Šta je novo?

Hitno: ahci i slicno...

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
Cao svima :) Situacija je sledeca.

Imam 3 hard diska, (2 sata, 1 pata), sistemski je sata. Ploca je "Biostar ta780g"

AHCI drajveri su mi pravili problem, posto mi je sistem instaliran dok je u biosu za sata mode bilo podeseno "native IDE".

Sta treba da mi stoji u biosu, posto cu danas staviti svez XP SP2? IDE, AHCI, ili IDE->AHCI?

Ima li jos nesto na sta bi trebalo da obratim paznju pre instalacije xp-a?

Stavi na AHCI, i spremi disketu (flash) sa ahci drajverima za win xp, ako ti ne bude prepoznao hard prilikom instalacije.

Nemam flopi drajv :( Skinuo sam ahci drajver, ali on ima mogucnost samo na A: da snimi :(

Jel mogu drajver (ta tri fajla) da stavim samo na root flasha or what?

Trebalo bi da moze... Najbolje da isprobas, sve pripremis, pokrenes reinstalaciju, pokusas sa F3 ucitatati driver i vidjeces da li ti je prepoznao na flash-u! Naravno, instalaciju ces prekinuti cim dobijes odogovor na svoje pitanje, tj. dok ne dodje do pripreme particija (naravno, ako ne zelis odmah da nastavis reinstalaciju do kraja).

Pošto nemaš flopy, integriši drivere u instalaciju sa nlite programom. I kada krene instalacija sami će se učitati.

Probao sam sad da instaliram sa ahci podesenim u bios....Dobijem BSOD odmah posle ucitavanja drajvera, kad napishe "Windows is starting setup"...ili "setup is starting windows"...znaci ne dodjem ni do odabira particija...

Posto ste mnogo bolji od mene u ovoj oblasti, sta bi trebalo da podesim u ovim opcijama u biosu (dakle sistemski je sata, ali ce biti i jedan ata hdd u prici)

1. Onchip sata type :
-native ide
-raid
-ahci
-legacy ide
-ide>ahci

2. IDE sata combined mode
-enable
-disable

Stavi lepo da ti sve bude u IDE modu.Instaliraj normalno XP,mozes i softver koji koristis da instaliras slobodno,ako ne zuris...
E onda lepo skines neki Virtual floppy,ima ih par,tamo otpakujes drajvere,onda ides desni klik na
My Computer>Manage pa na Device Manager pa na IDE ATA Controlers i tu imas Primary,Secondary IDE chanel
Bilo bi dobro da skontas na kom ti je SATA HDD i tu ides na Update driver i navodis do virtualnog floppy-ja.Kad instalira drajvere ide restart i onda udjes u BIOS i promenis IDE na AHCI...

Instalirao sam svez xp u ide modu....probacu to preko virtual floppy :)

Javi ako zaglavis...

Vratices se vrlo brzo na ide mode.

Pozzz
Ja imam slican problem, doduse meni sve radi ok osim toga sto kad pustim da se nesto kopira sa jedne particije na drugu sistem mi sporo reaguje sto se tice citanja i pisanja sa hdd-a.

Na intel masini mi se to doduse nikad nije desavalo, pa mozda neko od vas zna u cemu je problem.

Drajveri za ide su nativni windows-ovi, u bios-u mi je setovano na ide->ahci, masina je iz potpisa, za sav dodatan info pitajte :D.

Pozzz

Jedina opipljiva prednost AHCI moda je hotswap, barem ja nisam uspeo da uocim neku drugu.
@DarkNinja, isti problem na P35, trebao mi je hotswap pa sam to resio tako sto sam pazario sil 3114

Meni ne treba hotswap pa ako znas koj mod da stavim u bios-u ti reci.
Imao sam ja ranije i p31 i p35 ali koliko ja znam na tom chipset-u mi se nije nista od navedenog desavalo.

Zar je moguce da sil 3114 bolje radi od ich9???

Nazad
Vrh Dno