp) da mi zaista ništa više nije bitno, konačno sam zadovoljan.

:wave:

Iskreno, ne mogu ni ja da verujem kako su ispale, slikao sam sinoć u 2-3 ujutru, radila je samo jedna neonka u sobi, dosta je to slabo inače (mislim, nije baš kao sveća ali nije ništa spektakularno, uvek se automatski uključuje blic) ali je to što sam Exp. stavio na +2 pomoglo, tj. bilo ključno :)... Naravno, nisam u ruci držao aparat tada već sam ga na njegovu kutiju stavio i još sam i tajmer podesio na 10sec čini mi se, kako bi eliminisao bilo kakvu vibraciju... I rezultat je tu :)

Da, interesantno kako je Panasonic pojeo teksturu parketa. Ovo nije problem optike, to se vidi po dobroj oštrini detalja na drugim mestima, nego problem užasno agresivnog algoritma za softversku redukciju šuma u aparatu.

Na obe slike postoji izvestan "color cast", Ixus neznatno vuče na zeleno, Panasonic znatno više na plavo-ljubičasto.

Poslednje dve slike su snimljene na ISO 80, f2.8, 1s tako da nema mesta čuđenju, ekspozocija je bila duga a ISO vrednost niska.

Ček, to 1s bi trebalo da znači da je exposure 1 sec? Ja sam tamo u podešavanjima čini mi se namestio na +2, jel to to ili je to nešto drugo? Čudno mi je, zar ne bi trebao da bude 2s?

Edit: evo sad i ja vidim, to što sam ja namestio je "exposure compensation"... :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno