Šta je novo?

hitachi i bad sectori

maxx79

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.04.2008
Poena
170
imam ovaj Hitachijev HD

http://itsvet.com/proizvod/hitachi-...k1000.c-hdt721064sla380/comp_comp_hdd/28/2317

star je nekih 10 meseci,radio je i sada radi potpuno OK,temperatura mu je najcesce 35 stepeni...... pre jedno mesec dana pojavila su se 2 bad sectora(prema HD Sentinel-u).....juce se pojavio jedan "slab" sector......performance u Sentinelu je 95%,ocekivani radni vek je vise od 1000 dana i za sada nikakvu akciju ne preporucuje(Sentinel)....

e sad,ja sam cuo da kada pocnu da se pojavljuju ti bad sectori oni tako nastavljaju jedan po jedan,sve dok ne crkne HDD........sto se za sada u mom slucaju pokazalo tacno...(mislim poceli su da se pojavljuju jedan po jedan i ima ih sve vise)....pa me zanima sta bih ja mogao da uradim da sprecim dalju pojavu tih bad sectora?....da pokusam HDD regenerator ili neki drugi takav program?

takodje,posto je jos vise od godinu dana u garanciji,da li ima smisla da ga reklamiram zbog 2-3 bad sectora?

Poslednja izmena:
Kako si saznao za te bad sectore ? Nesto brljavilo ? Ti bad sectori mogu da se pojave zbog gomile razloga,( nestanak struje, losi kablivi, losa struja, udarci pregrevanje..... ma svasta) Mogu da budu i cisto softverski ili "Crash glave" .
Probaj sa hdd regeneratorom ali sa tolikim diskom ima da uzme bar pola dana ako ne i vise, on ce to da sredi ako su softverski ili da ih relocira. Ako se ne sire ne prave probleme, onda nije velika stvar samo nemoj samo tako na slepo da ih cesto testiras, svako to testiranje je kao normalna upotrebe bar mesec dana.

pa za bad sectore sam saznao preko programa HD Sentinel......imam ga instalirano i povremno ga pokrenem(ne testiranje,vec samo ukljucim program) i on je ranije prijavljivao kako je sve OK,medjutm pre jedno mesec dana odjednom poceo da prijavljuje 2 bad sectora...(nikada mi nije nestala struja,disk nikada nije imao nikakve udarce itd,kablovi su njegovi fabricki,a prosecna temp mu je oko 35 stepeni,kada se ukljuci komp oko 29,a najvisu temp koju je ikada postigao bila je 41)....

kako sam napisao,pre neki dan prijavi jos jedan bad sector,ukupno 3 sada......i onda instaliram HD tune,on takodje projavljuje 3 bad sectora pod opcijom HEALTH,ali kada pokrenem test SCAN EROR on nikakve greske ne pronadje,tj sva ona polja budu zelena,nijedano crveno......ima dva testa spori koji traje oko sat ipo i brzi za 10ak sekundi za moj HD

i nocas instaliram HD regenerator i pustim ga da radi,test je trajao oko 3 sata,i cudno,on nije nasao nikakve bad sectore...(?)

Probaj ovaj program "http://www.majorgeeks.com/HDDScan_for_Windows_d6321.html" I vidi razliku koju prijavljuje u Smartu, tj dali ce se taj broj povecati. Moguce je da firmware u samom HDDu relocira bad sektore pa ostali surface testovi ne mogu da ih nadju.
Mozda su samo neki "fantomski" bad sektori, tj ne moze trenutno da se zapise nesto "Lazy bytes" pa ih prijavljuje kao gresku. Inace ako su samo takvi simptomy, rekao bih da ti je disk u odlicnom stanju. Evo imam neke starudije od diskova gde je Smart pun gresaka a kad ih testiram onda ne prave nikakve probleme. Imam jedan stari Maxtor od 16 GB na kome je XP, samo ga ukljucim ponekad kad mi zatreba da nesto uradim na XP u, Smart je prakticno sav crven ali me nikad nije izneverio..

maxx79 je napisao(la):
ja sam cuo da kada pocnu da se pojavljuju ti bad sectori oni tako nastavljaju jedan po jedan,sve dok ne crkne HDD
Ne mora da znaci da ce se brzo povecavati broj losih sektora. Imam jedan WD koji vec godinu i po stoji sa dva losa sektora - 97% health. I ne povecavaju se (proveravam gotovo svaki drugi dan u Sentinelu).
Tako da mislim da je hard sasvim bezbedan dok mu je health bar 90-95%, odnosno ako uz to nema nekih znakova skljocanja i gresaka u radu/windowsu itd.

Poslednja izmena:
Ne mora da znaci da ce se brzo povecavati broj losih sektora. Imam jedan WD koji vec godinu i po stoji sa dva losa sektora - 97% health. I ne povecavaju se (proveravam gotovo svaki drugi dan u Sentinelu).
Tako da mislim da je hard sasvim bezbedan dok mu je health bar 90-95%, odnosno ako uz to nema nekih znakova skljocanja i gresaka u radu/windowsu itd.
Ko što kažu ljudi ˝Mož' biti al' ne mora˝

Kad vec imas garanciju zameni disk.Nema sta da izgubis.Bad sectori su u vecini slucaj kao tumor.U pocetku nije opasan ali vremenom raste i moze da dovede do smrti coveka.Slicno je i sa hard diskom i bad sectorima.Moze da ostane na ta 2 bad sectora a moze i da napravi zestoko sr....Ja sam na laptopu imao dosta dugo 1-3 bad sectora.Desavalo mi se da prilikom citanja nekog file Windows natrci na bad sector i BSOD.I na kraju jedan dan je bilo 1 pa sutradan 2 pa prekosutra 3 i....

Kad imas garanciju idi i zameni disk.Reci da ti pravi probleme i da imas BSOD i da ti hdd sentinel i slicni programi prijavljuju bad sectore.Ja sam uradio tako i zamenili su mi disk i sve je OK.Nemoj ti nista da popravljas sa hdd regenerator kad vec imas garanciju.To je druga stvar da ti disk nema garanciju pa ajde da ga popravljas i da se igras sa low level format i slicne stvari.Po meni disk je rovit i velika je kocka dal ce raditi jos dugo.Sto rece kolega iznad mene moze da radi dugo a i ne mora.Ja sam popravljao ljudima 100 puta diskove sa bad sectorima.U vecini slucaja to su bila 1-2 bad sectora.Popravim ih sa regenerator i ispeglam disk sa kill disk i hdd sentinel pokazuje 100% health i disk radi bez 1 problema.

Ali brate ti imas garanciju.I zasto bi dumao i razmisljao dal ce to tako da radi ili ne.Mozes da imas slucaj mog pametnog komsije.On ima firmu i na disku je imao sve podatke.Hard je poceo da mu brljavi i on nije pravio back up.Kad je doneo disk kod mene vec je imao gomilu bad sectora.Kad sam krenuo da popravljam - corak.Kad sam krenuo da kopiram podatke - corak.Disk je bukvalno u svakom narednom minutu sirio bad sectore.A par dana ranije sve je bilo OK i mogli su podaci da se izvuku.Moze da prica ko sta hoce ali disk sa bad sectorima ne vredi ni 5 para.Ako planiras da ga koristis cisto bzvz i da ne stavljas nista vazno onda OK.A ako planiras da na disku sa bad sectorima imas vazne podatke to je kao da ides u reku punu krokodila da plivas.

U pravu je Bora, ako si platio za ispravan disk, treba da bude ispravan bar dok traje garancija. Sad neznam kolika je tolerancija na bad sectore kod prizvodjača. Sećam se nekad davno u vreme MFM i BFI hard diskova da je na njima bila štampana lista sa koliko i gde su fabrički dolazili ti loši sektori. Evo sad sam pogledao ovde kod mene na jednom starom maxtoru od 1.2 GB da je odštampano na njemu adrese 3 bad sectora, znači fabrički došao tako.

pa vec neko vreme stoji na 3 bad sectora i 95% helth-a........za sada se nisu povecavali.....

stavio sam jedan ventilator tacno ispred HDD-a,pa mu je sada temperatura oko 31-32 stepena u radu......inace,kako sam vec spomenuo,HD radi POTPUNO normalno,nikakve probleme nisam primetio....

smor je to sto mi je to jedini HDD u kompu,pa ako odnesem na reklamaciju,za to vreme cu ostati bez kompa ili moram da kupujem drugi HDD....a i ne znam na sta bih prebacio njegov sadrzaj,ako treba da se menja,reklamira itd,itd....koja *****ska situacija:imam HDD koji radi OK,ali da bih ga reklamirao moram da kupujem jos jedan koji cu koristiti i gde cu prebaciti podatke sa ovog.....:wall:

Vrh Dno