Šta je novo?

HITNO! Adobe Acrobat i stampa na pausu...

Vince Carter

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
649
Dakle, hitno je, ovo me pitala rodjaka, pa posto sa tim nemam iskustva, vi ste na potezu...:)
Potrebna joj je stampa na pausu, za to je dosada koristila ne znam koji program i pozajmljeni preskupi HP 2100M stampac sa PostScript karticom (tako je bar opisala).
Sada treba da kupi nov laser, naravno jeftiniji, a neko joj je rekao da posao moze da odradi bilo koji uz koriscenje Adobe Acrobata 5.0. Da li je to tacno? Koliko sam je ja shvatio, ceo problem je u tome sto se na pausu stampa naopacke tj kao u ogledalu, a za to je valjda bilo bitno sto je prethodni stampac imao tu Post Script karticu?
Svaka pomoc je dobrodosla. :)

Vince Carter je napisao(la):
Dakle, hitno je, ovo me pitala rodjaka, pa posto sa tim nemam iskustva, vi ste na potezu...:)
Potrebna joj je stampa na pausu, za to je dosada koristila ne znam koji program i pozajmljeni preskupi HP 2100M stampac sa PostScript karticom (tako je bar opisala).
Sada treba da kupi nov laser, naravno jeftiniji, a neko joj je rekao da posao moze da odradi bilo koji uz koriscenje Adobe Acrobata 5.0. Da li je to tacno? Koliko sam je ja shvatio, ceo problem je u tome sto se na pausu stampa naopacke tj kao u ogledalu, a za to je valjda bilo bitno sto je prethodni stampac imao tu Post Script karticu?

sto se tice stampanja naopacke to moze da odradi i 1100 iz quarka ili korela... ako se vec stampa na pausu a on je vec providan sta ce joj stampa naopacke? gde je opcija stampanja naopacke iz adobe acrobate?

Za štampanje "u kontrašihtu" tj. u ogledalu nije bitan Acrobat već drajver za štampač. Koliko ja znam ni jedan od konfekcijskih lasera nema tu opciju u drajverima (dakle 5L/6L, 110 i slični), ali mislim da postoje programi koji tu manu nadomešćuju. A taj paus služi za pripremu za štampu, pa mora da ima sliku u ogledalu. E sad da li je neophodan PostScript modul u štampaču - ne znam. Mislim da nije, već to može da emulira Acrobat, ako grešim neka me neko ispravi.

Re: Re: HITNO! Adobe Acrobat i stampa na pausu...

supernova je napisao(la):
Za štampanje "u kontrašihtu" tj. u ogledalu nije bitan Acrobat već drajver za štampač. Koliko ja znam ni jedan od konfekcijskih lasera nema tu opciju u drajverima (dakle 5L/6L, 110 i slični), ali mislim da postoje programi koji tu manu nadomešćuju. A taj paus služi za pripremu za štampu, pa mora da ima sliku u ogledalu. E sad da li je neophodan PostScript modul u štampaču - ne znam. Mislim da nije, već to može da emulira Acrobat, ako grešim neka me neko ispravi.

E, tacno u tome je fora! E sad da li neko pouzdano zna da bi to odradila kombinacija Acrobat+bilo koji laser?

E sad da li je neophodan PostScript modul u štampaču - ne znam. Mislim da nije, već to može da emulira Acrobat, ako grešim neka me neko ispravi.

Da gresis pa da te ispravim

Some PostScript printing options have limited availability in Acrobat Reader
The PostScript printing options Print Mirror Image, Print Negative Image, Flip Horizontal or Vertical, and
Invert Image are only available in Acrobat Reader if you check the "Print as Image" option in the print dialog.

Znaci ako koristi Adobe Acrobat potreban ti je stampac koji ima PostScript

Re: Re: Re: HITNO! Adobe Acrobat i stampa na pausu...

ZAP je napisao(la):
Da gresis pa da te ispravim

Some PostScript printing options have limited availability in Acrobat Reader
The PostScript printing options Print Mirror Image, Print Negative Image, Flip Horizontal or Vertical, and
Invert Image are only available in Acrobat Reader if you check the "Print as Image" option in the print dialog.

Znaci ako koristi Adobe Acrobat potreban ti je stampac koji ima PostScript

dobro i sta dalje?? ja npr i dalje ne mogu da namestim da stampa mirror u adobe acrobatu (ili readeru)

Acrobat

Ako vec imac Acrobat (ne Reader), imas i Distiller. Instaliraj neki virtuelni PS printer (preporucljivo sa Adobe PS driver-ima koje regularno mozes da skine sa Adobe.com) npr. neki HP postscript printer i preusmeris ga na file. Kod zadavanja default parametara mozes u startu da navedes da stampa mirror i da je format papira A4. Kad iz bilo koje aplikacije stampas na taj printer, kao rezultat ces dobiti postscript file u kojem je sadrzaj vec okrenut. Takav PS file je dovoljno provuci kroz Distiller i dobices okrenut PDF file koji se najnormalnije stampa na bilo kom printeru. Ako nesto nije jasno, mail me.

Re: Acrobat

MacUser je napisao(la):
Kad iz bilo koje aplikacije stampas na taj printer, kao rezultat ces dobiti postscript file u kojem je sadrzaj vec okrenut. Takav PS file je dovoljno provuci kroz Distiller i dobices okrenut PDF file koji se najnormalnije stampa na bilo kom printeru. Ako nesto nije jasno, mail me.

Da to je dobro resenje (sto se i ocekuje od jednog MacUsera) ako se ne stampa puno strana a radi samo ako dokument stampas kao IMAGE!!!!! inace ces dobiti isti faj tj fajl nece biti okrenut

Za D-KEE

Pa instaliraj neki stampac sa PS npr HP Color LaserJet 5/5M PS i kod stampe u opcijama u Graphics cekiraj opciju Print as mirror image a na prvoj strani kad stampas i Acrobata gde se cekira print to file obavezno cekiraj i print to image da bi se dobio mirror kad preko Distillera vracas prn fajl u pdf

Ahaaa, tako znaci...:)
Dobro, da li je generalno zakljucak da ce to ipak normalno raditi (posto joj je to veoma bitno) posle tih Acroba(t)cija?:)

Za ZAP
Evo proverio sam. Radi bas kako sam i rekao. Ne znam da li smo se razumeli. U predlozenom resenju kad otvoris file u Acrobat-u na ekranu ce dokument vec biti okrenut, znaci stampa se na bilo koji printer ono sto je vec u PDF-u, bez okretanja - ne mora da se stampa kao IMAGE.
Kao alternativno i bolje resenje, ali za realizaciju komplikovanije, moze se intalirati ghostscript, koji je PS emulator (softverski) i onda i stampa iz bilo koje aplikacije radi kako treba (sem iz Acrobata, koji moze da stampa okrenuto samo ako stampa stranu kao image, sto je za svaki stampac komplikovanije i vece, a i kvalitet je - gledajuci detalje - losiji). I za to postoje resenja u obliku plug-inova za Acrobat koja mogu da stampaju u kontrasihti i koja sadrzaj strane mogu da flip-uju. Koliko sam ja ukapirao, neko je rodjaki rekao da u kontrasihti moze da stampa uz pomoc Acrobat-a sto ne znaci da je originalni file koji se stampa PDF. Znam da mozda nisam bio jasan, ali ako ima nekih pitanja - pitajte.

U celoj ovoj prici najlakse je resiti problem kako stampati u kontrasihti. Kako sam procitao u prvoj poruci tvoja rodjaka planira da kupi jeftin stampac i da stampa na pausu. Mnogo je veci problem naci jeftin stampac (sta je to jeftino) koji dobro stampa na pausu. Ako je samo tekst u pitanju jos ce i moci da prodje jeftino a ako su slike nisam bas siguran. Neka malo vise obrati paznju na kupovinu stampaca a problem sa kontrasihtom se da lako resiti kao sto su ti vec objasnili. Mislim da bi HP 1200 bilo dobro resenje (cini mi se da ima PostScript emulaciju) ali nije bas jeftin.

Kao sto rece covek za stampanje na paosu je potreban dobar stampac. Oni koji to mogu da odrade, oni i imaju opciju stampanja u kontrasihtu. Na losem stampacu i tekst nije dovoljno jasan kada se odstampa na paosu, pogotovo ako se koristi italic.
Imam u firmi HP6L, HP4P, i HP6P jeste da je serija P puno skuplja ali vredi svaku marku. 6P mi do sada nijedanput nije zaglavio papir a svasta je kroz njega proslo za ovih nekoliko godina koliko ga koristim, a koristim ga toliko da trosim dva tonera mesecno. Serija L je za one koji malo stampaju i imaju debele zivce. Naravno vise se ne pave ni L ni P serije ali postoje njihovi naslednici u klasi.

MacUser je napisao(la):
Za ZAP
Evo proverio sam. Radi bas kako sam i rekao. Ne znam da li smo se razumeli. U predlozenom resenju kad otvoris file u Acrobat-u na ekranu ce dokument vec biti okrenut, znaci stampa se na bilo koji printer ono sto je vec u PDF-u, bez okretanja - ne mora da se stampa kao IMAGE.

Nesto se ne poklapa. Ako stampam kao mirror ali ne kao Image onda mi se pri vracanju u pdf i otvaranju u Acrobatu taj fajl potpuno isti kao i orginal, odnosno mirror dobijam tek kada orginalni fajl stavim da ga stampa kao Image i mirror. Mozda je do stampaca tj do drajvera za stampac. Nemam razloga da ti ne verujem da je tako ali kod mene nije;)

Pozdrav

pantas je napisao(la):
U celoj ovoj prici najlakse je resiti problem kako stampati u kontrasihti. Kako sam procitao u prvoj poruci tvoja rodjaka planira da kupi jeftin stampac i da stampa na pausu. Mnogo je veci problem naci jeftin stampac (sta je to jeftino) koji dobro stampa na pausu. Ako je samo tekst u pitanju jos ce i moci da prodje jeftino a ako su slike nisam bas siguran. Neka malo vise obrati paznju na kupovinu stampaca a problem sa kontrasihtom se da lako resiti kao sto su ti vec objasnili. Mislim da bi HP 1200 bilo dobro resenje (cini mi se da ima PostScript emulaciju) ali nije bas jeftin.

Nazalost, nema para za HP 1200, izgleda da ce uzeti neki jeftiniji Canon, pa sta bude, nema druge.

Ne razumem se baš preterano u problematiku, ali čini mi se da onaj Ghostscript (koji beše emulira PS) može da odradi štamu u "kontrašihtu".

merlin je napisao(la):
Serija L je za one koji malo stampaju i imaju debele zivce. Naravno vise se ne pave ni L ni P serije ali postoje njihovi naslednici u klasi.

Potpisujem. Imam 5L, obimnija štampa zaista može da bude iritantna, međutim najveći problem sa L modelima je da svima relativno brzo ode separator (jeftin model -> nekvalitetan mateijal) i počinju da povlače više listova odjednom, a popravka nimalo jeftina.
Sve u svemu kada bih sada ponovo uzima printer zaobišao bih HP barem najniže modele.

Nesto se ne poklapa. Ako stampam kao mirror ali ne kao Image onda mi se pri vracanju u pdf i otvaranju u Acrobatu taj fajl potpuno isti kao i orginal, odnosno mirror dobijam tek kada orginalni fajl stavim da ga stampa kao Image i mirror. Mozda je do stampaca tj do drajvera za stampac. Nemam razloga da ti ne verujem da je tako ali kod mene nije

Pozdrav

Mislim da se nismo najbolje razumeli. Ti pricas o slucaju kad imas PDF file (normalno citljiv - non mirror) i stampas ga kao mirror. U tom slucaju pomaze samo stampa kao image ili neki od Acrobat plug-inova. Problem je u namernom ogranicenju Acrobata.

Re: Re: Re: HITNO! Adobe Acrobat i stampa na pausu...

Nazalost, nema para za HP 1200, izgleda da ce uzeti neki jeftiniji Canon, pa sta bude, nema druge.
Ako si vec doneo takvu odluku uzmi u razmatranje Epsonov laser. U PC Press-u su dali prikaz. Ima dobru stampu na pausu. Pogledaj arhivu na njihovom sajtu da vidis u kom broju su objavili tekst. Ja bih ti ipak preporucio da pre kupovine nekako probas stampu na pausu. Ako stampac dobro stampa na papiru to ne znaci da ce dobro raditi i sa pausom. Bitno je koliki je nanos tonera (zacrnjenje) i ravnemernost nanosa. Ako se na vecim povrsinama primecuju strafte tesko ces ga koristi za pripremu stampe. Na poslu koristim Canon GP 215 (A3 format, stampa 20 A4 strana u mnuti) i stampa na pausu je katastrofa, prava nocna mora (doduse meni je to dnevna mora - nocu ne radim). Kad mi se neka stranka odmah ujutru pojavi za stampu na pausu moram prvo da propustim jedno 20-30 praznih papira da bi se propisno zagrejao a navodno je po specifikaciji spreman za rad za manje od jednog minuta. I nema ravnomeran nanos. Nije da ne moze da prodje ali za ozbiljniju stampu nije. Bez obzira sto je HP 1200 skup ipak ti je moja preporuka da kupis stampac sa 1200 dpi. Neko ce reci da ranije nisu ni postojali stampaci od 1200 dpi a ipak se vrsila priprema za stampu. Samo sto se u to vreme malo radila priprema u kucnoj radinosti nego su to radili profesionalci koji su fajlove nosili na filmovanje a na tim stampacima su stampali samo odredjene stvari. Danas su povecani zahtevi a i porasli su apetiti narucioca sto se tice kvaliteta stampe. Da bi se dobro odstampala fotografija sa puno sivih nijansi stampac mora da radi sa 256 nijansi sive. Da bi to postigao mora da ima i odgovarajucu rezoluciju i linijaturu. Kucni stampaci obicno rade sa 60 lpi (linija po incu). Ako ima rezoluciju od 600 dpi on moze da odstampa 101 nijansu sive (600/60=10 rezultat digni na kvadrat, dodaj 1 za belu boju i dobijes broj sivih nijansi). Kod takvih stampaca se kod slika sa puno sivih nijansi pojavljuje banding (nema postepenog prelaza izmadju nijansi sive vec se pojavlju trake). Da bi izbegao tu pojavu moras da smanjis linijaturu sto dovodi do povecanja rastera. Iz tih razloga ti preporucujem HP 1200.

Vrh Dno