Šta je novo?

Hitno : Compaq p3+hdd 80 ?

bakee

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2002
Poena
609
Znaci imam problema sa instaliranjem winxp na doticni racunar !
Racunar je p3 450/512 ,maticna ploca je sa bx chipsetom,256 mb mem !
U kompu je jedan hdd od 80gb (wd sa 8mb cache-a) koji je radio !
Treabo sam ga samo formatirati i da radi dalje ,ali ....
Komp ga ne prepoznaje korektno ,ne mogu ga formatirati normalno ni iz dos-a ,ni sa boot cda sa npr Part.Magicom .
Iz dos-a formatira na 10gb(dok u drugom kompu p4 bez problema svih 80gb) ,a pm prijavljuje icnorect partition !
Probao sam vec skoro sve kombinacije : formatiran u drugom kompu 1 particija 80gb,pa onda 10+70gb,posle toga instalirao win na drugom kompu ,i prebacio u compaq.
Neki put kad formatiram na p4 i vratim disk u compaq krene instalacija ali kad se resetuje da dize sistem sa hdd-a samo crn ekran ali se nista ne desava!
Isto i kad instaliran hdd stavim u njega !
Probano sa jednim hdd-om od 10gb i radi bez problema !

Očigledno compaq ima problem da skonta toliki hard. Jednostavno je arhitektura previše stara da skonta novi hard.

Potpuno je pogrešno da instaliraš win na drugom kompu i ubaciš ga u laptop, moraš da ga instaliraš na laptopu.

Stvar može da se reši nekim programom koji bi se ubacio u boot sektor i bio proširenje BIOS-a, koji očigledno ima ozbiljan problem sa tim hardom. Moguće da je ranije bio takav program (postojao je svojevremeno quantum ontrack disk manager koji je rešavao probleme na starim desktopovima sa novim quantum hard diskovima), ali da ti ti taj program uklonio iz boot sektora kada je formatirao disk. Pokušaj u ovom smeru da tražiš rešenje.

Saznaj tacnu oznaku modela, idi na HP-ov sajt i skini BIOS update za taj model.

Trebalo bi da vidi bar 32Gb nakon toga. Znam, i nije neka uteha....

BX čipset je aktuelan od početka 1998. godine i možda još godinu-dve posle. 2,5" hard od 80Gb je drastično novijeg datuma. Mene samo impresionira da je to uopšte ikako radilo - garantovano nekim dodatnim softverom u boot sektoru. BIOS update će teško rešiti stvar - mada bi i 32Gb bilo dovoljno za prvu particiju, realno najviše što možeš dobiti. Kad jednom uđe u XP priča je sasvim druga.

@nidza nije u pitanju laptop vec obican desktop racunar !
i hard od 3.5" !

Kakav bag...

Elem, bez obzira, sve stoji što je rečeno iznad. Treba ti samo što svežiji BIOS i puno sreće. Mislim da imaš malo više šanse sa desktopom da BIOS-om potpuno rešiš problem.

Ja sam držao hard od 80 giga na DFI ZX-u. No, to nije isto kao i brand kanta. Do sad si već mogao da svučeš BIOS i odradiš flešovanje.

Ejj ljudi hvala na savetima , problem resen !
Jednostavnije nego sto sam mislio !
Jes`da nije WD ostao nego maxtor od 80gb,ali radi bez problema !
Skinuo sam sa maxtorovog sajta MaxBlast4 napravio boot disketu i formatirao sa njim i sve radi perfektno !
Ali mi ostaje misterija zasto je radio WD pre formatiranja ?

Napisao sam ti gore, mora da je pre tvog formatiranja na njemu postojao ekvivalntan boot program za WD. No, to je sad nevažno.

Drago mi je da si rešio problem. :)

Vrh Dno