Šta je novo?

Hitachi hard na Aceru

Maler_BG

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2006
Poena
304
Sasvim slucajno instaliram HDDlife Pro da vidim da li radi na Visti i da vidim sta ce da kaze za Acerov Hitachi hard disk od 160GB. Prvo starija verzija nije htela da radi, naime je prijavljivala da hard nije S.M.A.R.T disk i odmah se program zatvori.I kao takvog nemoguce je deinstalirati program. Onda sam instalirao noviju verziju 3.0.138 i sve je proradilo bez problema.Ali onda sam tek dosao do cudnih podataka.Naime laptop je nov nije radio ni sat vremena, ali mi HDDlife kao i HD Tune prijavljuje da hard vec ima 10 radnih sati i 92% Health status iako sam ga ja koristio samo nekih sat vremena i izvadio neotpakovanog iz kutije. Nije valjda proizvodjac testirao i ubacivao softver za preinstalaciju preko 10 sati! A jos cudnije mi je bilo sto je prijavljivao 92% health iako je disk nov! Da i da li je temperatura od 48C normalna za ovaj disk? U cemu je fora, odakle tih 10 sati?

Ako je tek izvadjen iz kesice (znaci ne disk koji je isao uz laptop), 10 sati nije tipicno, ali mozda su ga toliko testirali.
Ako je to disk koji je dosao uz laptop, sasvim je normalno da je prvo testiran i da je kopiran softver na njega (vishe treba za test nego za softver, posto se danas vecina instalacija samo kopira na HDD a korisnik podesi bitne parametre). Znaci 10 sati nije cudno.
Ne znam sta znaci health status od 92%.
48*C je odlicna temperatura. Nemoj da te cudi da postigne 60*C cesto pa i vishe. Zavisi od dizajna laptopa i sistema za hladjenje (ako uopste ima neki za HD...).

Pa tako sam i pretpostavio, da je tih 10 sati utroseno od strane proizvodjaca na preinstalaciju i testiranje. A ovih 92% valjda znaci da je toliki procenat ispravnosti, "zdravlja" harda. E sad me zanima da li oni samo ubace tako testiran i sa preinstaliranim softverom u laptop ili se test i preinstalacija radi na laptopu. Nego je l postoji jos neki takav programcic poput HDDlife,HD Tune ali koji prikazuje lifetimer u minutima, hddlife ima tu opciju ali ne radi,prikazuje samo u satima.

Moraju da urade u laptopu, jer svaki laptop ima drugaciji serijski. Ali posto nekima laptop ne radi i kad ga uzmu, mozhe se desiti da to serijski rade van laptopa, pa onda samo ubace (i nadaju se da pogode laptop :D).
Ne znam za SMART status - nikada mu nisam verovao zato ne znam.

Da li postoji jos neki takav programcic poput HDDlife,HD Tune ali koji prikazuje lifetimer u minutima, hddlife ima tu opciju ali ne radi,prikazuje samo u satima?

P.S. Nikako ne mogu da deinstaliram HDDlife u Visti.Jedino rucno da je uklonim, iz control panela nece, je l moze nekako drugacije?

Poslednja izmena:
Vrh Dno