Šta je novo?

Hitaci kvar

mrtaaaaa

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.01.2009
Poena
154
Zdravo , ako neko zna kakav je ovo problem sa hardom ili mozda kvar, Hvala

Prilozi

• HDTune_Benchmark_Hitachi_HDT721064SLA360.png
    HDTune_Benchmark_Hitachi_HDT721064SLA360.png
    42.3 KB · Pregleda: 136
okachi SMART vrednosti...

Pogasi sve moguce procese u pozadini sto mozes (anti-virus, DL itd.)... pa onda odradi test. Ima neki program koji svako malo nesto cita ili upisuje na hard, pa se ovo stalno desava. :)

Poslednja izmena:
Iimam problem naprimer kad nesto kopiram , hard disk onda ovako radi, a kada iskljucim anti virus i spyware onda kao dobro radi,ali drugo nista neradim za to vreme, evo i smart

Prilozi

• HDTune_Benchmark_Hitachi_HDT721064SLA360oo.png
    HDTune_Benchmark_Hitachi_HDT721064SLA360oo.png
    56.3 KB · Pregleda: 60
  • HDTune_Benchmark_Hitachi_HDT721064SLA3600.png
    HDTune_Benchmark_Hitachi_HDT721064SLA3600.png
    56.6 KB · Pregleda: 74
  • HDTune_Health_Hitachi_HDT721064SLA3601.png
    HDTune_Health_Hitachi_HDT721064SLA3601.png
    56.4 KB · Pregleda: 137
Poslednja izmena:
imash bad sectore na HDDu... sto znaci da je HDD krenuo da brljavi...
Count of reallocated sectors. When the hard drive finds a read/write/verification error, it marks this sector as "reallocated" and transfers data to a special reserved area (spare area).
This process is also known as remapping and "reallocated" sectors are called remaps. This is why, on a modern hard disks, you can not see "bad blocks" while testing the surface - all bad blocks are hidden in reallocated sectors. However, the more sectors that are reallocated, the more a sudden decrease (up to 10% and more) can be noticed in the disk read/write speed.

ako mozes da bekapujes podatke, probaj da odradis low-level format HDD, tj. da upishesh sve nule - mozda se stanje popravi.
mada, ako je u garanciji, ja bi ga nosio na reklamaciju.

Imam jedan bed sektor,bio sam izvadio hard iz kucista i dirao sam mu spolja elektroniku, i culo se nesto malo iz harda ,i odma se pojavio los sektor, hard disk mi strasno varira u brzinama citanja odkad sam ga kupio,cuje se ko kod starih hard diskova kad glava cese plocu, odkad je kupljen, mozda sam ga ja zeznuo,kad sam ga kupio pre tri meseca mucio sam se da instaliram drajver za modem to je trajalo dva sata, bio se jako zagrejao 42c , i posle toga cujem konstantno da glava cese plocu , kad hard nesto radi,viecu ako pocne vise da zeza vraticu ga, ima garancuju 3 god, Hvala

i posle toga cujem konstantno da glava cese plocu ...

Ne zelim da ti dodatno stajem na muke, samo da ti napomenem da glava ne moze i ne smije naleci na plocu (cesati je), ni u jednom djelicu sekunde, jer ako bi se to uopste desilo, disk bi dozivio havariju... Neka me neko ispravi ako grijesim!?

moze da dodirne ali ne bas puno, nije to bas sve crno i belo..

Mozes li mi pojasniti sta tacno podrazumijevas pod "ne bas puno"?
Koliko ja kontam, na 7200 obrtaja, dovoljan je djelic sekunde da kontakt glave i ploce napravi havariju na disku (mozda grijesim, nisam uopste strucan, samo pokusavam izvesti meni logicne zakljucke ;) )...

Ma ti Hitachi hardovi nisu ni zasta ja sam imao jednog od 500GB i crkao mi je za godinu dana,to da su Hitachi hardovi dobri to samo moze reci neko ko ga nije imao.

M zanimljivo,ja imam 2 Hitaci HDDa ,1 od 80 gb koji je na racku i seta se svaki drugi dan na reonu zel.stanica-rakovica i ovaj u kompu od 500 gb,prvi je star 4 godine drugi 2 i ni jedan problem nisam imao nikad ni sa jednim od ova 2 hdda,tako da zvicko definitivno nisi imao srece,jer ja sam i devojci pre 3 godine uzeo hitachi od 400gb i hdd joj takodje radi extra.Po meni Hitaci je jako dobar disk al ne brz kao samsung F1/F3 ali i pored toga radi svoj posao onako kako treba,tako da bi pored silnih problematicnih maxtor(seagate) i wd diskova opet uzeo ili hitachi ili samsung

Poslednja izmena:
D-Devil, ne slazem se za WD, oni su najprodavaniji kod nas, pa ne mozes mjeriti broj otkaza WD-a i Hitachi-ja, a pogotovo ne Samsunga (koji je zazivio na nasem trzistu tek prije godinu-dvije)... Bilo bi fino kada bi se mogla napraviti neka procentualna statistika otkaza diskova, a ove slobodne procjene ne vode nigdje!

Poz

ja nisma davao slobodnu procenu,vec procenu ulaza/izlaza hddova i marki hddova u mojoj okolini za ljude koji su kupili komp pa sam im ja odrzavao,popravljao ili sklapao novi komp/komponente.Tako da je moja procena data iskljucivo na sopstvenoj proceni gde je bio priblizno podjednak broj wd,hitachi,maxtor,samsung hddova,i onih koji su najvise pravili probleme i morali da se reklamiraju/menjaju/bace.Za sada niko od tih ljudi nije imao problem s Hitachi/Samsung hddovima a od maxtor/wd,pokazalo se da je za 1 ili 2 riknuta hdda wd losiji od maxtora(napominjem to je ono sto je iz moje okoline)

Ne zelim ja da omalovazavam tvoje licno iskustvo (vjerujem ti), ali svi ih imamo, i razlicita su... Hocu da kazem, postoji "neko drugi" ko reklamira vise Hitachi-ja/Samsunga od WD-a! Sve je relativno, a 100, 500 ili 1000 diskova je premali uzorak da bi se bilo sta moglo zakljuciti!
Ali Boze moj, svi kupujemo ono u sta vjerujemo i sto se nama pokazalo dobro (meni WD, ali nije receno da za godinu-dvije ili vise necu misliti drugacije - molim Boga da do toga ne dodje)...

Slazem se u potpunosti,sve je to mali broj uzoraka,ali licno iskustvo oko mene (a nemam zasto da hvalim jer najgore je izgubiti podatke,pa ma ciji disk bio) je takvo,meni licno je rikno 1 wd koji mi je unistio gomilu podataka, a ovaj trenutni je poceo da brljavi na pocetku pa sam morao da mu stricnem jedno 2-3gb da budu neupotrebljivi jer imaju bad sektore(sto je najgore pojavili su se nakon tacno godinu dana ,otprilike odma po isticanju garancije) i sad sluzi samo za OS,jer lakse mi je da ostanem bez OSa nego bez podataka.ZA sad stvarno nemam nista osim reci hvale za hitachi/samsung ,ali to nema veze s fanovanjem vec s licnim iskustvom i iskustvom koje imam za ljude oko mene.ALi kao sto ti kazes sutra vec moze da se desi da uzmem neku od pomenuti marki pa da mi poverenje u njih bude poljuljano(sto rece-nadam se da do toga nece doci:D)-a da imaju kvarove imaju,sto je i pokretac teme nazalost licno iskusio i ukazao nam...

Poslednja izmena:
Bas tako...
Nek su nam podaci zivi i zdravi! ;)

Jel ovo dovoljno za reklamaciju?

Počeo je da usporava, Win se duže "učitava", sve više se bez ikakvog pravila restartuje kompjuter, recimo tamo od 200Gb pa na dalje mi je multimedia, dosta toga ne mogu da otvorim, ili se zakuca Win ili se restartuje (ovo je češća pojava)...

Error Scan iz HD Tune-a ne mogu da odradim, restartuje se mašina. :(
CHKDSK nalazi gomilu problema i rešava ih tako što briše fajlove gde su problemi ali opet ostavlja taj "slobodan prostor" za upis drugih?

Mislim ja imam svoje mišljenje ali mi treba i vaše, nekog sa više iskustva.
Šta da radim kad ga odnesem na reklamaciju, da insistiram na drugom hardu?

Insistiraj na zameni prilikom reklamacije.
Što se grbo rodi život ne ispravi.

Definitivno nosi na reklamaciju i prilozi S.M.A.R.T. rezutate. Tvoja vrednost za reallocated sector count je definitivno ispod tresholda, a za to svi proizvodjaci daju garanciju. MORAJU da ti zamene hard disk.

Definitivno za zamenu cim je failed inace reda radi mozes da butujes hirens i skeniras seagate sea toolsom,ali verujem da ce mu trebati ohoho vremena da prebroji bad sektore.
Inace ovo meni prvi put da vidim hitachi/ibm s bad sektorima vecinu koju sam video je fizicki mrtva i sam imam jednog od 120gb kome je izgleda otkazala elektronka

Pa eto za sve postoji prvi put. :(
Tragedija je veća time što je hard hlađen od prvog dana 12-icom, AAM na "slinet", redovan defragment (makar 1 put nedeljno)... Baš tuga i razočarenje, s' moje strane.

Nazad
Vrh Dno